стрічка

Як волинські та рівненські Telegram-канали розганяли паніку під час повітряної тривоги

15 Січня 2023, 13:03
Як волинські та рівненські Telegram-канали розганяли паніку під час повітряної тривоги ФАКТЧЕК 7075
Як волинські та рівненські Telegram-канали розганяли паніку під час повітряної тривоги

Упродовж останньої повітряної тривоги, 14 січня, спостерігалася активність не тільки ворожої авіації, але й місцевих волинських і рівненських Telegram-каналів. Користуючись моментом, коли напруга зростає і чимало читачів відслідковують, що відбувається під час ворожої атаки, вони поширюють чимало маніпуляцій та фейків. А все для того, аби збільшити активність у коментарях і кількість підписників.

Фактчекери проєкту «Брехунець» відслідкували, як Telegram-канали розганяли паніку під час повітряної тривоги і які вигадки публікували.

Фейк про «5 хвилин до підльоту ракет»

На початку повітряної тривоги Telegram-чати почали рясніти повідомленнями про те, що начебто «залишилося 5 хвилин до підльоту ракет у місто Луцьк». Фейкороби фантазували, що час підльоту до певного регіону можна начебто спрогнозувати! Ба більше, вони ніби мають і список міст, які окупанти планують обстрілювати. А ще пропонували підключити фейковий «радар балістичних ракет»! Та за посиланнями анонсованої інформації не було, бо там потрібно підписатися на черговий Telegram-канал. 

Ракети до Луцька, на щастя, не прилетіли. А інформація про те, що Telegram-канали знають більше, ніж будь-хто, стала черговою фейковою бульбашкою. Таким нечесним методом, користуючись страхом людей під час ракетної атаки росіян, адміністратори всього лише «набивають» підписників.

Брехня про те, що Telegram-канали знають, куди летять ракети

Не забарилась і ще одна нісенітниця, яку масово почали «розносити» волинські і рівненські Telegram-канали: «Стало відомо куди летять ракети» і «Дивіться онлайн-трансляцію польоту». Додали і картинку, на якій зображена ракета, що летить, і надпис великими літерами «Масовані обстріли міст України» на червоному фоні для привернення уваги. Брехнею про те, що начебто «точне місце прильоту показує спеціальний канал» знову ж таки заманювали підписників. Адже, перейшовши за пропонованим посиланням, вкотре потрібно було підписатися на новий Telegram-канал, а інформації про те, куди ж буде «приліт», просто не було.

Фейк про «вибухи в районі Луцька»

Вишенькою на торті і апогеєм фантазій Telegram-каналів став фейк про вибухи в районі Луцька та роботу ППО. Поширили його не тільки волинські, але й рівненські та всеукраїнські Telegram-канали.

А спростував фейк голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко. Він у своєму офіційному Telegram-каналі написав, що інформація про вибухи на Волині  не підтвердилася. А ще закликав довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Після його спростування деякі з Telegram-каналів також опублікували спростування, а з деяких чатів фейк про вибухи в районі Луцька просто зник.

Отож, вкотре закликаємо вас довіряти лише офіційним джерелам інформації задля того, аби не тривожитись самим і не поширювати паніки.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

Коментарі
15 Січня 2023, 12:39
А що робить кіберполіція? Закрити всі ті телеграми в Україні, а винних на фронт або в тюрму, телеграми найбільше подають брехні і зливають інформацію
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром