стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 10 січня

10 Січня 2023, 21:35
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3592
Ситуація на фронті

Хроніка 321 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації. 

росіяни завдали 33 удари по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Великописарівську громаду ворог двічі обстріляв прикордоння із мінометів. Усього було 12 прильотів. Внаслідок обстрілу пошкоджені склади місцевої ферми.

По Есманьській громаді російські війська ударили із мінометів, 21 прильот. 

У всіх випадках без жертв. 

 

 

На півночі Київщини сапери мінують шляхи на випадок, якщо ворог наважиться на повторний наступ

Джерело: командувач угруповання Сил і засобів оборони Києва Олександр Павлюк

На півночі Київщини сапери мінують шляхи, якими може скористатися ворог у разі повторного наступу. 

Шляхи мінують, щоб завадити окупантам вклинитися в бойові порядки українських підрозділів і після цього завдати по них ударів з артилерії.

Тривають важкі бої за утримання Соледару

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

«Ворог не зважає на великі втрати свого особового складу і продовжує активно штурмувати. Підступи до наших позицій просто усіяні тілами загиблих бійців противника. Наші бійці мужньо тримають оборону», – пише Маляр.

В Анкарі зустрінуться український та російський омбудсмени

Джерело: 24 канал

Вже через декілька днів Дмитро Лубінець зустрінеться з російською омбудсменкою Тетяною Москальковою.

«Ми сподіваємося, що така зустріч важлива, як і те, щоб домовленості, яких ми досягнемо, були не просто закріплені на папері, але виконані. Сподіваюся, що завдяки цій зустрічі ми досягнемо результату», – підкреслив омбудсмен Туреччини.

Тристороння зустріч пройде в Анкарі. Турецький омбудсмен зазначив, що має намір зустрітися з російською колегою. Після цього буде проведена зустріч у тристоронньому форматі.

Зауважимо, що омбудсмени планують обговорити обмін полонених. Окрім того визначити дорожню карту щодо обміну поранених військових.

Поліція зібрала докази воєнних злочинів окупантів у Пологівському і Василівському районах Запоріжжя

Джерело: МВС

Армія рф обстріляла понад 20 населених пунктів регіону. Ворог застосував авіацію, артилерію та РСЗВ. Значних пошкоджень зазнали житлові помешкання. Також постраждала цивільна інфраструктура у районних центрах області.

Окупанти атакували Гуляйполе, Оріхів, Малу Токмачку, Лугівське, Білогір'я, Червоне, Омельник, Новопавлівку, Новоданилівку, Залізничне, Новоандріїку, Ольгівське, Дорожнянку, Малинівку, Щербаки, Полтавку, Магдалинівку, Степове, Плавні, Кам'янське, Малі Щербаки.

Упродовж доби російські військові обстрілювали Гуляйполе й прилеглі села. Під вогнем опинились приватні домоволодіння і квартири місцевих мешканців, зруйновано будівлі низки підприємств та організацій.

Чималих збитків зазнали мешканці Оріхівщини. В будинках людей побито вікна, потрощено дахи.

Ситуація на фронті станом на вечір 10 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Для підтримання наступу та поповнення втрат в живій силі противник продовжує здійснювати заходи з мобілізації.

Ворог не припиняє завдавати ракетні та авіаційні удари, здійснювати артилерійські обстріли по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, тим самим порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав два ракетні удари та здійснив сім обстрілів з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі Донецької та Херсонської областей.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник продовжує здійснювати обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж усієї лінії зіткнення.

На Сіверському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Синьківка Чернігівської області та Покровка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник здійснив обстріли позицій наших військ в районах 13 населених пунктів, зокрема: Соснівка, Зелене, Вовчанськ, Хатнє, Красне Перше та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків тп всього спектру артилерії в районах населених пунктів Вільшана, Орлянка, Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Макіївка, Невське, Червонопопівка Луганської області та Терни, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів позицій наших військ в районах населених пунктів Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Парасковіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії позицій Сил оборони України в районах населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ та цивільної інфраструктури в районах 18 населених пунктів, зокрема: Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Залізничне, Гуляйполе, Степове, Щербаки, Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник не припиняє здійснювати обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура 12 населених пунктів, зокрема: Антонівка, Веселе, Дудчани, Милове та Золота Балка Херсонської області і місто Херсон, є постраждалі серед мирних мешканців.

Противник продовжує зазнавати втрат. За наявною інформацією, лікарні в місті Бердянськ Запорізької області переповнені пораненими, тому російські окупаційні війська за останній тиждень облаштували ще 3 військові шпиталі.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також чотири удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу здійснили вогневе ураження двох пунктів управління, дві позиції ракетних військ і артилерії та п′ять районів зосередження живої сили та військової техніки російських загарбників.

Окупанти завдали ракетного удару по Костянтинівці на Донечинні

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

На щастя, обійшлося без постраждалих. Росіяни поцілили у дорогу в приватному секторі, пошкодили огорожу одного з будинків.

На місці працюють рятувальники та поліція.

З початку війни СБУ викрила понад 600 російських агентів та шпигунів

Джерело: СБУ

З початку повномасштабної агресії рф Служба безпеки України розслідує більше ніж 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них – скеровані до суду.

За цей період СБУ викрила понад 600 російських агентів і шпигунів, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти нашої держави.

Так у результаті багатоетапної спецоперації вдалось затримати диверсійно-розвідувальну групу російської воєнної розвідки.

Ворожа агентура займалась підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки нашої держави, а також відомого українського активіста.

У Києві:

СБУ нейтралізувала російську агентурну групу, до якої входили посадовці Кабміну і Торгово-промислової палати України. Чиновники передавали ворогу розвіддані про облаштування держкордону та персональні дані українських правоохоронців.

У Миколаєві:

Викрили колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури, який після 24 лютого минулого року добровільно запропонував ворогу свою допомогу у війні проти України.

Перебуваючи на посаді зловмисник передавав російським спецслужбам інформацію про результати ворожих обстрілів, паролі на блокпостах та відомості про військових полонених рф.

У Хмельницькому:

СБУ затримала шпигуна – громадянина рф, який прибув в Україну ще у січні 2022 року для проведення розвідувально-підривної діяльності проти нашої держави. Його «легендою» було нібито відвідування родичів. А справжнім завданням – створення розгалуженої агентурної мережі для збору розвідданих і проведення диверсій у західних регіонах нашої держави.

На Волині:

Нейтралізовали ще одного шпигуна. Ним виявився громадянин білорусі, який збирав відомості про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ на території регіону.

За всіма викритими фактами контррозвідка Служби безпеки проводить системну роботу для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

росіяни з усіх сил намагаються втримати Кремінну

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

«Очікуємо на пожвавлення бойових дій. Земля промерзла, тож тепер буде підключатися важка техніка.

росіяни з усіх сил намагаються втримати Кремінну. Перекинули туди декілька підрозділів десантників та привезли ще більше танків, але щоночі українські захисники знищують по 6-7 одиниць», – зауважує голова ОВА.

Понад 40 спецпризначенцям Нацгвардії вручили державні нагороди

Джерело: МВС

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вручив державні нагороди понад 40 спецпризначенцям Національної гвардії України.

«Від імені Президента України Володимира Зеленського, Уряду і від себе особисто хочу подякувати усім, чия мотивація запалює багато сердець, мотивація, на яку можна покластися і яка принесе перемогу нашій Україні. Звичайно, ми розуміємо, що головні битви ще попереду, багато ще треба зробити. Зокрема на ваших плечах буде дуже непростий, довгий шлях до Перемоги», – звертаючись до військовослужбовців, сказав очільник МВС.

Російські окупанти обстріляли житловий квартал Херсона, є поранений

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Російський снаряд сьогодні розірвався під вікнами п'ятиповерхівки у Херсоні. Одна людина поранена, інші – шоковані та показують свої понівечені помешкання.

Російські військові в Очакові влучили в склад мін часів Другої світової

Джерело: начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Російські військові дев'ятого січня в Очакові влучили в склад протикорабельних мін часів Другої світової війни.

 

"Біля військової частини, яку росіяни обстрілювали місяцями, був склад старих протикорабельних мін часів Другої світової війни. Якщо чесно, міни залили бетоном, Бог знає коли, і зробили могильник, щоб вони не вибухнули. Росіяни чомусь вирішили, що це склад боєприпасів і стріляли туди довго та нудно. І вчора двома ракетами дорогими, наче "Кинджал", пробили метр бетону, щоб підірвати міни", — розповів Віталій Кім.

Обстріли російських військ спричинили три пожежі в громаді на Миколаївщині

Джерело: пресслужба надзвичайників.

Російські війська дев'ятого січня завдали вогневі удари по Очаківській громаді в Миколаївському районі. Внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків спалахнули три пожежі.

Займання виникли у приватному секторі.

 

"Усі три пожежі ліквідували бійці відділення 22 державної пожежно-рятувальної частини. Рятувальники зберегли два будинки від знищення та врятували від вогню п'ять тонн соломи. Також надавали допомогу людям, які постраждали після обстрілу", — йдеться у повідомлені.

СБУ виявила агента РФ, який корегував удари ТЕС у Дніпрі й збирав дані про місцеві системи ППО

 Джерело: СБУ.

Служба безпеки України викрила російського агента, який наводив ракети на ТЕС у Дніпрі і «полював» за місцевими системами протиповітряної оборони.

Як йдеться у повідомленні, це був агент головного управління генерального штабу ЗС РФ. Працюючи у місцевій фармацевтичній компанії він займався постачанням ліків, під час якого збирав розвіддані про підрозділи ЗСУ.

Його основною задачею було виявити бойові позиції сил ППО і розташування штабів оперативного командування українських військ.

Крім того, він коригував російські удари по об’єктах тепло- та енергозабезпечення. Слідчі встановили, що він звітував спецслужбам РФ про наслідки обстрілу Придніпровської ТЕС.

 

Чоловіка затримали під час збору розвідувальної інформації про українські об’єкти. Отримані дані він передавав російським військам через закриті канали зв’язку у вигляді фото з прив’язкою до місцевості та детальним описом.

Внаслідок обстрілів РФ у Гуляйполі на Запоріжжі виникла пожежа

Джерело:ГУ ДСНС у Запорізькій області.

Минулої доби, 9 січня, у Гуляйполі Запорізької області внаслідок обстрілів армії РФ виникла пожежа на підприємстві.

Як зазначили у спецслужбі, загоряння сталося в одному із цехів підприємства на загальній площі 200 кв.м. Рятувальники ліквідували пожежу.

Внаслідок обстрілів армії РФ на Херсонщині загинули двоє людей

Джерело: голова ОВА Янушевич.

9 січня на Херсонщині внаслідок обстрілів російської армії загинули двоє людей, ще двоє — отримали поранення.

За даними ОВА, російські окупанти 46 разів обстріляли територію Херсонщини, 14 разів — Херсон.

Росіяни били по житловій забудові, інфраструктурі, пошкодили одну з підстанцій і приміщення Херсонгазу, повідомив в етері загальнонаціонального марафону перший заступник голови облради Юрій Соболевський

 

"Вчора було аварійне відключення частини Херсона, але десь за годину вдалось енергетикам все поновити. Місто зараз зі світлом", — сказав Соболевський.

Новгород-Сіверську громаду Чернігівщини вкотре обстріляли росіяни

Джерело: речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

9 січня Новгород-Сіверську громаду на Чернігівщині обстріляли росіяни.

З її слів, зі сторони російського населеного пункту Гудовка прикордонники зафіксували чотири вибухи з міномету калібром 120 мм.

Вранці ворог обстріляв Очаків на Миколаївщині

Джерело: Віталій Кім

Вчора, 09 січня, о 08:54, 09:50, 12:58, 14:08, 17:47 та сьогодні, 10 січня, о 07:14 ворог завдавав ударів по береговій смузі Очаківської громади та місту Очаків. 

Внаслідок вчорашнього обстрілу о 14:08 постраждало 15 людей, серед них дворічна дитина. Чотири людини доставлені на лікування у Миколаїв. За попередніми даними, вибуховою хвилею значно пошкоджені вікна та дахи понад 200 житлових будинків, адміністративні будівлі, об'єкти соціальної інфраструктури. Загалом у більшій частині міста пошкоджено вікна та покрівлі будівель. Також вибуховою хвилею пошкоджено дахи та вікна у Чорноморській, Куцурубській та Березанській громадах.

росіяни обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У ніч на 10 січня російська армія вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини. 

За його словами, з «Градів» та важкої артилерії обстріляли Марганецьку громаду. Туди скерували понад 30 снарядів.

Поранених внаслідок обстрілів немає. Пошкоджені будинки та кафе. Наслідки ще з’ясовуються.

У інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів, повідомив посадовець.

На Донеччині  від обстрілів загинули шестеро людей

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 9 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули шестеро людей — четверо у Бахмуті та двоє Курахівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинула 1301 людина, поранення отримали 2833 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 по 10.01.2023

Російське вторгнення: ситуація на ранок 9 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцята перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російські загарбники продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Не припиняють завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, тим самим порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 8 ракетних та 31 авіаційний удар. Здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі міст Харків, Херсон, Краматорськ Донецької області та Очаків на Миколаївщині. Є постраждалі серед мирного населення.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямках, намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку. Зосереджує зусилля на захопленні Донецької області в межах адміністративного кордону, успіху не має.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка, Червонопопівка Кузьміне Луганської області та Соледар, Білогорівка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Побєда Донецької області.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів в районах населених пунктів Бучки Чернігівської області; Старикове, Шалигіне, Волфине, Попівка, Басівка і Петрушівка Сумської області та Стрілеча, Зелене, Амбарне і Гатище на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах 22 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони понад 25 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Авдіївка, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Времівку, Велику Новосілку та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневе ураження потрапили райони 21 населеного пункту. Серед них - Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Щербаки і Степове на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Чорнобаївки, Антонівки, Золотої Балки та Херсона.

Окупанти продовжують проводити заходи з мобілізації місцевого населення на тимчасово окупованих територіях України. Так, у Горлівці Донецької області 6 січня цього року, в ході чергового рейду мобілізовано до 30 осіб, 4 з них - з інвалідністю. Після 2 днів так званої підготовки на полігоні «Восточний» їх направили до однієї з військових частин російських окупаційних військ.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, до лікарні в Новотроїцькому Херсонської області за перший тиждень 2023 року привезли близько 120 окупантів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 3 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Також наші воїни збили 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу «Орлан».

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 5 районів зосередження живої сили та військової техніки противника та 2 позицій зенітно-ракетних комплексів окупантів.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024