стрічка

На Рівненщині поширили фейк про звуки вибухів у регіоні

16 Грудня 2022, 12:36
На Рівненщині поширили фейк про звуки вибухів у регіоні ФАКТЧЕК 2521
На Рівненщині поширили фейк про звуки вибухів у регіоні

Під час масованої повітряної тривоги, яку оголосили по всій країні зранку 16 грудня, рівненським сегментом Telegram ширилися повідомлення, що в області лунали звуки вибухів.

Інформацію про це, зокрема, опублікував телеграм-канал «Чорний лист».

Перевіривши публікацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що дописи – ФЕЙК.

ФЕЙК

Зазначимо, що автори анонімного телеграм-каналу опублікували кілька повідомлень поспіль про те, що в області чути звуки вибухів. Усі вони не надто інформативні. Реченням-двома адміни повідомляють, що «пишуть про вибухи на Рівненщині», згодом додають, що «ще один «бабах» чули в Сарненському районі». У третьому ж повідомленні йдеться про те, що про звуки вибухів повідомив «багато хто». Автори уточнюють, що звуки – «глухі», припускають, що це може бути роботою протиповітряної оборони. Просять підписників не залишати укриття.

Втім, в жодному з меседжів не уточнюється, хто конкретно пише чи повідомляє про вибухи. Відповідно, інформація викликає неабиякі сумніви.

ПЕРЕВІРКА

Наголосимо, що першим про будь-які надзвичайні ситуації під час повітряних тривог в регіоні повідомляє начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль на своїх ресурсах. Якщо в область «прилітає», посадовець фактично одразу сповіщає про це. Цього разу на офіційних каналах обласної влади не було жодних повідомлень про вибухи.

На додаток речник ОВА Олександр Поліщук також не підтвердив інформацію про будь-які вибухи в краї, зауваживши, що під час повітряної тривоги на Рівненщині було тихо. 

ВИСНОВОК

Інформація про вибухи в Рівненській області під час повітряної тривоги не відповідає дійсності, її не підтверджують офіційні джерела. Відповідно, можна зробити висновок, що це – ФЕЙК. 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024