стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 грудня

15 Грудня 2022, 21:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 грудня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3284
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 грудня

Хроніка 295 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

 Звернення Володимира Зеленського 

 

Переговори щодо створення демілітаризованої зони довкола Запорізької АЕС проходять досить складно

Джерело: міністр енергетики Герман Галущенко

«Позиція України чітка, ми її не змінювали ніколи – росіяни мають залишити станцію. Йдеться про військових, важку техніку і персонал «росатома», який фактично допомагає здійснювати окупацію. І після цього ми будемо говорити про зону, як вона буде визначена, скільки це буде кілометрів – 5, 10, 20», – наголошує міністр.

Герман Галущенко зауважив, що події на ЗАЕС э питанням не тільки України, але й усього світу: «Це виклик для всіх цивілізованих країн, з погляду ядерної безпеки перш за все».

Міністр відзначає чіткість позиції МАГАТЕ щодо того, що ЗАЕС є саме українською станцією: «Немає зараз дискусії щодо приналежності станції, попри реєстрацію в Москві підприємства з аналогічною назвою. МАГАТЕ чітко каже: це український об’єкт». Водночас росіяни продовжують шалено тиснути на персонал ЗАЕС, зокрема змушуючи підписувати фейкові контракти про співпрацю з «Росатомом», чим порушуються міжнародні норми та стандарти.

«Для забезпечення семи принципів ядерної безпеки, якими опікується МАГАТЕ, є перше і ключове рішення: росіяни мають вийти зі станції. Фізично вийти. За ними мають закритися двері. І далі ми можемо розмовляти», – резюмує міністр.

 

Орки тероризують Дніпропетровщину: є загиблі та потерпілі

Джерело: голова ВА Олександр Вілкул

Ворог продовжує терор Нікопольського району. Внаслідок нічних обстрілів у Марганецькій громаді пошкоджені три приватні будинки, господарча споруда та газопровід.

Від ранку ворог знову кілька разів обстріляв Червоногригорівську, Нікопольську та Марганецьку громади з «Градів» та важкої артилерії. Поранень зазнали 67-річна жінка (вона лікується удома) та 66-річний чоловік (його госпіталізували).

Під вечір орки знову обстріляли Нікопольщину. Підло били з Енергодару, прикрившись Запорізькою АЕС, щоб не прилетіло у відповідь.

У місті Марганець вбили 65-річного чоловіка. Ще три людини зазнали поранень, у тому числі 16-річна дівчина. Зараз усі вони у лікарні.

Внаслідок обстрілів району пошкоджень зазнали житлові будинки, медзаклад, магазини, школа, коледж, газогони і лінії електропередач – всього декілька десятків об'єктів.

росіяни протягом дня завдали 58 ударів по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Під обстрілами опинились Миропільська і Краснопільська громади.

Краснопільську громаду ворог двічі обстріляв із мінометів. Загалом було 43 прильоти. У Миропільській – 15 ворожих мін розірвалися на околицях одного із прикордонних сіл. 

В обох випадках без жертв та руйнувань. 

 

 

росія обстріляла енергетичний об’єкт ДТЕК Енерго, його відключили від енергосистеми

Джерело: ДТЕК

Сьогодні ворог здійснив черговий масований обстріл енергетичного підприємства ДТЕК Енерго.

За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Внаслідок обстрілу серйозно пошкоджене обладнання. Наразі підприємство повністю відключено від енергосистеми. Зупинка призвела до обмежень теплопостачання.

Після закінчення обстрілів енергетики оперативно розпочали ліквідацію наслідків.

У якому саме регіоні трапився обстріл, в компанії не зауважують.

Ситуація на фронті станом на вечір 15 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку, а на Куп’янському та Запорізькому – нарощує угруповання. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти вздовж лінії зіткнення. 

Протягом доби російські окупанти завдали два ракетні удари, а також здійснили понад п′ять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Нікополя та Херсона, є загиблі серед мирних жителів.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається надалі на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває нарощування авіаційного угруповання та підрозділів збройних сил російської федерації на території Білорусі. 

На Слобожанському напрямку ворог здійснив танкові та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Висока Яруга, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області. 

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Вільшана, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії  райони Макіївки і Червонопопівки Луганської області та Торського і Ведмежого Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли, зокрема, у районах Верхньокам’янського, Спірного, Білогорівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Андріївки, Курдюмівки, Озарянівки, Північного та Опитного Донецької області. 

На Авдіївському напрямку окупанти намагалися уразити позиції наших військ поблизу Авдіївки, Первомайського, Невельського, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати позиції наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, районів населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпілське, Оріхів і Степове - Запорізької; Нікополь на Дніпропетровщині та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Херсон, Інгулець і Білозерка Херсонської області. 

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 13 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Пологи та Бердянськ Запорізької області Сили оборони знищили два склади боєприпасів ворога, дві артилерійські системи з боєкомплектом, а також шість одиниць військової техніки різного типу. Понад 200 військовослужбовців противника отримали поранення.

У зв’язку з переповненням лікувальних закладів та моргів у місті Мелітополь, російські загарбники перевозять трупи та евакуюють поранених військовослужбовців до тимчасово окупованого Криму.

Для поповнення поточних втрат загарбники змушені доукомплектовувати командну ланку оперативно-тактичного рівня офіцерами-пенсіонерами, звільненими в запас, та, навіть, офіцерами у відставці. Їх направляють у район ведення бойових дій.

Наша авіація завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника. 

 

Українські ракетники та артилеристи уразили два пункти управління, чотири райони зосередження особового складу ворога та склад пально-мастильних матеріалів.

 росіяни готуються до висадки українського десанту в Криму 

Джерело: Головне управління розвідки

Уздовж берега поблизу села Молочне Сакського району рашисти почали обладнання мережі мінних загороджень, окопів та траншей. Помітили й так звані «зуби дракона», які призначені для зупинки просування важкої техніки.

Лиман і Святогірськ – зі світлом

Джерело: Офіс Президента

Деокуповані населені пункти Донеччини повертають до життя. Лиман, Святогірськ вже зі світлом. В інших населених пунктах продовжують працювати ремонтні бригади. Роботи ускладнюються через замінування.

В області, так само як і по всій Україні, працюють Пункти Незламності.

Також на Донеччині працюють пункти безоплатної видачі дров для населення. Всі жителі деокупованих територій можуть скористатися цією опцією безкоштовно.

Депутат «ОПЗЖ» очолив окупаційну військово-цивільну адміністрацію в Пологах на Запоріжжі 

Джерело: Офіс Генпрокурора

Депутат Пологівської районної ради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» залишився на тимчасово окупованій території Запорізької області. У серпні 2022 року він погодився на співпрацю з окупаційною владою РФ та прийняв пропозицію очолити так звану «Военно-гражданскую администрацию г. Пологи».

Він проводив агітаційну роботу серед освітян та схиляв їх до відновлення навчального процесу за програмою країни-агресора. Також закликав підприємців до співпраці з окупантами та реєстрації установчих документів за стандартами країни-агресора.

Бажаючи довести окупаційній владі свою відданість, новопризначений псевдоголова видав розпорядження про «святкування» в окупованих Пологах Дня прапора РФ та особисто брав участь в організації цього заходу.

Запорізька обласна прокуратура повідомила про підозру місцевому депутату у колабораційній діяльност

Рашисти завдали масованого артобстрілу по Очакову

Джерело: Офіс Генпрокурора

О 06.00 та 07.05 російські військові вчергове нанесли масовані артелерійські удари по Очакову.

Зруйновані та пошкоджені об’єкти інфраструктури, приватні житлові будинки містян.

За попередньою інформацією, жертв серед мирного населення немає. 

 

Одеський провайдер надавав доступ до пропагандистських телеканалів РФ

Джерело: Офіс Генпрокурора

Одеське підприємство попри заборону РНБО надавало користувачам безперешкодний доступ до трансляції пропагандистських телеканалів та інтернет-ресурсів РФ і так званих «ЛНР/ДНР».

Правоохоронці провели обшуки в офісі підприємства та за місцями розташування обладнання. Вилучено телекомунікаційні прилади та проведено фіксування трафіку.

Підрозділи Нацгвардії за тиждень знищили 14 танків, дві артсистеми, два склади боєприпасів противника

Джерело: МВС

Артилерія Національної гвардії на минулому тижні забезпечила вогневу підтримку наших військ на Харківському, Білогорівському, Бахмутському та Запорізькому напрямках.

Рашисти гатять по Харкову

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Російські окупанти завдали ударів комплексами С-300. Є влучання у Холодногірському районі Харкова – пошкоджені складські приміщення.

Інформації про постраждалих немає.

Ворог завдав 24 удари по Донеччині

Джерело: МВС

Протягом доби під обстрілами перебували 13 населених пунктів. Мішенню росіян стали житлові будинки. Ворог випустив снаряди по містах Авдіївка, Бахмут, Курахове, смт Велика Новосілка, Очеретине, Північне, Нью-Йорк, селах Веселе, Карлівка, Хромове, Ласточкине, Бердичі, Роздолівка. Окупанти вели вогонь з авіації, РСЗВ «Град», «Ураган», артилерії, танків, мінометів.

Зруйновані та пошкоджені 17 цивільних об‘єктів – 9 житлових будинків, господарчі споруди, складське приміщення, модуль зв’язку, автомобілі.

Найбільше ударів - шість - витримала Авдіївка. російські війська били по місту з авіації та «Градів». Інформація щодо жертв та пошкоджень не надходила.

З артилерії окупанти обстріляли село Роздолівка Бахмутської громади, поцілили в приватний будинок, вбили та поранили цивільних мешканців.

Внаслідок ворожих атак є травмовані і у Бахмуті.

Росіяни випустили дві ракети по Оріхову Запорізької області

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

У м. Оріхів внаслідок потрапляння двох ракет, випущених з літака, поранені два працівники місцевого КП «Водоканал», один у важкому стані. Постраждалим надається медична допомога. 

Росіяни вдарили по центру Херсону, відомо про двох загиблих

Джерело: Кирило Тимошенко, Офіс Президента, голова ОВА Ярослав Янушевич

Ворог знову вдарив по центру Херсону, за 100 метрів від будівлі Херсонської ОВА, яка була атакована вчора.

Є інформація про 2 загиблих.

На місці працюють екстрені служби

Станом на 12:00 Суспільне повідомило, що у Херсоні російський снаряд влучив у місце, де розташований пункт медичної допомоги та видачі гуманітарної допомоги. Загинули двоє людей: 32-річна парамедикиня та 70-річний чоловік. Також відомо про двох поранених.

Станом на 13:10 Херсон повністю знеструмлений через ворожі обстріли. Триває сильний обстріл об'єкта критичної інфраструктури у Корабельному районі міста. 

Станом на 16:10 відомо про трьох поранених людей, двох з них госпіталізували до медзакладу.

Росіяни обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Від ранку росіяни уже кілька разів обстріляли Нікопольщину.

Поцілили своїми «Градами» та важкою артилерією по Червоногригорівській, Нікопольській та Марганецькій громадах.

Поранені двоє людей. 66-річний чоловік у лікарні, 67-річна жiнка лікується удома.

У громадах понівечені будинки та лінії електропередач. Наслідки ще з’ясовуються.

На Київщині відновили понад 4,5 тисячі об'єктів, пошкоджених через агресію рф

Джерело: голова Київської ОВА Олексій Кулеба

На Київщині вже відновили понад 4,5 тисячі об'єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії росії. Це житлові будинки і багатоповерхівки, заклади освіти та охорони здоров’я.

На локаціях проводили різні види робіт: від заміни пошкоджених вікон до капітального відновлення фасаду та покрівлі.

На Херсонщині зафіксували 64 випадки сексуального насильства з боку російських солдат

Джерело: Офіс Президента

У Херсонській області мобільна група зафіксувала 64 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), це більше, ніж в інших звільнених від російських військових областях України.

Серед найбільш поширених фактів СНПК – примусове оголення, зґвалтування, катування електрострумом геніталій.

Росіяни обстріляли дві громади на Миколаївщині

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 14 грудня, об 11:09, 14:10 та 15:00 ворог завдавав ударів з РСЗВ по акваторії та береговій зоні Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також громада зазнала масованих артилерійських ударів 15 грудня, о 06:00 та 07:05. Зруйновано та пошкоджено об’єкти інфраструктури. Попередньо постраждалих немає. Наслідки уточнюються.

Вранці, 15 грудня, з 06:00 під ворожим обстрілом була Чорноморська громада. Пошкоджено об’єкт інфраструктури. Постраждалих немає. 

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

 

Ворог продовжує обстрілювати Куп’янський напрямок на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Окупанти наносили удари по позиціях наших військ в районах населених пунктів Червона Зоря, Красне, Стариця, Дворічна та Новомлинськ.

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, у смт Ківшарівка Куп’янського району 63-річна жінка отримала осколкове поранення. Госпіталізована в середньому стані.

Близько 23.45 год у м. Куп’янськ в результаті обстрілу із ЗРК С-300 пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури. Крім того, у Куп’янському районі через ворожі обстріли горіла двоповерхова адмінбудівля. Жертв та постраждалих немає.

Триває гуманітарне розмінування територій області. За добу піротехніки знищили 280 вибухонебезпечних предметів.

Понад 14 годин тривоги і обстріли трьох громад: росіяни били по Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Вночi та ранком російські окупаційні війська били по Нікопольщині з «Градів» та важкої артилерії.

Потерпали Мирівська, Марганецька та Червоногригорівська громади. Туди прилетіли щонайменше 40 ворожих снарядів. 

Попередньо, люди не постраждали.

У Марганецькій громаді є руйнації приватного житла та господарських споруд. Понівечений газогін.

У Червоногригорівській та Мирівській громадах наслідки атак ще уточнюються. Триває обстеження уражених територій.

У інших районах ніч була тихою - без тривог та обстрiлiв. Ранком сирена уже двічі попереджала про небезпеку. Та минулося. І на цю хвилину спокійно.

За добу росіяни вбили двох цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 14 грудня стало відомо про 2 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами: у Бахмуті та Роздолівці.

Ще 4 людини в області зазнали поранень.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 15 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті дев’яносто п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському, Лиманському та Запорізькому напрямках. На інших напрямках ворог намагається стримувати дії підрозділів Сил оборони України.

За минулу добу наші воїни відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Веселе та Мар’їнка Донецької області.

Противник завдав 31 авіаційний та 8 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Донецької області, а також здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню.

Надалі існує загроза завдання окупантами авіаційних та ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог завдав вогневого впливу по районах Липівки та Хрінівки Чернігівської області.

На Куп’янському напрямку обстріляли позиції наших військ в районах населених пунктів Червона Зоря, Красне, Стариця, Дворічна та Новомлинськ на Харківщині.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Макіївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Ямполівка, Торське і Ведмеже на Донеччині.

На Бахмутському напрямку обстріляно райони сімнадцяти населених пунктів.  Серед них - Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмут, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області. Також загарбники завдали авіаудару поблизу міста Бахмут.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали позиції наших військ в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка. Біля останнього зафіксовано і ворожий авіаудар.

На Новопавлівському напрямку окупанти стріляли по Вугледару, Пречистівці та Нескучному Донецької області. Завдали авіаційний удар в районі міста Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати позицій наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали райони дев’ятнадцяти населених пунктів. Зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Гуляйпілське, Оріхів, Мала Токмачка на Запоріжжі; Нововоронцовка, Осокорівка,  Новотягинка, Токарівка, Янтарне Херсонської області та місто Херсон.

За наявною інформацією, окупанти замінували дачні ділянки та узбережжя річок Конка і Чайка в межах Олешківської міської територіальної громади Херсонської області.

Ворог примусово евакуював громадян України, які проживали на острові Великий Потьомкінський поблизу Херсона, на поки що підконтрольну російським загарбникам територію.

Окупаційна влада проводить роботи щодо переключення Запорізької атомної електростанції до енергетичної системи російської федерації.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу противника та склад пально-мастильних матеріалів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024