стрічка

Під приводом допомоги шахраї намагаються вкрасти персональні дані волинян

17 Січня 2023, 17:57
Під приводом допомоги шахраї намагаються вкрасти персональні дані українців ФАКТЧЕК 2838
Під приводом допомоги шахраї намагаються вкрасти персональні дані українців

Рівненським та волинським сегментом фейсбук масово поширюють повідомлення, у яких українцям пропонують зареєструватися для отримання пожертв від іноземних благодійників.

Ці повідомлення залишають у коментарях до популярних дописів на сторінках організацій чи особистих сторінках тих користувачів, які є активними в соцмережі.

Проаналізувавши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що залишають ці повідомлення шахраї.

ШАХРАЙСТВО

Повідомлення у коментарях залишає не одна людина, а різні. Традиційно їхні імена підписані англійською, а при переході на сторінки цих коментаторів також вказано, що вони народилися та живуть у Великій Британії.

Сама ж платформа Uappl, на якій українцям пропонують зареєструватися для отримання допомоги – досить дивна. Тут немає ані назви, ані місця реєстрації організації, яка координує діяльність, ані інших контактних даних. Так само немає жодних реквізитів, офіційних рахунків, куди надходять гроші від благодійників. Не знайдете ви й посилань на сторінки цього «благодійного фонду» в соціальних мережах – вам лише пропонують поділитися ним на своїх акаунтах.

Кількома абзацами розробники сайту розповідають про те, що їхня мета – задокументувати якомога більше злочинів росії проти України, а також познайомити тих, хто постраждав від кремлівської агресії з тими, хто хоче допомогти постраждалим. Розповідають, як саме реєструватися для отримання цих виплат.

Для отримання допомоги слід заповнити заявку, в якій необхідно вказати прізвище та ім'я, адресу електронної пошти та номер телефону. Після виконання цього кроку, платформа повідомляє, що вас запросили на Binance – біржу криптовалюти, де також слід створити акаунт, пройти повну верифікацію за українськими документами. Згодом зняти невеличкий відеоролик та надіслати його разом із номером створеного гаманця «благодійникам».

СПРОСТУВАННЯ

Почнемо з того, що підозріло виглядає те, що британці, які й розсилають повідомлення про отримання допомоги від іноземних інвесторів, досить грамотно пишуть українською. Причому на абсолютно чужій їм мові не лише залишають коментар про так звану допомогу від незрозумілої організації, а й роблять нею дописи на власних сторінках.

Аналізуючи акаунти, з яких залишали коментарі, ми помітили, що всі вони – однотипні. Сторінки створені приблизно в однаковий період, на головних фотографіях добре видно обличчя, люди на знімках завжди всміхаються… Складається враження, що це зроблено задля того, аби викликати довіру. Однак, це наводить на думку, що профілі цих користувачів – не справжні, а «ботівські».

Ще один важливий момент: адреса справжнього сайту компанії Binance кардинально відрізняється від тієї, на який вас спрямує «благодійна платформа» Uappl. Немає нічого спільного й у дизайні цих двох ресурсів.

Отже, шахраї просто замаскували свою схему під фінансову допомогу, яку справжній Binance здійснював на початку повномасштабної війни в Україні. Втім та програма вже давно закрита.

Отож, сайт Uappl є ніякою не благодійною організацією, а звичайним фішингом. Під приводом оформлення допомоги платформа збирає персональні дані українців та просить записати відео, аби згодом можна було ідентифікувати обличчя. Як розпорядяться шахраї цими даними – неважко здогадатися.

ВИСНОВОК

Платформа Uappl насправді є шахрайською схемою, а не організацією, яка працює над документуванням злочинів росії в Україні та фінансовій допомозі українцям. В такий спосіб ошуканти лише намагаються заволодіти вашими персональними даними, аби надалі скористатися ними у своїх цілях. До того, інформація про будь-яку допомогу, яку можуть оформити українці, завжди є на офіційних ресурсах влади, а заявки на її отримання можна оформити в застосунку «Дія», або ж через відповідні адміністративні центри.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: «Грошовий мул» або дроп: на Волині поширили стару-нову шахрайську схему, що обіцяє «золоті гори»

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024