стрічка

Ключові наративи російської пропаганди 2022 року, які спростували волинські фактчекери

30 Грудня 2022, 18:35
Ключові наративи російської пропаганди 2022 року, які спростували волинські фактчекери ФАКТЧЕК 4587
Ключові наративи російської пропаганди 2022 року, які спростували волинські фактчекери

Польща «хоче» загарбати захід України, «погані» переселенці та «війна з НАТО» на території України. Упродовж 2022 року  команда проєкту «Брехунець» моніторила інформаційний простір Волині та Рівненщини.  

За рік роботи ми виявили чимало дезінформаційних повідомлень, фейків, маніпуляцій та пропаганди. Тож ми змогли виокремити основні наративи, які намагалася поширити ворожа пропаганда.

Пропонуємо вашій увазі підбірку топ-наративів російської методички, які нам вдалося виявити і спростувати.

Російський наратив про те, що Польща хоче загарбати захід України

Пропагандисти всіма силами намагалися погіршити відносини України та Польщі. Ще до початку повномасштабного вторгнення росіяни поширювали дезу, що Польща, Угорщина та Румунія хочуть розділити між собою територію західної України. Проте, жодного доказу цих припущень ми не знайшли.

Уже під час бойових дій багато галасу здійняв і фальсифікований наказ генерального командувача Збройних сил Польщі. Там начебто йшлося про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей – Львівської та Волинської.  ГУР України одразу констатувало, що цей документ – підробка. В Головному командуванні Збройних сил Польщі цей наказ теж назвали фейком.

Приводом для маніпуляцій стала і реальна ініціатива польського уряду ввести польських миротворців на захід України в рамках співпраці з НАТО.  Це була пропозиція створити гуманітарні коридори і закриту для польотів зону, хоча б в обмежених районах.  В НАТО пропозицію відхилили, а російська пропаганда тоді кричала, що це була чергова спроба загарбати захід України і загроза Третьої світової війни.

Про те, як кремлівські топ-пропагандисти озвучували наратив, читайте тут.

Насправді зміцнення польсько-українських відносин, передача гуманітарної і військової допомоги дуже вже заважає московитам. Саме тому усіма доступними методами вони намагаються їх очорнити. 

Наратив про те,  що росія воює з НАТО на території України

До повномасштабного вторгнення соцмережами розганяли фейкові відео з начебто перекиданням військової техніки НАТО в Україну. Наприкінці січня ми виявили, що у проросійських телеграм-каналах поширюють різні маніпулятивні відео, на яких начебто зафіксований рух військової техніки НАТО залізницею і автошляхами по просторах Євросоюзу. 

Підтвердження цієї інформації ми не знайшли, тому назвали її маніпулятивною. До відео прикріплювали пропагандистські меседжі, які покликані виправдовувати російську агресію і нарощування військ поблизу кордонів України.

Опісля повномасштабного вторгнення росії в Україну методичка змінила напрямок і метою міфу стало протистояння негативній реакції на мобілізацію в росії, пояснення чому «спеціальна операція в Україні» затягнулася і пішла не «по плану». Пропаганда брехала і продовжує брехати, що росія воює з військами НАТО в Україні.

Наратив про «поганих переселенців»

Кремлівські пропагандисти своїми вкидами намагалися також розсварити жителів сходу і заходу. Вони створювали напругу в суспільстві, аби переконати українців, що їм не треба повертати тимчасово окуповані території.

Зокрема, у волинському сегметі Fecebook ми фіксували провокативні дописи, що мали на меті роз’єднати українців і дискредитувати ЗСУ.

Наприклад, один із вкидів стосувався чоловіків-біженців з інших областей України. Сам текст повідомлення звучав агресивно і підсилювався ненормативною лексикою. Жителям Луцька розповідали, що чоловіки-біженці гуляють по ТРЦ та «живуть у своє задоволення».

Також лунали заклики до того, аби відправити цих чоловіків «боронити їх рідний край», бо вони ще й можуть «пустити коріння на Волинській землі».

Не дивно, що ми фіксували й чимало вкидів, покликаних розпалити мовну ворожнечу.

Наратив про те, що «білорусь ні на кого не нападала, нікого не вбивала», а просто захищається  

Ще один топ-наратив цього року – «білорусь ні на кого не нападала, а просто захищається і прикриває тил для росії». Так пропагандисти намагалися виправдати участь білорусі у війні проти України, а також безкінечні навчання поблизу українських кордонів.

Білоруська пропаганда за методичкою «вєщала» про те, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську області.

Саме завдяки цій брехні усі нарешті дізналися про те, звідки ж на білорусь готувався славнозвісний «напад», про який часто згадував лукашенко.

Будучи одним із топ-пропагандистів кремля картопляний диктатор неодноразово говорив, що військових своїх нікуди не відправляє, а хоче, аби  «в спину росіянам не стріляли з території Білорусі, бо начебто Польща, Литва і Латвія мають на неї напасти.

Хоча відомо, що саме з території білорусі в Україну летять ракети, на аеродромах літають російські літаки, а солдати ерефії розгорнули там свої наметові містечка і брязкають біля наших кордонів військовою технікою.

Висновки

Таким насиченим для наших фактчекерів був цей рік. Не забувайте, що ми воюємо з окупантами і на інформаційному фронті.

Кремлівська методичка продовжує створювати наративи, якими хоче залякати українців, посилити недовіру до державних інституцій, розігнати паніку, розпалити міжнаціональну ворожнечу. Тож будьте пильними.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024