стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 грудня

04 Грудня 2022, 21:29
Ситуація на фронті 3271
Ситуація на фронті

Хроніка 284 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

На Херсонщині від автоматної черги загинула жінка, яка перетинала на човні Дніпро

Джерело: Херсонська міська рада

На Херсонщині автоматною чергою вбили жінку, яка разом із чоловіком перетинали Дніпро на човні, їдучи з дачі.

Це трапилось 4 грудня. На жаль, жінка не вижила. Чоловік не постраждав.

Оперативна інформація станом на вечір 4 грудня щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжується наступ, а для підтримки сухопутних груп активно використовується авіація.

За добу окупанти завдали 2 ракетних удари, а також завдали понад 10 ударів МЛРС по позиціях наших військ та населених пунктах уздовж лінії зіткнення. Зокрема, в черговий раз постраждали об'єкти цивільної інфраструктури міст Нікополя та Херсона.

Все ще існує загроза ворожих ракетних ударів по об'єктах енергосистеми та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Полісському напрямках ситуація суттєво не змінилася, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Сопич, Сваркове, Заруцьке Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Зокрема, артилерією різних калібрів обстріляли Шевченківський, Стрілече, Красне, Охірцеве, Вовчанський, Бочкове, Мала Вовча, Дворічна, Богданівський райони Харківської області.

Ворог боронить на Куп'янському та Лиманському напрямках. Під обстріл танків та артилерії потрапили райони населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове та Вишневе Харківської області; Макіївка та Площанка в Луганській області та Ямполівка в Донецькій області.

У районах Бахмута та Авдіївки ворог зосереджує свої зусилля на проведенні наступальних операцій та намагається покращити тактичне становище. Танками обстріляли населені райони Соледар, Бахмутське, Бахмутське, Опитне, Курдюмівка, Авдіївка, Водяне, Краснохорівка, Мар'їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Ворог обороняється на Новопавлівському напрямку. Обстріляли мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Нескучне, Золота Нива та Пречистівка на Донецькій області.

Ворог веде оборонні дії на Запорізькому та Херсонському напрямках. Його артилерійський обстріл зафіксовано в районах понад двадцяти п'яти населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Це, зокрема, міста Нікополь, Дніпропетровська область та Херсон.

Окупанти обмежують права і свободи цивільних осіб на тимчасово окупованій території Херсонської області. Таким чином, під виглядом заходів боротьби з підривно-розвідувальними групами окупанти встановили блокпост на річці Чайка та заборонили проїзд приватних човнів.

У тимчасово окупованому Скадовському районі працівники пошти припинили доставляти виплати пенсіонерам. Щоб отримувати пенсії, зловмисники змушують літніх людей писати заяви та отримувати паспорти та громадянство РФ у поштових відділеннях.

Ворог продовжує зазнавати втрат на Донецькому та Луганському напрямках. Відомо, що медичні заклади міста Донецьк повно поранених ворожих військовослужбовців. Планові операції для цивільних пацієнтів перенесено на невизначений термін, нових поранених не приймають. За останні дні до Новопсковського територіального медичного об'єднання тимчасово окупованої території Луганської області завезли до 300 поранених російських окупантів.

У Херсоні тривають роботи з відновлення електропостачання - 85% міста має світло

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Електроживлення подали у наступні райони міста:

  • Центр - 95%;
  • Таврійський та Північний - 89%;
  • Шуменський - 96%;
  • Текстильний - 73%;
  • Житлоселище - 96%;
  • Острів - 89%;
  • ХБК - 71%.

Таким чином, світло є у домівках 113081 абонентів.

Повністю відновлено електропостачання у селищах Комишани, Приозерне та на 70% у Білозерці.

Росіяни п'ять разiв обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщині, одна людина загинула

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Поцілили по самому Нікополю і Покровській громаді.

У селі Капулівка загинув 23-річний чоловік. Він порався на своєму подвір’ї, коли туди ударив російський снаряд.

Є руйнування.

Росіяни обстріляли багатоповерхівку та житлові райони в Херсоні, травмованих нема

Джерело: Суспільне.Херсон

Сьогодні станом на 14 годину, російські військові 5 разів обстріляли Херсон. Є потрапляння у багатоповерхівку у Таврійському мікрорайоні, а також по житлових районах вздовж річки Дніпро. Травмованих немає.

За інформацією відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради, з 20 листопада по 4 грудня військові РФ обстріляли Херсон 169 разів. Загинули 19 людей, 39 травмовані, з них одна дитина.

Росіяни за добу тричі обстріляли прикордонні території Сумщини

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

За добу зафіксовано 3 обстріли, 12 «прильотів» ворожих снарядів.

Зазнала обстрілу Есманська територіальна громада Шосткинського району. Пошкоджено інфраструктуру.

Постраждалих немає.

Внаслідок вчорашнього ворожого обстрілу села Республіканець на Херсонщині одна людина загинула, ще одна — дістала поранення

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Село Республіканець Милівської громади Херсонщини російські загарбники обстріляли з танків.

Через обстріл постраждало подружжя — чоловік загинув, а дружина отримала поранення.

Постраждалу жінку з тяжкими пораненнями доправили до лікарні у Кривому Розі. Наразі вона перебуває в реанімаційному відділенні, їй надається необхідна медична допомога.

Під Бахмутом загинули п'ятеро добровольців з Грузії

Джерело: пресслужба Посольства Грузії в Україні.

Під Бахмутом 3 грудня загинули п'ятеро громадян Грузії, які добровольцями воювали у складі ЗСУ. 

"Грузинські добровольці Авто Руруа, Роланд Кварацхелія, Ромео Пічхая, Мераб Аладашвілі та Бадрі Маркелія загинули 3 грудня у боротьбі з російськими окупантами під Бахмутом. Вічна пам'ять і слава Героям!", — написали у повідомленні.

Росіяни мінують інфраструктуру та околиці Сєвєродонецька

Джерело: голова ВА міста Олександр Стрюк в ефірі телемарафону

Військова адміністрація Сєвєродонецька та Луганської області повідомляє, що у місті російські окупаційні війська мінують інфраструктуру, а також околиці міста.

За даними Стрюка, мінують росіяни також і околиці міста.

Тим часом окупанти продовжують мародерити порожні квартири, вивозять з міста цінні речі.Військова адміністрація Сєвєродонецька та Луганської області повідомляє, що у місті російські окупаційні війська мінують інфраструктуру, а також околиці міста.

РФ обстріляла Куп'янськ-Вузловий на Харківщині: пошкоджена залізнична інфраструктура

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Російські окупанти обстріляли Куп'янщину ракетами та з артилерії. Внаслідок обстрілів у Куп'янську-Вузловому пошкоджена залізнична інфраструктура та дорожнє покриття.

Він також розповів деталі про вечірній обстріл Шевченківської громади 3 грудня.

Артилеристи уразили два пункти управління росіян на Луганщині

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Протягом доби 4 грудня підрозділи українських ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та склад боєприпасів окупантів у Луганській області.

"Підрозділи українських ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також район зосередження засобів артилерії", - йдеться у повідомленні

Тим часом авіація Сил оборони за минулу добу завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Обстріли Миколаївщини за останню добу: постраждалих немає

Джерело: Віталій Кім

Вчора, 3 грудня, о 14:15 ворожих обстрілів зазнав один з населених пунктів Куцурубської громади. Постраждалих немає. 

Сьогодні вночі, 4 грудня, о 02:40 ворог завдавав мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає. У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

На Донеччині від обстрілів з боку армії РФ загинула людина, п'ятеро поранені

Джерело: голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 3 грудня внаслідок обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинув мирний житель у Предтечиному, ще п'ятеро людей отримали поранення.

Поранення отримали жителі Часового Яру, Первомайська, Великої Новосілки та Вовченкого.

 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1237 людей, поранення отримали 2680 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

Вночі росіяни обстріляли село Запорізького району

Джерело: Олександр Старух 

Ворог продовжує ракетні атаки на наші мирні землі. Цієї ночі зафіксовано кілька прильотів в одне з сіл Запорізького району. В результаті вибухів на території приватної забудови вибиті шибки, пошкодженні крівлі приватних житлових будинків, лінії електромереж. Пожежу ліквідували наші рятувальники. На щастя, усі люди залишились живі та неушкоджені

Окупанти всю ніч обстрілювали Дніпропетровщину

Джерело: Валентин Резніченко

Усю ніч Нікопольщина здригалася від ворожих снарядів. Росіяни 10 разів обстріляли з «Градів» та важкої артилерії мирні міста та села. Уразили чотири громади - Нікопольську, Марганецьку, Червоногригорівську та Покровську. Минулося без загиблих та поранених. 

  У Червоногригорівській громаді побиті 5 приватних будинків, господарські споруди, гаражi та лінії електропередач. У інших громадах обстежують території i з’ясовують деталі атак. У решті районів ніч минула без надзвичайних ситуацій. Звучала тривога, та без «прильотів». І на цю хвилину спокійно.

Оперативна інформація станом на ранок 4 грудня щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Розпочалася двісті вісімдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Водяне, Первомайське, Веселе, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Протягом минулої доби противник завдав 10 ракетних, 16 авіаційних ударів, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Ракетних ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Шевченкове Харківської області та Краматорськ на Донеччині.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Сопич та Тимофіївка Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстрілів з артилерії зазнали райони понад десяти населених пунктів. Серед них - Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Синьківки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Макіївки, Площанки і Білогорівки на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій, намагаються покращити тактичне положення. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали, зокрема, райони Серебрянки, Верхньокам’янського, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмута, Курдюмівки, Південного, Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Веселого, Марʼїнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Вогневому впливу він піддав райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обороняється. Артилерійські обстріли зафіксовано, зокрема, біля Оріхова Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти також ведуть оборону. Здійснюють обстріли з мінометів, ствольної і реактивної артилерії по позиціях наших військ, а також населених пунктах Дніпропетровської та Херсонської областей. Не припиняється вогневий терор мирних жителів Херсона.

Щодо втрат російських окупантів. За уточненою інформацією, у період з 28 по 30 листопада цього року до 70 поранених та понад 230 загиблих російських загарбників доправлено до лікарняних закладів тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей. Окрім того, 2 грудня, до місцевої лікарні Мелітополя привезли чергову партію поранених та тіла загиблих окупантів.

Триває мародерство та грабіж місцевого населення на тимчасово зайнятих ворожими військами територіях. Із місцевих магазинів Нової Каховки російські загарбники вивозять весь товар та обладнання, включно з морозильними камерамии та касовими апаратами. А в Новомиколаївці Запорізької області, окупанти чисельністю до 100 осіб 2 грудня поточного року організували перевірку документів місцевих жителів, вилучення особистих цінних речей та побутової техніки.

Крім того, в населених пунктах тимчасово зайнятої Херсонської області, російські загарбники погрозами позбавлення батьківських прав примушують місцеве населення віддавати дітей до навчальних закладів для навчання за російською програмою.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Також українські воїни збили ворожий літак “Су-25” та безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки а також район зосередження засобів артилерії.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024