стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 січня

03 Січня 2023, 21:57
Наші котики полюють на ворожі БПЛА ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3970
Наші котики полюють на ворожі БПЛА

Хроніка 314 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росіяни з мінометів обстріляли громаду на Сумщині

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Ворог обстріляв Середино-Будську громаду. Було чотири прильоти 120мм калібру.

Обійшлося без руйнувань та постраждалих. 

Українські діти задонатили на ЗСУ понад 6,5 мільйона гривень

Джерело: волонтер Сергій Притула

Притула розповів, що від липня по кінець 2022 року українські діти задонатили на ЗСУ 6,5 мільйона гривень. І це лише ті кошти, які українці принесли безпосередньо до його фонду. Окремо маленькі благодійники відправляють гроші і на рахунки. 

 

Арештовані активи російського олігарха на майже 800 мільйонів гривень передали до АРМА

Джерело: МВС

Йдеться про десятки тисяч тонн залізної руди, яку мали намір доставити морським транспортом підприємствам ВПК рф, зокрема ракетобудівним.

Співробітники слідчого управління Одеської поліції, облуправління стратегічних розслідувань та прокуратури виявили 50 000 тон залізної руди в одному з портів.

У межах кримінального провадження на понад 50 000 тонн залізної руди на суму 800 мільйонів гривень наклали арешт. Майно російського олігарха передали у комерційне користування до АРМА. Отримані кошти підуть на потреби ЗСУ.

У Балаклії відновили зруйновану окупантами лікарню

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Відзавтра медзаклад прийме перших пацієнтів.

До російського вторгнення Балаклійська лікарня нараховувала 614 співробітників та цілодобово надавала допомогу людям. Але під час окупації медзаклад зазнав значних пошкоджень – були зруйновані стіни та покрівля, вибиті двері і вікна.

Після звільнення Балаклії почались відновлювальні роботи, на які залучили кошти обласного бюджету та резервного фонду держбюджету. 

На Миколаївщині виявили катівню

Джерело: МВС

Під час окупації російські військові захопили один з приватних будинків у селі Олександрівка Горохівської громади, де обладнали катівню. Туди приводили місцевих мешканців, які відмовлялися співпрацювати з ворогом. Там представники ворожої армії та спецслужб душили потерпілих поліетиленовими пакетами, били важкими предметами та застосовували електрострум.

Слідчі та криміналісти Нацполіції вилучили низку речових доказів, які вказують на катування цивільних.

Ситуація на фронті станом на вечір 3 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Противник не відмовляється від планів, щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області. Основні зусилля зосереджує на підтриманні наступального потенціалу та поповненні втрат.

З метою здійснення тиску на населення нашої держави, ворог завдає авіаційні та ракетні удари, а також здійснює артилерійські обстріли критичної інфраструктури та населених пунктів на території України порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав вісім авіаційних ударів та здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України. 

Противник, намагаючись взяти під повний контроль території  Донецької та Луганської областей зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку. Російські окупанти роблять спроби покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках, підсилюють угруповання на Новопавлівському напрямку за рахунок підрозділів, перекинутих з Херсонського напрямку.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Російські окупанти зберігають військову присутність у прикордонних районах республіки білорусь та російської федерації. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

Противник здійснив обстріли з усього спектру артилерії в районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Караїчне, Охрімівка, Амбарне Харківської області.

На інших напрямках противник веде оборону раніше зайнятих рубежів, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, здійснює обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення.

На Куп’янському та Лиманському напрямках обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони 14 населених пунктів, зокрема: Новомлинськ, Тавільжанка, Дворічна, Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка, Першотравневе Харківської області та Макіївка, Площанка, Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснив обстріли позицій наших військ з танків та артилерії різних типів в районах понад 20 населених пунктів, зокрема: Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Водяне та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар, Микільське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків та всього спектру артилерії в районах понад 25 населених пунктів, а також не припиняє здійснювати обстріли цивільної інфраструктури міст та селищ вздовж правого берега річки Дніпро. Від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів: Херсон, Молодіжне, Антонівка та Берислав Херсонської області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала чотири удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу здійснили вогневе ураження двох пунктів управління та чотирьох районів зосередження живої сили і військової техніки російських окупантів.

У Херсоні експерти оглянули чергову катівню окупантів

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори Херсонської обласної прокуратури спільно з поліцейськими та експертами оглянули одну із захоплених представниками РФ адмінбудівлю поліції у Херсоні, яку вони використовували для забезпечення функціонування окупаційних каральних органів. У підвальному приміщенні загарбники облаштували катівню.

Під час проведення слідчих дій правоохоронці виявили та вилучили низку речових доказів. Серед них – особисті речі та документи громадян, яких могли незаконно утримувати у підвалі та застосовувати фізичний і психологічний тиск. Вилучили «знаряддя» тортур – дерев’яні бити, шланги, стяжки та інше.

Наразі правоохоронці встановлюють усіх потерпілих від дій представників країни-агресора.

Житель Кривого Рогу незаконно переправляв призовників через держкордон

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, підозрюваний за 6000 доларів США пообіцяв забезпечити включення військовозобов’язаного до інформаційної бази даних «Шлях». Це надає можливість безперешкодного виїзду за кордон в умовах воєнного часу в якості волонтера.

Чоловіка затримали під час отримання першої частини коштів у сумі 3500 доларів США.

На Харківщині затримали експравоохоронця за співпрацю з ворогом

Джерело: МВС

На Харківщині експоліцейський погодився співпрацювати з окупаційною владою та поповнив лави їхнього незаконного збройного формування. Оперативники внутрішньої безпеки поліції затримали фігуранта.

Під час тимчасової окупації Куп’янського району 27-річний чоловік, у минулому поліцейський ГУНП в Харківській області, зайняв крісло командира відділення охорони і конвоювання підозрюваних та обвинувачених ізолятора тимчасового тримання в незаконному правоохоронному органі «Управление внутренних дел военно-гражданской администрации Харьковской области».

Рашисти ракетами ударили по Краматорську

Джерело: Офіс Президента

Постраждав працівник бригади з ремонту електромереж, що працювали на місці.

росія готує нові наступальні дії: можуть піти з півночі чи сходу 

Джерело: ГУР

росія не планує завершувати війну проти України, а буде продовжувати наступальні дії на різних напрямках.

«За оцінками воєнної розвідки України, росіяни наступного року й надалі будуть намагатися продовжувати ведення наступальних дій. На жодному з напрямків їм не вдалося досягнути своєї мети. Вони розуміють, що програють, але завершення війни не планують. Ми розглядаємо можливість того, що вони можуть одночасно піти з півночі або сходу», – повідомляє Черняк.

Він наголосив, що захисники готові до будь-яких дій ворога.

Військові завдали двох ракетних ударів по місту Дружківка на Донеччині

Джерело: Укрінформ

Увечері 2 січня російські військові завдали двох ракетних ударів по місту Дружківка на Донеччині – зруйнували льодову арену «Альтаїр» восьмиразових чемпіонів України ХК «Донбас». Також пошкоджені будівлі МАН, автовокзал, церква, житловий будинок. Одна людина поранена.

Крім цього, ворог поцілив ракетами по Краматорську. Там пошкоджені 34 приватних будинки, 8 багатоквартирних та поранена людина.

Під час останніх масованих атак дронів на новорічні свята ППО знищила 100% безпілотників, запущених росією   

Джерело: речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

За дві доби – новорічну ніч і після новорічної ночі – збито 84 дрони. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони знищили майже близько 500 іранських ворожих дронів-камікадзе.

Українські військові встановили державний прапор на острові Великий Потьомкінський у Херсонській області, але говорити про звільнення острова ще зарано — начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Гуменюк.

СБУ оголосила перші підозри за обстріли цивільних об’єктів України: зібрано докази на російського генерала та адмірала флоту рф

Джерело: пресслужбі відомства

«Слідчі Служби безпеки зібрали якісну доказову базу на двох представників вищого командування РФ, які несуть відповідальність за обстріли цивільних об’єктів України», – йдеться у повідомленні.

Одним із них є командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ генерал-полковник Сергій Кобилаш. А іншим – колишній командувач Чорноморським флотом РФ адмірал Ігор Осіпов.

Їм обом оголошено про підозри за двома статтями Кримінального кодексу України.

«Говорити про звільнення острова Потьомкінський на Херсонщині зарано»

Джерело: ОК «Південь»

Острів розташований між берегами Дніпра нижче за течією від Херсона.

«Становлення прапора – це сигнал для ворога, що ми працюємо, що земля наша, що це все Україна, і нагадування про незворотність тих процесів, які ми запланували. Але говорити про звільнення ще зарано», — сказала речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

750 мертвих рашистів за добу!

Джерело: Генштаб

ЗСУ підірвали склад боєприпасів російської армії на Луганщині

Джерело: департамент стратегічних комунікацій ЗСУ

У тимчасово окупованому Сватовому Луганської області вибухнув склад із боєкомплектом, який росіяни звозили два тижні.

«росіяни та місцева вата тихенько і без палева (майже) туди звозили БК (боєкомплекти, - ред) майже 2 тижні. Тому ЗСУ довелося трішки потерпіти і просто фіксувати кількість уралів, які заїжджають на базу», – йдеться у повідомленні.

За добу росіяни 70 разів обстріляли Сумщину

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

У понеділок, 2 січня, росіяни 70 разів обстріляли прикордонні райони Сумщини. Обстрілів зазнала Краснопільська, Шалигинська, Великописарівська та Білопільська громади.

Зазначається, що Краснопільську громаду ворог обстріляв 4 рази із мінометів і артилерії, загалом було 42 прильоти. 

По Шалигинській громаді окупанти били із мінометів, у районі відмічено 3 прильоти. 

Великописарівську громаду противник обстріляв із гелікоптера Мі-2, вибухнули 5 ракет типу НУРС. 

За словами Живицького, по Білопільській громаді росіяни вели вогонь із мінометів 120 мм калібру, відмічено 20 прильотів. Внаслідок обстрілу було пошкоджено школу, лінію електропередач, знищений автомобіль УАЗ.

Шістьох службовців Укроборонпрому підозрюють в купівлі неякісного спорядження для ЗСУ

Джерело: Офіс генерального прокурора

Шістьох службовців Укроборонпрому підозрюють у розтраті понад 5 млн грн бюджетних коштів під час закупівлі неякісних товарів військового призначення.

«За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора шести службовим особам одного з державних підприємств Укроборонпрому повідомлено про підозру у розтраті коштів (ст. 191 Кримінального кодексу України)», – ідеться в повідомленні.

Журналіст отримав осколкове поранення, висвітлюючи російську війну в Україні

Джерело: Твіттер

Журналіст німецького видання Bild Бйорн Штрітцель отримав осколкове поранення, висвітлюючи російську війну в Україні. 

«Репортер Бйорн Штрітцель отримав осколкове поранення, висвітлюючи російську агресію в Україні, – написав Боє. – Він у безпеці (наскільки це можливо), і поранення не надто важке. Однак це нагадування про всі труднощі, через які проходять репортери в Україні, щоб розповідати правду».

Російські окупанти пізно ввечері 2 січня атакували місто Краматорськ Донецької області

Джерело: міський голова Олександр Гончаренко, співрозмовники УП серед військвослужбовців

Влада закликає містян перебувати в укриттях. 

«Краматорськ під ударом. Сидіть в укриттях, ніч неспокійна», – йдеться у повідомленні.

Джерела УП повідомили про ворожі удари по Краматорську та Дружківці Донецької області.

 

У Дружківці повідомляють про три «прильоти». Один із ворожих ударів припав на льодову арену, а інший на приватний сектор. 

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 2 січня

Джерело: Генштаб

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 77 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Всі 6 ракетних, а також 30 авіаційних ударів ворог завдав по цивільній інфраструктурі. Крім того, всі 27 БпЛА «Шахед-136», які застосував противник - збиті Силами оборони України.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.
  • Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Білогорівка Луганської області; Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Мар’їнка Донецької області.
  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Липівка, Єліне Чернігівської області; Волфине, Павлівка, Покровка, Майське Сумської області; а також Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Охрімівка, Кам’янка Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з усього спектру артилерії районів населених пунктів Новомлинськ, Тавільжанка, Дворічна, Лиман Перший, Вільшана, Куп’янськ, Кучерівка, Орлянка, Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Першотравневе Харківської області; Новоселівське, Андріївка та Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної артилерії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області а також Терни Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Костянтинівка, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Зелений Гай, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області; Мусіївка, Червоногригорівка Дніпропетровської області.
  • На Херсонському напрямку противник не припиняє здійснювати обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. 

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони України 31 грудня живої сили та військової техніки противника в районі населеного пункту Чулаківка Херсонської області. Втрати противника склали близько 500 військовослужбовців пораненими та загиблими.

1 січня 2023 року підрозділами Сил оборони України здійснено вогневе ураження особового складу російських окупантів в районі населеного пункту Федорівка Херсонської області, кількість втрат ворога - уточнюється.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Протягом минулої доби наші захисники збили ворожий гелікоптер Ка-52 та 3 розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу здійснили вогневе ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника, а також радіолокаційної станції ворога.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024