стрічка

Telegram-канали поширюють фейк про список місць, де вручатимуть повістки в областях

12 Січня 2023, 17:03
Telegram-канали поширюють фейк про список місць, де вручатимуть повістки у областях ФАКТЧЕК 15865
Telegram-канали поширюють фейк про список місць, де вручатимуть повістки у областях

У Telegram-каналах поширюють інформацію про те, що начебто існує список місць, де вручатимуть повістки у різних областях.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК!

МЕСЕДЖ

«Від 11.01. 2023 року в Україні будуть вручати повістки будь-де, на вулиці, в парках, в магазинах, блокпостах та інших місцях. Оскільки закон не регламентує місце їх вручення. Дізнайтеся список місць, де вручають повістки в твоєму місті», – таке повідомлення поширюють у соцмережі.

СПРОСТУВАННЯ

У повідомленні зазначено, що начебто повістки будуть вручати, починаючи з 11.01. 2023 року. Це брехня, адже мобілізація в Україні триває уже 10 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року. Повістку можуть отримати усі чоловіки призовного віку.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач на брифінгу повідомив про те, що в Україні мобілізація триває планово. А потреба у певній кількості мобілізованих залежить від того, як складається ситуація на фронті.

Інформація про те, що існує список визначених місць, наприклад, у Волинській, чи Рівненській областях, де будуть вручати повістки – цілковита брехня. Місцеві центри комплектування та соціальної підтримки не повідомляли про це ні на офіційних сторінках у соцмережах, ні на офіційних сайтах. Додамо, що законодавством чітко не регламентується, де саме повинні вручати повістки.

Telegram-канали знову ж таки скористалися суспільно важливою темою, аби збільшити кількість підписників. Адже, обравши, наприклад, Волинську область, користувачу потрібно підписатися на новий телеграм-канал «Доброго вечора, ми з Луцька». Після того, як адмін дає дозвіл на приєднання, обіцяної інформації про «список місць, де вручають повістки» просто немає.

ВИСНОВОК

Ми вкотре закликаємо довіряти лише офіційним джерелам інформації. Мобілізація в Україні триває уже 10 місяців, а списку місць, де вручають повістки у різних областях не існує, це ФЕЙК!

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: Найпоширеніші фейки про мобілізацію жінок в Україні

Коментарі
12 Січня 2023, 20:14
Хай рожищенським мусаркам дадуть повістки,ато пригрілись в воєнкоматі
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024