стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 січня

04 Січня 2023, 21:56
Наслідки «русского міра» ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3937
Наслідки «русского міра»

Хроніка 315 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти вдарили по приватному сектору міста Курахове на Донеччині

Джерело: Офіс Президента

Пошкоджені вікна, покрівлі, фасади приватних будинків. 

Також пошкоджена тепломережа.

Постраждалих немає.

Протягом дня ворог завдав 55 ударів по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Протягом дня ворог завдав 55 ударів по Краснопільській, Шалигинській, Білопільській, Зноб-Новгородській та Середино-Будській громадах:

  • Краснопільська громада – російські війська обстріляли прикордоння із мінометів (19 прильотів) та ударили протитанковою керованою ракетою по території цієї громади.
  • Білопільська громада – ворог вів вогонь із мінометів, 18 прильотів. В результаті обстрілу пошкоджена електролінія.
  • Шалигинська громада – один приліт ворожого артснаряду. 
  • Зноб-Новгородську громаду ворог обстріляв із САУ, чотири прильоти. Пошкоджена електролінія.
  • Середино-Будська громада –з території росії було 12 прильотів з артилерії по прикордонню.

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили штурм та захопили позиції окупантів

Джерело: МВС

російські загарбники під прикриттям артилерії спробували захопити одну з передових позицій наших захисників. Втім штурм провалився. У ході бою охоронці кордону знищили дев′ять окупантів, ще близько 20 поранили. 

Наразі Сили оборони просунулися на 300 метрів та закріплюються на нових позиціях.

Ситуація на фронті станом на вечір 4 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ворог продовжує переміщувати до районів ведення бойових дій особовий склад, озброєння, військову техніку та боєприпаси. Крім залізничних перевезень використовує військово-транспортну та цивільну авіацію. 

Протягом поточної доби противник завдав три ракетні удари по цивільних об’єктах міста Костянтинівка Донецької області, здійснив дев′ять авіаційних ударів та 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському - веде оборону. Проводить інженерне обладнання позицій та мінування місцевості вздовж лівого берега річки Дніпро. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Карповичі, Леонівка і Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка - Сумської та Красне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка, Фиголівка та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках обстрілів з танків та всього спектру артилерії зазнали райони 15 населених пунктів. Серед них - Масютівка, Западне, Куп’янськ, Котлярівка, Берестове Харківської області та Іванівка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Діброва на Луганщині. 

На Бахмутському та Авдіївському напрямках обстріляно райони понад 30 населених пунктів. Зокрема це - Спірне, Берестове, Веселе, Бахмут, Часів Яр, Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під вогневе ураження окупантів потрапили Золота Нива, Вугледар, Микільські Дачі і Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах понад 40 населених пунктів. Не припиняє тероризувати мирне населення міст та селищ вздовж правого берега річки Дніпро. Від артилерійських обстрілів російських окупантів постраждала цивільна інфраструктура Дорожнянки, Залізничного, Білогір’я, Лук’янівського і Кам’янського Запорізької області та Гаврилівки, Дудчан, Іванівки, Антонівки і Дніпровського на Херсонщині.

В місті Луганськ, в неврологічному відділені Луганської обласної клінічної лікарні, окупанти лікують понад 100 найманців приватної військової компанії вагнер. 

Щодо втрат ворога. Підтверджено вогневе ураження 3 січня місця зосередження живої сили та військової техніки окупантів в районі населеного пункту Токмак Запорізької області. Втрати противника склали близько 80 військовослужбовців пораненими та мертвими.

Наша авіація протягом доби завдала 17 ударів по районах зосередження загарбників, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу здійснили вогневе ураження пункту управління, двох районів зосередження живої сили і військової техніки та складу боєприпасів ворога.

Довічне ув'язнення чекає на правоохоронця, який отримав керівну посаду від окупантів в Лимані

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили спецрозслідування стосовно колишнього правоохоронця з міста Лиман Донецької області, який активно співпрацює з окупантами, а зараз переховується від слідства у тимчасово окупованому Донецьку.

Обвинувальний акт спрямовано до суду.

Після захоплення російськими військами Лиману фігурант, проігнорувавши наказ керівництва про евакуацію, перейшов на бік ворога. Під час «візиту» заступника міністра так званого «мчс днр» експравоохоронець особисто цікавився, коли можна виходити на «службу».

За лояльність він отримав посаду так званого «начальника групи наглядової діяльності та профілактичної роботи «пожежно-рятувальний загін міста Красний Лиман»» у структурному підрозділі мчс окупаційної адміністрації.

Після звільнення Лиману чоловік втік з окупантами. За наявною інформацією, він переховується у тимчасово окупованому Донецьку.

Експравоохоронець заочно обвинувачується у державній зраді. Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення.

 

СБУ відкрила провадження щодо колишньої ведучої телеканалів Медведчука

Джерело: СБУ

Слідчі Служби безпеки України почали досудове розслідування щодо однієї з проросійських журналісток, яка працювала на телеканалах підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука. 

Провадження відкрите за частиною 2 статті 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

Згідно з матеріалами слідства, проросійські сюжети цієї журналістки маніпулюють свідомістю глядачів в інтересах рф. Серед іншого, мова йде про створений нею нібито документальний фільм про зруйнований росіянами Маріуполь, в якому, на думку слідчих, використовуються пропагандистські наративи ворога.

Наразі тривають необхідні слідчо-оперативні заходи, призначені відповідні експертизи. За їхніми висновками будуть вживатися подальші заходи.

Росіяни накрили вогнем громаду на Дніпропетровщині

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Били з важкої артилерії по Нікополю. 

Попередньо, поранили одну людину. Це 64-річний чоловік. Він у лікарні з важкими ураженнями грудної клітки. 

Ворожі снаряди спричинили займання приватного будинку. Пожежу вогнеборці уже приборкали. До 20 осель понівечені.

Наслідки атаки ще уточнюються.

 

У Бахмуті російський снаряд убив двох жінок

Джерело: МВС

Близько 12:00 війська рф вдарили по місту з артилерії. Один зі снарядів влучив у дорогу. Осколками смертельно покалічило двох  жінок літнього віку. Евакуаційна група місцевої поліції «Білий Янгол» доставила тіла у морг. Надалі встановлюватимуть особи загиблих.

Жінки перебували у вкрай небезпечному районі й не мали сил швидко сховатися від обстрілу.

Навесні Україна планує великий контрнаступ, а бої в березні будуть найзапеклішими

Джерело: заява начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

«Звільнення територій та завдання остаточної поразки російській федерації. Це відбудеться по всій Україні — від Криму до Донбасу», — заявив Буданов, не вказавши жодних деталей. 

Також він додав, що Україна дуже чекає на поставки американських броньованих машин Bradley.

 російська армія обстріляла десять населених пунктів Донеччини. Двох ракетних ударів зазнала Костянтинівка

Джерело: пресслужба поліції Донеччини

«Двох ракетних ударів зазнала Костянтинівка, пошкоджено будівлю підприємства, інформації про постраждалих не надходило», – повідомили у поліції.

За інформацією пресслужби Костянтинівської міської військової адміністрації, обстрілом пошкоджені також житлові будинки. Зараз на місці працюють бригади ДСНС та поліція.

Станом на кінець 2022 року Сили оборони України звільнили 40% окупованих росією після 24 лютого територій України

Джерело: Укрінформ

росіяни атакували ракетами околиці Запоріжжя

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

Від удару виникла пожежа на обʼєктах цивільної інфраструктури, одна людина отримала поранення.

В результаті прильоту на об'єкті інфраструктури зруйновані виробничі будівлі та виникла пожежа. Пожежу наші рятувальники вже ефективно ліквідували. 

Постраждали також житлові будинки, що розташовані поруч. На місці працюють рятувальні та комунальні служби міста.

У Макіївці росіяни зазнали однієї з найбільших втрат за час війни

Джерело: The New York Time

У результаті удару ЗСУ по розташуванню російських військових у Макіївці Донецької області рф зазнала однієї з найбільших втрат від початку вторгнення в Україну.

«Поки росія зважувала одну зі своїх найбільших військових втрат з моменту вторгнення в Україну, початковий спалах гніву почав спадати за знайомою схемою, зосереджуючись на Заході та на «некомпетентних чиновниках», але не на тому, хто контролює воєнні дії: президентові путіну», – зазначається у статті.

Родичі мобілізованих, які загинули або зникли безвісти в результаті ракетного удару по їхній базі в окупованому українському місті Макіївка, зібралися на акцію в російській Самарі.

Близько сотні учасників розмахували російськими прапорами, збирали допомогу для постраждалих і закликали до помсти, пише NYT. Проте не пролунало жодної критики на адресу головного винуватця війни – путіна. Так само уникають критикувати російське керівництво в соцмережах активні блогери.

Від початку війни росія скоїла в Україні 62,2 тисячі воєнних злочинів

Джерело: пресслужба Офісу генпрокурора

З початку повномасштабного вторгнення росії українські правоохоронці зареєстрували 62 210 злочинів агресії та воєнних злочинів.

Зокрема зареєстровано 62 210 злочинів агресії та воєнних злочинів. З них: 60 477 – щодо порушення законів та звичаїв війни, 67 – планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 40 – пропаганди війни, 1626 - інші.

Ворог вночі обстріляв Дніпропетровщину

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

росіяни ударили з важкої артилерії по Нікопольщині. У житлові квартали Нікополя прилетіли з десяток ворожих снарядів. Люди цілі.

У місті пошкоджені кілька житлових будинків та кілька господарчих споруд, автівка, газопровід та лінія електропередач.

Загальні бойові втрати противника

 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ситуація на фронті станом на вечір 3 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник, протягом минулої доби, завдав 7 ракетних, 18 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Краматорськ Донецької області, Запоріжжя та Херсон. Є постраждалі серед мирного населення.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та намагаються покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Мар’їнка, Новомихайлівка, Побєда і Красногорівка Донецької області

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування його наступальних угруповань не виявлено. 
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого впливу зазнали понад 15 населених пунктів. Серед них – Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад 25 населених пунктів. Зокрема, Краматорськ, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Водяне та Мар’їнка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар та Микільське на Донеччині.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках постраждали райони понад 25 населених пунктів. Ворог не припиняє обстрілів цивільної інфраструктури міст та селищ вздовж правого берега річки Дніпро. Уражено цивільну інфраструктуру Запоріжжя та Херсона.

Ворог продовжує зазнавати втрат. Зокрема, підтверджено ураження противника 2 січня в районах населених пунктів Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка Запорізької області: знищено 2 склади боєприпасів, до 10 одиниць військової техніки різного типу, уражено 2 пункти дислокації окупантів, ліквідовано та поранено до 260 військовослужбовців збройних сил російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження загарбників та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Українські ракетники і артилеристи уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили і військової техніки, склад боєприпасів та пункт управління БпЛА окупантів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024