стрічка

На Волині під час повітряної тривоги телеграм-канали поширювали фейк про онлайн-трансляцію руху ракет

15 Січня 2023, 19:00
Маніпуляція у телеграм-каналі Волині ФАКТЧЕК 3160
Маніпуляція у телеграм-каналі Волині

Під час повітряної тривоги у Волинській області місцеві телеграм-канали вирішили «набити» підписників обманом.

Це відбувалося  14 січня під час масованої ракетної атаки росіян по містах України. Про це пишуть фактчекери Район.in.ua.

ФЕЙК

У Луцькому телеграм-каналі «4Lutsk» адміністратори виставили публікацію, що буцімто мають важливу інформацію для жителів міста. Аби дізнатися яку – необхідно перейти за посиланням. Автори повідомлення зазначили – «це не фейк». Посилання перекидає нас на інший телеграм-канал і без підписки ми не можемо побачити ніякої інформації.

Шахраї вибрали зручний момент, коли люди очікують будь-якої інформації стосовно обстрілів та ракетних ударів, тому фейкове повідомлення дуже швидко отримало охоплення у тисячі переглядів та масове поширення.

У цьому ж телеграм-каналі виставили публікацію про очікуваний «прильот» ракет по Луцьку через 5 хвилин. Людей закликали терміново перейти за посиланням, аби побачити «онлайн-трансляцію руху ракет та точні місця прольотів».

СПРОСТУВАННЯ

Якщо натиснути на посилання, нас перекидає на інший телеграм-канал, в якому ніякої трансляції не було та не буде.

Тому нагадуємо читачам, що траєкторію руху крилатих ракет відстежують сили ППО України за допомогою відповідних радарів. Військові не можуть і точно не будуть давати будь-яку інформацію та доступ до радарів.

ВИСНОВОК

Дані повідомлення є маніпулятивними та фейковими. Адміністратори телеграм-каналу користуючись ситуацією в Україні та області намагаються збільшити кількість підписників на інших телеграм-каналах.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024