стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 січня

15 Січня 2023, 18:29
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3189
Ситуація на фронті

Хроніка 326 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Оперативна інформація станом на 18.00 15 січня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста двадцять шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник здійснив 8 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник не полишає своїх намірів захопити повністю Донецьку область. Веде наступальні дії на Бахмутському і Авдіївському та намагається покращити тактичне положення на Куп’янському і Лиманському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському - обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Сопич, Вовківка та Кіндратівка Сумської області та Стариця, Гур’їв Козачок, Бударки, Вовчанськ, Стрілеча, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Котлярівка, Крохмальне, Берестове і Вільшана Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Кузьмине і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстріляно позиції наших військ в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема це - Спірне, Красна Гора, Кліщіївка, Івано-Дар’ївка, Соледар, Бахмут, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогонь окупантів потрапили Георгіївка, Веселе, Авдіївка, Мар’їнка, Водяне та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку та Микільські Дачі.

На Запорізькому напрямку ворог завдав вогневого ураження по районах понад 20 населених пунктів. Серед них - Милове, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, Степове та Качкарівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, зокрема, Херсон та його передмістя.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, через нестачу ліжко-місць у лікарнях населеного пункту Горлівка Донецької області, всіх поранених з лінії фронту на Донецькому напрямку евакуюють до Жданівки.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а також 2 удари по позиціях протиповітряної оборони противника. А наші ракетники і артилеристи уразили 2 райони зосередження живої сили російських загарбників.

У Дніпрі ракета влучила в багатоповерхівку: ситуація з місця подій

Джерело: заступник мера Дніпра Михайло Лисенко.

13:29

Жінка, яку рятувальники почули під час хвилини тиші близько першої ночі 15 січня, об 11:30 була врятована з-під завалів зруйнованого будинку у Дніпрі.

12:14

Станом на 11-30 15.01.2023 

  • загинуло 21 особа, з них 1 дитина; 
  • травмовано 71 особа, з них 13 дітей; 
  • врятовано 39 осіб, з них 6 дітей. 

За інформацією ГУ НП розшукується 40 осіб. Тривають аварійно-рятувальні та пошукові роботи, гасіння пожежі триває. Вивезено приблизно 3780 тон зруйнованих конструкцій та 39 пошкоджених автомобілів.

08:53

У Дніпрі відомо вже про 20 загиблих

08:17

У Дніпрі під завалами залишаються люди. Вони пишуть смс близьким. Періодично рятівники роблять тишу, щоб їх почути, - заступник мера Дніпра Михайло Лисенко.

08:10

Станом на 06:00 15 січня врятовано 38 осіб (з них 6 дітей). Загинуло 17 осіб (з них 1 дитина), поранено 73 особи (з них 14 дітей)

Російські військові обстріляли житловий квартал Херсона: двоє людей поранені

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич.

15 січня російські військові обстріляли житловий квартал Херсона. 

За попередньою інформацією, дві людини отримали поранення. На місці працюють рятувальні служби, йдеться у повідомленні.

Армія РФ завдала три ракетні удари по Краматорському району

Джерело: пресслужба поліції Донеччини.

Протягом 14 січня російська армія обстріляла житлові квартали у 14 населених пунктах Донеччини. Тричі вони вдарили ракетами по Краматорському району.

"Трьох ракетних ударів зазнав Краматорський район. Ракети С-300 поцілили в Краматорськ, Маркове та Плещіївку. Руйнувань зазнала інфраструктура та приватна оселя в Плещіївці. Інформація щодо постраждалих не надходила", — повідомили у поліції.

Також під обстрілами опинились Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Курахове, Соледар, Гостре, Велика Новосілка, Курахівка, Очеретине та села Времівка, Стара Миколаївка.

Окупанти били з ЗРК «С-300», РСЗВ «Град», артилерії, мінометів. Є загиблі та поранені серед мирних жителів.

Обстрілами зруйновані та пошкоджені 10 цивільних об’єктів – п'ять житлових будинків, школа, ринок, магазин, трамвайне депо, цивільне авто.

Поліція та СБУ за фактами обстрілів відкрили кримінальні провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Наслідки ракетного удару 14 січня по Львівщині: що відомо

Джерело: начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Вчора, 14 січня, Росія завдала ракетного удару по території Львівської області. Одну ракету збили, ще дві влучили в об'єкт критичної інфраструктури. 

"Була пожежа. О 18:16 вогнеборці погасили її. Жертв чи постраждалих через атаку у нашій області нема. Ворог прицільно бив по енергооб’єктах. На жаль, є влучання у 5 областях. У тому числі і в нашій. Енергосистема держави пережила 12 масований ракетний удар", — повідомив Максим Козицький.

Також він додав, що зараз у енергосистемі спостерігається великий дефіцит.

"Маємо бути готові до можливого запровадження аварійних відключень. Станом на цю годину (10:00) у Львівській області застосовують лише графік погодинного відключення електроенергії", — додав Максим Козицький.

За попередню наші волонтери медико-психологічної допомоги зустріли з евакуаційних потягів 95 людей.

Росіяни обстріляли Нікопольський район – 60 тисяч родин без води

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Російські окупанти вночі на 15 січня обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області, пошкодили лінію електропередач, яка живить насосну станцію водоканалу.

 "Росіяни тричі обстріляли район з важкої артилерії. Ударили по трьох громадах - Червоногригорівській, Марганецькій та Нікопольській. Випустили по мирних мiстах та селах понад 20 снарядів.

У Марганецькій громаді пошкоджена лінія електропередач, що живить насосну станцію мiсцевого водоканалу. Без води лишилися понад 60 тисяч родин", - йдеться в повідомленні.

У Бахмуті обстрілами зруйновані понад 4 тисячі житлових будинків

Джерело:пресслужба Бахмутської міської ради.

За приблизними підрахунками у Бахмуті станом на 13 січня обстрілами з боку армії РФ зруйновані 4 158 житлових Будинків.

"Внаслідок військової агресії російської федерації проти України станом на 13 січня 2023 на території Бахмутської міської територіальної громади пошкоджень зазнали 4158 житлові будинки: 358 багатоквартирних (або 53,1%) та 3800 (або 24,2%) приватних", — йдеться у повідомленні.

Також у пресслужбі зазначили, що це приблизні цифри, бо через інтенсивні бойові дії у селищах, які належать до міської громади, наразі неможливо встановити точну кількість руйнувань.

Росіяни обстріляли прикордоння Чернігівщини з мінометів та гранатометів

Джерело: речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

14 січня Сновську та Семенівську громади обстріляли росіяни. 

За словами речниці, пізно ввечері по прикордонню Сновської громади російські військові гатили з населеного пункту Кирилівка.

Прикордонники зафіксували 13 вибухів з міномета калібру 120 мм.

Семенівську громаду росіяни обстрілювали зі сторони села Ломаківка.

Прикордонники зафіксували 30 вибухів ймовірно з гранатомета.

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 14 січня, російські військові обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Запоріжжя, Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Новоандріївка, Новоданилівка, Чарівне, Малотокмачка, Білогір'я, Ольгівське, Преображенка, Малинівка, Щербаки, Полтавка, Темирівка, Новоселівка, Степове, Кам'янське.

Надійшло 16 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Війська РФ завдали артилерійських ударів по Куцурубській громаді на Миколаївщині

Джерело: Миколаївська обласна військова адміністрація.

Збройні сили Російської Федерації 14 січня завдали ударів по Куцурубській громаді. Гатили з артилерійських систем. Влучання зафіксовані поза межами населеного пункту.

За інформацією ОВА, вибухи в громаді прозвучали орієнтовно о 19:42. Руйнувань, загиблих або травмованих внаслідок обстрілу немає.

На решті території Миколаївщини, в тому числі й в обласному центрі, день 14 січня та ніч проти 15 січня минули спокійно.

На Донеччині від обстрілів загинули семеро людей, четверо поранені

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 14 січня від обстрілів російської армії на Донеччині загинули семеро людей, ще чотири людини отримали поранення.

"За 14 січня росіяни вбили сімох мирних жителів Донеччини: чотирьох в Авдіївці, по одному у Старій Миколаївці, Парасковіївці та Курахівці.

Троє людей поранені у Авдіївці та одна у Старій Миколаївці.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.01.23

Російське вторгнення: ситуація на ранок 15 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцять шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 3 авіаційних та 57 ракетних ударів, здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі.

Для завдання ракетних ударів по столиці та інших населених пунктах України ворог застосував зенітні керовані ракети С-300/С-400. Також здійснив 41 пуск крилатих ракет повітряного і морського базування та керованих авіаційних ракет, що є високоточною зброєю. 26 ракет знищили наші захисники.

Загроза подальших авіаційних та ракетних ударів російських окупантів залишається на всій території України.

Противник не полишає намірів повністю захопити Донецьку область, зосереджує основні зусилля на наступальних діях на Бахмутському напрямку. Також веде наступ на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, а на Куп’янському - намагається покращити тактичне положення.

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Макіївка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Сіль, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Красногорівка, Водяне, Майорськ і Мар’їнка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вовківка і Кіндратівка Сумської області та Ветеринарне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Стрілеча, Тернова, Чугунівка, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Дворічна, Западне, Синьківка, Орлянка, Котлярівка, Берестове і Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Площанка, Невське, Кремінна, Діброва і Червонопопівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Парасковіївка, Бахмут, Веселе, Дружба та Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку ворог обстріляв з танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Красногорівка, Веселе, Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Бердичі, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали Малинівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка, Степове та Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Херсон і Антонівка Херсонської області та Дмитрівка на Миколаївщині. Є постраждалі серед мирних жителів.

Противник продовжує щоденно зазнавати втрат у живій силі. Так, 12 січня, у напрямку Старобільська Луганської області, здійснювалась евакуація близько 50 осіб пораненого особового складу противника, які діяли неподалік Сватового.

За наявною інформацією, у одному із танкових батальйонів 26 танкового полку окупантів, що бере участь у бойових діях на Куп’янському напрямку, станом на 12 січня у справному стані залишалось 10 одиниць танків Т-80БВ. Решта або знищені, або виведені із ладу. З особового складу у батальйоні залишилось близько 30 загарбників.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито БпЛА типу «орлан-10».

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили та військової техніки, склад боєприпасів, а також станцію радіоелектронної боротьби ворога.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024