стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 грудня

22 Грудня 2022, 21:30
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 грудня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3478
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 грудня

Хроніка 302 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

Упродовж дня рашисти завдали 54 удари по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Під обстрілами були Білопільська, Хотінська та Зноб-Новгородська громади.

Білопільську громаду росіяни обстріляли чотири рази із мінометів. Загалом 37 мін розірвалися на прикордонні. Пошкоджений приватний будинок, сільський Будинок культури та магазин.

По Хотінській громаді з території росії ворог ударив із артилерії, 12 прильотів.

Зноб-Новгородська громада: із мінометів армійці рф обстріляли прикордонне село. Було п′ять прильотів. 

Люди у всіх випадках не постраждали. 

Увечері рашисти вдарили по Харкову

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

За попередньою інформацією, ворог завдав ракетного удару по околиці міста.

Станом на 19:22 – без постраждалих.

Ситуація на фронті станом на вечір 22 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби російські окупанти завдали п′ять ракетних та п′ять авіаційних ударів, а також здійснили близько 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, включаючи нічний обстріл цивільної інфраструктури міста Марганець Дніпропетровської області. Вдень ворог обстріляв Часів Яр Донецької області, де є жертви серед мирного населення.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

Ворог продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському та не полишає спроб покращити тактичне положення на Куп’янському і Лиманському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Шевченка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Строївка та Куп’янськ Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони Новомлинська, Крохмального і Берестового Харківської області та Новоселівського та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка та Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював Верхньокам’янське, Білогорівку, Бахмут, Кліщіївку, Андріївку, Олександро-Шультине, Курдюмівку, Озарянівку та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському напрямку вргневого ураження зазнали райони населених пунктів Костянтинівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині. 

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли по районах Времівки, Великої Новосілки, Нескучного, Вугледара та Микільського Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує мінометні та артилерійські обстріли цивільної інфраструктури вздовж правого берега річки Дніпро. Шкоди зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них - Новопіль Донецької області; Степове, Гуляйполе, Щербаки, Мала Токмачка і Дорожнянка Запорізької області; Марганець на Дніпропетровщині та Новодмитрівка, Качкарівка, Херсон, Інженерне і Львове Херсонської області. Вночі противник також завдав ракетного удару по місту Очаків Миколаївської області.

20 грудня цього року Сили оборони завдали удару по скупченню живої сили противника в районі Миколаївки Скадовського району Херсонської області.  В результаті нього уражено до 140 військовослужбовців російських окупаційних військ та знищено 8 вантажних автомобілів Камаз з боєприпасами. 

За уточненою інформацією, в результаті ураження 20 грудня польового аеродрому ворога в районі Каховки Херсонської області окупанти втратили до 150 осіб вбитими та близько 50 – пораненими. Знищено до 20 одиниць військової техніки різного типу.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, два склади боєприпасів та три райони зосередження живої сили противника.

В оселях жителів прикордоння Харківщини з′явилось світло

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

В оселях жителів прикордонного села Липці Харківського району є світло. Електрики тут не було майже з першого дня повномасштабного російського вторгнення. За час окупації росіяни знищили, викрали та замінували практично всю мережу.

Щоб розмінувати територію, відновити пошкоджене та заживити перших абонентів, сапери та енергетики за три місяці виконали величезний обсяг робіт. Працювали усі підрозділи –- високовольтники, спеціалісти служби підстанцій, ремонтні бригади РЕМ тощо.

Відсьогодні перші 450 споживачів в Липцях уже мають світло.

Найближчим часом електропостачання буде відновлено і для решти абонентів.

Рашисти прицільно б′ють по цивільних на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Ворог обстріляв Часів Яр, Краматорськ та Курахове. Всюди постраждали виключно цивільні та цивільна інфраструктура.

У Часовому Яру одна людина загинула, двоє поранені, пошкоджені будинки — всього по місту прилетіло близько 15 снарядів.

У Краматорську росіяни поцілили на територію підприємства та в школу-інтернат — без постраждалих.

Наслідки обстрілів Курахового ще встановлють.

 

З «Ураганів» рашисти обстріляли Комишуваху

Джерело: Офіс Генпрокурора

Близько 6:00 окупаційні війська РФ з використанням реактивних систем залпового вогню «Ураган» обстріляли касетними боєприпасами селище Комишуваха.

Пошкоджені приватні будинки, паркани та приміщення ветеринарної клініки.

На околицях Маріуполя за час вторгнення рашистів з′явилось щонайменше 10 300 нових могил

Джерело: Бабель з посиланням на журналістів Associated Press

Супутникові знімки Старокримського цвинтаря на околиці Маріуполя свідчать, що після повномасштабного вторгнення там з′явилося щонайменше 10 300 нових могил.

За розрахунками АР, площа нових могил перевищує 51 500 квадратних метрів.

У Херсоні затримали поплічників окупантів, які добровільно обійняли посади в адміністративних установах агресора

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру двом жителям Херсона, які під час тимчасової окупації міста добровільно пішли працювати на окупаційну адміністрацію в захоплену виправну колонію.

Після кількох місяців російської окупації два чоловіки, які колись були водіями, добровільно відгукнулись на оголошення окупаційної влади. Набір проводився на посади охоронців незаконно створеної установи «Северная исправительная колония №90». У виправному закладі був серйозний кадровий дефіцит, адже багато працівників свідомо відмовились працювати на ворога.

Фігурантів оформили «младшими инспекторами 2 категории отдела охраны». Вони виконували вказівки загарбників, охороняли затриманих та засуджених, в тому числі українських патріотів, отримували зарплатню в рублях. Колаборанти виправдовувались, що окупанти дали їм «соціальний» статус та посаду. Але водночас надали зброю, яку вони були готові використати проти своїх земляків.

Після втечі окупантів з Херсону ДБР затримали обидвох колаборантів. Їм повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

 

Рашисти ракетами вдарили по Краматорську

Джерело: Офіс Президента

Окупанти завдали два ракетних удари по місту. Наслідки поки невідомі.

Окупанти обстріляли Харківщину, є поранені

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

У Вовчанську внаслідок обстрілу поранення отримали п'ять людей. Четверо з них (3 чоловіки і 1 жінка) – працівники Центральної районної лікарні. У них діагностували вибухові та осколкові пошкодження.

Також поранення отримав перехожий 62-річний чоловік. Усім постраждалим надають усю необхідну допомогу.

У Куп'янську внаслідок ракетного удару пошкоджено житловий будинок. Попередньо – без постраждалих. Інформація уточнюється.

Крім того, сьогодні в селі Протопопівка Ізюмського району на невідомому вибуховому пристрої у лісі підірвався 25-річний чоловік. Він госпіталізований з пораненнями.

Росіяни обстріляли Часів Яр на Донеччині, одна людина загинула

Джерело: заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко

Російські війська обстріляли Часів Яр на Донеччині: одна людина загинула, двоє — отримали поранення. Пошкоджені багатоквартирні будинки.

Росіяни вдарили Станіслав на Херсонщині: пошкодили 10 будинків, одна людина поранена

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Через удар російської артилерії у Станіславі пошкоджено електромережі та газопроводи.

Поранено чоловіка, йому надається медична допомога.

Пошкоджено 10 будинків місцевих мешканців.

Тут вже почали ремонтні роботи, люди отримали матеріали, щоб максимально швидко прибрати наслідки пошкоджень.

 

Росіяни обстрілюють Донеччину: пошкодили приватні будинки, лінію електропередач та школу

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Напередодні вдень росіяни завдали ракетного удару по Покровську — поцілили на територію підприємства. На щастя, обійшлося без жертв та руйнувань.

На Волноваському напрямку тривають артобстріли Вугледара — пошкоджено три будинки, ніхто не постраждав.

На Горлівському напрямку одна людина поранена та один будинок пошкоджено у Бахмуті. Гучно було у Часовоярській громаді — пошкоджено лінії електропередач. У Костянтинівці внаслідок обстрілу пошкоджено школу.

Російські окупанти 60 разів обстріляли територію Херсонщини

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

Били з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Під ворожим вогнем знову опинилися житлові квартали Херсона. росіяни атакували суднобудівний завод, приватні та багатоквартирні будинки.

Через російські обстріли минулої доби 1 людина загинула, 6 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

На Харківщині на міні підірвався тракторист, ще один чоловік розбирав боєприпас у себе вдома і постраждав від вибуху

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом доби від ворожих обстрілів потерпали населені пункти Куп'янського, Харківського, Чугуївського та Богодухівського районів, що розташовані поруч з кордоном та лінією зіткнення.

В Куп'янську внаслідок ворожого обстрілу сталася пожежа в адміністративній будівлі цивільного підприємства. Без постраждалих.

На жаль, маємо постраждалих від залишених ворогом мін та нерозірваних боєприпасів. Вчора в селі Новий Бурлук Чугуївського району на невідомому вибуховому пристрої підірвався та отримав осколкові поранення 45-річний тракторист. Медики оцінюють його стан як середньої тяжкості. 

В Ізюмі від вибуху боєприпасу отримав поранення 39-річний чоловік, який намагався розібрати боєприпас у себе вдома. Вкотре закликаю усіх - в разі виявлення підозрілих предметів не торкайтеся їх а одразу звертайтеся в поліцію або до ДСНС.

Росіяни обстріляли кілька громад на Миколаївщині, є постраждалі

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаївський район:

Вчора, 21 грудня, о 9:30, 12:22, 13:22 ворог завдавав артилерійських ударів по портовій зоні та населеному пункту Очаківської громади. Внаслідок чого зазнали поранень три людини, з яких 10-річний хлопчик. Пошкоджено 16 житлових будинків.

Також вчора, 21 грудня, о 13:30 ворог завдавав ударів з РСЗВ по Куцурубській громаді. Руйнувань та постраждалих немає.

Сьогодні вночі, 22 грудня, о 00:57 внаслідок ракетного обстрілу населеного пункту Очаківської громади пошкоджено житлові будинки. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За ніч окупанти вісім разів вдарили по Дніпропетровщині, постраждала дитина

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Вісім обстрілів з «Ураганів», «Градів» та важкої артилерії. Постраждала 8-річна дівчинка.

Росіяни усю ніч тероризували дві громади Нікопольщини - Червоногригорівську та Марганецьку. Випустили по мирних мешканцях понад 50 снарядів.

У Марганці постраждала 8-річна дівчинка. Вночі її госпіталізували. Медики надали допомогу і ранком дитину виписали.

У місті пошкоджені до двадцяти приватних будинків та господарських споруд, кілька автівок і чотири електромережі.

У Червоногригорівській громаді один будинок зруйнований, двадцять - понівечені. Побиті з десяток господарських споруд, автівки, обірвані шість ліній електропередач.

В інших районах ніч без надзвичайних ситуацій. 

За добу росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 21 грудня росіяни поранили трьох мирних жителів Донеччини: двох у Торецьку та одного у Бахмуті.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 22 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста друга доба російського широкомасштабного вторгнення.

На сьогодні, за майже 10 місяців, росія втратила в Україні вже понад 100 тисяч особового складу, три тисячі танків та близько шести тисяч інших бронемашин.

Продовжуючи агресію, протягом минулої доби, противник завдав 6 ракетних та 15 авіаційних ударів, зокрема і по цивільних об’єктах в Запорізькій області. Також ворог здійснив 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ, Нью-Йорк, Красногорівка, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Разом з тим, на Сіверському напрямку, противник обстріляв з реактивних систем залпового вогню район Заруцького, що на  Сумщині.

На Слобожанському напрямку танкових та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Червона Зоря, Козача Лопань, Веселе, Варварівка, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Черняків, Чугунівка та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку під вогневе ураження потрапили Новомлинськ, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Макіївки, Площанки, Невського, Червонопопівки та Діброви Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник стріляв з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Дружба, Північне, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Красногорівка, Веселе, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Вугледара, Пречистівки,  Новоукраїнки та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії, зокрема, зазнали населений пункт Червоногригорівка Дніпропетровської області та місто Херсон.

Підтверджено вогневе ураження 17 грудня поточного року зосередження особового складу та техніки противника в районі Горлівки Донецької області. Там було ліквідовано 13 військовослужбовців противника, 4 з яких - офіцери. Також було знищено бойову машину десанту та 3 вантажівки з боєприпасами. Інформація щодо поранених уточнюється.

З метою будівництва фортифікаційних споруд у Бєлгородській області, місцеве російське керівництво оголосило про набір добровольців, за грошову винагороду, для облаштування окопів, траншей та встановлення бетонних конусів.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий БпЛА типу «Форпост» та ще два - типу «Ланцет-3».

Українські ракетники і артилеристи, в той же час, уразили три пункти управління та два райони зосередження живої сили противника.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024