стрічка

На Волині поширили фейк про виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні

04 Січня 2023, 22:28
На Волині поширили фейк про виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні ФАКТЧЕК 3317
На Волині поширили фейк про виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні

У волинському сегменті Facebook поширили повідомлення про начебто грошові виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК і ШАХРАЙСТВО!

ФЕЙК

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ! Грошова виплата у зв'язку з енергетичною ситуацією в країні, які стартували з 20.12.2022р. кожен Українець може отримати одноразову виплату у розмірі 3000 гривень. Інструкція як отримати кошти:

1. Переходячи по адресу для отримання виплат.

2. Натискаєте «Отримати».

3. Авторизація в особистому кабінеті банку.

4. Отримання виплати протягом 15-ти хвилин.

Адреса для отримання 3000 гривень», – такий фейк поширили у соцмережі.

Публікували й «адреси» для отримання 3000 гривень (посилання для переходу начебто на сторінки українських банків): «Ощадбанк», «ПриватБанк», «А-Банк», «ПУМБ», «Райфайзен».

Для привернення уваги використовують картинку з надписом «ЄПідтримка» на фоні корпоративних кольорів застосунку.

СПРОСТУВАННЯ

Пояснюємо, чому це фейк і шахрайство.

По-перше, якщо уважно прочитати повідомлення, то видно, що шахраї себе одразу видають. Ми звернули увагу на те, що у тексті є помилки, які вказують на автоматичний переклад з російської мови на українську – «переходячи  по адресу», «Українець» з великої літери.  

По-друге, інформацію про виплати потрібно перевіряти на офіційних сайтах зазначених банків або за телефонами гарячих ліній. Ми не знайшли підтвердження, що такі виплати існують, отже мова йде про черговий фейк. Також ми порівняли URL-адреси сайтів зазначених банікв. І вони суттєво відрізняються! До прикладу, посилання на справжню сторінку Приват24 – next.privat24.ua, фейкова сторінка - next24.pay-xec.me. 

По-третє, перейшовши за пропонованими посиланнями потрібно вводити особисті дані. Наприклад, у фейковому застосунку  ПриватБанку потрібно ввести номер картки і інші дані, а посилання немає нічого спільного з офіційною сторінкою банку. Можна зробити висновок, що шахраї займаються не тільки поширенням чергового фейку, але й фішингом (вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих, або неуважних користувачів мережі персональних даних).

По-четверте, у фейковому за стосунку зазначено «отримання коштів від іншого користувача «Ощадбанку», «Приват24». Якого іншого користувача? Хто цей інший користувач? Якщо мова йде про грошову допомогу від держави, то усі виплати здійснюються через портал «Дія». Картинку шахраї додали до допису, начебто з «ЄПідтримкою», а головне дописати забули!

ВИСНОВОК

Ми вкотре застерігаємо наших читачів ретельно перевіряти інформацію про виплати коштів на офіційних сайтах, або сторінках банків, державних установ. Для того, аби не бути ошуканими, ні в якому разі не можна переходити за підозрілими посиланнями й надавати свої особисті дані. 

Повідомлення про те, що кожен українець може отримати 3000 гривень у зв'язку з енергетичною ситуацією в країні – ФЕЙК! А зазначені посилання на так звані застосунки банків для отримання фейкових виплат – чергове ШАХРАЙСТВО.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: На Рівненщині поширюють фейк про новорічні виплати від держави

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром