стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 грудня

30 Грудня 2022, 20:31
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 грудня 3912
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 грудня

Хроніка 310 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 30 мерів українських міст

Джерело: The Spiegel

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 30 мерів українських міст. Семеро з них досі вважаються зниклими безвісти, зокрема мер Херсону Ігор Колихаєв.

«Мери були цілями всюди. росіяни намагалися заарештовувати мерів і різними методами примушувати їх до співпраці», – зазначив міський голова столиці.

За його словами, уряд не дав чіткої відповіді місцевим чиновникам, чи покидати їм своє місто в разі потенційної окупації, чи ні.

«Ситуація була важка: якщо ти залишишся зі своєю громадою, ти зрадник... Ми кілька разів зверталися до уряду з проханням дати вказівки: залишитися чи евакуюватися? Але чіткої відповіді ми не отримали», — додав Кличко.

 

  • Із 28 червня 2022 року про мера Херсону Ігоря Колихаєва ніхто нічого не чув. Він залишався в Херсоні попри окупацію, мовляв, виконує обовʼязок перед виборцями. Тодішній глава ОВА Геннадій Лагута розкритикував Колихаєва за такий крок. Врешті мера викрали та імовірно вивезли на Лівий берег області, де утримують в полоні.

928 безпілотників Армії дронів вже допомагають захисникам України долати російських окупантів

Джерело: міністр цифрової трансформації України

«На кожен із них ви та сотні тисяч людей з усього світу задонатили через UNITED24. Дякую всім! Загалом у рамках проєкту Міноборони, Держспецзв‘язку та інші органи закупили вже 1577 безпілотників», – йдеться у повідомленні.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 30 грудня

Джерело: Генштаб

Протягом доби російські загарбники завдали 16 авіаційних ударів, 15 з яких – по цивільній інфраструктурі. Зокрема, ворог застосував 8 БпЛА Шахед-136, усі вони були збиті. Крім того, ворог здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від артилерійських обстрілів російськими окупантами мирних населених пунктів загинули цивільні люди.

  • Противник продовжує ведення наступальних дій на Лиманському та Бахмутському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На двох останніх напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Семенівка і Залізний міст Чернігівської області; Запсілля і Велика Рибиця Сумської, а також Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Чугунівка і Зарубинка на Харківщині.

    На Куп’янському напрямку зафіксовано вогневий вплив поблизу населених пунктів

    Кам’янка, Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

  • На Лиманському напрямку ворог обстріляв Невське і Діброву Луганської області, а також Червонопопівку і Торське на Донеччині.

  • На Бахмутському напрямку від вогню окупантів постраждали райони населених пунктів Спірне, Берестове, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Костянтинівка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Херсонському напрямку, зокрема від обстрілів з реактивних систем залпового вогню, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки та Херсона.

Станом на 29 грудня поточного року лікарня в Біловодську Луганської області переповнена пораненими російськими військовослужбовцями.

В районі міста Донецьк було поранено та знищено до 10 озброєних окупантів. Крім того, знищено 2 одиниці військової техніки, а ще 3 - пошкоджено.

Наша авіація завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, протягом цієї доби, збито ворожий розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 6 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, 5 складів боєприпасів та радіолокаційну станцію.
Вірте у Збройні Сили! Разом переможемо! Слава Украї. На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли по Вугледару, Пречистівці та Времівці Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу ворога зазнали Темирівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Степногірськ Запорізької області та Нікополь і Приміське на Дніпропетровщині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Веселе, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

Від початку воєнного стану 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно залишити Україну, 15 з них загинули

Джерело: Державна прикордонна служба

З початку повномасштабної війни правоохоронці розпочали понад 2100 кримінальних проваджень: понад 430 з них – за незаконне переправлення осіб, за підробку документів – 1650, за ухилення від призову – більше 20.

Понад 950 особам оголошені підозри у вчиненні цих злочинів та більше 350 осіб уже притягнуто до кримінальної відповідальності.

Також було зафіксовано 410 марних спроб підкупу прикордонників на суму понад 4,9 млн грн, зазначають у ДПСУ.

 

Від початку воєнного стану виявили 12 потопельників на українсько-румунській річковій ділянці кордону. Крім того, прикордонники знайшли тіла трьох чоловіків, які загинули в горах.  

За період повномасштабного вторгнення в Україні безвісти зникло близько 15 000 людей

Джерело: RND.de повідомила 

Наразі відомо про 3 392 захисників України, які перебувають у російському полоні, а безвісти зниклими, разом із цивільними особами, налічується близько 15 000 українців. 

Вона також заявила, що Росія систематично порушує Женевську конвенцію, відмовляючи співробітникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста у доступі до таборів для військовополонених, а якщо такий доступ МКЧХ вдається отримати, полонених звідти негайно переводять до інших місць утримання.

Володимир Зеленський нагородив українських волонтерів відзнакою «Золоте серце»

Джерело: тг-канал Володимира Зеленського

Відзнака «Золоте серце» символізує відданість волонтерів Україні й захисникам нашої держави. Вважаю, що саме таке серце у всіх представників волонтерського руху.

Я хочу подякувати за ваше серце, за ваш час, за життя. І за вашу безмірну любов до України, до наших прекрасних людей і міцних воїнів. Ви наближаєте нашу перемогу починаючи з 24 лютого – щодня, щогодини,

У Чорному морі росія тримає корабель із 8 «Калібрами» – ВМС

Джерело: пресслужба ВМС ЗСУ

У п'ятницю в Чорному морі перебуває десяток ворожих кораблів, з них один – носій крилатих ракет «Калібр», чий сумарний залп складає 8 ракет.

«Станом на 30.12.2022 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться до 10 ворожих кораблів, з яких 1 носій крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 8 ракет.

в Азовському морі на бойовому чергуванні знаходиться 1 ворожий корабель.

Зазначається також, що за добу, в інтересах РФ прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили:

  • до Азовського моря – 23 судна, з них 8 суден рухалось з протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 41 судно, з них 13 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор.
  • У ВМС наголошують, що РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

У Києві попрощалися із колишнім політв'язнем кремля Геннадієм Афанасьєвим, який загинув на фронті

Джерело: Укрінформ

Церемонія прощання і відспівування пройшла у Михайлівському Золотоверхому соборі. Поховають Афанасьєва у Вишневому.

Геннадій Афанасьєв – активіст громадянського спротиву російському захопленню Криму, колишній політв'язень, один із обвинувачених у справі так званих «терористів групи Сенцова». Афанасьєва обміняли та повернули в Україну у 2016 році. З початком повномасштабного вторгнення росії він пішов захищати Україну від агресора. Загинув 18 грудня в районі с. Золотарівки Луганської області.

Українська армія готується до звільнення міста Кремінна на Луганщині

Джерело: Бабель

Сили оборони України поступово оточують місто одразу з трьох боків, щоб змусити росіян відступити. Звільнення міста дозволить українцям просуватися далі на Луганщині в бік міст Сватове та Рубіжне, або тиснути на росіян через річку Сіверський Донець у районі міста Привілля. Натомість окупанти продовжують спроби зайти в Бахмут, а також перерізати основні дороги до міста.

Окупанти завдали удару по селу Катеринівка на Харківщині, є загиблі

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Внаслідок обстрілів дві людини загинуло, ще дві поранено.

На місці працюють екстрені служби.

Окупанти обстріляли Семенівку на Чернігівщині, одна людина загинула

Джерело: заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко

Окупанти обстріляли Семенівку на Чернігівщині, імовірно застосувавши ствольну артилерію. Зафіксовано три прильоти.

В місті зникла електроенергія.

Наразі відомо про 1 загиблого.

Вночі та вранці росіяни продовжували стріляти по всій лінії фронту на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко 

На Волноваському напрямку під артилерійським вогнем знову опинився Вугледар, а серед ночі 2 ракетних ударів зазнав Багатир Великоновосілківської громади — пошкоджено вікна, двері та фасад храму, зруйновано підсобні приміщення кав'ярні. Без жертв.

На Донецькому напрямку гучно було у Курахівській громаді — у Гострому пошкоджено лінії електропередач, а зранку відбувся обстріл Дальнього. Поодинокі прильоти були у Мар'їнці та Авдіївці.

На Горлівському напрямку росіяни завдали 4 ракетні удари по Костянтинівці — ніхто не постраждав, але пошкоджень різного ступеню зазнали інтернат, кінотеатр і гуртожиток. Періодичні обстріли зафіксовано на околицях Часовоярської та Соледарської громад.

На Лисичанському напрямку під обстріли потрапила Серебрянка Сіверської громади, а також Торське та Зарічне Лиманської громади — без постраждалих.

Безпілотник влучив в адмінбудівлю в Києві, внаслідок чого там сталася пожежа

Джерело: заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко

Безпілотник «Shahed» влучив у чотириповерхову адмінбудівлю в Голосіївському районі. Через це сталася пожежа, її ліквідували.

Пошкоджено дев’ятиповерховий житловий будинок – вибиті вікна з 1 по 5 поверхи.

Інформації про постраждалих немає.

Росіяни із мінометів обстріляли прикордонні громади Сумщини

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Після 21 години вечора, 29 грудня, росіяни із мінометів обстріляли Шалигинську громаду. Було 15 прильотів.

Близько опівночі, 29 грудня, ворог ударив із САУ (19 прильотів) по Зноб-Новгородській громаді. 

Сьогодні, після 8 години ранку, противник із мінометів обстріляв Миропільську громаду. Було 60 прильотів. 

Інформація про наслідки уточнюється.

Російські окупанти 81 раз обстріляли територію Херсонщини

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Ворог гатив по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ та мінометів.

Херсон ворог атакував 27 разів. Ворожі снаряди влучили у магазин, обʼєкти критичної інфраструктури, промислові підприємства, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли поранення дістала одна людина.

Уночі ворог атакував Україну 16 безпілотниками-камікадзе, їх усі збили сили ППО

Джерело: Повітряні Сили України 

Загалом випущено 16 «шахедів», які атакували Україну з південно-східного та північного напрямків. Для подолання системи протиповітряної оборони України, ворог намагався використати русло Дніпра.

Усі 16 дронів-камікадзе знищено силами та засобами повітряних командувань «Схід» та «Центр», а також підрозділів ППО інших складових Сил оборони України.

Росіяни завдали 51 удар по прикордонних громадах Сумщини

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький 

Білопільська громада: ворог вів мінометний вогонь, 34 прильоти.

Внаслідок обстрілу пошкоджений приватний будинок. Там вибиті вікна та зруйнований паркан. 

Краснопільська громада: росіяни скинули із безпілотника 4 вибухівки по прикордонню. Також двічі відкривали вогонь з мінометів. Загалом було 9 прильотів. 

Великописарівська громада: армія рф обстріляла з гелікоптера прикордоння. Випустили 4 ракети НУРС. 

У всіх випадках без жертв.

За добу росіяни вбили одного цивільного у Бахмуті на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 29 грудня стало відомо про одного цивільного, убитого росіянами на Донеччині, — у Бахмуті.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

На Миколаївщині ворог ракетами пошкодив об'єкт інфраструктури та житлові будинки

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаївський район:

Вчора, 29 грудня, о 09:30 внаслідок ракетного обстрілу зруйновано складське приміщення приватного підприємства в одному з населених пунктів Коблівської громади. Постраждалих немає. 

Протягом дня, 29 грудня, о 10:13, 10:27 та 14:00 ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії та портовій зоні Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора, 29 грудня, о 14:30 та 14:40 після ракетного обстрілу в населеному пункті Воскресенської громади пошкоджено об'єкт інфраструктури та житлові будинки. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Вночі сили ППО збили сім дронів, які росіяни випустили по Києву

Джерело: Суспільне

Уночі сили ППО збили усі сім дронів «Shahed», які російська армія випустила по Києву. Один із баражуючих боєприпасів частково зруйнував адмінбудівлю в Голосіївському районі. Інформації щодо постраждалих немає.

Також внаслідок атаки безпілотниками Київщини влучань немає.

Росіяни атакували Дніпропетровщину дронами-камікадзе та артилерією

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Вночі росіяни атакували Дніпропетровщину дронами-камікадзе. Усі п’ять ворожих «Шахедів», збала українські військові.

Нікопольщина вночі знову потерпала від важкої артилерії ворога.

Під удар потрапила Марганецька громада. Туди прилетіли майже 30 російських снарядів.

Люди цілі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 30 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста десята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 85 ракетних та 35 авіаційних ударів, а також здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів по критичній інфраструктурі країни залишається й надалі. Російські окупанти продовжують тероризувати цивільне населення України.

Противник намагається наступати на Бахмутському та покращити тактичне положення на Лиманському та Куп’янському напрямках. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Іванівське, Кліщіївка, Кам’янка, Авдіївка, Веселе, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Павлівка - Сумської; Глибоке, Зелене, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Бочкове і Чугунівка на Харківщині. Також загарбники задіяли для удару армійську авіацію поблизу Великої Писарівки Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого впливу зазнали райони 17 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Вільшана, Котлярівка, Вишневе та Кам’янка Харківської області; Площанка, Червонопопівка, Невське, Діброва на Луганщині та Торське Донецької області. Ворог завдав удару силами армійської авіації біля Діброви.

На Бахмутському напрямку обстріляно райони 20 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Залізне, Нью-Йорк, Кліщіївка та Курдюмівка Донецької області. Крім того, окупанти задіяли ударні БпЛА в районах Курдюмівки, Майорська та Залізного.

На Авдіївському напрямку ворог завдав вогневого ураження біля Авдіївки, Веселого, Красногорівки, Марʼїнки і Новомихайлівки Донецької області. Авіаудари зафіксовано неподалік Кам’янки та Авдіївки.

На Новопавлівському напрямку з танків та ствольної артилерії загарбники били поблизу Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви, Великої Новосілки та Нескучного Донецької області. Завдали авіаційного удару в районі Микільського.

На Запорізькому та Херсонському напрямках під вогневий вплив потрапили понад 25 населених пунктів. Серед них - Степове, Ольгівське, Дорожнянка, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Мирне Запорізької області та Берислав, Козацьке, Іванівка, Чорнобаївка і Станіслав на Херсонщині. Ворожа оперативно-тактична та армійська авіація діяла у районах Гуляйполя і Степового Запорізької області та Новосілки - Херсонської.

Авіація Сил оборони протягом попередньої доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння, військової техніки та удар по  позиції зенітно-ракетного комплексу противника. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024