стрічка

Заява білорусі про падіння української ракети: чому це пропаганда

01 Січня 2023, 21:19
Заява білорусі про падіння української ракети: чому це пропаганда ФАКТЧЕК 1753
Заява білорусі про падіння української ракети: чому це пропаганда

В білорусі завили, що ракета, яка впала на територію цієї країни  29 грудня – українська, а ситуація може бути нічим іншим, як провокацією з боку Збройних сил України.

Відповідне відео записав начальник управління зенітних ракетних військ білорусі, полковник Кирило Казанцев. Його миттю рознесли мережею. Опублікували ролик і в телеграм-каналі «Рівне Головне».

Проаналізувавши сказане, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що це – ПРОПАГАНДА.

ПРОПАГАНДА

«Як зазначалося раніше, в Іванівському районі засобами протиповітряної оборони була вражена ціль, яка прилетіла з українського боку. Бойові розрахунки відпрацювали штатно. Але щодо цього інциденту залишаються питання», – розпочинає свою промову військовий.

Затим Казанцев додав, що наразі Міноборони РБ розглядає дві версії. Перша – ситуація була ненавмисною й стала результатом того, зенітна керована ракета була несправною, або ж військові мають низьку навченість розрахунків. Друга – падіння ракети є навмисною провокацією ЗСУ.

Нагадаємо, інцидент трапився 29 грудня під час повітряної тривоги в Україні. Саме в цей час росія атакувала нашу територію ракетами.

В міноборони білорусі одразу ж заявили, що їхня ППО збила українську ракету «С-300». Посилаючись на попередні дані, в лукашенка заявили, що боєприпас був випущеним саме з території України.

СПРОСТУВАННЯ

В українському Міноборони одразу ж відреагували на закиди та заявили, що падіння ракети – ні що інше, як провокація країни-терористки росії, мета якої втягнути білорусь у війну з Україною.

У відомстві заявили, що рф навмисно проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією білорусі.

«Українська сторона, залишаючи за собою безумовне право на оборону та захист власного неба, є водночас готовою до проведення в Україні об’єктивного розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над територією Білорусі внаслідок відбиття масованого ракетного удару рф. Україна готова запросити до участі у такому розслідуванні авторитетних експертів з-поміж держав, які не пов’язані з підтримкою держави-терориста росії у будь-якій формі», – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що від початку повномасштабної війни в України, падіння ракети 29 грудня – не перший військовий інцидент, який трапився на території білорусі. Втім всі попередні падіння в країні чомусь вперто замовчували і лише цього разу пропаганда наробила галасу не лише в рб, але й в росії.

Моніторингова група «Беларускі Гаюн» підготувала хронологію того, що й коли падало на території рб:

  • Близько 11:00 2 березня під Рогачовом Гомельської області ймовірно, шукали екіпаж літака або вертольота, який повертався з України і не долетів до аеродрому базування.
  • 10 березня винищувач Су-34 ВКС рф впав у заболоченій місцевості та згорів у районі агромістечка Кожан-Містечко Брестської області близько 21:00. Обидва пілоти катапультувалися, їх знайшли під час пошуково-рятувальної операції, в якій були залучені вертольоти військово-повітряних сил республіки білорусь.
  • 31 березня під Іваново було збито безпілотника збройних сил російської федерації. БПЛА збила ракета повітря-повітря, він впав на ферму між селами Пєшково, Яєчковичі та Потаповичі Іванівського району Брестської області.
  • 4 квітня вертоліт міг бути збитий на Гомельщині. Пілот вертольота пкс рф після зльоту з «Зябрівки» відхилився від курсу на РФ. 17 квітня з'явилася новина що в ульяновській області рф попрощалися із загиблим 4 квітня Тимуром Кіпчатовим. Можливо, Тимура збили в районі прикордонного переходу «Три сестри» і до України він не долетів.
  • 7 квітня у Добрушському районі впав/був збитий вертоліт. Він звалився за кілька кілометрів від перетину кордонів білорусі з Україною та рф — «Три сестри», в районі сіл Нивки, Червоний Камінь та Круговець-Калініно. Не виключено, що його було збито.
  • 7 квітня під Давид-Городком впала тактична надзвукова протикорабельна ракета Х-35УЕ. Це сталося між селами Теребличі, Оздамічі та Ольгомель Брестської області. За даними моніторингової групи, тоді ракета просто відвалилася від винищувача, який злетів із аеродрому у Барановичах.
  • 29 грудня у Брестській області впала ракета від ЗРК «С-300».

ВИСНОВОК

Як бачимо, протягом десяти місяців повномасштабної українсько-російської війни падіння на території білорусі трапилося далеко не вперше. Втім усі попередні рази цьому не надавали такого значення. Щодо останнього інциденту, то наразі ще немає офіційних висновків щодо того, кому належала ракета та за яких обставин вона потрапила на територію білорусі. Не зважаючи на це, російські та білоруські пропагандисти одразу ж «приписали» її Україні. Така реакція свідчить про те, що пролукашенківські та пропутінські посіпаки мають на меті дискредитувати ЗСУ в очах світової спільноти. Росія ж переслідує ще одну мету – повноцінно втягнути білорусь у війну проти України.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024