стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 грудня

28 Грудня 2022, 22:01
ЗСУ продовжують героїчну боротьбу за мирне та вільне життя свого народу ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4228
ЗСУ продовжують героїчну боротьбу за мирне та вільне життя свого народу

Хроніка 308 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти завдали 70 ударів по п’яти прикордонних громадах Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Миропільська громада зазнала мінометного обстрілу з території росії. 13 мін розірвалися на прикордонні.

По Зноб-Новгородській громаді противник ударив тричі. 14 прильотів із мінометів та автоматні черги застосували росіяни.

Середино-Будська громада: 10 ворожих снарядів із САУ розірвалися на прикордонні.

Краснопільська громада: росіяни скинули вибухівку з квадрокоптеру. 

Білопільську громаду ворог обстріляв із мінометів (18 прильотів) та артилерію (15 прильотів).

У всіх випадках без людських жертв. 

У Білорусі недостатньо ресурсів для наступу

Джерело: Голова Держприкордонслужби Дейнеко

Наразі Росія зібрала в Білорусі угруповання військ кількістю 10 200 людей. Цієї кількості для наступу на Україну недостатньо, – запевняє Дейнеко.

Ситуація на фронті станом на вечір 28 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби окупанти завдали два авіаційні та два ракетні удари, а також здійснили більш як десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог продовжує ведення наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському та намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямках. На інших напрямках противник обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. На останньому артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Стариця, Дворічна, Новомлинськ Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Синьківка, Вільшана, Куп’янськ, Кислівка і Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Діброва на Луганщині, а також Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження теж зазнали райони понад 20 населених пунктів. Зокрема це - Спірне, Білогорівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Часів Яр, Бахмут, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк на Донеччині. 

На Авдіївському напрямку ворог стріляв з танків, мінометів та ствольної артилерії у райони Бердичів, Авдіївки, Первомайського, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. 

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив потрапили Времівка, Велика Новосілка,  Вугледар та Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські окупанти вогнем артилерії тероризували жителів понад 25 населених пунктів. Серед них – Гуляйполе, Малинівка, Чарівне і Дорожнянка Запорізької області та Республіканець, Козацьке і Львове на Херсонщині. Знову від ворожих обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Антонівки Херсонської області та саме місто Херсон. Є постраждалі серед мирного населення. 

Російські окупанти продовжують безславно помирати в Україні. У Запорізькій області підтверджено знищення у попередні дні одного зенітного ракетного комплексу С300, вісім одиниць військової техніки різних типів і складу боєприпасів. Поранено понад 150 військовослужбовців. Кількість ліквідованих уточнюється.

В той же час, на тимчасово зайнятих територіях Запорізької області, російські військовослужбовці та найманці окупаційних військ масово залишають місця несення служби. Для розшукових заходів в місто Приморськ направлено окремі підрозділи росгвардії. За попередньою інформацією, у розшуку перебуває понад 200 осіб. 

 

Українська авіація протягом поточної доби завдала чотири удари по районах зосередження загарбників, а підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили та склад боєприпасів ворога.

Харківські угоди: суд надав дозвіл на арешт ексміністра оборони України  

Джерело: Офіс Генпрокурора

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Київський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокурора на ухвалу слідчого судді та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Міністру оборони України Михайлові Єжелю у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним за попередньою змовою групою осіб державної зради.

За даними слідства, у квітні 2010 року ексміністр за попередньою змовою з колишніми Президентом, Прем'єр-міністром, Міністром юстиції та Міністром закордонних справ, в порушення законодавства, без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території нашої держави заінтересованими органами та проведення обов’язкової правової експертизи, погодили її без зауважень.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ ЧФ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і  Севастополя.

Наразі підозрюваний переховуються від органів досудового розслідування за межами території України та оголошений у розшук.

 

В Одесі почали демонтувати пам′ятник Катерині ІІ

Джерело: Суспільне

Одеська міськрада почала демонтаж пам'ятника. Його передадуть до місцевого художнього музею.

 

На Харківщині затримали колаборантів, які допомагали перекидати російські воєнні ешелони в Україну

Джерело: СБУ

 Служба безпеки викрила ще двох поплічників ворога у ході стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області. Зловмисниками виявились колишні працівники регіональної філії Укрзалізниці, які на початку повномасштабного вторгнення підтримали російських загарбників.

Після захоплення частини регіону вони приєднались до лав місцевої окупаційної адміністрації. Там одного призначили керівником, а іншого ˗ його заступником виробничого підрозділу, створеного агресором «Купянской колейной машинной станции».

 На цих «посадах» вони допомагали країні-агресору відновлювати залізничне сполучення з регіоном для забезпечення потреб окупаційних угруповань на східному фронті. Насамперед колаборанти сприяли переправленню залізницею військової техніки, озброєння та боєприпасів з території рф до тимчасово захоплених районів Харківщини.

Після звільнення регіону зловмисники намагались «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили їх місцезнаходження і затримали.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

російська енергетична компанія незаконно завозила свої товари в Україну

Джерело: СБУ

У Чернігівській області ліквідували механізм незаконного збуту паливно-мастильних матеріалів виробництва країни-агресора. До оборудки причетна українська компанія, яка входить до структури підсанкційної кремлівської фінансово-промислової групи «Газпром».

 Ця «філія» російського монополіста збувала в Україні оптові партії російських моторних мастил та інших засобів техобслуговування автомобілів, які нелегально завозила в нашу державу.

Крім того, після захоплення частини Чернігівщини ворог використовував територію саме цього підприємства для базування особового складу та військової техніки окупаційних угруповань.

На підставі зібраних доказів Служба безпеки ініціювала накладення арешту на корпоративні права, нерухомість і автопарк підконтрольної рф компанії. Загальна сума арештованих активів становить понад 35 мільйонів гривень.

 За даними слідства, для прихованого збуту російської продукції ділки реалізовували її під брендами українського виробника.

 При цьому більшу частину одержаних прибутків переправляли до країни-агресора.

 Під час 14 обшуків в офісних і виробничих приміщеннях компанії та адресами їхнього проживання правоохоронці виявили:

  • підготовлені до збуту великі партії російського товару;
  • бухгалтерську документацію, комп’ютери та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності.

На Київщині зареєстрували понад 45 кримінальних проваджень щодо колаборантів

Джерело: МВС

Тринадцятьом встигли оголосити про підозри, справи ще десятьох спрямували до суду.

Після окупації поліція продовжує виявляти тих, хто співпрацював чи співпрацює з ворогом.

«Важливо, що під час окупації території Київщини жоден поліцейський не перейшов на сторону ворога», – наголошують у МВС.

Зеленський виступив на засіданні Верховної Ради

Джерело: УП

Головні тези з промови президента:

  • Україна стала одним з лідерів вільного світу;
  • Вже ніхто не боїться Росію, саме Україна об’єднала ЄС;
  • Потрібні нові гарантії безпеки, реформа чинних міжнародних організацій (які мають гарантувати мир, але не здатні це зробити);
  • Ми станемо лідером у побудові зеленої енергетики;
  • Ми пройдемо цю зиму, російські ракетні та шахедні удари не допоможуть;
  • Наша мета — відновити територіальну цілісність України, та звільнити всіх, хто в полоні. З початку війни повернули 1456 наших людей;
  • Вся територія нашої держави потребує перебудови. Так само будемо відновлювати нормальність життя на території Донбасу та Криму;
  • На оборону за рік направлено понад 1,2 трильйони гривень

З’явилися супутникові знімки, як росіяни окопуються на півдні Криму

Джерело: Твіттер швейцарського OSINT-аналітика Бенджамін Пітте

Оприлюднено супутникові знімки, як російські загарбники окопуються навколо радіолокаційної станції біля с. Лазурне на південному березі Криму.

«російські військові вирили окопи навколо радіолокаційної станції біля Лазурного на півдні Криму», – йдеться у повідомленні.

На Херсонщині через ворожий обстріл постраждали троє, серед них - дитина

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

У селі Кізомис Херсонської області через обстріл російськими військовими постраждали троє людей.

«Херсонщина, село Кізомис. Через ворожий обстріл постраждали 3 людини. Серед них 14 річна дитина з мінно-вибуховою травмою», – заявив Тимошенко.

Він зазначив, що постраждалі доставлені до лікарень.

Як повідомляв Укрінформ, військові рф за минулу добу 50 разів обстріляли територію Херсонщини, троє людей дістали поранення.

З акваторії Чорного моря виведено всі кораблі, які є ракетоносіями «Калібрів»

Джерело: ВМС ЗСУ

Сумарний залп - 0 ракет.

Батько з 7-річним сином підірвались на міні на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

У Харківській області 28 грудня на міні підірвався 7-річний хлопчик, йому на допомогу побіг батько, який також наступив на вибуховий пристрій.

«У районі села Бугаївка Чугуївського району у лісі на вибуховому пристрої підірвалися чоловік 47 років та 7-річний хлопчик. Обидва отримали вибухові травми та були госпіталізовані. Зараз лікарі надають їм усю необхідну допомогу», – йдеться у повідомленні. 

Очільник ОВА Олег Синєгубов укотре закликав не відвідувати ліси, лісосмуги, не виходити на узбіччя доріг, а також не торкатися  підозрілих предметів та телефонувати рятувальникам у разі виявлення таких.

Харківська обласна прокуратура повідомила, що на міні підірвались батько з сином. Граючись, хлопчик побіг до кущів та підірвався на міні. Батько побіг йому на допомогу та також підірвався на вибуховому пристрої.

«Cпроби росіян захопити Бахмут близькі до кульмінації, як це було на Херсонщині в серпні»

Джерело: звіт ISW

Інститут вивчення війни припускає, що спроби росіян захопити Бахмут на Донеччині близькі до кульмінації, як це було на Херсонщині в серпні, – війська окупантів помітно деградували, їм уже бракує особового складу та боєприпасів.

«Російські бойові втрати, найімовірніше, змушують російських військових у районі Бахмута використовувати штурмові групи чисельністю у загін», – дослівно ISW.

 

Прессекретар Східного угрупування збройних сил України полковник Сергій Череватий повідомив 27 грудня, що російські сили в районі Бахмута більше не діють ротами і батальйонними тактичними групами, а натомість використовують невеликі групи від 10 до 15 осіб (загінні організації).

Начальник ГУР відвідав передові позиції українських Сил оборони в Бахмуті

Джерело: пресслужба Головного управління розвідки

«27-28 грудня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов відвідав передові позиції українських Сил оборони в Бахмуті, де працюють розвідники-спецпризначенці. Генерал-майор Кирило Буданов заслухав доповіді командирів підрозділів ГУР МО України, визначив задачі та нагородив воїнів, які особливо відзначились під час знищення окупантів», – йдеться у повідомленні.

На Донеччині минулої ночі ворог обстрілював окремі ділянки фронту

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

«Ніч на Донеччині минула відносно спокійно, однак поодинокі обстріли зафіксовано на різних ділянках фронту. На Донецькому напрямку під вогонь потрапила Мар'їнка», – написав Кириленко.

За його словами, напередодні ввечері Авдіївка зазнала масованого артобстрілу старої частини міста, а вночі та вранці були поодинокі прильоти по всьому місту. Жертв не зафіксовано.

Тим часом на Горлівському напрямку три людини поранені у Бахмуті. Внаслідок обстрілів у місті загорілася багатоповерхівка.

На Лисичанському напрямку внаслідок обстрілів пошкоджений будинок у Сіверську. Також були обстріли Лиманської громади, жертв немає.

Як повідомлялося, російські війська минулої доби поранили трьох жителів Донецької області.

окупанти вдарили ракетами по Слобідському району Харкова

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Унаслідок ракетного удару по Харкову, 48-річний чоловік отримав осколкове поранення. Зараз він у лікарні, його стан оцінюють як середньої важкості.

У Харківській області найбільше потерпає від російських загарбників Куп’янський напрямок.

«Минулої доби ворог з артилерії, танків, мінометів та іншого озброєння обстрілював прикордонні райони Харківщини та населені пункти, що розташовані неподалік від лінії зіткнення. Найбільше потерпає Куп’янський напрямок», – заявив Синєгубов.

Він повідомив, що у Куп'янську та смт Куп'янськ-Вузловий обстрілами пошкоджені приватні будинки. Також під ворожим вогнем були населені пункти Харківського та Чугуївського районів.

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, в Куп’янську внаслідок обстрілу 57-річна жінка отримала вибухову травму. Її госпіталізували у важкому стані.

Крім того, в Ізюмському районі 23-річний чоловік підірвався на вибуховому пристрої. Доставлений до лікарні у стані середньої тяжкості.

Піротехнічні підрозділи ДСНС продовжують роботи з розмінування. За минулу добу знешкоджено ще 103 вибухонебезпечні предмети.

Синєгубов закликав громадян пам'ятати про мінну небезпеку та бути максимально обережними. 

Евакуація з поки ще захоплених сіл у Куп’янському районі на Харківщині проводиться за запитами, зв’язок із населеними пунктами влада та волонтери підтримують.

Ворог із артилерії атакував акваторію Очаківської громади на Миколаївщині

Джерело: очільник обласної військової адміністрації Віталій Кім

У Миколаївській області напередодні вдень російські війська завдали ударів з артилерії по акваторії Очаківської громади.

Ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає, зазначив він.

За словами Кіма, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

+550 знищених окупантів

Джерело: Генштаб

На Донеччині відключили газові котельні

Джерело: голова ОВА Кириленко

Через пошкодження магістрального газогону у Харківській області на території Донеччини сталося вимушене аварійне відключення котелень. 

росіяни обстріляли три прикордонні громади Сумщини

Джерело: голова ОВА Живицький

На прикордонні Середино-Будської громади противник застосував стрілецьку зброю. По Шалигинській громаді ворог вів мінометний обстріл, було 10 «прильотів». Есманську громаду росіяни обстріляли з артилерії, було три «прильоти».

росіяни 8 разів обстріляли Дніпропетровщину з «Градів» та важкої артилерії

Джерело: Дніпропетровська ОДА (ОВА) Валентин Резніченко

Нікопольщина знову усю ніч потерпала від ворожих ударів. росіяни 8 разів обстріляли район з «Градів» та важкої артилерії.

Ударили по трьох громадах: Нікопольській, Марганецькій та Червоногригорівській.

Люди неушкоджені. Найбільше постраждала Червоногригорівська громада.

російські снаряди понівечили там з десяток приватних будинків та господарських споруд, магазин, автівку, чотири газогони та дві лінії електропередач. Побили 20 сонячних панелей.

У інших районах ніч з однією тривогою та без надзвичайних ситуацій. І на цю хвилину спокійно.

Ситуація на фронті станом на ранок 28 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом минулої доби противник завдав ракетного удару та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах міста Херсон.

Противник продовжує ведення наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках та намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку.

  • Наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка і Червонопопівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Андріївка, Кліщіївка, Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда і Золота Нива на Донеччині.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Мефедівка, Товстодубове та Вовківка Сумської області, а також Глибоке, Стариця, Огірцеве і Вовчанськ на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Новомлинськ, Тавільжанка, Дворічне, Куп’янськ, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Першотравневе Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Коломийчиха Луганської.
  • На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Площанка і Діброва Луганської області, а також Ямполівка, Торське та Григорівка на Донеччині.
  • На Бахмутському напрямку обстріляно райони населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар, Підгородне, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ворог стріляв по районах Водяного, Первомайського, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.
  • На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Времівка та Велика Новосілка Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку обстріли з танків та реактивної артилерії зафіксовано в районах населених пунктів Темирівка, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Дорожнянка, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, Кам’янське та Плавні Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку противник продовжує мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. 

  • 26 грудня, в результаті нашого вогневого ураження позицій противника в районі Чаплинки Херсонської області, втрати окупантів склали близько 50 військовослужбовців загиблими.

У тимчасово окупованому Севастополі загарбники активізували агітацію щодо вступу на військову службу за контрактом до збройних сил російської федерації.

Українські ракетники і артилеристи за минулу добу уразили пункт управління, 7 районів зосередження живої сили та військової техніки, 2 склади боєприпасів, а також важливий військовий об’єкт окупантів.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024