стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 січня

12 Січня 2023, 21:15
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3338
Ситуація на фронті

Хроніка 323 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

рашисти продовжують облаштовувати білоруський аеродром «Зябровка», що біля кордону з Україною

Джерело: Білоруський Гаюн

Як свідчать супутникові знімки Airbus від 7 січня, на авіабазі з'явились нові комплекси С-300/400, ЗРПК Панцир, штучні височини та насип для радарів раннього попередження або управління військовими діями.

На звільненій Херсонщині з 1 лютого відновлять роботу чотири суди

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Відповідне розпорядження підписав Голова Верховного Суду.

Роботу відновлять:

  • Херсонський апеляційний суд;
  • Білозерський районний суд;
  • Великоолександрівський районний суд;
  • Нововоронцовський районний суд.

 

Противник продовжує наступ в районі Соледару

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

«Мета ворога — прорвати оборону наших військ і захопити місто. Продовжуються також спроби оточити Бахмут. Для цього ворог використовує загони вагнерівців та регулярних військ. Наші воїни мужньо тримають позиції та завдають ворогу численних втрат», – заявила Маляр.

Зеленський провів чергове засідання Ставки

Джерело: тг-канал Президента

Глава держави зазначив, що окрему увагу приділили боям у Бахмуті й Соледарі. Адже ці підрозділи мають забезпечуватись усім необхідним оперативно та безперебійно.

«Наостанок ішлося про посилення ЗСУ технікою та зброєю, які надходять від партнерів», – йдеться у повідомленні.

Депутату держдуми рф, який командував кадирівцями під час штурму «Азовсталі», повідомили про підозру

Джерело: СБУ

Йдеться про Адама Делімханова. Він входить до найближчого оточення Кадирова.

З лютого до травня минулого року під його командуванням кадирівці воювали проти підрозділів Сил оборони на східному фронті та брали участь у штурмі «Азовсталі».

Ситуація на фронті станом на вечір 12 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби російські окупанти завдали п′ять ракетних, усі по мирних містах Костянтинівка, Краматорськ та Запоріжжя, а також 12 авіаційних ударів. Здійснили чотири обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. 

Противник і надалі основні зусилля зосереджує на спробах захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону, продовжує наступати на Бахмутському напрямку. Найбільш запеклі бої тривають у районах населених пунктів Соледар, Парасковіївка, Бахмут та Кліщіївка.

На Авдіївському напрямку ворог веде безуспішні наступальні дії, а на Куп’янському та Лиманському – не полишає спроб покращити тактичне положення. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках  обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському – під ворожі обстріли потрапили райони населених пунктів Сеньківка та Карповичі Чернігівської області; Бачівськ на Сумщині, а також Стрілеча, Зелене, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка та Рідкодуб Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляні райони Синьківки, Орлянки, Кислівки, Берестового, Іванівки і Богуславки на Харківщині та Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив російських танків та артилерії потрапили Греківка, Макіївка, Червонопопівка та Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював Красногорівку, Авдіївку, Мар’їнку та Новомихайлівку Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив окупантів потрапили Вугледар, Пречистівка та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому напрямку загарбники обстрілювали райони населених пунктів Времівка і Вільне Поле Донецької області та Гуляйполе, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, мінометних обстрілів зазнали передмістя та саме місто Херсон.

Російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення на тимчасово захопленій території Херсонської області. В одному із населених пунктів Каховського району, окупаційна влада оголосила інвентаризацію рухомого та нерухомого майна місцевих приватних підприємців, з подальшою так званою «націоналізацією».

Для поповнення втрат в живій силі, противник не припиняє мобілізацію чоловічого населення, зокрема і на тимчасово окупованій території Луганської області. Так, у місті Алчевськ відзначено початок чергової хвилі мобілізації з 9 січня цього року.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 15 ударів по районах зосередження ворога, а також п′ять ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Окрім того, наші воїни збили ворожий літак Су-25 та безпілотний літальний апарат типу «орлан-10».

 

Українські артилеристи та ракетники уразили три пункти управління, три райони зосередження живої сили та військової техніки противника, ворожий зенітний ракетний комплекс С-300 та три склади боєприпасів.

Троє спритників організували платний перетин лінії зіткнення на Запоріжжі 

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, чоловік, переїхавши до Запоріжжя через окупацію свого міста, розробив план збагачення завдяки отриманню коштів від цивільних осіб за безперешкодний перетин лінії розмежування. До його реалізації він залучив свою дружину та знайомого. Вони займалися пошуком громадян зацікавлених пройти фільтраційні заходи за «спрощеною схемою».

Позачергове внесення пасажира до транспортного засобу, який включений за списком до автоколони для виїзду на тимчасово непідконтрольну територію, коштувало для однієї людини в середньому 1000 доларів США. Частина отриманого прибутку передавалась посадовим особам органів влади.

Діючи за схемою, члени злочинного угруповання отримали 11 200 доларів США та 40 000 гривень.

Ворог обстріляв Куп’янщину, є поранені серед мирних жителів

Джерело: Офіс Генпрокурора

Близько 9:00 окупанти обстріляли селище Дворічна. Отримав поранення 68-річний чоловік.

А близько 13:30 російські військові здійснили мінометний обстріл житлового кварталу у місті Куп‘янськ. Поранений 76-річний чоловік.

 

російські окупанти атакували селище Янтарне, що поблизу Херсона

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Ворожий снаряд влучив в житловий будинок.

Від отриманих поранень на місці загинув 27-річний чоловік. Також постраждала 47-річна жінка, її з уламковими пораненням доставили до лікарні, де лікарі надають їй необхідну допомогу.

У зрадника із команди Сальдо, який втікаючи забув «подарунок від путіна», провели обшуки

Джерело: ДБР

Працівники ДБР спільно з прокуратурою здійснили обшук у псевдопосадовця окупаційної мерії Херсона, якого підозрюють в роботі на ворога. Цього разу черга дійшла до фейкового «первого заместителя мэра Херсона».

Під час обшуків оперативники знайшли залишені документи, які можуть служити доказовою базою для слідства.

Показовою знахідкою та черговим доказом для слідства став, начебто, золотий нагородний годинник від президента рф, яким колаборант вихвалявся в оточенні, стверджуючи, що це справжній подарунок від путіна за теплу зустріч «нової влади».

Коли ж Збройні сили України стали звільняти Херсон, фігурант кинувся навтьоки разом зі своїми кураторами так, що кинув і годинник, і все інше майно.

Напевно, великим розчаруванням для колаборанта стане те, що знайдений годинник виявився звичайною підробкою в найгіршому виконанні «русской глубинки».

Наразі вирішується питання щодо заочного повідомлення фігуранту про підозру.

 

Військові РФ обстріляли прикордоння Харківщини, у Вовчанську влучили в підприємство

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби російські війська продовжували обстріли прикордонних населених пунктів Харківської області, у Вовчанську снаряди влучили в підприємство. 

З мінометів та артилерії окупанти обстрілювали Гур’їв Козачок, Стрілечу, Старицю, Огірцеве, Вовчанськ, Вільчу і Новомлинськ. 

На Куп’янському напрямку ворог вкотре завдавав ударів по Дворічній, Куп’янську, Кислівці, Табаївці та іншим населеним пунктам. 

Внаслідок цих обстрілів пошкоджено приватні будинки, торговельний павільйон та господарчі споруди. Також ворожі снаряди влучили в одне з підприємств у Вовчанську. 

На щастя, обійшлося без постраждалих.

За минулу добу військові РФ обстріляли 19 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 11 січня, російські військові обстріляли 19 населених пунктів Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Запоріжжя, Білогір'я, Ольгівське, Гуляйпільське, Гуляйполе, Новояковлівка, Чарівне, Преображенка, Мала Токмачка, Кам'янське, Степове, Оріхів, Залізничне, Новоандріївка, Дорожнянка, Малинівка, Новоданилівка, Лук'янівське, Малі Щербаки.

 

Загалом надійшло 25 повідомлень про руйнування будинків та об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

На Донеччині через обстріли загинув один мирний житель

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 11 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина — у Парасковіївці.

Російська армія завдала ударів у напрямку двох громад Миколаївщини

Джерело: Миколаївська ОВА.

Збройні сили Російської Федерації 11 січня завдали ударів у напрямку Очаківської та Куцурубської громад Миколаївщини. Попередньо, внаслідок обстрілів руйнувань немає.

За даними ОВА, 11 січня о 16:33 зафіксовані російські обстріли у напрямку Очаківської громади.

Також о 18:00 війська РФ завдали ударів у напрямку Куцурубської громади.

Загиблих немає.

Російські військові обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: Валентин Резніченко.

У ніч на 12 січня армія росії вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини. 

Під ударом опинилась Марганецька громада. На її територію з важкої артилерії випустили десяток снарядів.

Поранених внаслідок обстрілу немає. Пошкоджені чотири житлові будинки та одну господарчу споруду.

 

В інших районах ніч минула без обстрілів, написав Резніченко.

ППО збила російський безпілотник, який летів до Одещини

Джерело: Повітряне командування «Південь».

Вночі 11 січня засобами протиповітряної оборони на підльоті до Одещини збили російський безпілотник.

Безпілотник збили над Чорним морем.

У повідомлені також зазначили, що російські війська продовжують проводити повітряну розвідку півдня країни, використовуючи безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.01.23

Російське вторгнення: ситуація на ранок 12 січня

 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцять третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби окупанти завдали 4 ракетних (по цивільних об’єктах міст Лиман та Часів Яр Донецької області) та 23 авіаційних удари. Окрім того, здійснили 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях.

Існує небезпека авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Кремінна на Луганщині та Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Майорськ, Первомайське і Красногорівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововасилівка та Вовківка Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча і Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстрілював райони Дворічної, Западного, Куп’янська, Кислівки, Табаївки, Крохмального, Берестового, Вишневого, Іванівки і Першотравневого Харківської області та Стельмахівки - Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Терни на Харківщині, а також Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка і Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляні Красногорівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Вільне Поле на Донеччині; Малинівка, Зелений Гай, Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Кам’янське і Плавні Запорізької області та Марганець на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали Дудчани, Степанівка, Антонівка та Херсон.

Поблизу населеного пункту Раденськ Херсонської області, російські загарбники побудували мережу окопів та бліндажів з використанням морських контейнерів, які перед цим облаштовувались під польовий шпиталь.

Відомо, що у тимчасово окупованому Криму оголошено набір найманців до новостворених так званих приватних військових компаній «щит» та «русич». Туди запрошують колишніх військовослужбовців та інших співробітників силових структур, в пріоритеті - офіцери. Щоб хоч якось зацікавити, потенційним кандидатам обіцяють високе грошове утримання, а також те, що їх нібито не будуть залучати до бойових дій на території України.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала двадцять ударів по районах зосередження ворога, а також три удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.
Протягом минулої доби наші воїни збили гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛА типу «орлан-10».

 

Наші ракетники і артилеристи уразили ворожий пункт управління, сім районів зосередження живої сили та три склади боєприпасів загарбників.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024