стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 грудня

31 Грудня 2022, 19:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 грудня 5282
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 грудня

Хроніка 311 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

 

На Херсонщині від вибуху снаряду постраждали діти

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Росіяни з артилерії надвечір ударили по селищу Наддніпрянське поблизу Херсона. Коли неподалік школи. вибухнув снаряд, на вулиці перебували двоє дітей – 13-річний хлопець та дівчинка 12 років. Це брат і сестра. Вони отримали тяжкі уламкові поранення.

Наразі діти в операційній, де хірурги борються за їхні життя.

Ситуація на фронті станом на вечір 31 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

В період з 12:40 до 14:30 противник завдав масованого ракетного удару. За попередніми даними, усього було здійснено близько 20 пусків ракет. Кілька ракет не долетіли до України і впали на території рф (інформація уточнюється).

Сили і засоби протиповітряної оборони Повітряних Сил знищили 12 крилатих ракет у Київській, Житомирській та Хмельницькій областях. Також на Київщині збили ворожий БпЛА «Орлан-10», що здійснював повітряну розвідку під час ракетної атаки та намагався виявити позиції нашої ППО. 

Крім того, окупанти провели 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по інфраструктурі населених пунктів Донецької та Херсонської областей

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги навіть у свята.

Противник не припиняє наступальних дій на Лиманському і Бахмутському та здійснює спроби покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Ходине, Атинське, Велика Рибиця, Запсілля і Рясне Сумської області та Уди,  Стрілеча, Алісівка, Красне, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Тернова і Катеринівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Лозова Перша, Западне, Масютівка, Токарівка, Куп’янськ і Орлянське Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Площанка, Макіївка, Невське і Діброва Луганської області, а також Червонопопівка, Терни та Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку обстріли ворога зафіксовано у районах понад 20 населених пунктів. Серед них - Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляли Веселе, Авдіївку, Невельське, Мар’їнку, Красногорівку та Новомихайлівку на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Времівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Вугледар та Микільське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії в районах понад 15 населених пунктів. Серед них - Ольгівське, Гуляйполе, Степове, Чарівне та Дорожнянка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від обстрілів зокрема постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Антонівка, Токарівка, Миколаївка та Херсон.

Російські окупаційні війська посилили адміністративно-поліцейський режим на період проведення новорічних свят в окремих населених пунктах тимчасово зайнятої території. Так, з 31 грудня 2022 року по 6 січня 2023 року закрили на виїзд місто Генічеськ Херсонської області, а також заборонили виїзд жителям навколишніх сіл. 

З метою облаштування системи інженерних загороджень на тимчасово окупованих та зайнятих територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей окупанти залучають цивільних осіб з території російської федерації. 

Українська авіація завдала шість ударів по районах зосередження загарбників та один удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження живої сили і військової техніки та пункт управління  загарбників.

На Київщині скасували екстрені відключення електрики

Джерело: ДТЕК

«Енергетики зроблять все можливе, щоб на Новий рік столиця та Київська область були зі світлом, якщо не буде ворожих атак», – йдеться у повідомленні.

Україна повернула додому ще 140 захисників і захисниць

Джерело: Офіс Президента

Серед них – поранені, а також захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТРо зі Славутича, причому батьки й сини, які разом перебували в полоні, а також наші з Бахмутського напрямку. 

82 бійці ЗСУ, 15 з ТРо, 22 із НГУ, 11 з ВМС та 10 з ДПСУ. 

132 чоловіки та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів та солдат.

Масований ракетний удар по Україні: що відомо

По 13:00 росія завдала масованого ракетного удару по Україні.

Загалом ворог випустив понад 20 крилатих ракет повітряного базування із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з акваторії Каспійського моря та ракетних комплексів наземного базування.

Сили і засоби нашої протиповітряної оборони знищили 12 крилатих ракет:

  • шість в межах Київської,
  • п′ять – Житомирської
  • одну – Хмельницької областей. 

В багатьох областях енергетики превентивно застосували екстрені відключення електроенергії.

Станом на 13:34 відомо про роботу ППО на Харківщині, Київщині та Вінниччині та Житомирщині.

ЗМІ пишуть про вибухи у Києві, Харкові, Миколаєві та Хмельницькому.

Київ

  • О 14:16 мер Києва Віталій Кличко повідомив, що між житловими будинками в Солом‘янському районі пролунав вибух. Всі екстрені служби слідують на місце. В Офісі Президента уточняють, що уламки ракети потрапили у приватний будинок. Станом на 14:38 мер Києва повідомляє: «За попередньою інформацією, в Солом’янському районі одна людина загинула. Кілька постраждало». О 14:48 відомо про трьох жінок і двох чоловіків, яких медики госпіталізують з місця вибуху. О 14:56 відомо про смерть  літнього чоловіка та сімох постраждалих: одна людина в украй важкому стані.
  •  О 14:20 мер Києва повідомляє про вибухи в Печерському районі та Голосіївському. В Офісі Президента додають, що пошкоджень зазнав готельний об‘єкт. О 15:06 відомо, що серед поранених у цьому районі – журналіст з Японії. Загалом тут – вісьмох постраждалих.

 

 

«Є руйнування. Рятувальники і медики слідують на місця», – пише Віталій Кличко.

  • У Святошинському районі уламки ракети впали на стадіон «Темп». Значних пошкоджень немає. Без постраждалих, – станом на 15:30 повідомляють в Офісі Президента.

Станом на 15:30 до медзакладів столиці госпіталізували 11 постраждалих внаслідок російської атаки.

Станом на 15:50 в Офісі Президента повідомили про сім знищених повітряних цілей ворога.

Внаслідок падіння уламків: 

- у Голосіївському районі пошкоджені господарська споруда та автомобіль. Постраждалих немає. 

- у Солом'янському районі пошкоджені приватний житловий будинок, готель. 

- у Печерському районі є руйнування готелю, незначні пошкодження прилеглих будівель.

- є руйнування й у Дніпровському районі.

Наразі відомо про одного загиблого та 13 постраждалих.

О 16:03 мер міста Віталій Кличко повідомляє, що різних ступнів пошкоджень зазнали будівлі двох шкіл в Солом‘янському районі столиці, одна – в Печерському. Та один дитсадок в Солом’янському районі. Постраждалих на цих об’єктах немає.

Внаслідок російської атаки на цивільні об’єкти столиці станом на 16:07 відомо про одну загиблу людину та 20 постраждалих. Госпіталізували 14 осіб, шістьом медики надали допомогу на місці.

Станом на 16:18 система життєзабезпечення столиці працює в штатному режимі. Вода та тепло в киян є. Без електроенергії наразі 30% споживачів.

Хмельницький

О 14:16 мер Хмельницького Олександр Семчишин повідомив про прильот. В Офісі Президента уточняють, що місто атакували ракетами. Відомо про двох поранених.

Станом на 14:42 голова Хмельникої ОВА Сергій Гамалій повідомляє про щонайменше чотирьох поранених цивільних осіб внаслідок ракетного обстрілу.

О 16:03 голова ОВА повідомляє, що внаслідок обстрілу частина міста залишилася знеструмленою. Постраждало семеро цивільних осіб, троє з них – у тяжкому стані.

Станом на 17:40 відомо про влучання у військовий об"єкт та АЗС. Пошкоджена техніка та 8 транспортних засобів, 13 навколишніх житлових будинків, складські приміщення. Пошкоджень критичної інфраструктури немає, проводяться роботи з ліквідації наслідків ракетних ударів та надання медичної допомоги постраждалим. Наразі госпіталізовані вісім цивільних осіб, наймолодшій постраждалій - 19 років. Дівчина (22 роки) - у важкому стані.

Запоріжжя

О 14:37 в Офісі Президента повідомили, що у Запоріжжі внаслідок ворожого удару пошкоджені житлові будинки.

Станом на 16:25 відомо про чотирьох поранених, серед них – 14-річна дівчинка. Зруйновані два приватні будинки, пошкоджені – вісім. На місці працюють рятувальники.

 

Миколаїв

Мер Миколаєва повідомляє про пожежу в одному з районів міста. Є пошкодження житлових будинків. За попередньою інформацією, є постраждалі.

О 15:02 голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє про шістьох поранених у Миколаєві: трьох госпіталізували, решті надали допомогу на місці.

Мер міста опублікував фото з місця пожежі у Миколаєві. Орієнтовна площа займання 150 м2:

Сєнкевич повідомив про наслідки обстрілів Миколаєва:

  • два житлові будинки зруйновані вщент
  • 12 житлових будинків пошкоджені (побиті вікна, двері, дах).
  • у трьох навчальних закладах вилетіли вікна.

Ще одна ракета впала біля проїжджої частини. Дорога засипана уламками, але вирви на асфальтовому покритті немає.

 

По областях вводять екстрені відключення світла

Джерело: ДТЕК

У Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях екстрені відключення світла.

«Це превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі», - зауважують у ДТЕК

Учора російські окупанти обстріляли спортзал, дитсадок, ЦНАП та амбулаторію у Чорнобаївці

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Знову обстріляли виключно цивільні об’єкти — спортзал, котельню, дитсадок, будівлю ЦНАПу та місцеву амбулаторію.

Для проведення оперативного ремонту пошкоджених приміщень оперативно надали комплекти будматеріалів.

На щастя, внаслідок цієї ворожої атаки мирні люди не постраждали.

Росіяни вночі вдарили по військовому містечку на Чернігівщині

Джерело: голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус

Сьогодні вночі ворог завдав ракетного удару по Чернігівщині. Рашисти цілили по одному із військових містечок. За попередньою інформацією, це була балістична ракета «Іскандер», траєкторію якої практично неможливо відслідкувати наявними ППО. На щастя, загиблих немає.

Російська ракета влучила у Лиманській відділ поліції на Донеччині

Джерело: Національна поліція України

Росіяни прицільно вдарили ракетою С-300 у Лиманський відділ поліції Донецької області. Є потерпілий поліцейський. Травми - середньої тяжкості, йому надають медичну допомогу.

Російські окупанти 60 разів обстріляли територію Херсонщини, є постраждалі

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Ворог гатив по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон армія рф атакувала 31 раз. Ворожі снаряди влучили у газопровід, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли поранення дістали дві людини.

На Харківщині від обстрілів загинув чоловік, а на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль з водієм

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби внаслідок ударів по Куп'янську були пошкоджені об'єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки. Поранення отримав 76-річний чоловік. Допомогу медики надали на місці. 

В Куп'янському районі, на жаль, внаслідок ворожих обстрілів загинув чоловік 50 років.

В області тривають роботи з розмінування. За добу знешкоджено 71 вибухонебезпечний предмет. Але мінна небезпека все ще дуже висока. 

Вчора в Харківському районі на невідомому вибуховому пристрої підірвався цивільний автомобіль. 65-річний водій, на жаль, загинув. Вкотре закликаю усіх до максимальної обережності.

Окупанти 139 разів вдарили по прикордонних районах Сумщини, без постраждалих

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

139 ударів ворог завдав по прикордонню Сумщини протягом дня.

Миропільську громаду росіяни обстріляли тричі із мінометів та артилерії. Загалом було 18 прильотів.

Внаслідок обстрілу пошкоджені школа, дитсадок, клуб та котельня. 

По Білопільській громаді ворог вів вогонь із мінометів, 10 прильотів.

Вибухи пошкодили майно психоневрологічного інтернату: майстерню, комбайн та інший сільськогосподарський інвентар. 

По Краснопільській громаді противник бив із артилерії, «Градів», мінометів. Разом було 78 прильотів.

Також росіяни скинули вибухівку із безпілотника. 

Есманьська громада: ворог обстріляв прикордоння зі стрілкової зброї, 20 кулеметних черг. 

По Шалигинській громаді росіяни відкривали мінометний вогонь, 12 прильотів. 

У всіх випадках люди не постраждали.

Росіяни тричі обстріляли з важкої артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Обстріляли дві громади - Мирівську та Марганецьку. Скерували туди близько 20 снарядів.

Люди не постраждали.

Наслідки атак з’ясовуються.

У інших районах ніч без тривог та надзвичайних ситуацій.

За добу росіяни вбили трьох цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 30 грудня стало відомо про трьох цивільних, убитих росіянами на Донеччині: двох у Бахмуті та одного у Діброві.

Ще три людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

У селі на Миколаївщині обстрілом пошкодило житлові будинки

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 30 грудня, о 14:25 внаслідок ворожого обстрілу в одному з населених пунктів Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки та господарські споруди. Постраждалих немає.

У Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 31 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста одинадцята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 29 авіаційних ударів. 26 авіаударів ворога прийшлося по цивільній інфраструктурі. Зокрема, окупанти застосували 10 БпЛА Шахед-136, але усі вони були збиті. Крім того, противник здійснив 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, постраждали і мирні населені пункти.

Існує небезпека продовження авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник і далі веде наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Білогорівка, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Нью-Йорк, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка і Мар’їнка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Орликівка, Семенівка, Залізний Міст, Буда-Вороб’ївська Чернігівської області; Ходине, Атинське, Запсілля, Велика Рибиця, Покровка, Рясне, Попівка на Сумщині, а також Глибоке, Мороховець, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Нестерне, Вільхуватка, Чугунівка і Зарубинка Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Кам’янка, Новомлинськ, Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Курилівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив окупантів потрапили Площанка, Невське і Діброва Луганської області, а також Червонопопівка, Ямполівка і Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Ягідне, Бахмут, Костянтинівка, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка, Дружба, Залізне, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Веселе, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву, Велику Новосілку і Времівку Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворожий вогонь зафіксовано в районах населених пунктів Темирівка, Полтавка, Гуляйполе, Дорожнянка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське і Степногірськ на Запоріжжі та Нікополь і Приміське Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник продовжує мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки, Наддніпрянського, Антонівки та Херсона.

За наявною інформацією, у військових комісаріатах на тимчасово окупованій території АР Крим, сформовано списки осіб, які підлягають призову за мобілізацією у січні 2023 року.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження окупантів 29 грудня цього року. Так, в районі населеного пункту Федорівка Каховського району Херсонської області, ліквідовано близько 200 загарбників, інформація щодо поранених уточнюється. Окрім того, поблизу Пологів та Великої Білозерки Запорізької області втрати ворога склали 115 військовослужбовців пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки різного типу, зенітний ракетний комплекс та склад боєприпасів.

Авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження противника, а також 3 - по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили пункт управління, 7 районів зосередження живої сили та військової техніки ворога, 5 складів боєприпасів, а також 2 радіолокаційні станції загарбників.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024