стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 січня

05 Січня 2023, 20:54
Наші котики ЗСУ ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3309
Наші котики ЗСУ

Хроніка 316 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росія збирається підірвати кілька храмів Донецька під час «різдвяного перемир’я»

Джерело: InformNapalm

Окупанти хочуть в час ранкової служби 7 січня підірвати храми, щоб зняти пропагандиські сюжети для російської аудиторії й таким чином ініціювати інформаційний привід для нової хвилі мобілізації.

Ситуація на фронті станом на вечір 5 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Для підтримання наступального потенціалу та поповнення втрат ворог продовжує здійснювати заходи з мобілізації.

Протягом доби противник завдав вісім авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури зберігається на всій території України. 

Основні зусилля російські окупанти зосереджують на спробах повного захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону. Ведуть наступальні дії на Бахмутському та Лиманському напрямках.

Ворог безуспішно намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Разом з тим, загарбники обстрілюють позиції наших військ та цивільні об’єкти вздовж усієї лінії зіткнення.

На Слобожанському напрямку вогневого ураження зазнали райони Стариці, Огірцевого, Вовчанська, Устинівки та Фиголівки Харківської області.

На Куп’янському напрямку під вогневий вплив потрапили Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове на Харківщині та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворожі обстріли фіксувалися у Макіївці, Площанці, Кузьминому та Діброві Луганської області.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли Спірне, Берестове, Білогорівку, Веселе, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Білу Гору, Курдюмівку, Диліївку, Північне, Майорськ та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Микільське, Вугледар і Пречистівку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогонь ворожої артилерії потрапили райони населених пунктів Зелене Поле і Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Щербаки і Степове на Запоріжжі та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник не припиняє терору мирного населення. Від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура та мирні громадяни у Чорнобаївці та Херсоні.

Військово-політичне керівництво російської федерації вживає заходів для недопущення масового виїзду чоловіків призовного віку за кордон перед черговою хвилею мобілізації, яка очікується у січні поточного року. Не виключається повна заборона перетину державного кордону чоловікам призовного віку.

Триває примусова паспортизація населення на тимчасово окупованих та зайнятих територіях Луганської області. Так, банківські установи окупованого регіону вимагають для оформлення платіжних карток паспорти російської федерації.

Українська авіація протягом доби завдала 15 ударів по районах зосередження противника, а також трьох ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

У той же час наші захисники збили ворожий літак Су-25 та гелікоптер Мі-8.

 

Підрозділи ж ракетних військ і артилерії Сил оборони України здійснили вогневе ураження району зосередження живої сили та військової техніки окупантів.

Тернопільщина прийняла понад вісім тисяч евакуйованих пацієнтів

Джерело: голова ОВА Володимир Труш

З початку повномасштабного вторгнення Тернопільщина прийняла більш як вісім тисяч пацієнтів, які прибули спеціальними медичними евакуаційними потягами. Таких потягів було понад сорок. В них їхали цивільні пацієнти лікарень з областей, де ведуться активні бойові дії. 

Білорусь нарощує спільне з росіянами регіональне угруповання військ

Джерело: Мінооборони Білорусі

До Білорусі прибула чергова партія нових БТР-82А, БТР-80К, медичних і ремонтних машин.

Плануються спільні навчання авіації. Також до країни стягують російську військову техніку та озброєння. 

 

російські загарбники мріють втекти на війну в Сирію

Джерело: СБУ

Маючи досвід участі у сирійській війні, російський десантник розраховував на легкі перемоги і в Україні. Та потрапивши під «роздачу» ЗСУ на Запорізькому напрямку, зрозумів свою помилку. І вже заздрить своїм колегам, яких планують відправити до Сирії. «Иванычу за*бись – в Сирию поедет. Он и еще один. На шару. Поедут под Рязань на учебу, на саперов. И поедут в Сирию», – розповідає телефоном дружині.

Натомість йому разом із залишками східного воєнного округу доведеться протистояти ЗСУ, які методично знищують елітні десантно-штурмові війська рф. Сам десантник визнає, що їхня розвідка не працює, а в українських захисників кращі і екіпіровка, і озброєння.

«Нас просто кидают против артиллерии, пехоту… Нам сказали: в деревню зашли там что-то 20 человек. Заехать надо, выкинуть их. Мы поехали, а там 4 танка и пехотных х*ева гора... мы даже до деревни не смогли доехать, нас раз*бали по дороге. Второго батальона вообще уже не существует. У нас от штатной роты человек 20 осталось», – зізнається загарбник.

 

На Херсонщині росіяни вбили чотирьох людей

Джерело: Офіс Генпрокурора

російські військові сьогодні обстріляли звільнену територію Херсонщини.

Внаслідок влучання снаряду у житловий будинок в Херсоні загинув молодий чоловік.

У Бериславі від ворожої атаки загинули троє людей – члени однієї сім’ї, серед яких 12-річна дитина.

Загалом від обстрілів щонайменше вісім цивільних отримали поранення різного ступеню тяжкості.

В одному з приміських населених пунктів під завалами будинку опинилася людина, на місці працюють рятувальники.

Пошкоджені понад 20 житлових будинків, будівлі та майно пожежної частини, лінії електропередач та газопроводи.

За попередніми даними, обстріл здійснено з реактивних систем залпового вогню та мінометів.

Наразі прокурори спільно зі співробітниками поліції проводять необхідні слідчі дії.

У Степногірській громаді Запорізької області внаслідок обстрілу загинули двоє людей, ще троє дістали поранення

Джерело: начальник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух на брифінгу у Медіацентрі Україна 

«Сьогодні з 8:30 досить тривалий обстріл був Степногірської громади. На жаль, маємо невтішні новини: двоє людей загинули, троє поранених», – зазначив Старух.

Він поінформував, що серед постраждалих – працівники сільської ради, які розвозили людям дрова.

Російські війська вранці обстріляли Чорнобаївку та Комишани на Херсонщині

Джерело: голова ОВА Янушевич

Пошкоджені будинки, автомобілі, сільськогосподарські приміщення, лінії електропередач і газопровід. Поранення дістали чотири людини.

На Луганщині окупанти розміщують техніку та особовий склад в сільськогосподарських ангарах 

Джерело: пресслужба Луганська ОВА

У Біловодському районі на Луганщині російські окупанти в сільськогосподарських ангарах розміщують військову техніку та особовий склад. А у лікарні влаштували військовий шпиталь.

 

«Свавілля спостерігається й у Біловодській громаді. Там окупаційна влада змушує аграріїв звільняти ангарні приміщення, аби заселяти туди російських солдатів», – повідомили у пресслужбі.

 

Також за їх інформацією, у лікарні Біловодська російські окупанти облаштували шпиталь, який переповнений пораненими російськими солдатами.

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили штурм та захопили позиції окупантів

Джерело: Державна прикордонна служба України

На Бахмутському напрямку прикордонники разом з ЗСУ пішли у контратаку одразу після відбиття штурму окупантів. В результаті Сили оборони вибили росіян з передових позицій та закріплюються на новому рубежі оборони.

«Російські загарбники продовжують наступ на Бахмут. Під прикриттям артилерії окупанти спробували захопити одну з передових позицій наших захисників. Артналіт прикордонники перечекали в укриттях, а при наближенні піхоти противника відкрили вогонь», – розповіли у прикордонній службі.

Коли штурмові групи окупантів почали відступати, ЗСУ разом з прикордонниками контратакували та зайняли позиції РФ, розповіли в службі. В бою було вбито 9 окупантів, близько 20 поранено.

В ДПСУ повідомили, що в результаті бою Сили оборони України просунулися на 300 метрів та закріплюються на нових позиціях.

Помер 64-річний чоловік, який був поранений вдень 4 січня під час обстрілу Нікополя військами рф

Джерело: голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко

За його словами, чоловік помер у лікарні. Під час обстрілу він зазнав тяжких уражень грудної клітини і був доставлений у медзаклад Нікополя у важкому стані.

Бахмут зруйнований на понад 60 відсотків

Джерело: голова Донецької ОДА (ОВА) Павло Кириленко в ефірі телемарафону

Голова військової адміністрації Донецької області Павло Кириленко повідомив, що внаслідок військових дій Бахмут на понад 60 відсотків зруйнований, а в середу через ворожий обстріл у місті загинули дві жінки.

«Ворог відкинутий на свої попередні позиції, тобто за межі міста…Наші захисники мужньо боронять Бахмут і не дають ворогу просуватися. Але, на жаль, від цього страждає саме місто, яке більш ніж на 60 відсотків є зруйноване.І йдуть постійні обстріли. Так, сьогодні (4 січня – ред.) в результаті артилерійського обстрілу в місті Бахмуті дві цивільних особи – дві жінки – загинули».

 ЗСУ знищили російський штурмовик Су-25

Джерело: Повітряні сили України

На східному напрямку ЗСУ знищили російський штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10»

росіяни били по Нікополю з «Градів» та важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Ворог протягом вечора та ночі обстрілював Нікополь на Дніпропетровщині.

«Ранок приніс невтішну новину. У лікарні помер 64-річний чоловік, який отримав тяжкі поранення напередодні вдень – під час ворожого обстрілу Нікополя. Саме місто і увечері, і вночі потерпав від нових атак. росіяни тричі накривали місто з «Градів» та важкої артилерії. Спрямували туди щонайменше 30 снарядів», – написав він.

+810 окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

росія не віддала рідним жодного полоненого українця 

Джерело: Координаційний штаб

російська сторона не віддала рідним українських військовополонених жодної людини. До того ж українці, які наважаться визволити своїх близьких, самі ризикують потрапити у полон. 

У зустрічі взяли участь представники Координаційного штабу, ЗСУ, Нацполіції та Уповноваженого ВР з прав людини.

Представник штабу повідомив, що Україні вдається обмінювати військовополонених, на яких у росії відкрили справу, або й винесли «вирок». При цьому держава-агресорка не надає інформації про слідство стосовно конкретних осіб. Про це вдається дізнатися переважно від тих, хто повернувся з неволі.

Представник штабу підкреслив, що «медійність» того чи іншого полоненого не допомагає визволити його з полону. Наприклад, під час обміну 31 грудня, коли вдалося повернути 140 захисників, не було жодного «медійного».

У Херсоні затримали колаборанта, який брав участь у каральних рейдах росіян

Джерело: СБУ 

У Херсоні СБУ затримала місцевого мешканця, який під час тимчасової окупації міста брав участь у каральних рейдах проти учасників руху опору.

Мешканець обласного центру підтримав російських загарбників і зголосився допомагати їм.

«За це йому запропонували «посаду» в «управлении мвд по городу Херсону». Там він добровільно погодився увійти до складу «отдельного батальона патрульно-постовой службы» рф. Зловмисник отримав зброю і форму російського зразка», – йдеться в повідомленні.

Загарбники посилюють репресії на Луганщині – шукають «навідників»

Джерело: Центр національного спротиву

У звʼязку з влучними точковими ударами ЗСУ по базах розташування військ рф на Луганщині загарбники посилюють репресії, шукаючи «навідників» серед місцевого населення.

«Ворог посилює репресивну машину, сподіваючись, що якщо депортує або затримає якомога більше місцевого населення, то удари припиняться... росіяни заблокували село Титарівка (Луганська область) на виїзд та в’їзд та затримали десятки місцевих у підозрі в роботі на ЗСУ», – йдеться в повідомленні. 

Зазначають, що цей населений пункт лежить поруч із селом Половинкине, де загарбники також репресували місцеве населення.

Ситуація на фронті станом на ранок 5 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 3 ракетних, 13 авіаційних ударів та 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Бахмут, Костянтинівка і Курахове Донецької області; Нікополь на Дніпропетровщині та Херсон. Є постраждалі, важкопоранені та загиблі серед мирного населення.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. На Авдіївському та Куп’янському напрямках після наступальних дій успіху не мав. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках продовжує вести активну оборону, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти вздовж лінії зіткнення.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Площанка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Виїмка, Підгородне, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Північне, Водяне, Красногорівка, Веселе, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Кам’янська Слобода Чернігівської області; Кустине, Майське і Павлівка на Сумщині та Красне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка і Фиголівка Харківської області.

  • На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневе ураження потрапили райони 20 населених пунктів. Серед них Іванівка, Куп’янськ, Дворічна, Вільшана, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині та Макіївка, Площанка і Діброва Луганської області.

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках обстріляно райони понад 40 населених пунктів. Зокрема це – Верхньокам’янське, Білогорівка, Бахмут, Біла Гора, Диліївка, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

  • На Новопавлівському напрямку ворожий вогонь зафіксовано біля населених пунктів Золота Нива, Вугледар, Микільські Дачі та Пречистівка на Донеччині.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках вогневого впливу зазнали райони понад 45 населених пунктів. Від танкових, мінометних та артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Полтавка, Гуляйпілське, Мала Токмачка і Степове Запорізької області та Херсон, Новосілка, Тягинка і Садове.

Триває примусова інтеграція тимчасово окупованих та зайнятих територій в правове поле російської федерації. Так, в місті Горлівка Донецької області скорочено термін видачі паспортів російського зразка з 30 до 10 діб. Крім того, в регіоні здійснюється видача номерних знаків та посвідчень водія зразків російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 20 ударів по районах зосередження ворога, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

За попередню добу, на східному напрямку, підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ знищили російський штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

Воїни ракетних військ і артилерії Сил оборони здійснили вогневе ураження 3 пунктів управління, 4 районів зосередження живої сили і військової техніки та 2 складів боєприпасів ворога.

 
 
 
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024