стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 листопада

30 Листопада 2022, 21:44
Танки бруду не бояться 3112
Танки бруду не бояться

Хроніка 280 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ситуація на прикордонні Сумщини станом на 21:30 30 листопада 2022 року

Джерело: голова Сумської ОДА (ОВА) Дмитро Живицький

Сьогодні російські війська випустили по прикордонню Сумської області 110 снарядів та мін. 

Через обстріли постраждали Білопільська, Краснопільська, Середино-Будська та Есманьська громади. 

Зокрема: 

  • по Краснопільській громаді ворог випустив 10 снарядів із САУ. Ніхто не постраждав;
  • Білопільська громада: росіяни обстріляли зі ствольної артилерії (35 «прильотів») міську лікарню. 

Загинув 15-річний хлопець. Дитина під час обстрілу не встигла кілька метрів добігти додому в укриття. 

Пошкоджено 4 відділення лікарні. Є руйнування перекриттів, даху. 

Посічені осколками 5 автівок, які були припарковані біля лікарні. Також пошкоджені 9 прилеглих будинків, електро та газові мережі. 

Ще по одному з прикордонних сіл громади вівся мінометний обстріл з території росії. Було 15 «прильотів». Без руйнувань. 

Середино-Будську громаду росіяни обстріляли з мінометів, ствольної артилерії, САУ. Було загалом 18 «прильотів». Без наслідків. 

Есманьську громаду за день обстріляли чотири рази. 

О 11.30 був мінометний обстріл (20 «приходів» 120 міліметрів калібру). 

Внаслідок чого пошкоджено 9 приватних житлових будинків та дитячий садок.

Після 12:30 росіяни знову вдарили по прикордонню із артилерії (6 «прильотів»). 

І вже ближче до 17:00 ще 6 мін розірвалося на нашій території. У цих випадках – без пошкоджень. 

Україна не зможе цієї зими відремонтувати всі енергооб'єкти, пошкоджені російськими атаками

Джерело: голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики

Для ремонту потрібне обладнання, виготовлення якого займає не менше 6 місяців. Країна відновлює енергосистему як завдяки своїм резервам, так і допомозі від міжнародних партнерів.

Оперативна інформація станом на 18:00 30 листопада 2022 року щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває 280 доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій, на Бахмутському напрямку продовжує вести наступальні дії. Триває переміщення особового складу та військової техніки противника для комплектування підрозділів, що зазнали втрат.

За добу окупанти завдали 2 ракетнтх удари по цивільних об’єктах населеного пункту Комишуваха Запорізької області. Здійснили 20 авіаударів по позиціях наших військ, а також по населеному пункту Білогір’я Запорізької області. Крім того обстріляли з реактивних систем залпового вогню місто Херсон

Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжується підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Білопілля, Будки і Краснопілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати військові підрозділи в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Глибоке, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Петро-Іванівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Обстріляв з танків та різнокаліберної артилерії райони населених пунктів Першотравневе, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Дружелюбівка Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельске, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Артилерійського вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворог також обороняється. Обстріляв райони населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області. Під безпосереднє вогневе ураження потрапило місто Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку ворог веде позиційну оборону. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях наших військ. Ворог не припиняє обстрілів передмість та міста Херсон.

З метою поповнення поточних втрат підрозділів російських окупаційних військ, у першому кварталі 2023 року заплановано достроковий випуск курсантів з вищих військових навчальних закладів російської федерації.

Крім того, на території рф тривають підготовчі заходи до проведення чергової хвилі мобілізації, запланованої на січень-лютий 2023 року.

У місті Хрустальний тимчасово окупованої території Луганської області, російська окупаційна влада оголосила про завершення мобілізації. Разом з тим, окупанти продовжують патрулювання міста, на виїздах із населеного пункту проводиться ретельна перевірка усіх бажаючих виїхати.

Підтверджено ураження підрозділів противника у Запорізькій області протягом 28-29 листопада цього року. Так, в районі населених пунктів Інженерне, Пологи та Токмак втрати противника склали близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки. 

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Українські ракетники і артилеристи за добу уразили 2 райони зосередження особового складу і ОВТ противника та важливий об’єкт окупантів.

Високоточні ракети GLSDB, які Boeing хоче постачати Україні, мають чудові характеристики

Джерело: речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат

«Від характеристик снарядів в окупантів починають тремтіти руки. Гіпотетично вони можуть діставати до аеродромів та баз противника», – каже речник Повітряних Сил ЗСУ про високоточні снаряди GLSDB, які Boeing хоче постачати Україні. 

Їхньою особливістю є те, що вони можуть досягати до 150 кілометрів та відхиляються від мети лише на 1 метр.

«Мотор Січі» призначили нового гендиректора

Джерело: Бабель

Міноборони призначило нового гендиректора «Мотор Січі» — Олексія Нікіфорова.

Президента підприємства В'ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють в колабораціонізмі, звільнили з посади. Зараз він перебуває під вартою.

 

Заступнику голови Держдуми в Україні оголосили про підозру

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру заступнику голови державної думи російської федерації Олександру Бабакову, який проголосував за ряд федеральних законів щодо включення Запорізької області та Херсонської області, разом зі Снігурівським та Олександрівським районами Миколаївської області, до складу російської федерації як новоутворених суб’єктів федеративної республіки.

Слідчі ДБР встановили, що депутат і раніше підтримував у голосуваннях всі злочинні рішення, пов’язані з воєнними діями проти України та порушенням територіальної цілісності нашої держави.

Результатом умисних дій російського депутата є численні людські жертви серед українських військовослужбовців та мирного населення, пошкодження і знищення об’єктів цивільної, критичної та військової інфраструктури в Україні.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також ДБР вивчає матеріали щодо повідомлення про підозру іншим депутатам рф, які ухвалюють рішення країни-агресора проти України.

Крім того, за даними СБУ, він разом з іншими особами є кінцевим бенефіціаром однієї з енергетичних компаній, яка працює в Україні. Зокрема, в її управлінні перебувають об’єкти енергетичної інфраструктури в Житомирській, Херсонській, Кіровоградській, Чернівецькій, Рівненській областях та Києві. І нещодавно Служба безпеки провела обшуки у згаданій компанії для упередження загроз енергетиці, оскільки саме ця галузь останнім часом стала пріоритетною мішенню для російських ракетних ударів.

Обшуки у Мураєва та його поплічників: результати

Джерело: СБУ

Співробітники СБУ провели серію обшуків у керівника забороненої проросійської партії «Наші» Євгена Мураєва. У результаті слідчо-оперативних дій вилучено готівку, в тому числі в російських рублях, зброю, комп’ютерну техніку та мобільні телефони, а також інші матеріали. 

Заходи відбувалися за місцями проживання та в офісах самого Мураєва і його рідні, а також у його найближчих соратників. Усе це – в рамках кримінального провадження за  статтею Державна зрада.

Наразі Мураєв переховується від правосуддя за кордоном. Попри це співробітники СБУ ініціювали проведення незалежних експертиз висловлювань політика. Їхні висновки свідчать про наявність у цого діях ознак злочину, а саме – нанесення шкоди інформаційній безпеці України.

Також, за матеріалами слідчих СБУ, в ефірах підконтрольного Мураєву телеканалу «НАШ» неодноразово поширювались наративи російської інформаційної пропаганди. Через це, а також через розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі на телеканал були накладені штрафні санкції. 

Наразі усі вилучені матеріали передані на експертизи. За їхніми результатами будуть вживатися подальші процесуальні дії. 

 

Колишній правоохоронець перейшов на бік ворога і влаштовував облави у Куп’янську

Джерело: ДБР

Завершене досудове розслідування відносно колишнього правоохоронця з Куп’янська, який влаштовував обшуки у своїх колег. Обвинувальний акт направлений до суду.

Після захоплення Куп’янська росіянами зрадник домовився про роботу у їх каральному органі. Він працював на окупантів у захопленій будівлі Куп’янського відділу поліції.

За наказом окупаційної влади чоловік шукав табельну зброю українських правоохоронців, а також агітував їх переходити на сторону загарбників.

Для того аби вислужитися і догодити своїм кураторам чоловік влаштовував облави у місцях, де проживали його колишні колеги. Згодом куратори призначили його «старшим оперуповноваженим» окупаційного відділу поліції.

Колишній правоохоронець обвинувачується у державній зраді. Йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

 

Судитимуть дезертира, який хотів заманити українських військових до тимчасово окупованого Херсону

Джерело: ДБР

Колишній військовий після повномасштабного вторгнення в Україну хотів заманити українських військових до тимчасово окупованого Херсону.

Після початку бойових дій військовий отримав зброю, боєприпаси та амуніцію, проте замість виконання своїх службових обов’язків втік з Миколаєва до захопленого росіянами Херсону. Він також хотів обдурити інших військовослужбовців і заманити їх до Херсона під виглядом того, що це наказ командування.

Переховуючись на тимчасово окупованій території чоловік активно пропагував проросійські погляди, підтримував війну проти України та виправдовував злочини рф проти мирних українців. 

Наразі він перебуває у розшуку.

На Херсонщині ексгумували тіла семи мирних мешканців, яких розстріляли рашисти

Джерело: Офіс Генпрокурора

У квітні 2022 року під час окупації села Правдине російські військові розстріляли в будинку сімох цивільних. Після цього окупанти підірвали будинок із розстріляними людьми.

За попередньою інформацією, в будинку перебували працівники фірми, які охороняли поблизу села зрошувальні агрегати, а також неповнолітня дівчина.

Загиблих захоронили поблизу місця події, а дівчину – батьки на місцевому кладовищі.

При поверхневому огляді тіл встановлено ознаки насильницької смерті. Деякі з них з ушкодженням черепів, ймовірно внаслідок кульових поранень. На зап’ястях у ще двох – виявлено мотузку.

Наразі тіла усіх загиблих направили для проведення комплексу експертиз, у тому числі ДНК-експертизи. Вживаються заходи зі встановлення обставин, свідків та очевидців скоєння злочину.

Рашисти вбили 15-річного хлопця на Сумщині

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, 30 листопада окупанти з території РФ упродовж години з артилерії обстрілювали місто Білопілля. Внаслідок обстрілу загинув 15-річний хлопець, який їхав вулицею на велосипеді.

Окупанти також поцілили в лікарню. Вибито майже всі вікна на чотирьох поверхах. Зруйновано операційний блок, кабінети. Пошкоджень зазнала адміністративна будівля та багатоповерхівка, що розташована поруч.

На даний час прокурори спільно зі слідчими поліції та Управління СБУ в Сумській області фіксують наслідки обстрілу та вилучають докази.

 

Знущалися та закопували в холодний ґрунт жителя Київщини – судитимуть трьох російських військових

Джерело: Офіс Генпрокурора

Військові збройних сил Росії у березні 2022 року, перебуваючи у тимчасово окупованому сел Гавронщина Макарівської ОТГ Бучанського району, жорстоко поводилися з цивільною особою.

Впродовж тижня вони знущалися над місцевим мешканцем – завдавали тілесних ушкоджень, погрожували вогнепальною зброєю, зв’язували руки та ноги мотузкою. Окупанти роздягали чоловіка, закопували в холодний ґрунт, не надавали воду, їжу та одяг. Вони декілька днів тримали його без верхнього одягу в ямі на відкритому повітрі.

Слідчі розпочали понад 46 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів росармії

Джерело: МВС

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну слідчі Національної поліції розпочали 46 238  кримінальних проваджень за фактами вчинення на території нашої країни злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.

З них:

  • 34 859 – за статтею 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни)
  • 9 084 – за статтею 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)
  • 2 110 – за статтею 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність)
  • 100 – за статтею 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)
  • 37 – за статтею 113 Кримінального кодексу України (Диверсія) та ін.

СБУ затримала двох колаборантів з колишнього «мвд рф» на Херсонщині, які викрадали українців до катівень

Джерело: СБУ 

Служба безпеки викрила ще двох поплічників ворога в результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні.

Під час захоплення міста вони добровільно вступили до створеного окупантами «главного управления мвд Херсонской области».

Після «співбесіди» з представниками фсб одного із зловмисників призначили «следователем» і поставили перед ним завдання щодо участі у придушенні руху опору на окупованій частині регіону.

До потерпілих застосовували психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

Через терор і репресії рашисти намагалися поширювати кремлівський режим на тимчасово захопленій території півдня України.

Ще одного колаборанта призначили «патрульным полиции» у складі окупаційного органу.

Перебуваючи на цій «посаді», він брав безпосередню участь у переслідуванні і незаконних затриманнях українських громадян.

Після звільнення Херсону колаборанти намагалися переховуватись на території міста.

Однак їм це не вдалося. Співробітники Служби безпеки встановили місце знаходження і затримали зловмисників.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання до 15 років ув’язнення.

Досудове розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

У Київ доставили 300 велосипедів, які жителі Євросоюзу передали Україні в межах кампанії Bikes For Ukraine

Джерело: Рубрика 

Велосипеди передадуть волонтерам, які розвозять гуманітарну допомогу, а також лікарям, поліцейським і соціальним працівникам на деокупованих територіях.

У цих регіонах велосипед став основним засобом пересування, оскільки через обстріли та руйнування не працює громадський транспорт і бракує пального.

Із Києва велосипеди відправлять у дев'ять областей: Херсонську, Донецьку, Миколаївську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Сумську, Київську, Житомирську та Харківську.

Російські загарбники обстріляли центр Херсона

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

Вранці рашисти били по середмістю Херсона. Пошкодили кілька житлових будинків та медичні заклади, влучили у газогін.

70-річна мешканка Херсона через ворожий обстріл загинула у власній квартирі.

64-річний херсонець отримав поранення, коли перебував на вулиці - російські снаряди падали на дорогу. Наразі чоловікові надають необхідну медичну допомогу.

СБУ затримала у Вінниці зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після приходу ЗСУ

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила ворожу поплічницю під час контрдиверсійних заходів у Вінницькій області.

Зловмисницею виявилась мешканка Берислава, яка після захоплення українського міста активно співпрацювала з місцевою окупаційною адміністрацією.

Встановлено, що вона передавала до створеної агресором «воєнної комендатури» списки учасників АТО та інших громадян, які потенційно могли чинити спротив загарбникам. Отримані відомості ворог використав для проведення масових «облав» на помешкання місцевих жителів та викрадення людей. Від потерпілих вимагали «зізнання» у сфабрикованих справах. У разі відмови – застосовували тортури і погрожували вбивством.

Крім цього, зловмисниця допомагала окупантам орієнтуватися на місцевості і вказувала найкоротші шляхи до населених пунктів Бериславського району для його захоплення. 

Також вона сприяла у «розквартируванні» російських окупаційних підрозділів в оселях українців, які перебували на підконтрольній українській владі території. При цьому сама запропонувала використовувати три власних гаражних приміщення для базування військової техніки і складування зброї рашистів.

Після звільнення частини регіону вона намагалася втекти за кордон, щоб уникнути правосуддя. 

Втім, співробітники СБУ своєчасно встановили її місцезнаходження на території Вінниччини і затримали поблизу одного з місцевих об’єктів критичної інфраструктури.

Під час обшуку у затриманої виявлено мобільний телефон із доказами листування з представниками окупаційного органу.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинної діяльності.

Російські військові в Білопіллі на Сумщині вбили дитину, а також зруйнували частину лікарні

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Місто ворог обстріляв із САУ (20 «прильотів»). 15-річний хлопчик був у той час на вулиці. На жаль, дитина загинула на місці.

Російські снаряди вибухали на території місцевої лікарні саме в той час, коли в медзакладі вівся прийом і було багато пацієнтів.

Руйнування масштабні. Пряме попадання було на другому поверсі. Там повністю зруйнована стіна.

Пошкоджені стоматологічний та хірургічний кабінети. Вибиті майже всі вікна на всіх чотирьох поверхах. Зруйнований операційний блок. Зараз тут працюють рятувальники - розбирають завали.

Не підлягають ремонту і чотири автівки, які були припарковані біля лікарні.

Також снаряди попали в приміщення прокуратури.

Виробники електроенергії забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні

Джерело: Укренерго

Станом на 11:00 30 листопада виробники електроенергії забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні. Дефіцит потужності складає 27%. Поступово зростає потужність генерації, що дозволить дещо зменшити дефіцит в енергосистемі.

Найзапекліші бої нині точаться за Соледар

Джерело: Міноборони

Російські снаряди та ракети кожен день руйнують і знищують цей населений пункт. Тут ворог повністю зруйнував комунікації – немає ні води, ні світла, ні газу. Проте, там ще досі живуть та виживають цивільні мешканці.

Воїни  93-тя ОМБр Холодний Яр тримають удар і не дозволяють російським окупантам захопити місто.

 

На Сумщині на ворожій міні підірвався комбайн

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Прикрість трапилась близько 08:00 у Миропільській громаді.

Техніка працювала на кукурудзяному полі, де були попереджувальні таблички «Міни».

Комбайн пошкоджений. Водій, на щастя, живий.

 

Росіяни обстрілюють Сумщину

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Зранку армійці обстріляли Краснопільську громаду. Там було 10 «прильотів» із САУ.

Також зі ствольної артилерії ворог вів вогонь по Білопільській громаді. На нашій території розірвалися десять снарядів. 

Наслідки ранкових обстрілів Краснопільської та Білопільської громад уточнюються. 

Бойові втрати ворога

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

 

Перед судом постане експравоохоронець з Херсону, який працює на окупантів

Джерело: ДБР

Колишній правоохоронець, який обіймав посаду заступника начальника відділу в обласному управлінні, почав співпрацювати з ворогом після повномасштабного російського вторгнення.

Після захоплення окупантами Херсону правоохоронець добровільно погодився працювати в так званому «головному управлінні мвс Херсонської області». Зараз він продовжує виконувати вказівки окупаційної адміністрації на тимчасово захоплених територіях України.

Колишній правоохоронець обвинувачується у добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

Обвинувальний акт направлено до суду.

Санкція статті передбачає позбавлення волі строком до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Процесуальне керівництво здійснює Черкаська обласна прокуратура.

Харківщина під обстрілами

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Куп'янський район: окупанти протягом доби наносили артилерійські та ракетні удари. У Курилівській громаді внаслідок обстрілів горіли господарчі споруди, зруйновані дахи двох будинків, є влучання на території освітнього закладу. 

У Козачій Лопані, що в Харківському районі, обстріли росіян зруйнували чотири квартири багатоквартирного будинку. На щастя, жертв та постраждалих немає. Під обстрілами залишається і Вовчанська громада. Цієї доби без постраждалих.

У Салтівському районі Харкова 51-річний чоловік знайшов вибухонебезпечний предмет. Постраждалий госпіталізований із вибуховою травмою. Його стан медики оцінюють як середній. 

У Запорізькому районі рашисти пошкодили газорозподільчий пункт

Джерело: голова ОВА Олександр Старух

Цієї ночі росіяни вдарили по Запорізькій області.

В одному з населених пунктів Запорізького району в результаті влучання ракети (ймовірно С-300) пошкоджений газорозподільчий пункт, в наслідок чого виникла пожежа. Її швидко ліквідували, але без газу залишилось три вулиці.

Люди, на щастя, не постраждали.

 

Росіяни вбили п'ятьох цивільних на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За минулу добу росіяни вбили п'ятьох цивільних на Донеччині: двох – у Бахмуті, двох – у Дробишевому та одну людину у Лимані.

Ще 15 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Окупанти обстріляли Нікопольський район

Джерело: голова ВА Олександр Вілкул

У Нікопольському районі окупанти завдали ударів по Нікополю та Марганецькій громаді з РСЗВ «Град» та важкої артилерії.

Наслідки обстрілів уточнюються. Без втрат.

 

 

Росіяни обстріляли вранці Миколаївщину

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

З 07:20 ворог завдавав ударів по акваторії Очаківської громади.

Наслідки уточнюються.

 

Ситуація на фронті станом на ранок 30 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Бахмутське, Первомайське, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.

Водночас російські окупанти завдали два ракетні удари по цивільних об’єктах населеного пункту Ківшарівка на Харківщині та міста Слов’янськ Донецької області, здійснили 47 авіаційних ударів і 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ. 

Зберігається загроза ракетних ударів російських загарбників по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку противник з мінометів та артилерійських систем обстріляв райони населених пунктів Манухівка, Ворожба, Проходи, Михайлівське та Майське Сумської області.

На Слобожанському напрямку ураження з усього спектру артилерії зазнали райони населених пунктів Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Глибоке, Стариця, Огірцеве, Гатище, Амбарне, Петро-Іванівка та Дворічне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів по районах населених пунктів Першотравневе, Орлянське, Кислівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка на Луганщині. Завдав авіаційних ударів поблизу Макіївки.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках  ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Вогневого ураження з танків та артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Красногорівка, Курахове, Невельске, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Завдано авіаударів в районі Авдіївки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти ведуть оборонні дії. Ворожі танкові та артилерійські обстріли зафіксовано у районах населених пунктів Велика Новосілка, Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Нескучне і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Загірне, Оріхів, Новоандріївка і Малі Щербаки на Запоріжжі. Також ворог завдав авіаударів в районах Вугледара, Ольгівського та Степового. 

На Херсонському напрямку вогневого ураження з реактивної артилерії зазнав район населеного пункту Кізомис. Противник не припиняє артилерійських обстріли підрозділів наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро, зокрема і міста Херсон.

Протягом минулого тижня в лікувальні заклади тимчасово окупованого міста Донецьк доставлено понад 720 поранених військовослужбовців підрозділів російських окупаційних військ.

Також, в тимчасово окупованому місті Горлівка одна з цивільних лікарень перепрофільована на військовий шпиталь, куди повністю обмежено доступ цивільних осіб. До хворих допускають виключно медичний персонал.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і два удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника. 

За минулу добу наші воїни збили 3 БпЛА типу Орлан-10.

Підрозділи ж ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили артилерійську систему та один інший важливий об’єкт окупантів.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024