стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 січня

11 Січня 2023, 22:13
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3215
Ситуація на фронті

Хроніка 322 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

Відомо про результати «Збору на помсту» від Притули

Джерело: 24 канал

Стали відомі деталі пекельних подарунків для окупантів:

  • 50 бойових дронів дальністю 800 кілометрів;
  • 42 – на 200 кілометрів;
  • 50 – на 30 кілометрів.

На залишок коштів, а саме 565 тисяч, придбають комплекс БПЛА «Валькірія»

На росії керувати військами призначили начальника Генштабу

Джерело: 24 канал

Командувачем Об'єднаного угрупування російських військ в Україні призначено начальника Генштабу Герасимова. Заступники Герасимова: генерал Суровікін, головком Сухопутних військ Салюков та генерал-полковник Кім.

Зауважимо: це друге призначення на цю посаду за півроку. Лише 8 жовтня 2022 року на цю посаду призначили Суровікіна.

Через вибухи в центрі Херсона пошкоджена будівля університету

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Вибухова хвиля знищила скло у вікнах та розбита лавку на подвір'ї.

Ситуація на фронті станом на вечір 11 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав два ракетні та 22 авіаційні удари. Здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі.

Загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України. 

Основні зусилля противник зосереджує на спробах повного захоплення Донецької області, проводить наступальні дії на Бахмутському напрямку. Намагається взяти під контроль місто Соледар та шляхи постачання наших підрозділів, зазнає великих втрат, бої тривають.

Також, безуспішні наступальні дії окупанти ведуть на Авдіївському напрямку. На Куп’янському та Новопавлівському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, а на Лиманському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін. Білорусь і надалі підтримує агресію російської федерації, надаючи свою інфраструктуру для відновлення боєздатності підрозділів противника. Ознаки формування наступальних угруповань ворога не виявлені.

Разом з тим, російські окупанти не припиняють обстрілів позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж усієї лінії зіткнення.

На Сіверському та Слобожанському напрямках вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Нововасилівка та Вовківка Сумської області а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ і Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Крохмальне, Берестове, Вишневе, Першотравневе та Іванівка Харківської області і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Терни на Харківщині, а також Макіївку, Невське, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку від вогню окупантів постраждали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора та Дружба на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під вогневий вплив потрапили Красногорівка, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріли зафіксовано у Вугледарі та Великій Новосілці на Донеччині.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали  райони населених пунктів Вільне Поле Донецької області та Зелений Гай, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник не припиняє тероризувати жителів населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали Дудчани, Степанівка та Херсон.

У населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області російські загарбники посилюють режимні заходи, перевіряють місцеве населення. Особлива увага приділяється мобільним телефонам.

Посилюється тенденція переповнення медичних закладів у тимчасово окупованих населених пунктах пораненими російськими окупантами. Так, станом на 9 січня, тільки у місцевій лікарні Марківки Луганської області додатково розгорнуто 100 ліжко-місць.

За наявною інформацією, прикордонна служба фсб російської федерації з 9 січня цього року ввела в дію наказ про забезпечення обмежень щодо виїзду за кордон громадян, які придатні до військової служби.

Українська авіація протягом доби завдала 13 удари по районах зосередження окупантів та три удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога.

Окрім того, наші захисники збили російський гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛа, тип яких уточнюється.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили ворожий пункт управління, чотири райони зосередження живої сили та військової техніки противника, а також три склади боєприпасів.

Окупанти обстріляли Марганець на Дніпропетровщині

Джерело: Офіс Генпрокурора

Осколкових поранень зазнав 26-річний хлопець. Лікарі надали йому всю необхідну допомогу.

Пошкоджені житлові будинки, автомобілі містян, підприємство.

Прокурори, слідчі та експерти працюють на місці події та продовжують роботу з фіксації чергового злочину РФ. 

У Харкові судитимуть очільницю відділу окупаційної поліції, яка прославляла дії країни-агресора у пропагандистських медіа 

Джерело: Офіс Генпрокурора

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно експравоохорониці за фактом державної зради. Досудове розслідування встановило, що колишня дізнавачка сектору дізнання Куп’янського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області після окупації російськими військовими Куп’янська перейшла на бік ворога.

Аби допомогти окупантам побудувати так звану «правоохоронну систему», жінка здійснювала документальне оформлення повідомлень, заяв про події і злочини, а також проводила слідчі дії. У подальшому обвинувачена почала працювати у новоствореному псевдоправоохоронному органі окупантів під назвою «УВД ВГА Харьковской области» на посаді «руководителя следственного органа – и.о. начальника следственной части».

Також «начальниця» надала інтерв‘ю російським медіа, в якому чітко висловила свою позицію, що підтримує окупантів.

 

15 років за ґратами загрожує очільникам окупаційної адміністрації Станично-Луганського району

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще трьох чиновників-колаборантів, які пішли на співпрацю з ворогом і перебувають на тимчасово окупованій частині сходу України. Зловмисниками є колишній керівник Станично-Луганської військово-цивільної адміністрації і двоє його заступників.

Після захоплення району вони одними з перших підтримали російських загарбників і запропонували їм свою допомогу у війні проти України. За це їх призначили очільниками створеної агресором «администрации Станично-Луганского района лнр».

Перебуваючи на «посадах» зрадники виконують завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. Для цього вони агітують місцевих жителів вступати до лав окупаційних угруповань і «доповідають» рашистам про наявність учасників руху опору.

Крім цього, зловмисники сприяють примусовій «паспортизації». У разі відмови оформлювати російське громадянство – погрожують незаконними переслідуваннями і фізичною розправою. Також колаборанти намагаються «перелаштовувати» роботу місцевих підприємств на користь країни-агресора і змушують їх сплачувати «податки» до бюджету рф.

Наразі обвинувальні матеріали скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

рашисти обстріляли об'єкт критичної інфраструктури на Херсонщині

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

У селі Микільське Дарʼївської громади через цю російську атаку троє людей дістали поранення різного ступеня тяжкості. Постраждалих доправили у лікарню.

Російські загарбники атакували перинатальний центр у Херсоні

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Через вибух випущеного ворогами снаряда у Херсоні загорівся перинатальний центр. Потужною вибуховою хвилею вибило вікна у дитячому відділенні та пошкодило один із лікарських кабінетів.

За попередньою інформацією, постраждала одна працівниця перинатального центру. Жінка отримала легкі поранення, її життю нічого не загрожує.

Пацієнтки та діти живі і неушкоджені. 

«Укроборонпром» налагодив серійне виробництво мінометних мін за кордоном

Джерело: Бабель

На потужностях однієї з країн-членів НАТО виробляють покращену 82-мм міну, яка дає у 2,5 раза більшу за стандарт кількість осколків.

 

Згідно зі стандартом, під час розриву штатної міни кількість осколків, які мають уразити ціль на відстані 5 метрів, повинна сягати 198 одиниць. На відстані 10 метрів — 70 одиниць, а на відстані 15 метрів — 41 одиницю. У вдосконаленого боєприпасу — 460, 140 та 69 осколків відповідно. 

В Соледарі тривають важкі бої 

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Після втрат противник вкотре здійснив заміну своїх підрозділів, збільшив кількість вагнерівців, намагається прорвати оборону наших військ і повністю захопити місто, але не має успіху.

На Донеччині росіяни поцілили в підприємство, будинки і школу в різних містах

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Вночі та вранці 11 січня росіяни вели обстріли у центральній частині Донецької області, на Донецькому напрямку знову найбільше постраждала Курахівська громада. 

У місті Курахове ворог поцілив у підприємство – пошкоджено техніку та гараж. 

У селищі Курахівка є пряме влучання у приватний будинок та 2-поверхівку, ще 3 будинки пошкоджені частково — інформацію щодо постраждалих встановлюємо.

В місті Авдіївка протягом ночі тривали хаотичні обстріли по всьому місту, а на ранок росіяни здійснили 2 артобстріли та завдали ракетного удару – за попередньою інформацією, без жертв. 

Крім того, обстріли зафіксовано у Мар'їнській та Очеретинській громадах.

На Горлівському напрямку відбувалися періодичні обстріли околиць Часовоярської та Торецької громад.

За минулу добу рятувальники загасили три пожежі, які сталися через обстріли на Запоріжжі

Джерело: пресслужба ГУ ДСНС у Запорізькій області.

За минулу добу, 10 січня, співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій загасили три пожежі пов'язані із бойовими діями у Пологівському районі Запорізької області.

 

Зокрема у Гуляйполі загорілися дві літні кухні у приватних будинках, а у селі Преображенка загорілися дах та кімната одного з будинків.

Російські окупанти знову обстріляли дитячу обласну лікарню у Херсоні

Джерело: керівник Херсонської ОВА Янушевич

Ввечері 10 січня російські війська знову обстріляли дитячу обласну лікарню у Херсоні.

Влучили в неонатальний корпус, в будівлі вибиті всі вікна. Також пошкоджена поліклініка медичного закладу. Поранених та загиблих немає, йдеться в повідомленні.

Вночі обстріляли Харківщину, влучили в склад піротехніки

Джерело: голова Харківської ОДА Олег Синєгубов

10:52

Харківські слідчі знайшли хвостові частини РСЗВ «Смерч» на місцях двох вибухів, які пролунали у місті ввечері 11 січня. Блок стабілізатора одного зі снарядів знайшли біля метро.

08:30

Вчора близько 23:00 російські окупанти обстріляли Харків, попередньо з РСЗВ "Смерч". У Київському районі зафіксоване влучання у склад піротехніки. Сталася масштабна пожежа, вночі спостерігалася детонація піротехнічних виробів. На щастя, обійшлося без постраждалих. 

Протягом доби ворог обстріляв райони більше 20 населених пунктів Харківщини у Куп'янському, Харківському, Чугуївському та Богодухівському районах. Зокрема, під вогнем були Куп'янськ, Вовчанськ, Дворічна, Лопань, Красне та інші населені пункти. Пошкоджені приватні будинки, торговельні споруди та цивільні автомобілі. Без постраждалих.

 

Вночі російські війська обстріляли громаду на Миколаївщині

Джерело: Віталій Кім

Протягом ночі з 23:34 10 січня до 02:02 11 січня ворог обстрілював з РСЗВ територію Куцурубської громади, випустивши понад 40 реактивних снарядів. Наслідки пошкоджень уточнюються. За попередньою інформацією постраждалих немає.

У Бахмуті від обстрілів загинула людина, ще один житель Донеччини поранений

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 10 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина — у Бахмуті, ще одна людина у Нетайловому отримала поранення.

 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1296 людей, поранення отримали 2840 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.01.23

Російське вторгнення: ситуація на ранок 11 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцята друга доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області, Стельмахівка - Луганської та Спірне, Роздолівка, Веселе, Бахмут, Кліщіївка, Майорськ, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Пречистівка на Донеччині.

В той же час противник завдав 6 ракетних та 16 авіаційних ударів. Здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Харківської, Донецької та Херсонської областей.

На всій території України залишається небезпека ворожих авіаційних та ракетних ударів. Закликаємо при сигналах повітряної тривоги йти в укриття.

На Сіверському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони Сеньківки Чернігівської області та Кучерівки, Олександрівки і Покровки на Сумщині.

На Слобожанському напрямку обстріляно райони 19 населених пунктів. Серед них - Соснівка, Зелене, Вовчанськ, Хатнє, Красне, Лопань, Красне Перше та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони Вільшаної, Орлянки і Кислівки на Харківщині та Новоселівського і Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Невське і Червонопопівка на Луганщині та Терни і Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстріли фіксувалися у районах Яковлівки, Білогорівки, Соледара, Бахмута, Кліщіївки, Білої Гори, Спірного, Дружби та Парасковіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Авдіївку, Веселе, Невельське, Георгіївку, Мар’їнку та Первомайське на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь знову потрапили Времівка, Велика Новосілка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обстріляв райони 22 населених пунктів. Серед них - Вільне Поле і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Залізничне, Мала Токмачка, Гуляйполе, Степове, Щербаки і Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку від російських артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура 12 населених пунктів. Зокрема це - Антонівка, Веселе, Республіканець, Дніпровське, Дудчани, Милове, Золота Балка та Херсон. Постраждали мирні люди.

Російські окупаційні війська здійснюють моральний та фізичний тиск на населення тимчасово окупованих та зайнятих територій. Так, майже 1500 працівників Запорізької АЕС, які відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з Росатомом, позбавлені перепусток та доступу на підприємство. Загарбники шукають нових працівників для АЕС на території російської федерації та готують житловий фонд для майбутніх працівників шляхом так званої “націоналізації” квартир місцевих жителів, які виїхали.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження противника, а також 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

 

Українські ракетники і артилеристи уразили 3 пункти управління, 2 позиції російських ракетних військ та артилерії і 8 районів зосередження живої сили окупантів.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024