стрічка

Нова ІПСО про наступ з білорусі на Волинь і Рівненщину

24 Грудня 2022, 10:09
Нова ІПСО про наступ з білорусі на Волинь і Рівненщину ФАКТЧЕК 215781
Нова ІПСО про наступ з білорусі на Волинь і Рівненщину

Упродовж останніх днів ворожа пропаганда  поширює повідомлення про те, що «невдовзі відбудеться напад з території білорусі». Мовляв, відомі й напрямки, які начебто проходять через Волинь і Рівненщину.

Фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що окупанти запустили чергову ІПСО (інформаційно-психологічну операцію).

Зокрема, проросійський пропагандист Анатолій Шарій опублікував у своєму телеграм-каналі повідомлення, де вказується напрямок і дати наступу з території білорусі. Наче, сарафанне радіо в армійських підрозділах повідомило йому, що російське угрупування готується до початку наступу. А запланований він наче на 25-26 грудня. Напрямок – Сарни (Рівненська область, – ред.) і Ковель (Волинська область, – ред.). Можливо, ще Київський і Чернігівський напрямок.

Схоже повідомлення опублікував і проросійський телеграм-канал «Шептун», посилаючись на слова зашквареного пропагандиста. Для того, аби нагнати ще більше паніки, маніпулятори додають хронологію подій, яка сталася напередодні. Зокрема, візит путіна, лаврова і шойгу до білорусі, повідомлення про ріст воєнної активності на території білорусі від командувача Об’єднаними силами ЗСУ Сергія Наєва і навіть інформацію від моніторингової групи Беларускі Гаюн про обмеження, які діють  на територіях Гомельської області, поблизу українського кордону.

Такою хронологією подій російська методичка намагається підвести читача до висновку, начебто усі пазли склалися! І ми нічого не говоримо прямо, але ви самі бачите.

Ворожу ІПСО про наступ білорусі підкріплюють і відео, на якому видно, як на територію білорусі перекидають ЗРК«Тор-М2К». Відео поширило міноборони білорусі у своєму телеграм-каналі. Мовляв, озброєння отримали «у межах наявного міжурядового договору про військово-технічне співробітництво Білорусі та Росії».

Дописи про перекидання зенітно-ракетних комплексів розлетілися як гарячі пиріжки по усіх телеграм-каналах, наганяючи ще більше паніки. І тим самим підкріплюючи страхи читачів щодо можливого наступу з білорусі.

У Центрі протидії інформації застерігають, що на сьогодні ознак створення потужного угрупування на територіях білорусі, що межують з Україною, немає.

Про це повідомив і  представник ГУР МО України Вадим Скібіцький. Він зауважив, що наразі на території білорусі не фіксується створення наступального угруповання, подібного до того, яке було розгорнуто в січні-лютому.

Також на ворожу ІПСО відреагувала і радниця керівника офісу президента Дарина Зарівна. У своєму телеграм-каналі вона зазначила, що ворог хоче впливати на ваші нерви напередодні святкових днів, тому не треба давати йому шансів на успіх.

«Одна з найбільш улюблених тем російської пропаганди – «вторгнення з білорусі» знову вкидається в наш медійний простір. До того ж вкиди роблять через відверто зашкварених персонажів, паралельно запускаючи чутки через месенджери в стилі «мій знайомий військовий сказав». Відповідь на таке може бути коротка – це готовність наших Сил оборони», – написала радниця в Telegram.

ВИСНОВОК

Те, що ворог демонстративно перекидає військову техніку до сусідньої білорусі, поширює повідомлення про перевірку особового складу та розгортання складу союзних військ, слід розглядати як інформаційно-психологічну операцію. Її метою є нагнітання ситуації та посилення панічних настроїв серед українців. Загроза з боку білорусі нікуди не зникла. Проте наразі генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024