стрічка

Правда про те, що на вулицях можна побачити «п’яних» омелюхів

16 Січня 2023, 11:45
Правда про те, що на вулицях можна побачити «п’яних» омелюхів ФАКТЧЕК 5018
Правда про те, що на вулицях можна побачити «п’яних» омелюхів

На Волині поширюють повідомлення про те, щоб люди були обережні, адже на вулицях можна побачити «п’яних» омелюхів, які заснули на асфальті.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і з'ясували, що це ПРАВДА.

МЕСЕДЖ

«Це омелюхи і вони заснули посеред вулиці, бо п’яні. Чернігівщина. З омелюхами такі історії взимку трапляються часто, а особливо в теплі зими, бо основу їх зимового раціону становлять різноманітні ягоди, які під час тривалих відлиг починають бродити. Скуштувавши багато таких ягід, птахи п'яніють та засинають, падаючи при цьому на землю в повній «відключці». Сам по собі цей стан для птахів не є загрозливим, протверезівши пташки просинаються та летять собі геть».

ПОЯСНЕННЯ

Доктор біологічних наук Андрій Бокотей розповідає, що явище, коли на вулицях можна зустріти «п’яних» омелюхів, трапляється вкрай нечасто.

«Омелюхи – птахи, які пересуваються великими зграями. Може траплятися  так, що вони їдять  ягоди, які залишаються зимувати на деревах. А в цих плодах уже можуть відбуватися процеси бродіння, що здійснює інтоксикацію організму птаха. Але, щоб виявити це, потрібно зробити токсикологічну експертизу», – каже експерт.

Він додає, що випадки «сп’яніння» теж можуть трапитися і з іншими птахами, наприклад синичками.

ВИСНОВОК

Отож, повідомлення про те, що на вулиці можна побачити «п’яних» омелюхів, які лежать на асфальті – ПРАВДИВЕ. Річ у тому, що птахи їдять заброджені ягоди, які залишилися зимувати на деревах ще з осені. Панікувати не варто, потрібно допомогти птахам і віднести їх у безпечне місце, де вони через деякий час прокинуться. Хоча саме явище можна побачити на Волині нечасто.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: Сп'янілі від ягід птахи засинають посеред вулиць взимку: як їм допомогти

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024