стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 грудня

26 Грудня 2022, 21:23
«Новорічні подарунки» російським загарбникам 3694
«Новорічні подарунки» російським загарбникам

Хроніка 306 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росіяни протягом дня завдали 23 удари по Сумщині

Джерело: голова ОВА

Окупанти били по трьох громадах області.

Середино-Будська громада: одна ворожа міна розірвалася на прикордонні.

По Есманьській громаді ворог вів мінометний обстріл, 16 прильотів.

Білопільська громада: противник застосував артилерію, шість прильотів.

У всіх випадках без жертв та руйнувань.

 

Окупанти призначили нового командувача західного воєнного округа

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

В окупаційній армії відбулась чергова ротація у вищому командуванні. З посади командувача військами західного воєнного округа було знято генерал-полковника кузовльова сергія, який встиг побути на цій посаді лише близько місяця.

Натомість західний во зс рф очолив генерал-лейтенант нікіфоров євген. До цього призначення він обіймав посаду начальника штабу – першого заступника командувача військами східного ВО.

Відомо, що на даний час генерал нікіфоров знаходиться на командному пункті угруповання військ «захід» в богучарі воронезької області.

В якості формальної причини звільнення кузовльова озвучено провал підготовки наступу на Лиманському напрямку. Втім, за фактом це прояв внутрішньополітичної боротьби у вищому керівництві рф – людину з орбіти шойгу-герасимова змінюють на кандидата від групи суровікіна-пригожина.

Генерал нікіфоров став четвертим командувачем західного во від початку повномасштабного вторгнення.

З початку року СБУ нейтралізувала понад 4,5 тисячі кібератак на Україну

Джерело: начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк заявив в ефірі телеканалу «Ми-Україна»

З початком повномасштабної агресії роботи для СБУ стало набагато більше. Якщо у 2020 році було зафіксовано майже 800 кібератак, у 2021 – 1400, то вже цьогоріч – їхня кількість зросла у понад три рази.

Ситуація на фронті станом на вечір 26 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Окупанти і далі зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Лиманському напрямках, на Куп’янському, Авдіївському та Запорізькому – намагаються покращити тактичне положення. На Новопавлівському та Херсонському напрямках противник обороняється. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. 

На Слобожанському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони Стариці, Огірцевого, Вовчанська та Рідкодуба Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог завдав вогневого ураження по районах понад 20 населених пунктів. Серед них - Новомлинськ, Дворічна, Западне, Табаївка і Берестове на Харківщині; Площанка і Діброва Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад 30 населених пунктів. Зокрема це - Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Нью-Йорк, Авдіївка, Веселе, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. 

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив окупантів потрапили Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії районів понад 15 населених пунктів. Серед них – Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівка, Дорожнянка, Чарівне, Білогірʼя, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новандріївка і Малі Щербаки  на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Новоолександрівки, Гаврилівки, Республіканця, Новокаїрів, Томариного, Тягинки, Микілського, Придніпровського, Інженерного, Антонівки та Херсона. 

24 грудня Сили оборони завдали удару по району зосередження живої сили противника біля Половинкиного Старобільського району Луганської області. Втрати окупантів склали до 150 військовослужбовців мертвими та пораненими.

25 грудня, на тимчасово зайнятій території Херсонської області, загарбники втратили до 50 військовослужбовців ліквідованими та до 100 – пораненими. Також знищено близько п′яти одиниць військової техніки різного типу.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених військовослужбовців російських  окупаційних військ та найманців приватних військових компаній. Так, в населеному пункті Біловодськ Старобільського району Луганської області проходять лікування до 300 поранених представників ПВК Вагнер. Крім того, в Первомайську, на території так званого військового шпиталю, розгорнутого на базі багатопрофільного ліцею, також лікуються до 300 окупантів, які отримали поранення в районі міста Бахмут. 

У населеному пункті Токмак Запорізької області російські загарбники посилили адміністративно-поліцейські заходи. Військовослужбовці, разом із місцевими колаборантами, вишукують патріотично налаштованих українських громадян, проводять перевірки особистих ноутбуків, телефонів та обшукують помешкання. 

 

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала удару по району зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили чотири пункти управління та шість районів зосередження живої сили противника. 

У прифронтових регіонах енергетики відновили електропостачання для 88 тисяч родин

Джерело: ДТЕК

Енергетикам вдалося відновити електропостачання для 88 тисяч родин, які залишились без світла через ворожі обстріли у Донецькій та Дніпропетровській областях.

Це 75 населених пунктів, які регулярно обстрілює ворог.

 

Протягом дня війська окупанта завдали 19 ударів до Донеччині

Джерело: МВС

Росіяни обстріляли Авдіївку, Краматорськ, Слов’янськ, Часів Яр, Велику Новосілку, села Веселе, Орлівку, Карлівку, Предтечине, Сєверне. Війська рф били із ЗРК «С-300», РСЗВ «Град», артилерії. Пошкодили дев'ять цивільних об’єктів – житлові будинки, адмінбудівлю, промислові підприємства.

Три ракети С-300 противник випустив по Краматорську, зруйнувавши завод. Постраждалих немає.

А в селі Предтечине ворожа артилерія пошкодила приватний будинок, поранена людина. Є травмовані і внаслідок ударів по Авдіївці.

Організація, яку очолює депутат Чернігівської міськради, організувала канал втечі ухилянтів за кордон

Джерело: СБУ

Служба безпеки ліквідувала ще один канал незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

У результаті слідчо-оперативних дій на Чернігівщині викрили трьох організаторів нелегального трафіку. Ними виявились місцеві комерсанти, які пропонували потенційним призовникам виїхати до Євросоюзу під виглядом волонтерів. Вартість такої «послуги» становила від 5 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості виїзду і фінансових можливостей клієнтів.

Щоб реалізувати схему, ділки оформлювали ухилянтів до лав однієї з місцевих благодійних організацій, яку очолює депутат Чернігівської міської ради. Потім інформацію про фіктивних «волонтерів» подавали до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури для внесення відповідних даних до електронної системи «Шлях».

Завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти втечі за кордон до десяти ухилянтів.

Під час обшуків за місцями проживань і роботи фігурантів правоохоронці виявили:

  • десятки тис. дол., одержаних злочинним шляхом;
  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;
  • печатки громадської організації, яку використовували для підробки документів.

Крім цього у зловмисників вилучили два автомати Калашникова та набої різного калібру.

Наразі слідчі СБУ повідомили їм про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань та незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

 

Зловмисникам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

На Дніпропетровщині судитимуть агента російських спецслужб

Джерело: Офіс Генпрокурора

Встановлено, що з травня 2022 року житель Дніпра на виконання завдань представників ФСБ РФ збирав та передавав їм інформацію щодо місць дислокації підрозділів ЗСУ.  Він інформував представників держави-агресора про переміщення української військової техніки, кількості, напрямку її руху, розташування залізничних вокзалів та аеродромів на Дніпропетровщині.

Інформатор передавав розвідувальні дані у вигляді фото та відео через «Telegram». При цьому він усвідомлював, що надану ним інформацію ворог може використати для ракетних ударів по цих об’єктах.

Чоловіка затримали під час виконання чергового завдання куратора спецслужб РФ.

В ході обшуку транспортного засобу затриманого вилучили мобільний телефон, який використовувався в протиправній діяльності.

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури стосовно нього скеровано до суду обвинувальний. Йому інкримінують вчинення державної зради в умовах воєнного стану.

Українська ППО вже збила 70 дронів-камікадзе з другої партії, яку Іран передав росії

Джерело: речник ВПС ЗСУ Юрій Ігнат

Українська протиповітряна оборона вже знищила 70 іранських дронів-камікадзе, які були в другій партії військової допомоги росії. Окупанти запускають їх останні два тижні.

 

«Як відомо, до росії надійшла друга партія дронів. Перша налічувала майже чотириста безпілотників. Зараз ми маємо з нової партії чотири хвилі атак минулого та позаминулого тижня. Близько 70 БпЛА знищено протиповітряною обороною. Тож ворог ще має безпілотники, і теж треба готуватися та посилюватися до майбутніх атак з їх застосуванням, особливо це стосується обʼєктів критичної інфраструктури», — зазначив він.

росія забрала з Чорного моря один свій ракетоносій

Джерело: ВМС України

Росія забрала з Чорного моря один зі своїх носіїв крилатих ракет «Калібр». Тепер їх зосталося три.

«У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться до 10 ворожих кораблів, з них три носії крилатих ракет «Калібр». Загальний залп – 16 ракет», – йдеться у повідомленні.

Також в Азовському морі на чергуванні росіяни тримають до одного корабля, а в Середземному морі — девʼять ворожих кораблів. Але вони не можуть пройти з Середземного в Чорне море через те, що Туреччина заборонила прохід військових кораблів через протоки Босфор та Дарданелли. Запускати ракети з Середземного моря росіяни теж не можуть, бо ті летітимуть через повітряний простір країн-членів НАТО.

«До п'яти зросла кількість жертв підлого ракетного удару окупантів по житловому будинку 16 грудня»

Джерело: начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул

У лікарні помер постраждалий внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу 16 грудня, таким чином кількість жертв зросла до п'яти осіб.

«На жаль, до п'яти зросла кількість жертв підлого ракетного удару окупантів по житловому будинку 16 грудня. Сьогодні у лікарні від отриманих під час вибуху ракети травм помер Анатолій Олександрович Калініченко, йому був 51 рік… Лікарі 10 днів боролися за його життя, зробили все, що могли. Але травми були критичні», - зазначив Вілкул.

Недалеко від тимчасово окупованої рф Кремінної на Луганщині йдуть бойові дії

Джерело: брифінг, голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

«Військове командування певної ланки, яке знаходилось у Кремінній воно переміщено в Рубіжне», – зазначив Гайдай.

За словами Гайдая, російські військові мали план накопичити сили та готували удар по Лиману з боку Луганського напрямку, але українське командування зашкодило їм.

«Зараз вони тягнуть резерви, але контрнаступу в них не вийшло», – каже він.

Трасу Сватове-Кремінна ЗСУ взяли під вогневий контроль наприкінці жовтня. Відтоді очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай прогнозує поступове звільнення області. Кожного разу наголошує: звільнення Луганщини дається українським військовим вкрай складно.

Протягом 25 грудня через обстріли російської армії на Донеччині двоє людей загинули

Джерело: голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко

Обстріли лунали в Авдіївці та Предтечиному.

«Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну на Донеччині загинули 1281 людина, ще 2794 людей отримали поранення», – повідомив він.

Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

Втрати окупантів

Джерело: Генштаб

Ситуація на фронті станом на ранок 26 грудня

Джерело: Генштаб

Протягом минулої доби противник завдав 1 авіаційний та 5 ракетних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгороднє, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність вздовж державного кордону, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

  • На Сіверському напрямку ворожі обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Винторівка, Манухівка, Рижівка та Ворожба Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Землянки, Устинівка, Вільхуватка, Чугунівка, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог завдав вогневого ураження по районах більш як 25 населених пунктів. 
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв позиції наших військ в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема це – Спірне, Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Озарянівка, Нью-Йорк, Авдіївка, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку обстріляно райони понад 25 населених пунктів.
  • На Херсонському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. 

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, у місті Старобільськ Луганської області, у обладнаний окупантами військовий шпиталь, за останній час доставлено близько 50 важкопоранених військовослужбовців ворога. У місті Горлівка Донецької області, через нестачу донорської крові, всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіка.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ окупантів. А наші ракетники і артилеристи уразили 9 пунктів управління, 2 райони зосередження живої сили та 2 інші важливі об’єкти противника.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024