стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 січня

16 Січня 2023, 21:23
Українські захисники ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3021
Українські захисники

Хроніка 327 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Пошукові групи відпрацьовують локації ймовірних поховань українських захисників

Джерело: Мінреінтеграції

Попри, складні погодні умови та безпекову ситуацію, пошукові групи Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти продовжують відпрацьовувати локації ймовірних поховань військовослужбовців.

Днями на Донеччині поблизу села Богородичне підняли два тіла наших захисників.

Також пошукові групи відправилися на відпрацювання локацій на звільнених територіях Херсонської області.

«Ці території ще зовсім не розміновані, але наші пошуковці вирушили туди, щоб якомога швидше повернути оборонців рідним. Попри всі складнощі тіла двох бійців вже передали на судово-медичну ДНК-експертизу. Якщо вам відомі локації ймовірних поховань, повідомляйте нам на телефони гарячої лінії», – зауважує Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко.

Бійцям ЗСУ передали 200 тисяч хімічних грілок

Джерело: Міноборони

Міністерство оборони України наприкінці минулого тижня закупило і передало на склади ЗСУ 100 тисяч хімічних грілок для ніг і 100 тисяч для рук.

Рашисти обстріляли громаду на Сумщині 15 січня

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Дитячий садочок, школа і стадіон, а також дві оселі в Кіндратівці Хотінської громади стали мішенями для росіян. Ворог бив із мінометів прямісінько по центру, по цивільній інфраструктурі. Було 14 прильотів. У школі та дитсадку осколками повибивало шибки у 26 вікнах. Також були пошкоджені комунікації: перебиті газові та труби з водою.

Ситуація на фронті станом на вечір 16 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти протягом доби завдали два ракетні і шість авіаційних ударів та здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Є загиблі та поранені серед цивільного населення. 

Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Разом з тим, 16 січня, поблизу українського кордону, розпочалось спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил республіки білорусі та росії, які входять до регіонального угруповання військ із залученням бойових літаків обох країн. Таким чином, під виглядом спільного навчання противник посилив бойове авіаційне угруповання в білорусі. З огляду на це, зростає загроза завдання ракетно-авіаційних ударів саме з повітряного простору білорусі.

В той же час, танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад тридцяти населених пунктів. Серед них Ветеринарне, Зелене, Тернова, Стариця, Вільча, Бударки і Тополі Харківської області та Середина Буда, Попівка, Павлівка і Кіндратівка на Сумщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 10 населених пунктів. Серед них  - Котлярівка, Крохмальне, Берестове, Вільшана Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Невське і Кремінна Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Роздолівка, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Північне та Веселе Донецької області. А загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Красногорівка, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Зелене Поле, Ольгівське, Полтавка, Білогіря, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степове, Гуляйполе і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Львове, Новотягинка, Садове, Антонівка, Кізомис та Херсон.

На території росії іноземним громадянам, які перебувають в черзі на отримання громадянства російської федерації, пропонується добровільно призиватися до лав ворожого війська та автоматично отримати громадянство росії. Також, у москві, здійснюється тиск на комерційні структури з метою фінансової підтримки ворожих збройних сил через переказ коштів в розмірі від 10 млн.рублів. Разом з тим, на полігоні Кадамовський Ростовської області, з метою підготовки та подальшого комплектування частин та підрозділів російських окупаційних військ, що беруть участь у бойових діях в Україні, очікується прибуття підрозділів з мобілізованими. В першу чергу доукомплектування стосуватиметься приватної військової компанії Вагнер та загонів Барс, які постійно втрачають особовий склад в Україні. 

За наявною інформацією, у Новопскові Старобільського району Луганської області, 15 січня, під час застосування ворогом комплексу С-300, одна ракета впала на житловий будинок. Загинули дві цивільні особи. 

У населених пунктах тимчасово захопленої території Запорізької та Херсонської областей російські загарбники посилюють контррозвідувальні та режимні  заходи, проводять посилені перевірки місцевого населення. Особлива увага приділяється мобільним телефонам.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, вісім районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.

Житель Хмельниччини виправдовував збройну агресію росії проти України у соцмережах

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури повідомлено про підозру місцевому жителю за фактами розпалювання національної ворожнечі та ненависті, а також виправдовування, визнання збройної агресії росії проти України.

За даними слідства, підозрюваний після початку повномасштабного вторгнення поширював у соцмережах матеріали на підтримку дій країни-агресора, розпалював ворожнечу та ненависть у публікаціях та коментарях.

Підозрюваному обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Окупанти обстріляли школу на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Часовоярська школа №17 — чергова мішень російських окупантів. Під обстріл потрапили роздягальні, спортзал та вікна. На щастя, обійшлося без постраждалих.

Ще два снаряди прилетіли по селищу Новому — пошкоджені шість будинків.

Міністра транспорту РФ судитимуть за сприяння переміщенню особового складу та бронетехніки, задіяної для вторгнення в Україну

Джерело: Офіс Генпрокурора

 Офіс Генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно міністра транспорту РФ, який брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України. 

Слідство встановило, що обвинувачений сприяв міноборони РФ у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки окупантів до кордонів нашої держави та у захопленні райони. Переправлення ворожих колон здійснювали в тому числі залізничним транспортом через територію тимчасово окупованого Криму. 

В рамках кримінального провадження задокументовано перекидання російських танків, бронетранспортерів, бойових машин піхоти і автоцистерн із сотнями тон пально-мастильних матеріалів. Саме цю техніку окупанти задіяли на початку повномасштабного вторгнення, зокрема у бойових діях у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях.  

 

Відомо, хто з російських військових причетний до ракетного удару по Дніпру

Джерело: СБУ

Служба безпеки встановила особи російських окупантів, які причетні до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня.

У результаті обстрілу наразі підтверджено загибель 40 людей, серед них – три дитини. Травмовані 75 осіб, з яких 14 дітей.

У багатоповерхівці повністю зруйновані 72 квартири, пошкоджені – 236. Також знищенв 25 автомобілів.

«Кожен воєнний злочин росіян має конкретного виконавця. Служба безпеки встановить і оприлюднить дані всіх поіменно – щоб жоден убивця не уникнув покарання. Нехай кожен із тих, хто натискає «пуск», хто причетний до таких злочинів, потім щохвилини чекає на відплату. І вона обов’язково буде. Спецслужба уже зібрала величезний масив доказів для міжнародних судів, і з кожним днем війни розширює та доповнює його», – зазначив очільник СБУ Василь Малюк

 

Як свідчать попередні дані слідства, до вчинення цього злочину причетні декілька десятків військовослужбовців країни-агресора, серед яких:

  • командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Тимошин Олег Євгенович, 21.06.1971 року народження;
  • командир авіаційного загону 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку майор Іваненко Олексій Сергійович, 08.02.1987 року народження;
  • начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Дмитро Голенков, 01.09.1978 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Григор’єв Денис Анатолійович, 07.06.1982 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Назиров Дінар, 03.07.1985 року народження;
  • інженер по авіаційному озброєнню 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Поцелуєв Євген, 16.06.1980 року народження.

Крім цього, у результаті огляду місця трагедії попередньо підтверджено тип російської крилатої ракети Х-22, якою ворог вдарив по житловому будинку.

Після проведення відповідних експертиз зловмисникам повідомлять про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину проти України.

Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

Джерело: тг-канал президента України

«Обговорили події на передовій, окремо проаналізували ситуацію на Донеччині й Півдні. Заслухали інформацію про ймовірні дії агресора найближчим часом. Не випускаємо з уваги того, що ворог готуватиме нові ракетні удари, тож розробляємо максимально ефективні заходи протидії. Насамкінець зупинилися на забезпеченні ЗСУ боєприпасами й підготовці командирів тактичної ланки», – йдеться у повідомленні.

 

Окупанти за добу 134 рази обстріляли Соледар

Джерело: речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий в ефірі «24 каналу»

Протягом минулої доби російські війська 134 рази обстріляли Соледар Донецької області, де точаться бої.

На Бахмутському напрямку сталося 259 обстрілів різними калібрами артилерії ствольної та реактивної, також відбулося 38 боєзіткнень. 

Також ворог пробує проводити наступальні дії на Авдіївському напрямку.

Посадовець додав, що на східному фронті зі сторони Росії воюють як морські піхотинці, так і найманці ОЗУ «Вагнера», які здебільшого є колишніми в’язнями. Ворог атакує невеликими піхотними групами та намагається виснажити оборону України.

До окупованого Маріуполя прибуває жива сила

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

В Маріуполь з Донецького напряму почали прибувати вантажівки з живою силою.

Частину їх розмістили в селі Білосарайська Коса. Лише за ранок 16 січня прибуло понад 10 вантажівок.

Через стрімке зростання в Маріуполі числа окупантів там почали додаткову вербовку кухарів та обслуги в «пансіонати», за якими насправді криються нові казарми.

Росія вивела в Чорне море шість кораблів з 30 ракетами

Джерело: Військово-морські сили ЗСУ

В понеділок 16 січня в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 17 кораблів РФ серед яких шість носіїв крилатих ракет «Калібр».

Загальний залп носіїв складає близько 30 ракет.

Також на бойовому чергуванні в Азовському морі перебувають два кораблі, в Середземному – дев'ять ворожих кораблів.

На Авдіївському ЗСУ знищили групу росіян

Джерело: Генштаб ЗСУ

На Авдіївському напрямку один з підрозділів 36 окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського знищив групу окупантів.

Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 40

Джерело: Суспільне

Від російського ракетного удару на багатоповерхівку у Дніпрі загинуло 40 людей.

39 людей врятували, 75 – поранені, з-поміж поранених – 14 дітей. 

Пошук людей під завалами триває.

На Херсонщині від рук окупантів загинуло троє людей

Джерело: очільник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

Російські окупанти завдали удару по дитячій лікарні у Херсоні. Внаслідок обстрілу вибито близько 30 вікон в неонатальному (6-ти поверховому) корпусі. Корпус пустий. 

Також за добу російські загарбники 90 разів атакували Херсонщину. Мирні населені пункти області потерпали від обстрілів з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон росіяни обстріляли 21 раз – атакували житлові квартали міста. Ворог цілеспрямовано ударив по будівлі Червоного Хреста, міській лікарні, центру реабілітації дітей з інвалідністю, суднобудівному заводу, обʼєкту критичної інфраструктури та житлових будинках. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію три людини загинули та 14 жителів дістали поранення різного ступеня тяжкості. 

Кількість загиблих у Дніпрі сягла 35

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці Дніпра станом на ранок понеділка кількість загиблих сягнула 35 осіб, з яких двоє дітей.

 

«Вночі рятувальники дістали з-під завалів зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки ще кількох загиблих. На цей час ворожа атака забрала життя 35 мешканців будинку. Серед них двоє дітей», –зазначив Резніченко.

Він додав, що 39 людей врятували, 75 – поранені, з-поміж поранених – 14 дітей. 

Доля ще 35 мешканців будинку невідома. Пошук людей під завалами триває.

Вночі росіяни атакували Запоріжжя

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух, секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв

Вночі 16 січня росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю і передмістю.

«Ворог завдав ракетного удару по обласному центру та передмістю. Внаслідок удару є руйнування об’єктів цивільної, житлової та промислової інфраструктури», – зазначив голова ОВА.

Згодом секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв додав, що є постраждалі. Трьох людей транспортували до лікарень. Серед них – дві дитини дев'яти та п'ятнадцяти років.

Вранці 16 січня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко уточнив, що ракета влучила поряд з п’ятиповерховим будинком у Запоріжжі. Від уламків скла постраждали п'ятеро людей, серед яких дві дитини. Їх госпіталізували.  

У будинку вибиті вікна, але опорні конструкції, не постраждали. 

У Запорізькому районі ракета влучила на територію підприємства – на місці виникла пожежа.

На Дніпропетровщині окупанти зруйнували 15 будинків

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Вночі росіяни кілька разів обстріляли Нікопольський район з важкої артилерії. Щонайменше 15 снарядів прилетіли у Марганецьку та Червоногригорівську громади. Люди неушкоджені. 

У Червоногригорівці понівечили півтора десятка приватних будинків та господарчих споруд, лінії електропередач та газопровід. 

У решті районів вночі сирена попереджала про небезпеку, та минулося без атак.

Загальні бойові втрати противника 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Орієнтовно з 24 лютого 2022 року по 16 січня 2023 року вони склали:

  • особового складу ‒ близько 116 080 (+790) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 3118 (+12) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 6204 (+21) од, 
  • артилерійських систем – 2099 (+5) од, 
  • РСЗВ – 438 (+1) од, 
  • засоби ППО ‒ 220 (+1) од,
  • літаків – 286 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 276 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 749 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 17 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4870 (+24) од,
  • спеціальна техніка ‒ 190 (+3).

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Минулої доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається. 

Противник веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках та зазнає значних втрат у живій силі.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Краснополівка, Спірне, Сіль, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Майорськ та Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Водночас мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Середина-Буда, Павлівка, Кіндратівка та Попівка Сумської області та Стариця, Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Бударки, Вовчанськ, Стрілеча, Красне Перше, Огірцеве, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони 23 населених пунктів. Серед них – Дворічна, Котлярівка, Крохмальне, Берестове і Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Кузьмине і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 25 населених пунктів. Зокрема це – Спірне, Озарянівка, Кліщіївка, Івано-Дар’ївка, Соледар, Бахмут, Дружба Нью-Йорк та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку з танків та всього спектру артилерії обстрілювались Георгіївка, Веселе, Авдіївка, Невельське, Первомайське, Мар’їнка, Водяне, Орлівка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Вугледар, Пречистівка та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ в районах понад 24 населених пунктів, в тому числі: Милове, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, Степове, Плавні, Щербаки та Качкарівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали 17 населених пунктів, зокрема, Антонівка, Золота Балка, Гаврилівка, Львове, Садове та Херсон.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по його засобах протиповітряної оборони.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, водночас уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили та військової техніки, 1 склад боєприпасів та 1 засіб радіоелектронної боротьби ворога.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024