стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 листопада

26 Листопада 2022, 18:34
Хроніка 276 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 3071
Хроніка 276 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Хроніка 276 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Зведення Генштабу 

Триває двісті сімдесят шоста доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник не припиняє завдавати ударів по цивільній об’єктах. Зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, проводить інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій, на окремих напрямках продовжує наступальні дії. Намагається поповнювати втрати в особовому складі, озброєнні, боєприпасах, техніці та паливно-мастильних матеріалах. Ворог продовжує перегрупування військ з метою посилення частин та підрозділів на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За добу противник завдав 2 ракетних обстріли по цивільних об’єктах міста Дніпро та здійснив 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області противник продовжує утримувати угруповання своїх військ. Неподалік Кудіївки Харківської області противник задіяв ударний БпЛА. 

На Куп’янському напрямку окупанти ведуть активну оборону. На Лиманському напрямку зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій, здійснюють обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Зокрема, по районах населених пунктів Берестове, Куп’янськ,  Котлярівка, Табаївка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині та Терни і Райгородок Донецької області. Біля Берестового противник  застосував ударний БпЛА. 

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник намагається продовжувати ведення наступальних дій. Здійснив обстріли з артилерії різних типів по районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Завдав удару силами армійської авіації в районі населеного пункту Авдіївка. В районі ж Нью-Йорка задіяно ворожий ударний БпЛА. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде оборонні дії. Обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Времівка Донецької області та Дорожнянка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Мала Токмачка, Щербаки, Кам’янське і Зелений Гай на Запоріжжі. Завдав авіаударів по районах Времівки  Донецької області та Чарівне - Запорізької.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник продовжує удосконалювати фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів та позицій. Не припиняє артилерійські обстріли підрозділів наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Задіяв увесь спектр артилерії для обстрілів населених пунктів Качкарівка, Червоний Маяк, Костирка, Зміївка, Берислав,  Микільське, Придніпровське, Антонівка, Зеленівка, Музиківка, Чорнобаївка Херсонської області та міста Херсон.

Триває підготовка новоприбулих мобілізованих військовослужбовців збройних сил російської федерації, зокрема й на тимчасово зайнятій території України. В населеному пункті Новопетриківка Великоновосілківського району Донецької області зафіксовано проведення з мобілізованими окупантами тактичних навчань та виконання вправ зі стрілецькою зброєю. Разом з тим, у період з 22 по 23 листопада поточного року, в населеному пункті Старомлинівка всі цивільні будинки були заселені мобілізованими загарбниками. 

В місті Пологи, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, виявлено місце утримання полонених військовослужбовців Сил оборони та цивільних громадян, яких затримано за звинуваченнями у співпраці з силовими структурами України.

За наявною інформацією, в тимчасово окупованому місті Джанкой, що у Криму, окупанти облаштували полігон для проведення стрільб на території Калинівського регіонального ландшафтного парку.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили пункт управління, 9 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога, а також ще один важливий об’єкт окупантів.

Рятувальники Дніпра ліквідовують наслідки ракетних ударів 

26-го листопада російські війська знов завдали нищівних ударів по Дніпру. Влучання зафіксовані у Амур-Нижньодніпровському та Самарському районах міста. 

Внаслідок ракетних обстрілів зруйновано 7 приватних будинків. Також, багато помешкань зазнали ушкоджень.  

За попередньою інформацією, постраждало 10 людей, з них 1 дитина. Одну жінку рятувальники витягли з-під завалів будинку та передали лікарям швидкої медичної допомоги.

На місці влучання виникло декілька осередків займання. Всі пожежі вже ліквідовано.  

Інша ракета потрапила у складське приміщення. Частину будівлі зруйновано.

Надзвичайники працюють на місці події та розбирають завали, шукаючи людей. 

До ліквідації наслідків ракетних ударів задіяно 14 одиниць основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки, а також 67 чоловік особового складу.

Росіяни завдали авіаудару по Часовому Яру — троє людей зазнали поранень

Джерело: Донецька ОВА

Прямим влучаннями зруйновано під'їзд п'ятиповерхівки, пошкоджено недобудову та склад.

Не минає ні дня, щоб росіяни не вдарили по цивільних на Донеччині. Прилетіти може будь-куди і будь-коли. Залишатися в області — небезпечно! 

Ракетна атака на Дніпро – розпочато розслідування

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 26  листопада 2022 року військовослужбовці країни-агресора нанесли ракетний удар по м. Дніпро. За попередніми даними, постраждало дев'ятеро містян. Внаслідок ворожої атаки пошкоджено та зруйновано приватні будинки, господарчі споруди. 

На місці подій працюють прокурори, слідчі, експерти, рятувальники. 

Росія б'є по Україні ядерними ракетами без боєголовок

Російська армія, ймовірно, використовує для ударів по Україні застарілі крилаті ракети з ядерного арсеналу, знімаючи ядерні боєголовки. Про це повідомила розвідка Великої Британії.

Боєголовка, ймовірно, була замінена на баласт, йдеться останньому зведенні розвідданих міністерства.

Там також зазначили, що така інертна система все ж таки завдасть певних збитків шляхом кінетичної енергії ракети та невитраченого палива, але навряд чи зможе забезпечити надійний вплив на поставлені цілі.

За даними розвідки, Росія певно сподівається, що такі ракети працюватимуть як приманки та відвертатимцть українські ППО.

 

Внаслідок удару по Дніпру є 13 постраждалих

З них четверо – у лікарні. Також відомо, що серед постраждалих є 17-річний юнак. Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

На місці прильотів працюють усі служби. Рятувальники розбирають завали. Є ймовірність, що там може знаходитися людина.

9 військових та 3 цивільних повернули з полону

Додому їдуть воїни, які захищали зокрема Маріуполь, ЧАЕС та острів Зміїний:

  • 4 бійців ВМС, 
  • 2 нацгвардійців, 
  • 2 прикордонників, 
  • 1 з ТРО
  • 3 цивільних - подружжя та чоловік, який вважався зниклим безвісти. 

Серед військових - двоє офіцерів, а також семеро рядових та сержантів. 

Повернули з полону 12 людей
Повернули з полону 12 людей

Кількість постраждалих внаслідок удару по Дніпру зросла до шістьох людей

Джерело: керівник ОВА Резніченко

Одна жінка знаходиться у важкому стані

У Дніпрі внаслідок вибуху частково зруйновані сім приватних будинків

Джерело: керівник Дніпропетровської ОВА, Валентин Резніченко

Попередньо, постраждала жінка. Її витягли з-під завалів та доставили до лікарні.

Херсон під'єднали до електропостачання

Джерело: заступник керівника ОП Тимошенко

Спочатку потужності подаватимуть до об'єктів критичної інфраструктури, далі — населенню.

Мер Дніпра підтвердив приліт по місту

Джерело: міський голова Дніпра, Дмитро Філатов

Деокупація Луганщини – 26 листопада, ранок

Джерело: Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

  • під Білогорівкою росіяни атакують цілодобово – ЗСУ тримають оборону на руїнах села;
  • під Сватовим та Кремінною наші військові мають успіх;
  • українські захисники йдуть наступ в надважких погодних умовах;
  • Невське та Макіївка постійно піддаються обстрілам росіян;
  • злагодженість дій частково мобілізованих окупантів низька та все ж таки це купа бойовиків зі зброєю у руках;
  • люди не дуже хочуть покидати звільнені села. У Макіївці залишається близько 30 осіб, хоча в селі не залишилося жодної хати, яка не пошкоджена обстрілами;
  • у Невському нині проживають близько 150 осіб.

Оперативна інформація щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією

Джерело: ДСНС України

Підрозділами ДСНС протягом доби 25 листопада здійснено 132 виїзди на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 3 пожежі. Надано психологічну допомогу 127 людям.

Довідково: З початку війни здійснено 68 тис. 908 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів, ліквідовано 13 тис. 248 пожеж, врятовано 3 тис. 585 осіб, надано психологічну допомогу 185 тис. 854 людям.

Ситуація щодо російського вторгнення станом на вечір 26 листопада

Джерело: Генштаб

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави, не припиняє завдавати ударів по цивільних об’єктах. Зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. Триває перегрупування ворожих військ з метою посилення угруповань на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Первомайське, Красногорівка та Невельське Донецької області.

Ворог завдав 11 ракетних, 7 авіаційних ударів та здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ракетних ударів зазнали Куп’янськ і Чугуїв Харківської області; Біленьке на Донеччині та Комишуваха і Кушугум Запорізької області.

  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

  • На Слобожанському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Липці, Стариця, Огірцеве та Дворічна Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде активну оборону, обстріляв із танків та ствольної артилерії.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде активні оборонні дії. Здійснив обстріли з танків і всього спектру артилерії.

Відзначається велика кількість втрат у підрозділах противника, що діють у Луганській області. Загалом, на тимчасово захопленій території області збільшилась кількість цивільних лікарень, що використовуються ворогом для лікування виключно російських військових. Для цивільного населення регіону медичні послуги стають все менш доступними. Лікарні населених пунктів Красний Луч, Антрацит і Лутугине переповнені пораненими окупантами, а морги – тілами мертвих загарбників.

Підтверджено втрати противника за 24 листопада на тимчасово окупованій частині Запорізької області. У місті Мелітополь знищено склад боєприпасів окупантів, близько 50 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Два склади було знищено у Василівському районі. Тут до 130 окупантів поранено, також знищено 7 одиниць військової техніки різного типу. Кількість ліквідованого особового складу ворога уточнюється.

Залишається не вирішеним питання матеріально-технічного забезпечення мобілізованих російських військовослужбовців. 

Російське військово-політичне керівництво почало отримувати доповіді про реальний стан справ проведеної мобілізації та виконання плану осіннього призову на військову службу. Відомо, що військомати Калінінградської області вже не виконують плани осіннього призову на строкову службу через ухилення призовників.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 4 - по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили пункт управління, 5 районів зосередження особового складу та ОВТ ворога, а також 2 інших важливих об’єкти противника.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024