стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 грудня

08 Грудня 2022, 21:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 грудня 3696
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 грудня

Хроніка 287 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

РФ влучила у приватний будинок у Харківському районі: що відомо про вибухи ввечері 8 грудня

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Вибухи у Харкові та передмісті чули близько 20:52 8 грудня. Окупанти влучили у приватний будинок у Харківському районі.

В будинку виникла пожежа.

На 21:36 відомо про чотирьох поранених внаслідок влучання ракети: поранення отримали двоє чоловіків та жінка. За даними речниці голови ОВА Олени Шаповал, поранень дістали донька та мати. Один з поранених чоловіків у тяжкому стані.

«Частину російських ракет збили сили ППО. Одна з ракет влучили ла у приватне домоволодіння», – йдеться у повідомленні.

Повітряну тривогу у Харкові та області оголосили о 20:25, до цього тривога тривала з 19:12 до 20:23: у цей проміжок часу Синєгубов закликав не ігнорувати сигнал тривоги.

Окупанти обстрілюють пункти обігріву на Донеччині 

Джерело: речниця Донецької обласної військової адміністрації Тетяна Ігнатченко

На Донеччині щоденні обстріли ускладнюють ситуацію з електропостачанням. росіяни прицільно б'ють по об'єктах критичної інфраструктури та пунктах обігріву.

 

«Зокрема такого удару було завдано по Краматорську два дні тому (6 грудня - ред.). «Пункт незламності» розташовувався у місцевій школі в селищі Малотаранівка у передмісті Краматорська. Туди прилетіло аж дві російські ракети. Крім того, »пункт незламності» було обстріляно поблизу Торецька», – розказала Ігнатченко.

За її інформацією, у «пунктах незламності» дотримуються всіх заходів безпеки. Під час обстрілів тут не було травмованих та загиблих.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 9 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 3 авіаційних удари, а також здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Вчергове ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Куп’янськ, Золочів та Очаків.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
  • На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів та ствольної артилерії населені пункти Хрінівка і Грем’яч Чернігівської області та Середина-Буда і Чернецьке на Сумщині.
  • На Слобожанському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Варварівка, Дворічна і Кам’янка Харківської області. Авіаційного удару окупанти завдали неподалік Кам’янки.
  • На Куп’янському напрямку противник веде оборону. Здійснив обстріли по районах населених пунктів Берестове, Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Піщане Луганської області.
  • На Лиманському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Макіївка, Площанка і Невське на Луганщині та Торське і Григорівка Донецької області.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони тридцяти населених пунктів.
  • На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли позицій наших військ поблизу населених пунктів Вугледар, Новосілка, Пречистівка і Золота Нива Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони двадцяти двох населених пунктів. Зокрема це – Времівка і Новопіль Донецької області та Дорожнянка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове Запорізької області. 

  • На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив танкові та артилерійські обстріли районів сімнадцяти населених пунктів. Серед них – Качкарівка, Монастирське, Новоберислав, Берислав, Львове, Іванівка, Новотягинка, Інженерне, Придніпровське і Антонівка Херсонської області та околиці міста Херсон.

На території російської федерації поширюється фейкова інформація, направлена на дискредитацію військово-політичного керівництва України, а саме, надаються нібито докази призначення грошової винагороди за знищення військовослужбовців збройних сил російської федерації від 700 до 1 тисячі доларів США.

На тимчасово окупованій території Луганської області окупаційна влада проводить реорганізацію окремих підрозділів. Після проведення зазначених заходів родичам загиблих військовослужбовців відмовляють у нарахуванні компенсації у розмірі 3 мільйонів російських рублів у звʼязку з розформуванням підрозділу та відсутністю законних підстав.

Російські війська обстріляли Торецьк на Донеччині

 

Джерело: голова ОВА Кириленко

Oдна людина загинула, двоє — отримали поранення. Снаряди влучили у приватний сектор, щонайменше 12 будинків зруйновані або пошкоджені.

Правоохоронці викрили українське підприємство на експорті до російської федерації комплектуючих для ремонту військової техніки

Джерело: Телеграм

За процесуального керівництва ОГП здійснюється розслідування у кримінальному провадженні за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Досліджують факти торгівлі українських підприємств з рф та нелегальних поставок продукції для потреб військово-промислового комплексу держави-агресора.

За даними слідства, після початку повномасштабної військової агресії рф проти України один із вінницьких машинобудівних заводів продовжив співпрацю із країною-агресором.

На Донеччині мінометний розрахунок єгерської бригади Десантно-штурмових військ знищив живу силу російських окупантів на одній із позицій

Джерело: пресслужба ДШВ у Telegram

«На відео зафіксовано філігранну роботу мінометного підрозділу окремої єгерської бригади ДШВ ЗС України. Зокрема, зорієнтовані щодо дій противника завдяки підрозділам БПЛА мінометники, знищили живу силу окупантів на одній із позицій в районі міста Бахмут», – йдеться у повідомленні.

Росіяни завезли на Запорізьку АЕС кілька «Градів» для обстрілів протилежного берегу Дніпра

Джерело: Енергоатом

Російські війська завезли на Запорізьку АЕС кілька РСЗВ «Град». Їх розмістили поруч з енергоблоком і територією сховища відпрацьованого ядерного палива, що порушує всі умови радіаційної безпеки. Окупанти готуються до обстрілів протилежного берегу Дніпра, використовуючи ЗАЕС як прикриття.

СБУ затримала в Одесі подружжя російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах ППО та артилерійських складах ЗСУ

Джерело: СБУ 

Військова контррозвідка Служби безпеки викрила двох агентів головного управління генштабу зс рф (більш відомого як ГРУ) в результаті спецоперації в Одесі.

Зловмисники збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону. Втім співробітники Служби безпеки своєчасно викрили російську агентуру і встановили контроль за нею ще на первинному етапі підривної діяльності.

Обоє затриманих – чоловік (народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні) та дружина – громадяни рф. Вони були завчасно відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином російська воєнна розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат.

До повномасштабного вторгнення сім’я агентів збирала дані про суспільно-політичну обстановку в регіоні і розширювала коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань.

А вже після 24 лютого насамперед намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів «Crotale» і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами до ЗРК. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу «Калібр» або «Кінжал» по українських військових об’єктах.

Тож зловмисники розпочали активний збір інформації про підрозділи Сил оборони на Херсонському напрямку.

Зібрані відомості агенти відправляли «зв’язковому» – мешканцю Севастополя, колишньому російському спецназівцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для «прикриття» використовує посаду очільника благодійного фонду. Він передавав інформацію своєму куратору – кадровому співробітнику воєнної розвідки рф.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Вночі росіяни продовжували стріляти на різних ділянках лінії фронту на Донеччині: п'ятеро людей поранені, двоє загинули

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку вночі відбувалися періодичні обстріли околиць Мар'їнської та Очеретинської громад, а зранку Авдіївка тричі потрапили під артобстріл — без жертв.

На Горлівському напрямку загинули 2 людини — в Бахмуті та Іванівському. Ще 2 людини у Бахмуті одержали поранення. У громаді пошкоджено 2 багатоповерхівки та 3 приватні будинки. Поодинокі обстріли зафіксовано на околицях Соледарської громади — там без жертв.

 На Лисичанському напрямку 3 людини поранено і 7 будинків пошкоджено у Ямполі Лиманської громади.

Росіяни обстрілюють Красноріченську громаду на Луганщині

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай 

Росіяни потужно обстрілюють звільнені села. Найбільше дісталося Макіївці. Люди починають залишати населений пункт. Зранку евакуйовано 15 людей.

Невське вчора оккупанти накрили трьома ракетами. Зруйновано житловий будинок та господарчі споруди. Глибина воронки - 9 метрів, ширина - 20. Люди знаходяться у підвалах.

За тиждень у Невське прилетіло 11 ракет.

На Херсонщині четверо поліцейських підірвалися на мінах

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

На Херсонщині під час проведення стабілізаційних заходів на каскаді ворожих мін підірвалися начальник Головного управління Нацполіції в Черкаській області Михайло Куратченко, вибухотехнік Ігор Мельник, кінолог Сергій Ненада та помічник чергового СРПП Уманського райуправління поліції Вадим Періжок.

Ще четверо поліцейських поранені, лікарі борються за їхні життя.

Поліцейські Черкащини несли службу у складі зведеного загону у Херсонській області. Учора правоохоронці вирушили на чергове завдання, неподалік села Федорівка, аби перевірити інформацію про залишений схрон окупантів.

Вони вилучили боєприпаси, вибухові речовини та зброю для знищення. Повертаючись поліцейські потрапили у мінну пастку окупантів, яка привела в дію закопаний фугас, виготовлений із боєприпасів до крупнокаліберної артилерії. Хлопці підірвалися на каскаді ворожих мін та боєприпасів.

СБУ затримала в Києві колаборантку, яка після деокупації Харківщини намагалася втекти до ЄС

Джерело: СБУ

Служба безпеки продовжує системно притягувати до відповідальності зрадників і колаборантів, які добровільно перейшли на бік ворога.

У результаті слідчо-оперативних дій у Києві затримано колишню голову Куп'янської РДА, яка під час окупації району підтримала загарбників.

За це ворог призначив її до лав керівного складу місцевого окупаційного органу. Там вона була «заступником керівника» Курилівської громади.

Перебуваючи на «посаді», виконувала вказівки кремля щодо поширення окупаційного режиму та залучення місцевих жителів до дій на користь країни-агресора.

Крім того, вона брала участь у підготовці псевдореферендуму на захоплених територіях Харківщини.

Після звільнення регіону колаборантка втекла до столиці, де намагалася оформити документи як переселенка зі сходу України, і після цього виїхати до Євросоюзу.

Однак, їй це не вдалося. Співробітники СБУ встановили місцезнаходження зловмисниці та затримали.

Наразі фігурантці повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Заходи із викриття злочину проводили співробітники Департаменту контррозвідки СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Купʼянської окружної прокуратури.

Ворог продовжує обстріли міста Куп'янськ та розташованих поруч з лінією зіткнення населених пунктів Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні близько 4:30 ранку ворог завдав по Куп'янську ракетний удар. Ракета С-300 влучила в землю під фундаментом адмінприміщення. Зруйновано стіну будівлі, пошкоджене авто, вибиті вікна. Попередньо – без постраждалих.

Крім того, вчора внаслідок ворожих обстрілів в Куп'янську був пошкоджений житловий будинок, сталася пожежа. Без жертв та постраждалих.

Внаслідок обстрілу ракетами С-300 в районі смт Печеніги Чугуївського району сталися пожежі в полях. Дякуємо нашій ППО, якби не їхні професійні дії, наслідки були б набагато більші.

Триває розмінування територій області. За добу вилучено та знешкоджено 129 вибухонебезпечних предметів.

Окупанти за добу кілька разів обстріляли Миколаїв та Миколаївський район

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаїв:

Вночі, 7 грудня, близько 23:50 Миколаїв зазнав ворожого ракетного обстрілу, за попередньою інформацією із зенітно-реактивної системи С-300. Влучання зафіксовані по територіях транспортних підприємств, пошкоджень зазнала техніка. Без жертв та постраждалих.

Миколаївський район

Вчора, 7 грудня, з 12:50 відбувся обстріл за межами одного із населених пунктів Куцурубської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вночі, 8 грудня, з 04:02 ворог завдавав ударів з РСЗВ по портовій території Очаківської громади. Постраждалих немає.

У Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

В Україні від початку повномасштабної війни зареєстровано понад 51 700 воєнних злочинів росії

Джерело: Офіс Генпрокурора

Згідно з інфографікою, воєнних злочинів зареєстровано 51 710, з них 50 008 щодо порушення законів і звичаїв війни, 66 щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 40 щодо пропаганди війни, 1596 інших.

Крім того, зареєстровано 18 534 злочини проти нацбезпеки, з них 11 873 щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 1902 щодо державної зради, 3703 щодо колабораційної діяльності, 338 щодо пособництва державі-агресору, 63 щодо диверсії, 655 інших.

 

Росіяни сім разів обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Росіяни сім разів атакували район з «Градів» та важкої артилерії. Тримали під прицілом три громади - Червоногригорівську, Нікопольську та Марганецьку. У мирні міста та села прилетіли понад 70 снарядів. Минулося без загиблих та поранених.

Представники ДСНС продовжують обстеження територій - з’ясовують деталі обстрілів.

У решті районів сирена попереджала про небезпеку, та обійшлося без «прильотів» і на цю хвилину спокійно.

На Київщині, Чернігівщині та Сумщині ООН задокументувала 441 вбивство цивільних за час окупації

Джерело: Бабель

Верховна комісія ООН з прав людини опублікувала звіт про 441 вбивство мирних жителів у Київській, Чернігівській та Сумській областях України у період з 24 лютого до 6 квітня 2022 року.

У звіті задокументовано насильницьку смерть 341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків і 8 дівчаток. Усі вони стали жертвами російських військових. У доповіді детально описано 100 вбивств. Із них 30 випадків були позасудовими стратами в місцях тримання під вартою, 27 — убивствами на місці, а 43 людини були атаковані військовими на вулиці, коли їхали велосипедом чи машиною.

За добу росіяни вбили дев'ять мирних жителів на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 7 грудня росіяни вбили 9 мирних жителів Донеччини: 6 у Кураховому, 1 у селі Красногорівка, 1 в Іванівці та 1 у Бахмуті.

Ще 15 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 8 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті вісімдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Тернова Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка на Луганщині та Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

За минулу добу противник завдав 7 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза російських ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Хрінівка і Грем’яч Чернігівської області та Нововасилівка, Улиця, Чернацьке і Середина Буда на Сумщині.

На Слобожанському напрямку обстрілів з танків та артилерії зазнали райони населених пунктів Уди, Ветеринарне, Стариця, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Амбарне, Бологівка, Дворічна, та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Обстріляв райони населених пунктів Куп’янськ, Синьківка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Першотравневе, Харківської області та Стельмахівка і Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку зафіксовано вогневе ураження ворогом районів Греківки, Макіївки і Площанки Луганської області та Тернів, Діброви і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіїівському напрямках противник не полишає спроб іти в наступ. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали населені пункти Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли районів Вугледара,  Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви на Донеччині.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії, проводить посилення угруповання військ. Зафіксовано артилерійське ураження більш як 15 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них - Золота Балка, Качкарівка, Львове, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Дніпровське Херсонської області. Також під вогонь потрапили острів Білогрудий та міста Херсон і Миколаїв.

За наявною інформацією, в тимчасово окупованому місті Ясинувата Донецької області, під час перевезення одного з підрозділів окупаційних військ на бойові позиції втекли близько 20 осіб зі зброєю з числа раніше увʼязнених осіб. В результаті проведення розшукових дій трьох втікачів знищено. Заходи тривають. Як кажуть, бий своїх, щоб чужі боялись.

На тимчасово зайнятій території Запорізької області, з метою поповнення поточних втрат, російські окупанти планують мобілізувати місцевих жителів. Зокрема, в місті Мелітополь Запорізької області відзначено видачу повісток чоловікам призовного віку з вимогою прибути до військового комісаріату у найближчий час.

Авіація Сил оборони  протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

В той же час наші воїни збили ударний БпЛА типу «Shahed-136» та розвідувальний дрон «Орлан».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили 6 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу, позицію артилерії та 2 склади боєприпасів противника.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024