стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 грудня

17 Грудня 2022, 23:32
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3686
Ситуація на фронті

Хроніка 297 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 297-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 17 грудня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває двісті дев’яносто сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Лиманському напрямку намагається відновити втрачене положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України.

Протягом поточної доби противник завдав 5 ракетних ударів. Під вогонь, зокрема, потрапила цивільна інфраструктура міст Дружківка та Краматорськ Донецької області. Дві ракети типу “Онікс”, запущені з тимчасово окупованого Криму по Одеській області, успішно знищені силами протиповітряної оборони. Окрім того, окупанти здійснили понад 10 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ на різних напрямках і цивільній інфраструктурі Херсона.

Зберігається загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Гай, Зернове, Яструбине і Кіндратівка Сумської області та Стрілеча, Красне, Стариця, Захарівка, Мілове, Фиголівка, Новомлинськ і Западне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків та всього спектру артилерії зазнали райони Кислівки, Котлярівки і Табаївки Харківської області та Стельмахівки і Невського на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник безуспішно продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Обстріляв райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них - Андріївка, Берестове, Благодатне, Бахмут, Кліщіївка, Часів Яр, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Мар’їнка і Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог намагався уразити позицій наших військ поблизу Пречистівки, Вугледара та Шахтарського Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Вогневого впливу зазнали 32 населених пункти. Зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка і Кам’янське на Запоріжжі та Херсон, Республіканець, Новокаїри, Чарівне і Ольгівка Херсонської області.

15 грудня, в районах населених пунктів Токмак і Пологи, противник втратив понад 100 осіб пораненими і склад боєприпасів. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили п’ять районів зосередження особового складу, пункт управління та три склади боєприпасів загарбників.

 

Руїни селища Новоселівське у Луганській області 

 

Джерело: СтратКом ЗСУ

Зранку російські загарбники обстрілюють Херсон - постраждали двоє людей 

Джерело: Херсонська ОВА.

Рашисти завдають ударів по Корабельному району Херсона. 36-річний чоловік, що перебував у автівці, загинув на місці. 70-річну жінку з пораненням доправили до лікарні. Наразі їй надають необхідну медичну допомогу 

Вкрав автомобіль для військових РФ та допомагав їм: на Миколаївщині затримали підозрюваного

Джерело: Миколаївська обласна прокуратура.

На Миколаївщині затримали жителя Шевченківської громади, якого підозрюють у пособництві російським військовим. За версією слідства, під час окупації Снігурівщини чоловік вкрав для них автомобіль, добровільно возив їм воду на позиції та допоміг вкрасти майно місцевого фермера.

За інформацією прокуратури, з квітня по листопад чоловік добровільно на власному авто доставляв на бойові позиції військових Російської Федерації питну воду. Також у жовтні він допоміг їм викрасти майно одного з місцевих фермерських господарств — газове обладнання, зварювальний та шліфувальний апарати, водогінний генератор, запчастини для трактора тощо. Окрім цього, чоловік передав російським військовим автомобіль ВАЗ-2110, який до цього він вкрав з подвір’я місцевого жителя.

 

"Затриманому повідомили про підозру за фактом пособництва державі-агресору — стаття 111-2 Кримінального кодексу України. Санкція інкримінованої статті передбачає до 12-ти років позбавлення волі", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ вночі обстріляли Краматорськ ракетами — є руйнування

Джерело: начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

Російські війська в ніч на 17 грудня обстріляли ракетами Краматорськ. За попередніми даними, загиблих та поранених немає.

За його інформацією, внаслідок обстрілів пошкоджено дорожнє покриття, заклад освіти та приватні будинки.

"Орки знов б’ють по цивільній інфраструктурі. На щастя, обійшлося без жертв", — повідомив Гончаренко.

Водопостачання повернули всім мешканцям Києва

 Джерело: мер Києва Віталій Кличко.

"Половина киян — вже з теплом і ми працюємо, щоб відновити його всім жителям міста. З енергопостачанням наразі 2/3 киян. Але графіки аварійних відключень застосовуються. Бо дефіцит електроенергії- значний. І енергетики просять і надалі економити", — зазначив Кличко.

На Донеччині ще троє людей отримали поранення

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 16 грудня через обстріли армії РФ на Донеччині троє людей отримали поранення.

За даними Кириленка, поранення отримали жителі Бахмута.

 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1264 людини, поранення отримали 2752 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

ППО збила дві ракети, якими намагалися атакувати Одещину

 Джерело: ОК «Південь»

Зранку 17 грудня ППО збила дві ракети, якими намагалися атакувати Одеську область.

 

За їхніми даними, ракети типу «Онікс» випустили з берегового ракетного комплексу в тимчасово окупованому Криму.

Обстріли Миколаївщини за минулу добу

Джерело: Віталій Кім

Протягом минулої доби на території області влучань ворожих ракет не зафіксовано. Як повідомляє Повітряне командування «Південь», вчора, 16 грудня, під час масованого ракетного обстрілу, на південному напрямку було збито 5 крилатих ракет типу «Калібр»: 2 ракети – над Миколаївщиною, 3 ракети - над Херсонщиною.

У Кривому Розі рятувальники з-під завалів дістали тіло півторарічної дитини

Джерело: голова військової адміністрації Дніпропетровської області Валентин Резніченко

Вночі у Кривому Розі рятувальники з-під завалів зруйнованого російською ракетою будинку дістали тіло загиблого півторарічного хлопчика.

"У Кривому Розі після опівночі рятувальники дістали з-під завалів зруйнованого російською ракетою будинку тіло 1,5-річного хлопчика…П’ятничний удар по місту забрав чотири життя. Росіяни вбили 64-рiчну жінку і молоду родину з маленьким сином. Тринадцятеро людей поранені. Серед них – четверо дітей",- йдеться у повідомленні.

Також Резніченко повідомив, що вночі не вщухали обстріли Нікопольщини.

Російські окупаційні війська накрили важкою артилерією дві громади – Червоногригорівську та Марганецьку.

Цього разу обійшлося без потерпілих.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 17 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті дев’яносто сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах понад двадцяти населених пунктів. Зокрема це - Площанка, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Бахмут, Опитне, Зеленопілля, Андріївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

В той же час російські загарбники завдали масованого ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі нашої держави. Всього ворог випустив 98 ракет та здійснив понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів противника по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

На Волинському, Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти обстріляли з артилерії райони населених пунктів Гай Чернігівської області; Гаврилова Слобода, Середина-Буда, Яструбине і Кіндратівка на Сумщині та Стрілеча, Стариця, Амбарне, Вільхуватка, Дворічна і Красне Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого впливу зазнали райони Синьківки, Орлянки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Володимирівки і Стельмахівки - Луганської.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ поблизу Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Діброви та Гірського Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Залізне, Мар’їнка і Первомайське на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог завдав вогневого ураження поблизу населених пунктів Богоявленка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нищити з артилерії цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Обстріляно понад 35 населених пунктів. Зокрема, Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка, Ольгівське і Нікополь Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон і Милове на Херсонщині.

Противник здійснює передислокацію окремих підрозділів та відводить частину своїх військ з Каховки та Нової Каховки Херсонської області в район населеного пункту Нижні Сірогози. Серед місцевих жителів військовослужбовці поширюють інформацію, що Каховка буде залишена російськими військами до кінця цього року, тому, лояльним до окупантів місцевим, пропонують переїзд до тимчасово окупованого українського Криму.

У Луганській області окупанти продовжують здійснювати тиск на місцевих підприємців та примушують їх перереєстровувати бізнес за законодавством російської федерації.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 5 районів зосередження особового складу, один пункт управління та склад боєприпасів противника.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024