стрічка

На Рівненщині поширюють фейк про новорічні виплати від держави

27 Грудня 2022, 16:48
На Рівненщині поширюють фейк про новорічні виплати від держави ФАКТЧЕК 4009
На Рівненщині поширюють фейк про новорічні виплати від держави

«Кожен українець може отримати одноразову грошову виплату розміром шість тисяч гривень новорічної допомоги» – таке повідомлення користувачі рівненського сегмента Facebook пересилають одне одному в особисті повідомлення. 

Отримала його й фактчекерка проєкту «Брехунець».

Перевіривши інформацію, ми з'ясували, що повідомлення про грошову допомогу – черговий ФЕЙК.

ФЕЙК

Повідомлення про грошову допомогу, яку начебто українці можуть отримати з нагоди новорічних свят, не надто розгорнуте, втім – «змістовне». Автори чітко прописують суть, а також публікують посилання, за яким, начебто, й можна зареєструватися для отримання грошей.

У повідомленні, зокрема, йдеться про те, що гроші можна отримати вже й наголошують на тому, що виплата є одноразовою. Запевняють, що це – допомога від держави, яку своїм «наказом» призначив президент Володимир Зеленський.

Перейшовши ж за посиланням, яке мало б привести на реєстраційну форму для отримання грошової виплати, потрапляємо на незрозумілий телеграм-канал із назвою «Виплати від Держави кожному громадянину України». На аватарці каналу встановлений логотип банківського додатка «Приват24». Втім, у самому каналі автори розповідають про те, що грошову допомогу можна отримати в трьох банках: «Ощадбанк», «ПриватБанк» та «Райфайзенг» (так, назву написали з помилками).

Під назвою кожного з банків опублікований лінк на начебто «особистий кабінет», в якому можна подати заявку на отримання новорічної «допомоги».

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що, пишучи текст повідомлення, автори роблять в словах «дитячі» помилки  та «ковтають» частини речень. Зокрема, слово «українці» чомусь написали з великої букви, хоча це не власна назва і правильно писати з малої. А розповідаючи про те, що виплата затверджена «наказом» глави держави, згубили в реченні слово «затверджена». Важливим є й той момент, що в автори повідомлення зазначають, нібито виплати здійснюються на основі «наказу» президента, хоча насправді президент видає укази. В офіційних повідомленнях таких помилок не допускають! Відповідно, виникають сумніви: а чи не шахраї надіслали цей текст? 

Наступний момент, який має насторожити людину, яка планує зареєструватися на цю «допомогу»: переходячи за посиланням, яке мало б вести до особистого кабінету клієнта – потрапляємо на форму, в якій користувачам пропонують ввести номер, пароль та пін. Очевидно, що йдеться про номер телефону, до якого прикріплена банківська картка (зазвичай він і є логіном до мобільного застосунку банку), пароль до мобільного додатку та пін-код до пластикової картки. Маючи всі ці дані, шахраям досить легко буде заволодіти вашими заощадженнями!

На сайті президента України ми не знайшли жодного наказу, згідно з яким би кожен українець міг розраховувати на грошову допомогу з нагоди новорічних свят!

У пресслужбі «Приватбанку» фактчекерам «Брехунця» підтвердили, що жодної новорічної допомоги від держави у фінансовій установі не виплачують. Наголошують: це чергові шахраї, які маскуючись під банк, намагаються «зіграти» на довірливості людей. 

Не вдалося знайти інформації про ці «новорічні виплати від держави» й на сайтах «Ощадбанку» та «Райффайзен банку».

Наголосимо, що інформація про державні виплати та порядок отримання допомоги розміщується виключно на офіційних сайтах державних структур та банків. І аж ніяк не в сумнівних телеграм-каналах! Подати ж заявку на отримання допомоги можна лише в за стосунку «Дія», або ж через відповідні адміністративні центри.

ВИСНОВОК

Жодних «новорічних» виплат, передбачених для кожного українця, наразі не проводять. Це – ФЕЙК. Шахраї навмисне розробили цю схему, аби заволодіти заощадженнями довірливих людей.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: Новий вид шахрайства: підключення до резервної «вишки» мобільного зв’язку

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024