стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 грудня

03 Грудня 2022, 21:32
Ситуація на фронті 3327
Ситуація на фронті

Хроніка 283 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 283-го дня війни

 

Оперативна інформація станом на вечір 3 грудня на 18 годину щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває двісті вісімдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.
Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій. На Авдіївському і Бахмутському напрямках продовжує вести наступ та активно застосовує авіацію для підтримки наземних угруповань.
Протягом доби окупанти завдали 2 ракетних та 10 авіаційних ударів, а також здійснили 3 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зокрема, ракетного удару зазнав об’єкт цивільної інфраструктури міста Краматорськ.
Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.
На Слобожанському напрямку ворог продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з різнокаліберної артилерії зазнали райони населених пунктів Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків та Чугунівка Харківської області.
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Синьківка, Табаївка, Берестове і Вишневе Харківської області та Макіївка і Площанка на Луганщині.
На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій, намагається покращити тактичне положення. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Серебрянка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка, Опитне, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Марʼїнка, та Новомихайлівка на Донеччині.
На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії райони Великої Новосілки, Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.
На Запорізькому напрямку ворог також веде оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли районів понад десяти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема Оріхова Запорізької області.
На Херсонському напрямку ворог веде оборону раніше захоплених рубежів. Здійснює обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ та звільнених населених пунктів Херсонської області. Не припиняє обстрілів передмістя та міста Херсон.
Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 2 грудня в результаті вогневого ураження району зосередження противника у місті Старобільськ Луганської області, втрати ворога склали близько 30 військовослужбовців пораненими та 14 - загиблими.
Протягом 2 грудня, в Мелітопольському та Василівському районах Запорізької області, окупанти втратили понад 270 осіб пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.
Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також удар по позиції зенітно-ракетного комплексу окупантів.
Також, в районі населеного пункту Підгородне Донецької області, було збито ворожий літак. Інформація щодо його типу уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів та 2 райони зосередження особового складу і ОВТ ворога.

За деякими видами озброєння росія вже використовує стратегічний запас

Джерело: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

За даними воєнної розвідки України, ворог вже використовує стратегічний запас за деякими видами озброєння, а також ракети, виготовлені цього року, зокрема в серпні. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

«Це говорить про те, що деякі ракети йдуть на застосування прямо з конвеєра. Наскільки їх вистачить, багато залежить від виробництва. Так, воно впало порівняно з довоєнним періодом. Але, на жаль, рф за рахунок того, що обходить економічні санкції, ще здатна випускати певну кількість крилатих ракет та іншого озброєння, яке використовується проти нашої держави», – підсумував представник воєнної розвідки України.

Упродовж 2 місяців росія вивозила артилерійські боєприпаси 122 мм, 152 мм з білорусі. Також, за даними воєнної розвідки, тривають перемовини росії з іншими країнами щодо постачання боєприпасів, ракетного озброєння до РСЗВ «Смерч» та «Ураган», яких у неї дефіцит та перемовини рф з Іраном щодо поповнення запасів балістичних ракет.

Як зазначив Вадим Скібіцький, існують відповідні проєкти домовленостей угод між цими країнами, але на сьогодні поставок такого озброєння не зафіксовано.

Російське командування приховує причини загибелі «мобіків» перед новою хвилею мобілізації, щоб запобігти бунтам в армії

Джерело: пресслужба СБУ.

Про це свідчить нове перехоплення СБУ. Сибірячка розповідає мобілізованому чоловікові, якого відправили воювати на Донецькому напрямку, про те, що мобілізовані повертаються додому у цинкових домовинах. І найбільше дивує родичів офіційна причина загибелі.

«Уже толпы мобилизованных домой обратно приезжают. В цинке. У нас в Сибири уже вообще до хр*на, чуть ли не каждый день пишут. Пишут, что самое интересное (про причину загибелі - прим.): «Уснул и не проснулся»… Не то, чтобы там где-то на учениях, либо где-то там в боевых действиях… «Уснул и не проснулся». Вот, недавно, случай был. А он был там, на передке…» – бідкається жіночка.

Чоловік вважає очевидним, що таким чином командування намагається мінімізувати суспільну паніку перед новою хвилею мобілізації, яку на росії планують провести в грудні. «Сейчас скажи, что пи*дец, всё, все там… умрут нах*й, и х*й кто пойдёт больше», – пояснює він дружині.

Мовляв, «новобранці» і так деморалізовані. Частина з них калічать себе і навіть не доїжджають до війни.

Ділиться власним досвідом перебування у наметовому містечку для мобілізованих у Новосибірську: «Там один, короче, себе вены вскрыл, второго порезали, третий от синьки сдох…».

А з тих окупантів, хто таки доїхав на війну в Україні, загинули вже понад 90 тис.

Тож росіянам, які хочуть повернутися додому не в цинковій труні, нагадуємо про «гарячу лінію» +380936886888

Зателефонувавши за цими номерами, можна отримати детальну інструкцію, як максимально безпечно здатися в полон.

 

 

СБУ викрила ще п'ятьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині

Джерело: пресслужба СБУ.

Служба безпеки викрила п'ятьох організаторів псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях Луганщини. Їм оголосили підозру.

За даними Службі безпеки, п’ятеро так званих депутатів народної ради "ЛНР" у вересні ініціювали псевдозакон про фейковий референдум в окупованих районах Луганщини.

"Встановлено, що серед фігурантів — родич «мера» Луганська, який перебуває під санкціями України та західних держав-партнерів за особливо тяжкі злочини. За даними слідства, всі п’ятеро зловмисників після 2014 року почали співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією РФ", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, п'ятеро підозрюваних фігурували у матеріалах російської поопаганди, закликали голосувати за включення Луганщини до складу РФ. Також вони їздили по виборчих округах, де агітували місцевих жителів.

Громадянам України повідомили про підозру у колабораційній діяльності та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

У Службі безпеці зазначили, що підозрювані переховуються на тимчасово окупованій території Луганської області, але місця їхнього перебування відомі.

Вночі окупанти обстріляли Донеччину, поранені четверо людей

Джерело: керівник військової адміністрації Павло Кириленко. 

Вночі 3 грудня армія РФ обстріляла Мар'їнку та її околиці, під ранок вдарила по Авдіївці. Внаслідок обстрілів поранення дістали четверо жителів Донецької області. Найбільших руйнувань за добу, що минула, — у Кураховому.

За його даними, у Кураховому пошкоджені вісім багатоповерхівок і три приватні будинки, одна людина поранена.

"Зранку відбувся ще один обстріл Курахового. Наслідки встановлюємо", — написав Кириленко.

Одна людина поранена у Вугледарі, місто та околиці під ударами артилерії РФ.

 

"Дві людини поранені у Бахмуті. У місті пошкоджені будинок, адмінбудівля та підприємство", — йдеться у повідомленні.

Херсонщина: влада евакуює людей з лівого берега Дніпра, очікує активізації бойових дій

Джерело: Херсонська ОВА

З 3 грудня (субота) по 5 грудня (понеділок) включно триватимуть гуманітарні заходи щодо евакуації українців, які зараз перебувають на лівому березі річки Дніпро у дачному селищі та не встигли залишити тимчасово окуповану територію.

"Евакуація необхідна через можливу активізацію бойових дій на цій території. Тож у вказаний період буде знято заборону виходу на воду, але тільки у світлий час доби.

Річкові переходи будуть дозволені на ділянці Річковий вокзал. На інших ділянках річки дозволу на переправу у названі дати не буде.

У разі виникнення потреби у додатковому часі для прибуття на деокуповану територію, просимо громадян причалювати лише на Річковому вокзалі, як єдиному дозволеному місці.

Під час евакуації необхідно мати при собі документи, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України", - йдеться у повідомленні.

170 снарядів, мін та ракет: росіяни 2 грудня масовано атакували прикордоння Чернігівщини

Джерело: речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

У п’ятницю, 2 грудня, російські війська масовано атакували прикордоння Чернігівщини. Під вогонь потрапили Городнянська, Семенівська та Новгород-Сіверська громади. Загалом прикордонники нарахували 170 вибухів.

З її слів, зранку 2 грудня по прикордонню Городнянської громади з району населеного пункту Чорноземний Городок росіяни випустили шість мін 120 мм калібру.

Пізніше, Семенівську громаду окупанти обстріляли зі ствольної артилерії та мінометів: 12 мін 120 мм калібру ворог випустив о 10:50 з району населеного пункту Манев, та вісім артилерійських снарядів прилетіло зі сторони населеного пункту Мариця о 13:00.

Протягом дня Новгород-Сіверська громада чотири рази потрапляла під вогонь: росіяни зі сторони сіл Погар і Манев випустили понад сім десятків реактивних снарядів та стальки ж мін 120 мм калібру.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.12

Авіація ЗСУ знищила декілька зеніток та скупчень техніки на Луганщині 

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

В Луганській області протягом останньої доби українська авіація завдала три удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

За даними ОВА, на Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни здійснили обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах Новоселівського, Стельмахівки, Макіївки і Площанки.

Окупанти також завдали авіаудар по Новоселівському.

"Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 3 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника", - йдеться в повідомленні

Уточнюється, що тим часом українські ракетники та артилеристи водночас уразили 5 пунктів управління, 2 склади боєприпасів, 11 районів зосередження особового складу і ОВТ та 4 інших "важливих об’єктів окупантів".

Російські військові вночі завдали ракетного удару по Запорізькому району

Джерело: голова Запорізької ОВА Старух.

2 грудня близько 22:00 години запоріжці почули звуки вибухів. Російські військові завдали ракетного удару по населеному пункту Запорізького району.

Внаслідок вибуху зруйновані дахи та вибиті шибки поблизу розташованих будівель. За попередньою інформацією, поранених немає.

Росіяни протягом доби обстрілювали Харківщину: є постраждалий

Джерело: голова ОДА Олег Синєгубов

Росіяни протягом доби наносили удари по населених пунктах Чугуївського, Харківського, Куп’янського, Ізюмського районів. 

У Липицькій громаді після денних обстрілів росіян зайнявся другий поверх житлового будинку. 

У Вовчанську на відкритій території горів очерет та трава.   Після півночі у м. Куп'янськ внаслідок ракетного удару росіян є пошкодження будівлі, зруйнований гараж, повилітали вікна в приміщеннях. Без постраждалих. 

У Вовчанську внаслідок обстрілів отримав поранення 55-річний чоловік, госпіталізований до медичної установи, стан постраждалого - середній.

Росіяни пошкодили електромережі у Херсоні 

 Про це повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич

Місто знову залишилося без електроенергії.  Бригади енергетиків вже розпочали роботи з відновлення електропостачання у місті.

На Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина

Джерело: голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 2 грудня від обстрілів з боку армії РФ загинув мирний житель у Соледарі. Ще четверо людей отримали поранення.

"За 2 грудня стало відомо про одного цивільного, убитого росіянами на Донеччині, — у Соледарі", — зазначив він.

За даними Кириленка, поранення отримали жителі Бахмута, Вугледара та Курахового.

 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1236 людей, поранення отримала 2675 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

Армія РФ атакувала Нікопольський район Дніпропетровщини: пошкоджені електромережі та газогони

Джерело: очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У ніч на 3 грудня російські війська дев'ять разів обстрілювали Нікопольщину з «Градів» та важкої артилерії. 

На Нікополь скерували понад 30 снарядів. Поранених немає.

У місті понівечені два десятки приватних будинків, господарські споруди, електромережі та газогони. Також пошкоджені 50 сонячних панелей.

Під ударом були Червоногригорівська та Марганецька громади. Там теж минулося без травмованих.

"Пошкоджені кілька багатоповерхівок, лінія електропередач та газопровід. Через влучання російського снаряда загорілася газова труба у приватному обійсті. Вогнеборці полум’я уже загасили", – написав Резніченко.

У інших районах ніч була тихою, зазначив посадовець.

Ситуація на фронті станом на ранок 3 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті вісімдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник не припиняє завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжує вести наступальні дії. Триває переміщення особового складу та військової техніки окупантів для комплектування підрозділів, що зазнали втрат.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських загарбників в районах населених пунктів Червонопопівка Луганської області та Соледар, Опитне, Невельське, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

В той же час противник завдав 5 ракетних, 27 авіаційних ударів та здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі та позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України. Зокрема, на її полігонах йде підготовка окремих підрозділів збройних сил російської федерації.

На Слобожанському напрямку обстрілів з артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве та Черняків Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Синьківка і Табаївка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Площанка на Луганщині. Завдав авіаударів по Новоселівському та Іванівці.

На Бахмутському та Авдіїівському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали об’єкти в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Опитне, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка Донецької області. Також ворог завдав авіаударів неподалік населених пунктів Верхньокам’янське, Соледар і Спірне.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Обстріляв з артилерії райони Великої Новосілки, Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обороняється. Здійснив танкові та артилерійські обстріли по районах населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Червоне, Тернувате, Чарівне, Гуляйпільське та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти обороняють раніше зайняті рубежі. Вогневого ураження з артилерії різних типів зазнали позиції наших військ в районах населених пунктів Дудчани, Тягинка, Іванівка та Дніпровське Херсонської області. Окупанти не припиняють обстрілювати передмістя та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в місто Токмак Запорізької області зафіксовано прибуття до лікарень понад десяти автомобілів із пораненими військовослужбовцями та тілами загиблих окупантів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили ворожий вертоліт та 6 БпЛА типу «Орлан-10».

Українські ракетники та артилеристи в той же час уразили 5 пунктів управління, 2 склади боєприпасів, 11 районів зосередження особового складу і ОВТ та 4 інших важливих об’єкти російських окупантів

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024