стрічка

Новий вид шахрайства: підключення до резервної «вишки» мобільного зв’язку

26 Грудня 2022, 17:09
Новий вид шахрайства: підключення до резервної «вишки» мобільного зв’язку ФАКТЧЕК 5688
Новий вид шахрайства: підключення до резервної «вишки» мобільного зв’язку

Ошуканти вигадали новий вид шахрайства – начебто приєднують абонентів до резервної «вишки» мобільного зв’язку, а для цього необхідно замінити сім-картку.

Фактчекери проєкту «Брехунець» розповідають про те, як діє нова схема від шахраїв, аби не бути ошуканим.

Крок перший. Брехня про приєднання до резервної «вишки»

Шахраї телефонують прикидаючись працівниками одного з мобільних операторів. Запитують, чи маєте ви проблеми з мобільним зв’язком під час відключень електроенергії. Після того, як «жертва» попалася на гачок і сказала, що такі проблеми є, обіцяють її вирішити за допомогою фальшивого приєднання начебто до резервної «вишки».

Крок другий. Шахрайський код

Людина погоджується перемкнутися на видуману резервну вишку. Шахраї надсилають смс-повідомлення з кодом, який потрібно продиктувати. «Жертва» диктує цифри.

Крок третій. У вас зникають гроші

Після того, як назвати усі цифри коду, який прийшов у смс шахраям, ви фактично «віддаєте» свій телефон їм у користування. Вони отримують доступ до мобільних додатків банків, соцмереж.

Що кажуть у поліції

У Головному управлінні Національної поліції у Волинській області «Брехунцю» розповіли, що зафіксували три-чотири факти звернень волинян, які стали жертвами такого типу  шахраїв.

ВИСНОВОК

Новий вид шахрайства небезпечний тим, що начебто не потрібно називати особистих даних, до яких уже всі звикли (серію паспорта, ідентифікаційний код). Тому жертва може одразу не здогадатися, що її обманюють. Користуючись проблемами з наявністю зв’язку під час відключень електроенергії, шахраї «грають» на потребах довірливих людей. 

Вкотре наголошуємо не передавати коди підтвердження підозрілим особам! У разі виникнення проблем зі зв’язком, при нагоді телефонувати у службу підтримки абонентів мобільних операторів.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також: На Рівненщині шахраї від імені начальника ОВА шлють листи бізнесменам

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024