стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 грудня

01 Грудня 2022, 19:43
Триває 281 доба українського протистояння рашизму 3608
Триває 281 доба українського протистояння рашизму

Хроніка 281 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

У Запорізький області відновили газопостачання, яке зникло внаслідок обстрілів

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

Під час хаотичного обстрілу у Запорізькому районі постраждали об'єкти критичної  інфраструктури. Ворожий снаряд пошкодив газорозподільчий пункт, в наслідок чого виникла пожежа. Її оперативно ліквідували, але без газопостачання залишилось три вулиці у населеному пункті.

Того ж дня працівники АТ «Запоріжгаз» проклали нову ділянку підземного газопроводу та відновили газопостачання споживачів.

За словами фахівців ПАТ «Запоріжгаз», оперативна ліквідація наслідків російського терору цивільної інфраструктури вдається здійснювати завдяки заздалегідь сформованному  аварійному запасу. Цей ресурс дозволяє швидко змінювати пошкоджені обстрілами газопроводи у разі вільного доступу до зруйнованих мереж.

 

Херсон – на 65% зі світлом

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Завдяки професіоналізму та героїзму ремонтних бригад, що без відпочинку лагодили електролінії у Херсоні після ранкового ворожого обстрілу, місто знову на 65% - зі світлом.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 1 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті вісімдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

За добу противник завдав ракетного удару по позиціях наших військ на території Харківської області. Здійснив 16 авіаційних ударів, зокрема по населеному пункту Білогір’я Запорізької області, обстріляв з реактивних систем залпового вогню місто Херсон.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Костобобрів і Грем’яч Чернігівської області та Гаврилова Слобода, Середина Буда, Пустогород, Бачівськ, Вільна Слобода, Будки, Білопілля та Краснопілля на Сумщині.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів ворожої артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Зелене, Слобожанське, Огірцеве, Бочкове, Мала Вовча, Бударки, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Табаївка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Стельмахівка, М’ясожарівка, Макіївка і Площанка Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Вогневого ураження з танків та артилерії зазнали обʼєкти в районах Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного, Роздолівки, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Залізного та Нью-Йорка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує спроби покращити тактичне положення. Ворожого вогневого впливу з танків та артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах Авдіївки, Первомайського, Водяного, Веселого, Красногорівки та Мар’їнки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Зафіксовано обстріли окупантами районів населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Богоявленка, Парасковіївка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар та Павлівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог також обороняється. Здійснив артилерійські обстріли по районах Нікополя, Кам’янського, Новоандріївки, Залізничного, Гуляйполя, Дорожнянки і Білогір’я Запорізької області та Ільїнки на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог веде оборону раніше зайнятих рубежів. Обстрілів зазнали, зокрема, Качкарівка, Республіканець, Матросівка, Токарівка та Антонівка Херсонської області. Не припиняє ворог тероризувати з артилерії і жителів міста Херсон.

За наявною інформацією, російські окупаційні війська відводять окремі підрозділи та готують до евакуації персонал окупаційних адміністрацій населених пунктів тимчасово зайнятої території Запорізької області. Так, з населеного пункту Михайлівка, виїхали підрозділи, що базувалися у місцевому відділку поліції та одному з навчальних закладів. В населених пунктах Пологи та Інженерне окупанти виїжджають з будинків, де вони були розквартировані, вивозять викрадене майно. У населеному пункті Бурчак окупаційна влада проводить перепис для так званої добровільної евакуації населення.

Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони місць зосередження живої сили противника за попередні дні. В населених пунктах Мирне, Токмак, Інженерне, Пологи, Ясне та Кінські Роздори Запорізької області втрати противника склали понад 230 осіб пораненими, знищено більше 15 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

СБУ ліквідувала шість нових каналів втечі «ухилянтів» за кордон

Джерело: СБУ

Служба безпеки заблокувала ще шість каналів нелегального виїзду до ЄС українських громадян призовного віку.

У результаті спецоперацій у Києві, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській та Дніпропетровській областях затримано понад десятьох організаторів нелегальних «трафіків».

У середньому вартість «квитка» становила від двох до шести тисяч доларів, залежно від регіону проживання і терміновості виїзду.

Втім, завдяки своєчасному реагуванню СБУ вдалося запобігти незаконному переправленню за кордон більше сотні осіб.

Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності.

 

На Буковині експосадовиця обласної військової адміністрації організувала «схему» незаконного перетину кордону 

Джерело: МВС

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції викрили 37-річну колишню працівницю адміністрації на організації «схеми» незаконного виїзду чоловіків призовного віку за кордон. Правопорушниця «просила» від 5 до 10 тисяч доларів США.

Влітку поліцейські провели обшуки в приміщеннях ОВА. Після опрацювання виявлених речових доказів та проведення комплексу інших слідчих дій було встановлено понад 50 осіб, які за допомогою фігурантки незаконно перетнули кордон та не повернулися. 

Слідчі поліції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора повідомили  фігурантці про підозру.

Окупанти вчергове обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині

Джерело: Офіс Генпрокурора

Військові Росії обстрляли артилерією Нікополь. Внаслідок ворожого обстрілу постраждав місцевий житель. Пошкоджені багатоповерхові будинки.

 

З російського полону звільнили ще пів сотні захисників України

Джерело: Андрій Єрмак

Додому повертаються ще 50 оборонців Маріуполя та «Азовсталі», полонених, що були в Оленівці, поранених, зокрема в боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

 

Високопосадовці митниць блокували вивезення українського зерна до ЄС

Джерело: СБУ

На Київській, Львівській та Чернівецькій митницях викрили керівництво, яке організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій.

За різні суми хабарів вони «гарантували» представникам агрокомпаній безперешкодне митне оформлення оптових партій сільгосппродукції, яку експортували до країн Євросоюзу, зокрема українського зерна.

Також учасники злочинного механізму вимагали гроші з підприємців, які ввозили в Україну іноземні товари широкого вжитку для подальшого продажу у торгових мережах нашої держави.

Щодня організатори схеми одержували «прибутки» у сотні тисяч гривень.

У разі відмови сплачувати «данину» – створювали штучні перешкоди під час проведення митних процедур і робили бюрократичні «відмови» у провезенні продукції.

Задокументовано факт вимагання грошей заступником начальника митного поста «Спеціалізований» у столичному регіоні. Серед іншого, він вимагав кошти у бізнесмена, який з початку повномасштабного вторгнення пішов на службу до ЗСУ і бере участь у бойових діях. Тож, аби його фірма працювала, він вимушений був взяти декілька днів відпустки, щоб заплатити хабар.

Співробітники СБУ затримали чиновника «на гарячому» під час отримання всієї суми неправомірної вигоди.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру для нього та інших учасників оборудки.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання та роботи заступника начальника Чернівецької митниці, а також у посадовців митного поста «Городок» на Львівщині.

 

«Вирішальна ракетна атака» – це потужний інформаційний тиск на Україну

Джерело: начальниця пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк

 

Таким чином ворог намагається вплинути та залякати населення.

Станом на 11:00 в енергосистемі працюють всі електростанції

Джерело: Укренерго

Дефіцит потужності зменшився і складає 20%. 

Водночас продовжують діяти обмеження споживання для забезпечення балансу в енергосистемі.

По всіх областях застосовано ліміти споживання.

Інформація щодо ворожих обстрілів Херсонської області за минулу добу 30 листопада

Джерело: голова Херсонської ОДА (ОВА) Ярослав Янушевич

Російські окупанти 34 рази обстріляли територію Херсонщини. Ворог продовжує цілеспрямовано атакувати цивільну інфраструктуру та мирних жителів. 

  • Херсонський район – під ворожим вогнем знову опинилися житлові квартали Херсона, через влучення снарядів зруйновано приватні та багатоквартирні будинки. Також росіяни обстріляли Зеленівку, Токарівку, Антонівку, Новотягинку та Дар’ївку.   
  • Бериславський район – російські окупанти обстріляли Матросівку, Республіканець та Качкарівка.

Є жертви серед цивільного населення. Через російські обстріли 1 людина загинула, ще 2 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 1 грудня

Джерело: голова Донецької ОДА (ОВА) Павло Кириленко

На Волноваському напрямку росіяни обстріляли Вугледар. Пошкоджено щонайменше 6 будинків, без постраждалих.

На Донецькому напрямку вночі були поодинокі прильоти по старій частині Авдіївки, а на ранок місто зазнало масованого артобстрілу по центру. Також зранку ворог завдав ракетного удару по інфраструктурному об'єкту у Кураховому – двоє людей поранено.

На Горлівському напрямку найбільше постраждав Бахмут: 2 людини поранено, пошкоджено будинок, склад та адмінбудівлю. Також поодинокі обстріли зафіксовано біля Роздолівки, Яковлівки та Бахмутського у Соледарській громаді.

На Лисичанському напрямку 1 людина одержала поранення і 1 будинок зруйновано у Торському Лиманської громади.

У Лимані затримали колаборантку, яка пропонувала ворожі «сухпайки» в обмін на підтримку окупаційної влади

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одну ворожу поплічницю в результаті стабілізаційних заходів у звільнених районах Донецької області.

Під час захоплення Лиману вона добровільно пішла на співпрацю з ворогом і приєдналась до лав місцевої окупаційної адміністрації. Там її призначили «головою мікрорайону «Північний», де колаборантка сприяла поширенню кремлівського режиму і «здавала» агресору учасників руху опору.

Крім цього, вона допомагала загарбникам організовувати незаконний референдум щодо «приєднання» регіону до країни-агресора.

Для забезпечення підтримки «нової влади» і збору потрібної кількості «голосів» вона пропонувала «гумдопомогу» з рф у вигляді продуктового набору з пропагандистськими листівками. У разі незгоди підтримати фейковий плебісцит, погрожувала «скаргою» до окупаційних органів та репресіями.

За даними слідства, поплічницею ворога виявилась місцева жителька, яка після захоплення міста «вийшла» на загарбників і запропонувала їм свою допомогу у війні проти України. Щоб підтвердити свою прихильність, вона передала окупантам «списки» українських патріотів, які потенційно могли чинити спротив агресору.

Після звільнення Лиману колаборантка намагалась переховуватись і тим самим уникнути правосуддя. Проте їй це не вдалося. Зловмисницю затримали і повідомили про підозру.

Їй обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Також їй світить до десяти років ув’язнення.

Росіяни ще інтенсивніше обстрілюють Куп‘янський район Харківщини

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Протягом доби росіяни постійно завдавали удари по населених пунктах прикордонних громад району. Виникали пожежі в будинках, господарчих спорудах, складах, є влучання по відкритих територіях.

Під обстрілами також прикордонні Вовчанська та Липецька громади – горіли гаражі, пошкоджені фасади приватних будинків.

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, обійшлося без  постраждалих.

 

Ситуація на Дніпропетровщині станом на ранок

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

У Нікопольському районі пізно ввечері та вночі ворог сім разів обстріляв Марганецьку громаду з Градів та ствольної артилерії. Наслідки обстрілів уточнюються.

Також зі ствольної артилерії окупанти вдарили по селищі Червоногригорівка. Знищена господарча споруда, пошкоджені два приватні житлові будинки, дві господарчі споруди, газопровід низького тиску, лінію електропередач. Населений пункт частково без газо- та електропостачання. Без втрат.

У Кривому Розі вся важлива інфраструктура працює.

У Херсоні зникла напруга у електромережах

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Через потужні обстріли міста російськими загарбниками у місті зникла напруга в електромережах.

Бойові втрати росіян

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

441 дитина загинула внаслідок збройної агресії Росії

Джерело: Офіс Генпрокурора

Станом на ранок 1 грудня більше ніж 1293 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 441 дитина загинула та понад 852 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 424, Харківській – 266, Київській – 117, Миколаївській – 77, Запорізькій – 76, Херсонській – 70, Чернігівській – 68, Луганській – 64, Дніпропетровській – 33.

30 листопада внаслідок обстрілу Білопілля Сумської області загинув 15-річний хлопчик.

Через бомбардування та обстріли збройними силами Росії пошкоджені 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

 

 

У Бахмуті росіяни поранили трьох цивільних

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

 

Ситуація на фронті станом на ранок 1 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави, не припиняє завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Курдюмівка, Красногорівка, Кам’янка, Водяне, Первомайське і Мар’їнка на Донеччині.

З метою недопущення просування українських воїнів на Сватівському та Лиманському напрямках, противник здійснює інженерне обладнання лінії оборони. Продовжує переміщення особового складу, боєприпасів і пально-мастильних матеріалів для комплектування та забезпечення нових підрозділів і тих, що зазнали втрат. 

Протягом минулої доби ворог завдав два ракетні удари по цивільних об’єктах в населеному пункті Комишуваха Запорізької області, здійснив 41 авіаційний удар та 28 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ і населених пунктах, зокрема і місту Херсон.

Зберігається загроза завдання окупантами ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка окремих підрозділів ворога.

На Сіверському напрямку загарбники здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Бачівськ, Білопілля, Будки та Краснопілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з російської артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Зафіксоване вогневий вплив ворога по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Берестове, Дружелюбівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельске, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Зафіксовано обстріли з усього спектру артилерії по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки, та Великої Новосілки на Донеччині. 

На Запорізькому напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі. Артилерійських та танкових обстрілів зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро в Херсонській області. Ворог не припиняє обстрілювати передмістя та саме місто Херсон.

Спостерігається зменшення кількості російських військових та військової техніки у населеному пункті Олешки. З окремих населених пунктів Херсонської області війська противника виведено та роззосереджено у лісосмугах вздовж ділянки автошляху Олешки – Гола Пристань. Основа частина військ - це мобілізовані особи. 

Російські окупанти продовжують використовувати цивільні об’єкти на тимчасово захоплених територіях. Так, в приміщені школи одного із населених пунктів Запорізької області, загарбники облаштували польовий шпиталь. Водночас протягом 28-29 листопада, фіксувалася евакуація поранених загарбників колоною з вантажівок та автобусів, що рухалася у бік Мелітополя.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога, а також 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

В той же час українські підрозділи збили БпЛА (ймовірно типу Орлан-10). Інформація уточнюється.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили сім районів зосередження особового складу та ОВТ, склад пально-мастильних матеріалів, а також п'ять інших важливих об’єктів противника.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024