стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 грудня

19 Грудня 2022, 21:42
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 грудня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3268
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 грудня

Хроніка 299 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського

 

За добу росіяни завдали 83 удари по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Під обстрілами були Великописарівська, Краснопільська, Миропільська, Юнаківська, Хотінська та Шалигинська громади.

Великописарівська громада: росіяни ударили шість разів із САУ. 

Хотінська громада: було два обстріли із артилерії. Загалом 34 снаряди розірвалися на прикордонні.

Шалигинська громада: ворог відкривав вогонь із гранатометів (п′ять прильотів). Крім того було п′ять черг зі стрілецької зброї та десять кулеметних черг.

Краснопільська громада: росіяни двічі скидали вибухівку з безпілотників, а також було 15 прильотів із САУ. 

Юнаківська громада: війська рф обстріляли прикордоння з артилерії, десять прильотів.

Миропільська громада: росіяни вели вогонь із артилерії (чотири прильоти). Крім того ще дев′ять ворожих мін розірвалися на прикордонні. Пошкоджені три приватні будинки та електролінія.

Поліція Херсонщини документує воєнні злочини армії рф

Джерело: МВС

Упродовж вихідних на деокупованій території Херсонської області поліція зареєструвала 37 повідомлень про скоєння представниками країни-агресора воєнних злочинів та злочинів проти держави. За всіма фактами розпочаті кримінальні провадження.

Так, в одному з районів Херсона ворог з мінометів поцілив у пункт видачі гуманітарної допомоги. Від осколкових травм померла 55-річна жінка, а двох поранених чоловіків доставлено в лікарню.

В іншому районі міста від вогню росіян загинув 35-річний чоловік.

У центральній частині Херсона ворог з реактивних систем залпового вогню влучив у кілька житлових будинків, офісне приміщення, торговельний кіоск. У результаті поранень дістали троє херсонців віком від 41 до 57 років.

А внаслідок артобстрілу Бериславського району поранень зазнали двоє жителів села Зміївка, 46-річна ж мешканка іншого села від травм померла під час транспортування в лікарню.

 

Ситуація на фронті станом на вечір 19 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав ракетний удар, а також здійснив близько десяти обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Також ворог застосував 28 іранських ударних БпЛА Шахед-136, 23 з яких збили Сили оборони України. В результаті ворожих ударів постраждала цивільна інфраструктура та мирне населення.

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з артилерії наші позиції в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник стріляв по районах Котлярівки, Крохмального і Берестового Харківської області та Стельмахівки, Макіївки, Площанки, Червонопопівки і Діброви на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує вести штурмові дії, здійснив обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії по наших позиціях в районах двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Берестове, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти не припиняють обстріли з усього спектру артилерії районів населених пунктів Темирівка, Червоне, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та міста Херсон, де знову постраждала цивільна інфраструктура та мирні громадяни. 

Через значні втрати загарбників продовжується перепрофілювання лікарень на тимчасово окупованих територіях Луганської області у військові шпиталі. Так, Луганська обласна клінічна лікарня, Луганська міська багатопрофільна лікарня №15 та Залізнична лікарня передані для користування російським окупаційним військам. Місцевому населенню в обслуговуванні відмовляють та пропонують звертатися до інших лікувальних закладів.

За попередні дні, в районах Бердянська, Токмака та Пологів Запорізької області, знищено склад боєприпасів, близько 15 одиниць військової техніки різного типу та поранено понад 150 військовослужбовців російських окупаційних військ.

Українська авіація протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ і п′ять ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів загарбників. 

Сили протиповітряної оборони сьогодні збили два ворожих гелікоптери. Інформація щодо їх типу наразі уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили склад боєприпасів, два пункти управління та два райони зосередження живої сили противника.

Росіяни ударили по центру Херсона

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Зранку росіяни завдали чергового удару по центру Херсона – знову поцілили в будівлю ОДА.

На щастя, постраждалих внаслідок цієї атаки немає.

На Луганщині ідентифікували ще чотирьох колаборантів

Джерело: СБУ

​​СБУ ідентифікувала колаборантів з окупаційного «мвд рф» на Луганщині, які проводять масові репресії.

Серед них – очільник так званого «Лисичанского городского отдела министерства внутренних дел «лнр». Перебуваючи на «посаді», він виконує завдання москви щодо нав’язування окупаційного режиму і придушення руху опору на сході України. Для цього організовує масові репресії і незаконні затримання громадян.

До потерпілих застосовують психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи. Зафіксовано факти викрадення людей та пограбування їхнього майна.

За даними слідства, колаборантом є місцевий житель, який ще у 2014 році приєднався до терористичної організації «лнр». Там його призначили «заместителем начальника горотдела мвд» у тимчасово захопленій Кадіївці. У вересні цього року зловмисник добровільно погодився очолити новостворений окупаційний орган у Лисичанську.

Крім того, ідентифіковано ще трьох поплічників агресора, які вступили до так званих «райотделов мвд «лнр» у Старобільському та Сватівському районах.

Новий «оперуповноважений» та «дільничні інспектори» псевдорганів займаються залякуванням громадян та розграбуванням їхніх осель під виглядом незаконних обшуків. Після таких «нальотів» у людей зникають гроші, побутові речі та інше особисте майно.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозри у колабораційній діяльності. Також СБУ встановила адреси перебування, маршрути переміщення та перелік «зв’язків» колаборантів. Тривають заходи для їх притягнення до відповідальності за злочини проти України.

 

За тиждень українські спецпризначенці знищили 13 одиниць ворожої техніки

Джерело: Міноборони

«Чорний Тюльпан» – розрахунок ПТРК «Стугна» 1 Окремoї бригади спеціального призначення імені Івана Богуна.

Хлопці починали свій бойовий шлях із Луганського напрямку, згодом по прибуттю в Лиман отримали позицію для роботи. Нині поступово нищать та витісняють ворога. 

Вночі Київ та область атакували дронами

Джерело: голова Київської ОВА Олексій Кулеба

Внаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки.

Попередньо, двоє постраждалих. Людям надається допомога - вони під наглядом лікарів.

Усі служби на місцях. Працюють над ліквідацією наслідків ударів. 

В небі над столицею зафіксували 23 БПЛА, 18 з них — знищили. Постраждалих немає, проте уламками пошкодило проїжджу частину у Солом’янському районі, а також вікна багатоповерхівки у Шевченківському районі.

Станом на 12:20 стало відомо, що на Київщині унаслідок нічної дронової атаки троє людей отримали поранення, щонайменше дев'ять будинків — пошкоджені.

Російські війська обстріляли центр Херсона

Джерело: Суспільне

Російські війська обстріляли центр Херсона і знову влучили в будівлю ОВА. Постраждалих немає.

Вночі росіяни вели обстріли на різних ділянках фронту на Донеччині, є загиблі

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку — періодичні артобстріли Вугледара та околиць міста, без жертв.

На Донецькому напрямку протягом ночі відбувалися обстріли Мар'їнки та околиць Курахівки, а зранку під артобстріл потрапила Авдіївка. Інформація про постраждалих не надходила.

На Горлівському напрямку 2 людини загинули та 3 поранені у Бахмуті. В місті пошкоджено 2 приватні будинки. У Сіверську внаслідок обстрілів пошкоджено адмінбудівлю, а в Парасковіївці Соледарської громади — приватний будинок.

На Лисичанському напрямку 1 людина загинула у Торському Лиманської громади.

 

Росіяни атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе, важкою артилерією та «Градами»

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко 

На Нікопольщину окупанти випустили понад 60 снарядів з «Градів» та важкої артилерії.

Обстріляли міста та села у трьох громадах - Червоногригорівській, Мирівській та Марганецькій.

Минулося без постраждалих. Усюди багато руйнувань.

У Червоногригорівській громаді понівечені 11 приватних будинків, 6 господарських споруд, автівки, газогін та лінія електропередач.

Через атаку знеструмлена насосна станція водоканалу. У кількох селах немає води. Аварійні бригади уже працюють.

У Марганці російські снаряди побили понад 20 приватних будинків та господарських споруд, дитячо-юнацьку спортивну школу, ліцей, школу мистецтв та адмінбудівлю. Пошкодили і кілька електромереж.

У приватному обійсті зайнялася пожежа. Вогонь рятувальники уже загасили.

Миколаївщину обстріляли з РСЗВ, без постраждалих

Джерело: Повітряне командування «Південь» та голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

У ніч, з 18 на 19 грудня, російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе «Shahed-136» іранського виробництва. На південному напрямку силами та засобами протиповітряної оборони знищено 10 «Shahed-136».

Миколаївський район: 

Вчора, 18 грудня, о 10:55 ворог з РСЗВ обстрілював акваторію Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно. 

За інформацією районних військових адміністрацій та Повітряного командування «Південь».

Окупанти обстріляли Харківщину, постраждала одна людина

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстріли населених пунктів Харківщини, що розташовані недалеко від кордону з рф та лінією зіткнення. Найбільше потерпає від обстрілів Куп'янський район.

Вчора внаслідок обстрілу смт Ківшарівка Куп'янського району осколкове поранення під час чергування отримав 31-річний фельдшер. Він госпіталізований, медики оцінюють його стан як легкий.

В смт Дворічна обстрілом росіян пошкоджено приватний будинок та господарські споруди. Без постраждалих.

Також протягом доби ворог обстрілював райони населених пунктів Вовчанськ Чугуївського району, Стрілеча та Глибоке Харківського району, Новомлинськ Куп'янського району та інші.

На деокупованих територіях області триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 218 вибухонебезпечних предметів.

Зранку Сумщину двічі обстріляли з мінометів

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Ніч на Сумщині минула без обстрілів.

А от з 7 години ранку російські війська ударили з мінометів по Зноб-Новгородській громаді, два прильоти.

Росіяни за добу обстріляли Херсонщину 69 разів, шестеро людей поранені

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Російські окупанти 69 разів обстріляли територію Херсонщини. По мирних населених пунктах області ворог бив з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Загарбники продовжують атакувати житлові квартали Херсона. Поцілили в освітній заклад, готель, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли 6 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 19 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті дев’яносто дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Красногорівка, Олександропіль, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 7 авіаційних ударів за допомогою БПлА типу “Shahed-136”, а також здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали населені пункти, цивільна інфраструктура та мирне населення.

Поточну добу противник розпочав із застосування ударних БПлА, детальна інформація буде надана після уточнення.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському напрямку мінометних обстрілів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області та Білокопитове -Сумської.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Чугунівка, Фиголівка, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Ягідне, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Макіївку, Площанку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та реактивної артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріли зафіксовано біля Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник уражав з реактивної та ствольної артилерії райони населених пунктів Темирівка, Червоне, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області; Червоногригорівка і Нікополь - Дніпропетровської та Садове, Херсон, Комишани і Кізомис Херсонської області. Є постраждалі серед мирних жителів.

Окупанти продовжують обшуки населення на тимчасово захоплених територіях Донецької та Запорізької областей. Особлива увага приділяється мобільним телефонам і смартфонам.

Збільшилась кількість загарбників у населених пунктах Мелітопольського району. Крім того, російські окупанти розглядають можливість залучення до участі у бойових діях колишніх поліцейських, які перейшли на бік ворога.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

У той же час наші захисниками збили cім БпЛА типу “Shahed-136”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, район зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів противника, а також радіолокаційну станцію контрбатарейної боротьби “Зоопарк”.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024