стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 грудня

23 Грудня 2022, 21:15
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 грудня 3962
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 грудня

Хроніка 303 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

 

Дванадцятьох захисників Сумщини посмертно відзначили державними нагородами

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Президент України відзначив державними нагородами 12 захисників Сумщини (посмертно).

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджені Руслан Кобацький, Володимир Клименко, Станіслав Ведьмідь.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня – Назар Майсюк, Євгенія Семененко, Олександр Шостак, Олександр Зозуля, Микола Хвойцев, Денис Золотько, Станіслав Бєлік, Олександр Шинкаренко.

Почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних сил України «Сталевий хрест» відзначений Роман Охріменко. 

У Києві не курсує наземний електротранспорт

Джерело: мер міста Віталій Кличко

Через дефіцит електроенергії в Києві не будуть працювати трамваї та тролейбуси. На всіх маршрутах наземного електротранспорту відтепер курсують автобуси. Перевезення забезпечують і приватні перевізники.

Метро в столиці працює. Наразі відкриті 50 станцій із 52. «Гідропарк» і «Дніпро» – тимчасово закриті.

Ситуація на фронті станом на вечір 23 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав ракетний та чотири авіаційних удари, а також здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ворог збільшив обсяги перевезення залізничним транспортом особового складу, військової техніки та боєприпасів до районів ведення бойових дій.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському – намагається покращити тактичне положення. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.  

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Окупанти планують розгорнути на території білорусі польовий шпиталь.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них - Гоптівка, Кудіївка, Красне, Зелене, Гатище, Вовчанськ, Варварівка, Зибине, Дворічна та Землянки Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони чотирнадцяти населених пунктів. Зокрема це - Вишневе, Іванівка, Западне, Купянськ і Синьківка на Харківщині та Кислівка, Ягідне, Котлярівка, Куземівка і Коломийчиха Луганської області.

На Лиманському напрямку окупанти знову завдали вогневого ураження по районах Макіївки, Площанки, Червонопопівки та Діброви на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони двадцяти двох населених пунктів. Серед них - Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Залізне та Веселе Донецької області. Окрім того, авіаудари зафіксовано біля Спірного та Білогорівки.

На Авдіївському напрямку від ворожого вогню постраждали Водяне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах Парасковіївки, Вугледара, Золотої Ниви та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські окупанти продовжують тероризувати цивільних громадян, що проживають вздовж правого берега річки Дніпро. Обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали понад сорок населених пунктів. Зокрема це - Залізничне, Чарівне, Оріхів, Магдалинівка і Кам’янське Запорізької області та Херсон, Республіканець, Дніпровське, Янтарне, Білозерка і Станіслав на Херсонщині. Також ворог завдав авіаційного удару неподалік Кам’янського.

З метою посилення адміністративно-поліцейських заходів на тимчасово зайнятій території Запорізької області, до міста Бердянськ прибули близько 500 військовослужбовців  зі складу росгвардії. 

 

Українська авіація протягом доби завдала сім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два склади боєприпасів та 11 районів зосередження живої сили окупантів. Інформація щодо втрат ворога уточнюється.

Суд озвучив вирок рашисту, який брав участь у штурмі Рубіжного та Сєвєродонецька

Джерело: Офіс Генпрокурора

За публічного обвинувачення Луганської обласної прокуратури оператора-навідника окупаційних військ РФ засуджено до десяти років позбавлення волі.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та участі у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

У Мелітополі підірвався місцевий поліцейський-колаборант

Джерело: мер Іван Федоров

Колишній співробітник внутрішньої безпеки Національної поліції Андрій Блавацький, який після окупації Мелітополя, пішов на співпрацю з ворогом і отримав від загарбників місце начальника Лінійного відділу міліції, підірвався 23 грудня в авто.

За попередніми даними, від вибуху йому відірвало ногу й стоїть питання, чи залишиться друга.

Десять років за гратами проведе бойовик, який штурмував Рубіжне та Сєвєродонецьк

 Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного учасника терористичної організації «лнр», який воював проти України. На початку повномасштабного вторгнення він добровільно вступив до лав окупаційних угруповань Південного військового округу країни-агресора. У складі ворожих військ брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони на території Слов’яносербського району Луганщини.

Крім цього, спільно з російськими загарбниками захоплював Рубіжне та Сєвєродонецьк. Під час штурму українських міст ворог обстрілював житлові будинки з танків, мінометів та важких вогнеметних систем залпового вогню «Солнцепьок».

Бойовик потрапив у полон до українських захисників під час боєзіткнень на Луганському напрямку у червні цього року.

За матеріалами слідчих СБУ суд призначив йому покарання у вигляді десяти років ув’язнення.

За даними слідства, зловмисником є мешканець тимчасово окупованого Суходільська, який у 2021 році приєднався до лав незаконних збройних формувань 2-го армійського корпусу зс рф. Там його призначили «оператором-навідником» ворожої бронетехніки, зокрема російських БМП. Саме з них він обстрілював позиції українських військ на сході України.

Окупанти завдали ракетного удару по Краматорську

Джерело: Офіс Президента

Рашисти вдарили цивільному об‘єкту міста. За попередньою інформацією, використали С-300. 

 

На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих.

Тероборона Сумщини знищила російську диверсійно-розвідувальну групу

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький 

22 грудня, зранку, до 10 російських військових пересікли лінію державного кордону України. На території  Краснопільської громади, поблизу села Високе, наші тероборонівці вступили в бій з російською ДРГ.

Після короткого бою у ворога - двоє вбитих. Інші - втекли назад в росію.

З нашого боку обійшлося без втрат.

Російська армія обстріляла Корабельний район у Херсоні

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

Вранці рашисти поцілили в територію дитсадка, що знаходиться в Корабельному районі міста. Вибуховою хвилею та уламками снарядів в будівлі вибито вікна. На щастя, постраждалих внаслідок цієї терористичної атаки немає.

Внаслідок другого удару чоловік отримав мінно-вибухові травми несумісні з життям.

Через ранковий обстріл Херсона загинуло двоє людей

Джерело: Офіс Генерального прокурора

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, вранці 23 грудня внаслідок чергового обстрілу військовослужбовцями РФ міста Херсона загинуло двоє місцевих мешканців. 

Пошкоджено житлові будинки, об’єкти критичної інфраструктури. 

За попередніми даними, ворог атакував місто реактивними системами залпового вогню. 

Задля належного розслідування воєнних злочинів, проводяться необхідні слідчі  дії, на місцях працюють прокурори, слідчі та експерти. 

 

Обстріли міста не вщухають.

У центрі Мелітополя пролунав гучний вибух

Джерело: міський голова Мелітополя

За даними очевидців вибухнула автівка, якою користувались російські окупанти. Щодо пасажирів та їхнього стану інформація уточнюється.

Перед судом постане ексмитник, який обійняв керівну посаду в окупаційній адміністрації Куп’янського району

Джерело: Державне бюро розслідувань 

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишнього головного державного інспектора митного посту «Куп’янськ» Харківської митниці, який під час тимчасової окупації добровільно працював на загарбників. 

Обвинувальний акт направлено до суду. 

Встановлено, що окупаційна адміністрація призначила чоловіка керувати житлово-комунальним господарством на території Петропавлівської ОТГ. Він координував дії окупаційної влади під час надзвичайних ситуацій, займався знищенням державної символіки України, яку замінювали на російську. За його вказівкою російські триколори висіли на зупинках та інших громадських місцях. 

Після звільнення Куп’янського району чоловік почав переховуватися, але був затриманий. За клопотанням ДБР йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Нині він продовжує перебувати за ґратами. 

Колишній митник обвинувачується у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

СБУ затримала російського агента, який навів ракетний удар по школі та лікарні у Лимані

Джерело: СБУ 

Служба безпеки викрила ще одного поплічника агресора під час стабілізаційних заходів у звільнених містах Донеччини.

Він збирав розвіддані про розташування вогневих позицій та маршрути переміщення Сил оборони в регіоні.

Також він передавав ворогу координати об’єктів критичної інфраструктури та соціальних установ на території Лиману.

Отримані відомості окупанти використовували для підготовки і проведення масованих ракетних обстрілів українського міста.

За наводкою цього зловмисника російські загарбники здійснили повітряний удар по місцевій школі та обласній клінічній лікарні.

Після ворожої атаки він виходив на місцевість щоб зробити фото-, відеофіксацію пошкоджених будівель і відправити «звіт» своїм російським кураторам.

Співробітники СБУ затримали коригувальника підчас передачі розвідувальної інформації агресору.

За даними слідства, затриманим виявився місцевий житель, якого у квітні цього року завербував представник спецслужб рф для проведення підривної діяльності в регіоні.

Для комунікації використовували анонімні месенджери.

Під час затримання у російського агента виявлено мобільний телефон із доказами законспірованого листування з ворогом.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу Україну.

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Вночі та вранці росіяни продовжували обстріли на різних ділянках лінії фронту на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку артобстрілів зазнав Вугледар та околиці міста — без жертв.

На Донецькому напрямку гучно було у Курахівській громаді — росіяни стріляли там 8 разів. У Новоселидівці 1 людина поранена, у Костянтинопольському пошкоджено 3 будинки. Також під обстріли вночі потрапило Курахове, а зранку Авдіївка — без жертв.

На Горлівському напрямку 1 людина загинула у Часовому Яру. У Бахмуті внаслідок обстрілу пошкоджено коледж та житлову багатоповерхівку.

На Лисичанському напрямку не припиняються обстріли Торського і Зарічного Лиманської громади — у Зарічному пошкоджено 2 будинки.

Вночі росіяни обстріляли громаду на Сумщині

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Близько опівночі, 22 грудня, росіяни із САУ обстріляли Середино-Будську громаду. Було 4 прильоти. Без руйнувань.

Решта ночі була спокійною, без обстрілів.

На Харківщині обстрілами пошкодило лікарню, а 25-річний чоловік підірвався на міні

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Цієї доби окупанти завдавали по Харківщині ракетних та артилерійських ударів. Росіяни обстрілювали прикордонні населені пункти Харківського, Чугуївського, Куп‘янського, Ізюмського районів.

У Вовчанській громаді горіли гаражі, внаслідок влучань пошкоджений господарчий блок Центральної районної лікарні. 

Отримали поранення 4 працівників райлікарні - 3 чоловіків та 1 жінки. Ще один чоловік 62 років також отримав осколкові поранення. Усі постраждалі в середньому стані, загроз життю немає.

Обстріли окупантів зруйнували житловий будинок у Куп‘янську, ще в одному домоволодінні виникла пожежа. Без постраждалих. 

Залишаться високою мінна небезпека. У Протопопівці Ізюмського району на вибуховому пристрої у лісі підірвався 25-річний чоловік. Він госпіталізований з пораненнями, стан середній. 

Підрозділи Сил оборони України відбили атаку російських окупантів в районі села Хатнє.

Російські окупанти 61 раз обстріляли територію Херсонщини, одна людина загинула

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Мирні населені пункти області загарбники атакували з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Ворог обстріляв Херсон 30 разів – били по житлових кварталах міста. російські снаряди влучили в освітні заклади, приватні та багатоквартирні будинки.

Через російські обстріли минулої доби одна людина загинула, двоє жителі Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Уночі окупанти двічі обстріляли Дніпропетровщину

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Двічі російська важка артилерія накрила вогнем нічну Нікопольщину. Завдала ударів по двох містах - Нікополю та Марганцю.

Люди вціліли.

У Нікополі російські снаряди понівечили приватні будинки, господарські споруди та газогін.

У Марганці наслідки обстрілу з’ясовуються.

В інших районах сирена кілька разів попереджала про небезпеку, та минулося без атак.

За добу росіяни вбили чотирьох мирних жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 22 грудня росіяни вбили чотирьох мирних жителів Донеччини: двох у Часовому Яру та двох у Бахмуті.

Ще сім людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 23 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 6 авіаційних ударів, зокрема, по цивільних об’єктах в Харківській та Дніпропетровській областях. Також ворог здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

В той же час підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Високе Сумської області, Хатне на Харківщині, Стельмахівка, Андріївка, Надія, Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Діброва Луганської області та Новоселівка, Ямполівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Нью-Йорк, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському і Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На території республіки білорусь військові комісаріати проводять перевірку приписного складу. Особлива увага приділяється старшим офіцерам, які перебувають у запасі.

На Сіверському напрямку противник здійснив обстріли з РСЗВ у районах населених пунктів Блешня Чернігівської області та Нововасилівка, Атинськ, Іскрисківщина, Павлівка, Водолаги і Краснопілля на Сумщині.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Шевченка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Волохівка та Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив вогневе ураження неподалік Новомлинська, Куп’янська, Крохмального і Берестового Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Площанку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку від ворожого вогню постраждали райони Костянтинівки, Водяного, Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар та Микільське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Марганець Дніпропетровської області та місто Херсон.

В зв’язку зі значними втратами, окупанти облаштували військовий шпиталь на одній з баз відпочинку у Бердянську Запорізької області. Крім того, кілька туристичних баз в зазначеному населеному пункті використовується для розміщення військовослужбовців окупаційних військ.

На території тимчасово окупованої АР Крим ворожі підрозділи здійснюють інженерне обладнання оборонних позицій вздовж автошляху Красноперекопськ – Джанкой.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, знищила три зенітно-ракетних комплекси та один центр БпЛА противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили три пункти управління, три склади боєприпасів та вісім районів зосередження живої сили окупантів.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024