стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 грудня

11 Грудня 2022, 23:00
Славно луплять москаля ЗСУ 4121
Славно луплять москаля ЗСУ

Хроніка 290 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 291-го дня війни

росіяни поцілили в рятувальників, які доставляли гуманітарну допомогу людям, що залишаються у пошматованому бойовими діями Бахмуті

Джерело: ДСНС УКраїни

На щастя, ніхто не постраждав, однак внаслідок артилерійського обстрілу отримав пошкодження оперативний автомобіль 47-ї державної пожежно-рятувальної частини: тріщини лобового скла, вибите заднє вікно, посічений задній бампер та задня частина автомобіля.

Цією автівкою рятувальники розвозили гуманітарну допомогу та воду зокрема до будинку, куди в ніч на 11 грудня поцілили росіяни. Мешканці багатоповерхівки допомагали рятувальникам гасити пожежу, що сталася внаслідок обстрілу своєю водою, тому для співробітників ДСНС важливо було повернути людям дорогоцінні запаси.

 

 

Оперативна інформація станом на 18 годину 11 грудня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває двісті дев’яносто перша доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російські окупанти не припиняють завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та помешканнях цивільного населення на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Протягом доби противник завдав 5 авіаційних ударів та здійснив більше 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Зберігається загроза завдання ворогом ударів з використанням ракет і ударних БпЛА по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
На Слобожанському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Стрілеча, Красне, Стариця, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Амбарне, Дворічанське, Фиголівка, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.
На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог завдав вогневого ураження неподалік населених пунктів Макіївка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Терни, Колодязі, Зарічне, Діброва і Яковлівка на Харківщині.
На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує здійснювати спроби прориву оборони наших військ. Вогневого впливу з танків та артилерії зазнали райони двадцяти шести населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Васюківка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Авдіївка, Опитне, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області. Також окупанти завдали авіаудару поблизу Кліщіївки.
На Новопавлівському напрямку ворог обороняється та та обстрілює наші позиції з мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу населених пунктів Велика Новосілка, Золота Нива, Павлівка та Вугледар Донецької області.
На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали Времівка Донецької області та Темирівка, Ольгівське, Гуляйполе, Дорожнянка, Оріхів, Новоандріївка, Щербаки, Лобкове і Плавні на Запоріжжі.
На Херсонському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Гаврилівку, Дудчани, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Іванівку, Зеленівку, Інженерне, Антонівку і Дніпровське та місто Херсон.
Російське окупаційне керівництво продовжує примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території України. Зазначені заходи тривають у Мелітопольському районі Запорізької області. З обігу торговельних мереж поступово вилучаються українські гривні, населення примушують переходити на російські рублі.
Також окупанти намагаються фінансово заохотити місцеве населення до колаборантства, надаючи грошову допомогу особам пенсійного віку в розмірі 10 тисяч рублів та нараховуючи більшу зарплату лояльним місцевим жителям, які згодилися працювати в установах так званої окупаційної влади.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 7 пунктів управління, 10 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника.

У деяких районах Одеси зникла вода

Ситуація з енергетикою в Одесі та області залишається вкрай складною, через обстріли шахідами міста.  Почалися ще й проблеми з водою.  У деяких районах містах зникло водопостачання. Проте обіцяють, що впродовж кількох годин ситуація стабілізується. На випадок аварійних відключень електрики просять тримати у домівках певний запас питної води 

 

Інформація щодо ворожих обстрілів за добу 10 грудня на Херсонщині

Російські окупанти 45 разів обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ, танків та мінометів. 

Ворог знову атакував житлові квартали Херсона. Ворожі снаряди поцілили в пологове відділення лікарні, кафе, інфраструктурний обʼєкт, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли 2 людини загинуло, ще 5 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Обстріляли гаражні приміщення АТ «Херсонобленерго». Внаслідок ворожого удару зайнялася пожежа площею 30 метрів квадратних. 

На місце події одразу виїхали рятувальники, їм вдалося оперативно ліквідувати пожежу. 

 

Через ворожий обстріл знищено 3 службові автомобілі енергетиків, пошкоджено ангар та ще 5 одиниць техніки.

 

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 11 грудня

Джерело; Павло Кириленко

Найбільш активно цієї ночі росіяни стріляли у Покровському і Бахмутському районах.

На Донецькому напрямку 1 людина поранена у Максимільянівці Мар'їнської громади. На території громади також під вогнем Красногорівка, Георгіївка та Мар'їнка. Напередодні ввечері росіяни обстріляли підприємство у Курахівській громаді та Авдіївку. Авдіївка також зазнавала хаотичних обстрілів впродовж усієї ночі. Наслідки з'ясовуємо.

На Горлівському напрямку внаслідок обстрілів 1 людина поранена та 1 багатоповерхівка пошкоджена у Бахмуті. Також пошкоджено 4 приватні будинки у Соледарській громаді: 3 у Роздолівці та 1 у Парасковіївці; інтенсивні обстріли зафіксовано поблизу Яковлівки, Бахмутського та на околицях Соледара. Гучно було у Часовоярській громаді — там без жертв.

На Лисичанському напрямку понад 50 прильотів зафіксовано по Торському і Зарічному Лиманської громади — обсяги шкоди встановлюємо.

Понад 200 поранених російських військових у Мелітополі

Джерело: міський голова Мелітополя Іван Федоров

«Горіла будівля Мелітопольської Християнської Церкви, яку окупанти захопили кілька місяців тому і перетворили на своє лігво для зборищ. Після вечірніх ударів по рашистським базам у Мелітополі надто багато 200-х і 300-х», - написав очільник міста.

Місцеві жителі повідомляють:

  • За попередніми підрахунками підсмажилося близько 200 окупантів. 
  • Поранених орків везуть одразу до лікарень Криму, адже в мелітопольських вже бракує місць.
  • «Швидкі» їдуть з різних частин Мелітополя - не тільки зі східної, де горить, а і з південної сторони. 
  • Не всім оркам дорога до лікарень. Деякі «швидкі» завертають до моргу.

Пожежа в Мелітополі
Пожежа в Мелітополі

Пожежа у казармах мобіків в Криму

Вранці 10 грудня в селищі Радянське, що у Криму, сталась масштабна пожежа в казармах з мобілізованими. За попередньою інформацією, там могли перебувати до 200 російських «мобіків».

Згодом військове об'єднання українців та кримських татар «Атеш» взяло на себе відповідальність за інцидент. Ба більше, за даними пропагандистських ЗМІ, внаслідок пожежі загинули щонайменше 2 осіб.

Інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією 

Підрозділами ДСНС протягом доби 10 грудня здійснено 166 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та  об’єктів інфраструктури, ліквідовано 8 пожеж. Надано психологічну допомогу 335 особам.

 Довідково: З початку війни здійснено 71 тис. 792 виїзди на ліквідацію наслідків обстрілів, ліквідовано 13 тис. 431 пожежу, врятовано 3 тис. 605 осіб, надано психологічну допомогу 189 тис. 426 особам.

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 11 грудня 

Джерело: Віталій Кім

Миколаївський район:

Вчора, 10 грудня, о 22:20 ворог завдавав ударів з РСЗВ по відкритій території населеного пункту Куцурубської громади. Руйнувань та постраждалих немає.

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

 

На Запоріжжі за добу зазнали руйнування 8 будинків

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

Надійшло 8 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

Протягом минулої доби проводилась евакуація цивільного населення з тимчасово окупованої території. Евакуйовано 48 осіб, з них 10 - діти.

Підтверджено ураження району зосередження окупантів на тимчасово зайнятій території Запорізькій області. Так, до 150 загарбників отримали поранення, 50 з них доставлено до лікарні у місті Мелітополь. Інформація щодо ліквідованих уточнюється.

 

Росія вбиває цивільних на Донеччині

Джерело: Павло Кириленко

За 10 грудня росіяни поранили 2 мирних жителів Донеччини — у Бахмуті та Максимільянівці.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Кожен воєнний злочинець буде покараний!

Росія вбиває цивільних на Донеччині
Росія вбиває цивільних на Донеччині

Про мобілізацію на території тимчасово окупованої Луганщини

Джерело: Луганська ОВА

Повістки в Міловому на Луганщині отримують майже всі. Окупанти не дивляться на вік, стан здоров’я та кількість дітей у мобілізованих. 

У Сорокиному люди неодноразово спостерігали публічне побиття тих, хто добровільно відмовляється від мобілізації – до військкоматів їх доставляють силоміць. 

Аби протидіяти численним випадкам дезертирства в підрозділах окупаційних військ росіяни розсилають смс повідомлення абонентам мобільної мережі «лугаком» із попередженням щодо кримінальної відповідальності за залишення місць несення служби та пунктів постійної дислокації військових частин.

Тим часом в Сєвєродонецьку розпочали заходи з підготовки до зими. Звісно, що це не відновлення котельних та теплотрас. 

Так званим «урядом лнр» затверджено порядок надання компенсаційних виплат на придбання твердого палива (вугілля/дров) в опалювальному періоді 2022-2023 років. 

Також встановлено граничну ціну на дрова хвойної породи для сєвєродончан.

Оперативна інформація Генштабу російського вторгнення на ранок 11 грудня

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Андріївка, Червонопопівка, Житлівка, Серебрянське і Білогорівка на Луганщині та Верхньокам’янське, Соледар, Бахмутське, Підгородне і Бахмут Донецької області.
Окрім того, противник завдав 3 ракетних та 17 авіаційних ударів, а також здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Надалі зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Винторівка та Могриця Сумської області та Стрілеча, Зелене, Стариця, Огірцеве, Варварівка, Черняків, Чугунівка, Дворічна і Рідкодуб на Харківщині.
На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти обстріляли райони населених пунктів Западне, Кислівка, Табаївка, Піщане, Крохмальне, Берестове, Харківської області; Терни на Донеччині та Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Площанка, Невське і Діброва Луганської області.
На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстрілював позиції Сил оборони в районах понад двадцяти населених пунктів. Зокрема, Верхньокам’янське, Спірне, Веселе, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Георгіївка, Мар’їнка, Біла Гора, Курдюмівка, Залізне та Авдіївка Донецької області.
На Новопавлівському напрямку ворог намагався уразити наші позиції з танків та артилерії поблизу Великої Новосілки, Нескучного, Пречистівки та Вугледара Донецької області.
На Запорізькому напрямку російські загарбники обстріляли понад двадцять населених пунктів. Серед них - Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Времівка Донецької області та Новоандріївка, Оріхів, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне і Мала Токмачка на Запоріжжі.
На Херсонському напрямку вогневого ураження зазнали передмістя і місто Херсон та інші населені пункти на прибережжі Дніпра.
На тимчасово зайнятій території Луганської області протягом останніх 2 тижнів російські окупанти проводять обшуки у закладах освіти. Метою є виявлення та знищення книжок українською мовою та матеріалів, що містять символіку України.
З метою поповнення некомплекту особового складу ворожих підрозділів, що діють на Сєвєродонецькому напрямку, на тимчасово окупованій території Луганської області посилено заходи примусової мобілізації. У місті Красний Луч збільшилася кількість патрулів, які перевіряють документи у чоловіків, вручають повістку та відвозять до пункту збору мобілізованих.
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили 3 пункти управління та 3 райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки окупантів.

 

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024