стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 грудня

16 Грудня 2022, 21:15
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 грудня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5514
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 грудня

Хроніка 296 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

За добу 79 ударів росіяни завдали по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

 Під обстрілами були Білопільська, Есманська, Миколаївська, Середино-Будська та Хотінська громади.

Середино-Будська громада: ворог чотири рази обстріляв цю громаду. 16 мін зірвалися на прикордонні та ще було 20 прильотів із гранатометів.

По Миколаївській прикордонній громаді росіяни били із артилерії. Було чотири прильоти.

Хотінська громада: ворог відкривав мінометний вогонь (31 прильот). А також із безпілотника росіяни скинули дві вибухівки.

Білопільська громада: три міни розірвалися на прикордонні.

По Есманьській громаді ворог ударив із мінометів. Було три прильоти. Обійшлося без жертв. 

Ситуація на фронті станом на вечір 16 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУросійські окупанти випустили 70 крилатих та 4 керовані авіаційні ракети,

Зранку ворог завдав масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі нашої держави.

За уточненими даними, російські окупанти випустили 70 крилатих та 4 керовані авіаційні ракети, 60 крилатих ракет збили наші сили протиповітряної оборони. В результаті ударів вражено декілька об’єктів енергетичної інфраструктури та житлові будинки в Житомирській, Київській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та   артилерійські обстріли в районах населених пунктів Запсілля і Попівка Сумської області та Стрілеча, Стариця, Амбарне, Вільхуватка, Дворічна і Красне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Синьківка, Орлянка, Табаївка, Берестове і Вишневе Харківської області та Володимирівка і Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ з танків та різнокаліберної артилерії неподалік Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Діброви та Гірського Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує штурмові дії на наші позиції, намагаючись знайти слабкі місця в лінії оборони для прориву. Обстрілював райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Часів Яр, Дружба, Залізне, Мар’їнка та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали околиці Богоявленки, Нескучного, Пречистівки та Вугледара на Донеччині. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали понад 30 населених пунктів.  Зокрема, Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка, Ольгівське, Нікополь Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон, Микільське, Токарівка і Милове на Херсонщині. 

Противник продовжує укріплювати лінію оборони на кордоні Херсонської області та Автономної республіки Крим. Посилює також оборону та охорону об’єктів водопостачання до тимчасово окупованої території Криму, зокрема Північнокримського каналу. Для цього додатково направлені підрозділи мобілізованих з Краснодарського краю.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили три райони зосередження особового складу, пункт управління та склад боєприпасів окупантів.

Судили трьох жителів Донеччини, які воювали на боці ворога

Джерело: Офіс Генпрокурора

Двох громадян засудили до 10, а третього – до 8 років за ґратами.

Доведено, що у липні 2014 року місцевий житель добровільно вступив до лав так званого «ополчєнія ДНР» на посаду стрілка. Протягом 5 років учасник НЗФ з позивним «Худий» воював проти українських захисників на Донеччині та Луганщині. У листопаді 2022 року його мобілізували для участі у війні проти України на боці окупантів.

Мешканець села Троїцько-Харцизька був кулеметником полку спецпризначення 5-ої окремої мотострілецької бригади «Оплот». У 2016 році він звільнився з НЗФ, але з початком повномасштабного вторгнення РФ повернувся на «службу» до ворога.

Третій засуджений – макіївчанин почав служити окупантам у 2015 році. Був рядовим у так званій окремій артилерійській бригаді «Кальміус».

Всіх трьох мешканців Донеччини визнано винними у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у терористичній організації та не передбачених законом збройних формуваннях.

 

Ворог атакував столицю ракетами

Джерело: Офіс Генпрокурора

Зранку 16 грудня 2022 року збройні сили РФ, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили черговий ракетний удар по об’єктах інфраструктури Києва.

Правоохоронці проводять огляди та документують воєнні злочини РФ. 

Дніпропетровщина повністю знеструмлена

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Ранкові удари росіян повністю знеструмили Дніпропетровщину.

«Енергетики роблять усе можливе, щоб її стабілізувати. Аварійно-відновлювальні роботи можуть зайняти бiльше часу, нiж ранiше. Надто багато пошкоджень», – зауважує Резніченко.

Станом на 15:55 вiдновленої потужності в мережi вистачає для мiнiмального заживлення критичної інфраструктури. Першочергово енергетики пiдключають лiкарнi, каналізаційно-насосні станції, водогони, котельні. А вже потім вмикатимуть будинки.

Рашисти завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі Житомирщини

Джерело: Офіс Генпрокурора

Вранці 16 грудня ворог завдав ракетного удару по об’єкту цивільної інфраструктури у Коростенському районі. Ракетний удар спричинив пожежу та пошкодив обладнання, що призвело до знеструмлення помешкань жителів району.

Наразі пожежу ліквідовано. На місці працює оперативно-слідча група. 

Будь-які військові об’єкти на цій території та поблизу відсутні.

По Запоріжжю та області рашисти випустили 21 ракету

Джерело: Офіс Генпрокурора

З 9:00 до 9:30 ранку російські окупаційні війська випустили по Запоріжжю та територіальних громадах Запорізького району 21 ракету, попередньо типу С-300.

Внаслідок масованого обстрілу частково зруйновані приміщення та прилегла територія об’єктів критичної інфраструктури.

Без електропостачання залишились деякі райони міста та області.

Від російської агресії за минулу добу загинули 14 осіб

Джерело: Офіс Президента

Жертви серед цивільного населення внаслідок збройної агресії рф за 15 грудня:

  • Дніпропетровська область - 3 загиблих, 10 поранених
  • Донецька область - 7 загиблих, 7 поранених
  • Київська область - 4 поранених
  • Харківська область - 1 загиблий
  • Херсонська область - 3 загиблих, 9 поранених

Харків повністю знеструмлений

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Через ракетні удари росіян наразі повністю знеструмлене місто Харків, із перебоями – світло в області. Можливі проблеми зі зв’язком. 

У Херсоні затримали ще чотирьох колаборантів

Джерело: ДБР, Офіс Генпрокурора

У Херсоні затримали чотирьох працівників Північної виправної колонії №90, які під час тимчасової окупації міста працювали на загарбників.

Після захоплення Херсону російськими військами працівники колонії погодилися працювати у незаконно створений рф орган виконання покарань – «Северная исправительная колония №90». Вони виконували усі вказівки представників окупантів та утримували за ґратами українців, не згодних із російською окупацією.

Досудове слідство триває, встановлюються спільники та інші особи, які можуть бути причетні до вищезазначеної колабораційної діяльності.

Кримінальне провадження розпочато за статтею державної зради, вчиненій в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі за клопотанням прокуратури двоє підозрюваних вже перебувають під вартою, вирішується питання про обрання запобіжного заходу іншим.

На Херсонщині встановили ще дві публічні точки доступу до wi-fi

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

У Зеленівці та Високому встановили термінали швидкісного супутникового звʼязку Starlink.

Українські ППО збили 79% російських ракет

Джерело: головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 

Залужний повідомив, що росіяни за 16 грудня випустили по Україні 76 ракет, з яких 72 – крилаті. 60 ракет загарбників було збито, що становить майже 79% від загальної кількостію

«За попередніми даними, сьогодні вранці з районів Каспійського та Чорного морів противник випустив по об’єктам критичної інфраструктури України 76 ракет, з них 72 крилатих (Х-101, Калібр, Х-22) та 4 керованих авіаційних ракети (Х-59/Х-31П)», – написав Залужний.

За його словами, силами і засобами зенітних ракетних військ Повітряних сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ було знищено 60 ворожих ракет.

Над Дніпропетровщиною ППО збила 10 ракет окупантів

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Над Дніпропетровщиною ППО збила 10 російських ракет під час масованої атаки.

«Наші захисники збили у небі над Дніпропетровщиною 10 російських ракет», – зазначив посадовець.

По Києву випустили понад 40 ракет, 37 з них збили

Джерело: КМВА

Під час масованої ракетної атаки на Україну зранку 16 грудня біля Києва було зафіксовано понад 40 ракет, 37 з яких вдалося збити.

Це одна з наймасовіших ракетних атак з початку повномасштабної війни.

У КМВА не виключають, що протягом дня може бути ще кілька хвиль російських обстрілів.

Внаслідок влучання ракети в будинок у Кривому розі загинули люди

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Двоє людей загинули внаслідок влучання у будинок в Кривому Розі. Щонайменше п’ятеро поранені, серед них двоє дітей. Там зруйновано під’їзд.

Станом на 12:00 кількість поранених унаслідок влучання ракети у житловий будинок в Кривому Розі зросла до шістьох, серед них — троє дітей. На місці працюють рятувальники, під завалами можуть бути двоє людей, повідомив заступник голови ОП Тимошенко.

Станом на 12:35 кількість поранених зросла до восьми.

У Херсоні під час пожежі після нічних обстрілів загинула людина

Джерело: ДСНС

У Херсоні вночі 16 грудня внаслідок російських обстрілів загорілася квартира в багатоквартирному будинку міста. Одна людина загинула, троє поранених. Ще п'ятьох з верхніх поверхів рятувальникам вдалося врятувати.

Росія випустила по території України понад 60 ракет

Джерело: Повітряні Сили України

Росія здійснила масовану атаку, випустивши по Україні понад 60 ракет, щоб роззосередити увагу протиповітряної оборони — речник Повітряних сил Ігнат.

«Випущені традиційно з літаків Ту-95 ракети Х-555 і Х-101, також є пуски "Калібрів" з Чорного моря. Маємо також запуски С-300.

Також є робота бомбардувальників Ту-22 М3, які пускають ракети Х-22. Працювали і літаки Су-35 ракетами Х-59. ППО спрацювала непогано, результати ми повідомимо», – заявив він.

За словами Ігната, цього разу окупанти вперше застосували стратегічні бомбардувальники з району аеродрому Енгельса, безпосередньо, де ті літаки знаходяться на стоянках.

Повітряна тривога по усій Україні

Станом на 8:36 повітряну тривогу оголосили на усій території України.

На Житомирщині у зв'язку із загрозою ракетного удару по об'єктах енергетичної інфраструктури застосовують відключення енергопостачання, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

Голова Миколаївської ОВА пише, що очікують близько 60 ракет та висловлює впевненість, що більшість зіб'є українська ППО.

Станом на 9:00 Окупанти завдали 3 удари по критичній інфраструктурі Харківщини. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

У Кривому Розі на Дніпропетровщині чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Київщині працюють сили ППО, повідомив голова ОВА Кулеба.

Вибухи також пролунали в Запоріжжі та повторно — у Кривому Розі на Дніпропетровщині, повідомили кореспонденти Суспільне.

Станом на 9:13 у Полтавській області працюють сили ППО, повідомив голова ОВА Лунін.

Станом на 9:20 міський голова Кличко підтвердив вибухи у Деснянському районі Києва. Екстрені служби їдуть на місце.

Є влучання у об’єкти критичної інфраструктури в Чугуївському районі на Харківщині. Попередньо - без постраждалих. 

Ще один вибух пролунав у Дніпровському районі Києва, повідомив міський голова Кличко.

Станом на 9:38 у Кривому Розі — влучання у житловий будинок, під завалами можуть бути люди, повідомив заступник голови ОП Тимошенко.

На Житомирщині вдало відпрацювала ППО.

Ще один вибух пролунав у Голосіївському районі Києва, повідомив міський голова Кличко.

Станом на 9:46 У Харківський, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлена низка залізничних дільниць через пошкодження енергооб’єкту, повідомили в Укрзалізниці.

Поблизу Бучі на Київщині сили ППО збили ракету, повідомив міський голова Федорук.

Станом на 9:50 на Вінничині спрацювало ППО.

Станом на 10:30 влада Запорізької області повідомила про 15 влучань російських ракет, наслідки атаки уточнюються.

У Кривому Розі російська ракета поцiлила у житловий будинок. Зруйнований під’їзд. 

Двоє людей загинули. Щонайменше п’ятеро поранені, серед них двоє дітей. Всі у лікарні. 

Станом на 10:55 Окупанти вдарили по Харківщині 10-ма ракетами. 

Пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури, енергетики та фахівці ДСНС працюють на місцях влучань. Без постраждалих. 

У місті Харків світла немає, по області - є перебої. 

У Броварській громаді Київщини на приватні будинки впали уламки ракети, повідомив міський голова Броварів Ігор Сапожко. На щастя, ніхто не постраждав.

Росіяни 30 разів обстріляли Херсонщину

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

російські окупанти 30 разів обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ та мінометів.

Ворог атакував житлові квартали Херсона. Поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури, житлові будинки, маршрутний транспорт, пункт медичної допомоги та видачі гуманітарної допомоги.

Минулої доби через російські обстріли 4 людей загинули, 9 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Росіяни обстріляли міську лікарню на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог завдав 2 ракетних удари по нежитлових цивільних спорудах Харкова. Ніяких військових об’єктів там не було. На щастя, обійшлося без постраждалих.

Також противник наносив удари з танків та артилерії по населених пунктах Харківського, Ізюмського, Чугуївського та Куп’янського районів. На Куп’янському напрямку окупанти обстрілювали з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Вільшана, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове і Першотравневе. 

У селі Подоли Куп'янського району внаслідок обстрілу горів приватний будинок на площі 60 м2. 

Біля 7 ранку в місті Куп’янськ російські загарбники нанесли ракетний удар по центральній міській лікарні. Попередньо  комплексами с-300. Є пряме влучання в будівлю аптеки. Також пошкоджено інфекційного відділення лікарні. Жертв та постраждалих не виявлено. 

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, минулої доби загинула жінка 50 років. Деталі з’ясовуються.

Триває гуманітарне розмінування  області. Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС ліквідували 175 вибухонебезпечних предметів.

 

За добу на Донеччині вбили сім мирних жителів

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 15 грудня стало відомо про 7 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами: 2 у Бахмуті, 2 у Нью-Йорку, 1 у Часовому Яру, 1 у Білій Горі та 1 у Роздолівці.

Ще 7 людей в області зазнали поранень.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Окупанти вивезли на територію росії 40 дітей з Лисичанська і Сєвєродонецька

Джерело: Центр національного спротиву

Росіяни проводять тотальні медобстеження українських дітей, аби направити їх на примусове «лікування» в дитячі табори. Напередодні окупанти вивезли 40 дітей з Лисичанська та Сєвєродонецька до Ставропольського краю рф.

Надалі дітей або не повертають батькам, поки вони самі не приїдуть за ними. Далі родину не відпускають назад, бо на ТОТ росіяни ввели воєнний стан. В кращому ж випадку, дітям в таборі просто промивають дітям. Так, дітям пояснюють, що Україна розв’язала цю війну, а перед дітьми виступають відомі російські актори, спортсмени та блогери, які використовують свій «авторитет» з пропагандистською метою.

Перед дітьми виступають відомі російські актори, спортсмени та блогери, які використовують свій «авторитет» з пропагандистською метою, повідомили у Спротиві.

На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Нікопольський район

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Російські окупаційні війська ударили по Марганецькій громаді. Накрили її вогнем з важкої артилерії. Люди вціліли.

Наслідки обстрілу з’ясовуються.

У інших районах ніч з тривогою, та без атак. І на цю хвилину спокійно.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 16 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті дев’яносто шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Олександропіль, Новобахмутівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари, 2 з яких - по цивільних об’єктах міста Харкова. Також ворог здійснив 78 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, і по житлових кварталах, є загиблі серед мирного населення.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Мінометних обстрілів зазнали населені пункти Запсілля та Попівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з танків та артилерії райони населених пунктів Червона Зоря, Висока Яруга, Красне, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вільшана, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв райони Макіївки, Площанки, Червонопопівки Луганської області та Ямполівки, Торського і Ведмежого Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли по районах населених пунктів. Зокрема це - Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку постраждали Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпілське, Оріхів і Кам’янське на Запоріжжі; Марганець і Нікополь Дніпропетровської області та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Інгулець, Придніпровське, Антонівка, Дніпровське, Херсон, Білозерка і Янтарне Херсонської області .

За уточненою інформацією, 14 грудня, в районі населеного пункту Токмак Запорізької області, Сили оборони знищили до 10 одиниць військової техніки різного типу. Близько 180 військовослужбовців противника отримали поранення. У Лазурному Херсонської області було знищено до 30 окупантів. Крім того, відзначається робота російських мобільних крематоріїву у місті Токмак.

З метою поповнення поточних втрат окупантів продовжується агітація військовослужбовців строкової служби на службу за контрактом. Зокрема, такі процеси тривають у підрозділах 1-ї танкової армії західного військового округу.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Також наші захисники збили два БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 5 пунктів управління, 4 райони зосередження особового складу противника, 6 артилерійських позицій, 2 склади боєприпасів, а також склад пально-мастильних матеріалів.

Коментар