стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 грудня

20 Грудня 2022, 21:43
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 грудня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3289
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 грудня

Хроніка 300 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

За добу 19 мін розірвалися на прикордонні Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

росіяни із мінометів гатили по Зноб-Новгородській громадіОбійшлося без жертв і руйнувань. 

 

Рашист п′ять разів намагався втекти з російського війська. Лишився живим, бо потрапив у полон

Джерело: СБУ

Після першого ж бою усі 135 новобранців одного з російських полків здали зброю і відмовилися воювати. Втім, коли зрозуміли, що російське командування їх просто так не відпустить – намагалися втекти зі своїх підрозділів.

«Сколько раз меня пытались отправить на «передок», так я осознавая, что там… убегал. Пять раз меня находили и возвращали обратно», – розповів співробітникам СБУ рашист, який врешті потрапив у полон до українських Сил оборони і залишився живим.

На Херсонщині чоловіку відірвала частину ноги протипіхотна міна

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

У селі Новий Берислав на протипіхотній міні «Лепесток», залишеній російськими окупантами, підірвався місцевий житель. Чоловік залишився без частини лівої ноги.

 

До бюджету надійшли перші три мільярди гривень від націоналізації росбанків

Джерело: 24 канал

Йдеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків «Сбербанку» і «Веб.РФ».

 

Ситуація на фронті станом на вечір 20 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави, не припиняють завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Нарощують обсяги перекидання мобілізованого особового складу, озброєння і військової техніки, пально-мастильних матеріалів та боєприпасів з далекосхідних регіонів російської федерації.

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському напрямках. На інших напрямках ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, водночас продовжує здійснювати обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення. 

Протягом доби противник завдав десять авіаційних та чотири ракетні удари по цивільних об’єктах населених пунктів Андріївка, Вовчанськ, Соледар, а також здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Херсон.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається й надалі на всій території України.

На Волинському, Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах 27 населених пунктів, в тому числі:  Карповичі, Тимоновичі, Костобобрів Чернігівської області; Кіндратівка, Водолаги, Запсілля, Їздецьке Сумської області; Гур’їв, Алісівка, Красне, Зелена, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Варварівка, Землянки та Дворічна Харківської області. Російські окупанти застосували ударний БпЛА в районах населених пунктів Попівка Чернігівської області та Зибине Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії 15 населених пунктів, зокрема це - Гряниківка, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Берестове Харківської області; Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка та Діброва Луганської області. Російські окупанти завдали ударів силами оперативно-тактичної та армійської авіації в районах населених пунктів Новоселівське та Площанка. 

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог продовжує вести наступальні дії, здійснив обстріли з танків та всіх типів артилерії по позиціях наших військ в районах 24 населених пунктів. Серед них - Андріївка, Білогорівка Луганської області; Спірне, Соледар, Бахмут, Ступочки, Водяне, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Противник завдав ударів оперативно-тактичною та армійською авіацією в районах Андріївка, Білогорівка, Спірне, Північне, Нью-Йорк, Кам’янка, Авдіївка, Невельське. 

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ поблизу населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії 35 населених пунктів. Зокрема це - Времівка Донецької області; Зелений Гай, Дорожнянка, Залізничне, Вербове, Білогір’я Запорізької області; Берислав, Токарівка, Антонівка, Берегове Херсонської області. Завдав авіаударів в районах Времівки, Малих Щербаків, Новоандріївки та Ольгівського.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони України 18 грудня районів зосередження живої сили та техніки противника на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Зокрема, в районах населених пунктів Пологи, Василівка і Кам’янка-Дніпровська. Втрати противника складають понад 130 поранених окупантів, знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу. Інформація щодо загиблих загарбників уточнюється. 

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених російських окупантів та найманців приватних військових кампаній. Так, за наявною інформацією, у Луганську, міська багатопрофільна лікарня облаштована під військовий шпиталь російських окупаційних військ, який вже перевантажений пораненими окупантами. 

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала десять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 12 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника. 

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили склад боєприпасів, три пункти управління та вісім районів зосередження живої сили ворога.

Окупанти обстріляли з «Градів» село на Херсонщині

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

російські окупанти обстріляли з РСЗВ «Град» село Гаврилівка Новоолександрівської тергромади. Пошкоджені школа, училище, сільрада, амбулаторія та будинок культури.

 

На щастя, жертв серед цивільного населення немає.

На Херсонщині затримали ще двох працівників СІЗО, які працювали на загарбників під час окупації

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру ще двом інспекторам ДУ «Херсонський слідчий ізолятор», які під час тимчасової окупації Херсону працювали на загарбників.

Фігуранти добровільно перейшли на бік ворога з перших днів окупації та працювати у незаконно створеному органі – «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области». Вони виконували вказівки ворога та отримували зарплатню у рублях.

Документування діяльності колаборантів працівники ДБР розпочали ще до деокупаціі міста. Маючи інформацію про те, що фігуранти можуть продовжувати контактувати з окупантами та надавати їм інформацію щодо Збройних сил України вже на території звільненої Херсонщини, ДБР затримало цих двох осіб.

Їм повідомили про підозру у державній зраді.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

Президент Володимир Зеленський приїхав до міста Бахмут на Донеччині

Джерело: Офіс Президента 

Зеленський відвідав передові позиції, нагородив бійців відзнаками та цінними подарунками.

«Фортеця Бахмут. Наші. Непокірні перед ворогом. Які своєю хоробрістю доводять, що ми вистоїмо і свого не віддамо. Україна пишається вами. Я пишаюсь! Дякую за мужність, стійкість та міцність, яку демонструєте у відбитті ворожих атак», – написав Зеленський.

Українські військові 19 грудня збили два вертольоти окупантів

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Встановлено тип вертольотів, збитих 19 грудня підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України. Це два військово-транспортні вертольоти Мі-8 російських окупаційних військ.

Обидва гелікоптери українські зенітники приземлили близько 12.30 на Донеччині 19 грудня 2022 року.

Окупанти обстріляли Миропільську громаду на Сумщині

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Учора, 19 грудня, росіяни обстріляли Миропільську громаду. Вдарили по центральній вулиці села Запсілля. 4 артснаряди та ще 8 мін розривалися обабіч траси.

Вибухи пошкодили церкву (до слова, це вже вдруге), також вибиті вікна та пробиті осколками стіни у трьох оселях місцевих мешканців.

Пошкоджені лінії електропередач.

Одна ворожа міна не розірвалася - її знешкодженням займатимуться вибухотехніки.

Впродовж ночі тривали обстріли громад на різних ділянках лінії фронту на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко 

На Волноваському напрямку під вогнем — Вугледар та околиці. Пошкоджено 1 будинок, інформація про постраждалих не надходила.

На Донецькому напрямку зафіксовано обстріли Мар'їнки та околиць Очеретинської і Курахівської громад — без жертв.

На Горлівському напрямку 2 людини загинули та 1 людина дістала поранення у Бахмуті. Поодинокі прильоти були у Дальній Диліївці та Костянтинівці Костянтинівської громади, а також Парасковіївці і Яковлівці Соледарської громади.

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверську та на території громади — на щастя, без жертв.

За добу Херсонщину обстріляли 42 рази, двоє загиблих

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Російські окупанти 42 рази обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, також по області завдано ракетного удару.

Під ворожим вогнем вкотре опинилися житлові квартали Херсона. росіяни поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури, освітній заклад, будівлю ХОДА, приватні та багатоквартирні будинки.

На жаль, маємо жертви серед цивільного населення. Минулої доби росіяни вбили 2 людей, 3 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Понад 30 прильотів було на прикордонних регіонах Сумщини

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Близько 22 години, 19 грудня, росіяни вдарили із артилерії по Зноб-Новгородській громаді. Було 30 прильотів. 

Внаслідок обстрілу загорілася майстерня місцевого ліцею, пошкоджено три легкових авто, трактор та автобус.

Після 3 години ночі, 20 грудня, по Середино-Будській громаді ворог відкривав мінометний вогонь, 4 прильоти. Вибухи пошкодили дах приватного будинку та електролінії. 

В обох випадках люди не постраждали.

Російські війська обстрілювали прикордоння Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстріли мирного населення Харківщини у наших прикордонних населених пунктах Харківського, Чугуївського, Куп‘янського районів. Крім того, ворог наносив ракетні удари по Ізюмщині.

Минулої доби під інтенсивним вогнем окупантів перебували Вовчанськ та села Вовчанської громади: с. Стариця, с. Готище, с. Вовчанські хутори. Попередньо – без постраждалих.

Окупанти завдавали артилерійські удари по населених пунктах Куп‘янського району, в тому числі і по м. Куп’янськ. У смт Дворічна горів житловий будинок.

Сьогодні близько 2 години ночі в Ізюмському районі внаслідок ракетних ударів окупантів виникла масштабна пожежа на цивільному об’єкті промислової інфраструктури. На щастя, без постраждалих. На місцях працюють рятувальники.

Окупанти випустили близько 20 снарядів по Нікопольському району Дніпропетровщини

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Тричі обстріляли з важкої артилерії дві громади - Мирівську та Покровську. Випустили на мирні села щонайменше 20 снарядів.

Люди вціліли. 

Пошкоджено з десяток приватних будинків та господарських споруд, газопроводи і лінія електропередач.

В інших районах ніч з тривогою, та без атак. І на цю хвилину спокійно.

За добу на Донеччині вбили трьох мирних жителів

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 19 грудня росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини: двох у Бахмуті та одного у Залізному.

Ще п'ять людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Росіяни обстріляли дві громади на Миколаївщині

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаївський район:

Вчора, 19 грудня, об 11:50, 12:55, 14:05, 14:40, 20:05 ворог завдавав артилерійські удари по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає. 

Також вчора, 19 грудня, о 20:00 та 20:12 ворожі удари були завдані по населеним пунктам Куцурубської громади. Постраждалих немає. Наслідки пошкоджень уточнюються.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 20 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася трьохсота доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках. Намагається відновити втрачене положення на Лиманському  та веде оборону на інших напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Червонопопівка і Серебрянське Луганської області та Верхньокам’янське, Підгородне, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, а також здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. В результаті цих ударів постраждала цивільні інфраструктура та населення.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

На Волинському і Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах.

На Сіверському напрямку мінометних обстрілів зазнали населені пункти Тимоновичі, Карповичі і Костобобрів Чернігівської області та Нововасилівка, Кіндратівка, Водолаги, Запсілля і Їздецьке на Сумщині.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Котлярівка, Крохмальне, Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує вести штурмові дії, здійснив обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії по наших позиціях в районах тридцяти населених пунктів. Зокрема, це - Верхньокам’янське, Берестове, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури вздовж правого берега річки Дніпро. Під ураження потрапили райони населених пунктів Темирівка, Червоне, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон, Микільське, Токарівка і Милове на Херсонщині.

Ворог продовжує зазнавати втрат, підтверджено ураження пункту постійної дислокації противника 18 грудня поточного року в районі населеного пункту Чаплинка Херсонської області. Інформація щодо загиблих та поранених окупантів уточнюється.

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога. Силами протиповітряної оборони минулої доби було збито два ворожих гелікоптери.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили склад боєприпасів, 3 пункти управління та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024