стрічка

На Волині поширюють маніпуляцію про допомогу від компанії Coca-Cola

16 Грудня 2022, 15:59
На Волині поширюють маніпуляцію про допомогу від компанії Coca-Cola 2237
На Волині поширюють маніпуляцію про допомогу від компанії Coca-Cola

На Волині у Facebook поширюють повідомлення про те, що начебто Coca-cola з нагоди Нового року доставляє безкоштовні коробки «до вашого порогу».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

МЕСЕДЖ

«З нагоди нового року доставимо безкоштовні коробки до вашого порогу. Для тих, хто написав «З Новим роком» до 20 грудня о 9 вечора!!!» – таке повідомлення поширили у соцмережі.

ПЕРЕВІРКА

Для того, аби перевірити, чи справді Coca-Cola доставляє безплатні коробки українцям, ми відшукали офіційну сторінку компанії у мережі Facebook.

У повідомленні від 7 грудня йдеться про те, що починаючи з грудня Coca-cola у партнерстві з Червоним Хрестом  надасть мешканцям найбільш потребуючих регіонів України 70 000 продуктових  наборів, придбаних за підтримки італійського Червоного Хреста. Окрім того, для доповнення продуктових наборів передадуть воду та інші напої торгової марки.

Тобто можемо зробити висновки, що:

  • по-перше, Coca-Сola не оголошувала подібних розіграшів на своїй офіційній сторінці;
  • по-друге, дезінформатори не зазначають, яким є вміст коробок, що уже підозріло;
  • по-третє, продуктові набори (можливо, у коробках) таки будуть роздавати, але не усім українцям, а жителям тих регіонів, які найбільше постраждали від війни;
  • по-четверте, компанія не вказує часових рамок, коли саме будуть надавати таку допомогу і, тим більше годин, коли вона завершується;
  • по-п’яте, ініціатива компанії спрямована на підтримку українців, які найбільше постраждали від збройної агресії росії, а не з нагоди Нового року;
  • по-шосте,  сторінка з якої поширюють повідомлення про розіграш, не має нічого спільного з офіційною сторінкою компанії Coca-Cola. Позначку, яка підтверджує справжність сторінки, просто домалювали. Вона зеленого кольору, а мала б бути блакитного. 

ВИСНОВОК

Ми  вкотре переконуємося, що дезінформатори все частіше використовують тактику змішування правди і брехні. Аби не мати марних сподівань, потрібно ретельно перевіряти інформацію. А ще звертати увагу і на те, чи є офіційною сторінка компанії, яка проводить розіграш.  Компанія Coca-Cola справді роздаватиме продуктові набори, але  не усім українцям, а жителям найбільш постраждалих від війни регіонів. А приводом для цього є не Новий рік, як пишуть маніпулятори, а війна в Україні.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 Читайте також Серед волинян поширюють фейк про розіграш від відомої торгової мережі

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024