стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 грудня

09 Грудня 2022, 21:53
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 грудня 3728
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 грудня

Хроніка 289 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Протягом дня ворог завдав 48 ударів по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Шалигинська громада: противник обстріляв прикордонне село із мінометів 120 мм калібру. Було вісім прильотів.

Юнаківська громада: 40 російських мін 120 мм калібру розірвалися на околицях прикордоння.

В обох випадках обійшлося без жертв і руйнувань.

Київ повертається до планових відключень світла

Джерело: ДТЕК

У ДТЕК повідомили, що найближчі кілька днів графік буде працювати в тестовому режимі.

Підозрілих осіб, незареєстровану зброю і російські агітки виявили на об'єктах УПЦ (МП) у Київській та Херсонській областях

Джерело: СБУ

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на обʼєктах УПЦ (МП). У результаті на території Пустинно-Миколаївського скита, який знаходиться у «забороненій» Чорнобильській зоні, виявили 16 підозрілих осіб. Серед них - чоловіки спортивної статури.

Вони перебували на обʼєкті незаконно, оскільки цивільні особи не мають права знаходитися у зоні відчуження, через яку рашисти намагалися прорватися на Київ у лютому-березні цього року.

Наразі стосовно них складено протоколи про адміністративні правопорушення за ст.46-1 КУпАП «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення». Перевіряється їхня причетність до злочинів проти державної безпеки.

На горищі цього ж обʼєкта співробітники СБУ виявили маскувальну сітку, яка зазвичай використовується у військових цілях: для маскування озброєння, техніки та інженерних споруд.

У приміщеннях Херсонської єпархії було знайдено рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб росії.

Спецслужба також взяла на опрацювання інформацію щодо декількох священнослужителів, які ймовірно, контактують з громадянами рф і рб.

Крім того, правоохоронці виявили пропагандистські матеріали, де прославляється росія.

Наголошуємо, що СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Безпекові заходи СБУ проводилися в межах чинного законодавства спільно з Національною поліцією та добровольчими формуваннями територіальних громад за безпосередньої участі представників УПЦ (МП).

Ситуація на фронті станом на вечір 9 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. На Лиманському та Авдіївському напрямках намагається покращити тактичне положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти. Обладнує оборонні рубежі та позиції.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 9 авіаційних ударів. Зафіксовано і 25 ворожих обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ракетних ударів зазнали мирні населені пункти Комишуваха, Григорівське та Юльївка Запорізької області.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. У містах Мозир, Гомель та Могильов відзначено збільшення російських мобілізованих військовослужбовців. У військоматах Гомельської області тривають заходи з перевірки облікових даних військовозобов’язаних.

  • На Сіверському напрямку окремі підрозділи противника знаходяться у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Мінометного обстрілу зазнав населений пункт Ходине Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Чугунівка та Кам’янка Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів по районах населених пунктів Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне, Першотравневе Харківської області; Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку противник завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Греківка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Торське і Григорівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка та Залізне Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли по районах Авдіївки, Бердичів, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.
  • На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські та мінометні обстріли районів населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Золота Нива, Велика Новосілка та Новопіль Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку окупанти завдали вогневого впливу по населених пунктах Червоне, Дорожнянка, Залізничне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Червонодніпровка Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.
  • На Херсонському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Херсонської області, що поряд з лінією зіткнення. Знову артилерійських обстрілів зазнало місто Херсон та його околиці, постраждали мирні громадяни.
Противник продовжує втрачати живу силу. Протягом минулої доби до центральної міської лікарні міста Кадіївка Луганської області було доправлено до 50 поранених найманців зі складу приватної військової кампанії.
Разом з тим, в окремих регіонах російської федерації тривають заходи з мобілізації. Так, зокрема, військовозобов’язаним в Самарській області продовжують вручати повістки.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

 росіяни випустили на українські енергетичні об'єкти понад тисячу ракет і дронів

Джерело: Укрінформ

Починаючи з 10 жовтня росіяни випустили на українські енергетичні об'єкти понад тисячу ракет і дронів.

Про це заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Понад тисячу важких ракет і дронів було випущено по об'єктах енергетичної інфраструктури України із 10 жовтня. Ми пережили вісім великих хвиль і більше десятка менших ударів», – сказав Кудрицький.

Командири з «Азовсталі» в Туреччині можуть зустрітися з родинами до свят

Джерело: Cуспільне

Влада працює над тим, щоб звільнені з російського полону 21 вересня командири з «Азовсталі», які перебувають в Туреччині, зустрілися з родинами до новорічних та різдвяних свят.

У коментарі Суспільному голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що звільнені командири Маріупольського загону наразі знаходяться на лікуванні.

«Вони в гарних умовах, вони продовжують проходити медичне вже не обстеження, а вже лікування. Відновлення», – розповів Єрмак.

Прикордонники затримали 25-річну колаборантку, яка їхала до Києва

Джерело: МВС

На Київщині прикордонники зупинили для перевірки дівчину, що може бути причетною до колабораційної діяльності. Уродженка Донеччини прямувала до столиці.

У мобільному телефоні громадянки України, 1997 року народження, прикордонники виявили компрометувальні матеріали проросійського спрямування, безліч номерів операторів рф, листування антиукраїнського характеру.

Під час фільтраційних заходів прикордонники встановили, що брат жінки та її близький друг проходять службу в так званій армії днр ще з 2015 та 2014 років відповідно.

Для подальшої перевірки особу передали співробітникам Служби безпеки України.

Вранці російські окупанти обстріляли медичний заклад у Херсоні, є постраждалий

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Рашисти поцілили в будівлю лікарні у Херсоні - снаряди пошкодили дитяче відділення та морг. На жаль, є один постраждалий. Його прооперували лікарі, стан пораненого – стабільний.

Протягом доби окупанти обстріляли чотири райони Харківщини: троє людей у лікарні, один загиблий

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом доби окупанти завдавали ракетних та артилерійських ударів по Куп‘янському, Харківському, Чугуївському та Ізюмському районах.

У Куп'янську внаслідок обстрілів росіян горіли складські приміщення продовольчого підприємства. Без постраждалих.

Після 20:30 у Безлюдівській громаді, що в Харківському районі внаслідок ракетних ударів пошкоджені будинки, горіли господарчі споруди, автомобілі.

Близько 21 години у Пісочинській громаді ракетні удари пошкодили приватні домоволодіння, дахи будинків, господарчі споруди.

За даними екстреної медичної допомоги, 3 людини госпіталізовані: 2 жінки 41 та 64 років, їхній стан середній, чоловік 40 років перебуває у важкому стані. Одному постраждалому надали допомогу на місці.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС ліквідували 122 вибухонебезпечні предмети.

Станом на 10:30 40-річний пацієнт, якого госпіталізували до лікарні внаслідок вчорашніх ракетних ударів, помер. Чоловік був у важкому стані, отримав численні осколкові поранення.

Росіяни ракетами зруйнували дорожне полотно між двома селами Запорізької області

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух 

Ворог продовжує нічні атаки на Запорізьку область. У результаті потрапляння ракет С-300 в одній з громад Запорізького району зруйновано дорожне полотно між двома селами. Наразі, тривають обстріли Гуляйпільської та Преображенської громад.

На Київщині СБУ проводить обшуки собору УПЦ МП у Борисполі

Джерело: СБУ

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та добровольчими формуваннями територіальних громад в межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні здійснює контррозвідувальні (безпекові) заходи на території об’єкту Свято-Покровського кафедрального собору у м. Бориспіль на Київщині.

За добу ворог 68 разів обстріляв Херсонщину з мінометів, артилерії, танків та РСЗВ

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

В Херсоні окупанти поцілили у житлові квартали, приватні та багатоквартирні будинки та інші будівлі.

8 мирних мешканців отримали поранення.

Уночі росіяни обстріляли Миколаївський район Миколаївської області, пошкодили об'єкти інфраструктури та житлові будинки

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаївський район: 

Вчора, 8 грудня, орієнтовно о 13:12 артилерійського удару зазнав населений пункт Куцурубської громади. Внаслідок чого пошкоджено об’єкт інфраструктури. Постраждалих немає.

Також вчора о 13:10, 13:22, 13:45, 15:04 ворог завдавав артилерійських ударів по населеному пункту та акваторії Очаківської громади. Пошкоджено об’єкт інфраструктури, господарські споруди, автівку, житлові будинки, серед них – один багатоповерховий. Постраждалих немає.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

У Вовчанську через обстріли та відсутність опалення лишилися близько 4,5 тисячі жителів

Джерело: Укрінформ

Звільнений Вовчанськ на Харківщині через постійні російські обстріли та відсутність опалення пустішає щодня, у місті залишилося біля 4,5 тис. жителів із понад 17 тис. до повномасштабного вторгнення рФ.

Електроконвектори не врятують ситуацію, оскільки щодня громада зазнає російських обстрілів, якими пошкоджуються електромережі, і енергетики постійно працюють над їх відновленням. Тому місцева влада наполегливо рекомендує жителям Вовчанська, які виїхали поки що не повертатися, а тим, хто залишився, переїхати зимувати в інші регіони.

На Дніпропетровщині вночі росіяни обстріляли три громади

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Російські окупаційні війська вночі знову скерували свої «Гради» та важку артилерію на Нікопольський район на Дніпропетровщині.

Накрили вогнем Мирівську, Червоногригорівську та Нікопольську громади.

Люди вціліли.

У Червоногригорівській громаді побиті кілька приватних будинків і гаражів, обірвана лінія електропередач. В інших - деталі обстрілів з’ясовуються.

У решті районів ніч без тривог та надзвичайних ситуацій і на цю хвилину спокійно

За добу на Донеччині росіяни вбили п'ять мирних жителів

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 8 грудня стало відомо про 5 мирних жителів Донеччини, убитих росіянами: 3 у Бахмуті, 1 у Торецьку та 1 у Нетайловому.

Ще 2 людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 9 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті вісімдесят дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах Білогорівки на Луганщині та Кліщіївки і Мар’їнки Донецької області.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 3 авіаційних удари, а також здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

І надалі зберігається загроза  ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Ходине, Соснівка, Кіндратівка та Запсілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку вогневого ураження з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Тернова, Стариця, Огірцеве та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Зафіксовано обстріли з танків та різнотипової артилерії по районах населених пунктів Синьківка, Піщане і Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли по районах Греківки, Макіївки, Площанки, Невського і Червонопопівки Луганської області та Торського і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог не припиняє спроб наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Бердичі, Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах чотирнадцяти населених пунктів. Зокрема, Времівки, Великої Новосілки і Новополя Донецької області та Дорожнянки, Гуляйполя, Новоданилівки і Степового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Танкові та артилерійські обстріли фіксувалися по районах населених пунктів Берислав, Козацьке, Антонівка, Комишани, Дніпровське і Велетенське Херсонської області та околицях міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. 7 грудня поточного року в результаті вогневого ураження районів зосередження окупантів у районах міст Бердянськ, Токмак, Мелітополь, Енергодар, Дніпрорудне, Пологи та Василівка  Запорізької області, втрати ворога склали близько 240 осіб пораненими. Знищено 3 склади боєприпасів і близько 20 одиниць військової техніки різних типів. Розгорнутий на базі “Токмацького протитуберкульозного диспансеру” шпиталь  повністю заповнений пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 8 пунктів управління, 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів загарбників.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024