стрічка

Новорічний жарт про портрет Степана Бандери, який став фейком

02 Січня 2023, 12:19
Новорічний жарт про портрет Степана Бандери, який став фейком 22865
Новорічний жарт про портрет Степана Бандери, який став фейком

У соцмережах стала популярною картинка з портретом Степана Бандери, викладеним начебто з тіл російських солдатів. Проте це є нічим іншим, як сатирою, яка згодом стала фейком.

Про це повідомляють фактчекери проєкту «Без Брехні».

1 січня з 12:00 масово почали поширювати картинку нібито скріншоту новини з «комсомольської правди». Текст заголовка був наступним: «Українські нацисти виклали з тіл російських солдатів портрет Степана Бандери».

Цю картинку поширили декілька акаунтів у твіттері та купа телеграм-каналів, як регіональних, так і загальноукраїнських. Причому ці канали позиціюють себе як серйозні: повідомляють важливі новини про ситуацію на фронті, обстріли чи відключення світла. Всі подали це як справжній скріншот з фейкової новини від неадекватних росіян. Тобто нібито росіяни придумали цю новину з портретом.

Насправді фейкарями тут стали саме канали, які поширили цей скріншот, як правдивий. Адже це не справжній скріншот, а сатирична картинка, зроблена маловідомою фб-сторінкою ТФН (тіко_файні_новини), яка називає себе Крамольно-інформаційною аґенцією.

Вони взяли новину з КП.ру за 10:26 «Неизвестный открыл стрельбу по толпе на новогодних гуляниях в США, есть погибшие» і вставили туди свій текст та фото Бандери. До честі гумористів варто відзначити, що шрифт вони підібрали схожий. Але новини про Україну на КП.ру розміщуються в рубриці «Політика» або «Спецоперация». А тут рубрика «в Мире». До того ж на найвидніших місцях розміщено логотип ТФН, щоб було зрозуміло, що це підробка. Очевидно, що це була присвята на день народження Бандери, адже від вшанування цієї події росіян гарно бісить.

У твіттері підтримали жарт і навіть додали фото того самого портрету, викладеного з тіл уже «хороших» русскіх. Звісно ж фото – фейкове.

Проте більшість тг-каналів взяли цю сатиричну новину як справжню і поширюють як доказ безглуздої брехні росіян. Таким чином саме вони поширюють фейк. Окрім того, що вони дурять свої мільйонні аудиторії, вони дають черговий привід росіянам звинуватити українців у поширенні фейків.

Не треба російськими методами фейків боротися з їхньою пропагандою. Вони й так дають достатньо матеріалу. Наприклад «камсамольская правда» 1 січня поширила вже три справжні фейки про Україну. Але щось не видно, щоб адміни тг-каналів їх перевіряли та викривали. Адже це потребує знань, часу та відповідальності за написане. Картинку ж без перевірки поширити простіше.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024