стрічка

Комітет Верховної ради із питань гуманітарної політики рекомендує заборонити діяльність УПЦ МП в Україні

09 Грудня 2022, 17:20
Комітет Верховної ради із питань гуманітарної політики рекомендує заборонити діяльність УПЦ МП в Україні 2677
Комітет Верховної ради із питань гуманітарної політики рекомендує заборонити діяльність УПЦ МП в Україні

Комітет Верховної ради із питань гуманітарної політики рекомендував парламенту підтримати законопроєкт, який унеможливлює діяльність афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій в Україні — тобто заборону діяльності УПЦ МП.

Як повідомив депутат Ярослав Железняк, таке рішення ухвалили 9 грудня на засіданні комітету.

Зареєстрований у парламенті проєкт закону № 8221 "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій" забороняє діяльність Російської православної церкви (РПЦ), її філій і організацій в Україні.

Що відомо про обшуки СБУ в релігійних організаціях УПЦ МП

СБУ 23 листопада прийшла з обшуками у Києво-Печерську лавру, Корецький Свято-Троїцький монастир та в приміщення Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ (МП) на Рівненщині. Зокрема виявили проросійську літературу, понад два мільйона гривень, більше ста тисяч доларів та кілька тисяч рублів.

Також обшук провели у Свято-Миколаївському соборі в Чернівцях, де виявили склади «з оптовими партіями прокремлівської літератури», листування з «методичками» від російських кураторів та документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Читайте також: На Житомирщині СБУ проводить обшуки в монастирях УПЦ МП

В Івано-Франківську на території єпархіального управління та в храмі Різдва Христового Української православної церкви Московського патріархату, що на вулиці Довженка, працівники Служби безпеки України разом з поліцейськими та нацгвардійцями 27 листопада проводили перевірку.

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром