стрічка

Як біженцям з України знайти роботу в США: 4 дієві способи

24 Листопада 2022, 14:20
Робота в США Рекллама 4960
Робота в США

 

У зв’язку з російським вторгненням, влада США запровадила програму «Uniting for Ukraine», яка спрощує процес переїзду для громадян України та передбачає для них фінансову підтримку. Та наші люди не звикли сидіти без діла, тому по прильоту у них виникає питання: як знайти роботу в США?

Редакція сайту РАЙОН.IN.UA звернулась за порадами до експертів порталу для іммігрантів BAZAR.club. У статті ми зібрали найпопулярніші та дієві способи працевлаштування на новому місці.

Спосіб 1. Дошки оголошень для іммігрантів

Багато українців, які переїхали до Штатів, не мають відповідної для цієї країни кваліфікації та не завжди досконало володіють англійською мовою. У такому випадку краще шукати роботу через дошки оголошень США, створені вихідцями з України та країн СНД. 

Однією з таких є BAZAR.club, що заснована українцем родом зі Львівщини. Тут публікуються вакансії на будь-який смак: від різноробів до IT-спеціалістів. Портал має зручний фільтр пошуку за локацією та напрямом діяльності, а розміщені оголошення доступні користувачам для перегляду без реєстрації.

Дошки зручні тим, що тут можна не тільки передивлятись пропозиції, але й відправляти резюме. До того ж більшість із них містять блоги з корисною інформацією на різні теми: житло та робота для українців в США, американські традиції та культура, поради щодо адаптації в новому суспільстві тощо.

Кому підходить: іммігрантам без знання мови, без освіти, без американського досвіду роботи.

Спосіб 2. Телеграм-канали та чати

Україномовна спільнота в Америці активно використовує месенджери не тільки для зв'язку з рідними, але й для підтримки одне одного. В Telegram можна знайти десятки каналів для іммігрантів, де публікуються вакансії для працевлаштування. Наприклад, канал «Все о США» користується неабиякою популярністю серед вихідців зі Східної Європи. Тут розміщується інформація про роботу, оренду житла, новини Америки та світу.

Соцмережа також містить безліч чатів, де можна поспілкуватися з досвідченими іммігрантами, отримати пораду чи знайти роботу. До прикладу, в чаті «Наши в Штатах» роботодавці можуть публікувати свої вакансії, а претенденти – розмістити оголошення зі своїм резюме.

Кому підходить: іммігрантам зі слабким володінням англійською, без досвіду роботи та освіти.

Спосіб 3. Рекомендації та поради знайомих

Відмітимо, що в Америці не практикується працевлаштування «по знайомству», як це буває в Україні. Таким чином тут можна влаштуватись на роботу лише до українського роботодавця. Хоча навіть «своя» людина не ризикне взяти працівника на ту посаду, яка вимагає відповідних ліцензій. У США робота без дозволу на певну трудову діяльність вважається незаконною і загрожує іммігранту депортацією, а роботодавцеві закриттям його бізнесу. Отож, новоприбулий може розраховувати на простіші посади, наприклад, різнороб, водій, няня тощо.

Проте друзі чи знайомі можуть вказати компанію, де потрібні працівники або дати кілька порад як пройти співбесіду та оформити резюме. Орієнтуючись на їхні рекомендації також можна знайти оголошення про роботу в місцевих газетах.

Кому підходить: іммігрантам та біженцям, які переїжджають до рідних або мають друзів в США.

Спосіб 4. Професійна соцмережа LinkedIn

LinkedIn – це платформа для пошуку ділових контактів, на якій також є групи присвячені певним видам діяльності, навчальні матеріали, профілі роботодавців та виконавців. 

Соцмережа допомагає знайти як постійне працевлаштування, так і проєкти для одноразової співпраці. Активні користувачі платформи отримують можливість підписуватися на цікаві їм вакансії, професійні групи, додавати в друзі знайомих рекрутерів чи колег по роботі. Крім того, LinkedIn дозволяє розширити професійне коло спілкування, що може знадобитись у кар'єрі або полегшити пошук роботи при зміні виду діяльності.

Щоб користуватися всіма функціями сервісу, необхідно створити особистий профіль. Потім його варто презентабельно оформити, адже це перше на що будуть дивитись потенційні роботодавці при спілкуванні з кандидатом. Майте на увазі, що інформація на сторінці повинна бути правдива та актуальна. В інтернеті можна знайти безліч рекомендацій як правильно заповнювати власний профіль на LinkedIn.

Кому підходить: іммігрантам з досвідом роботи або кваліфікацією, що має попит в США.

Порада наостанок 

В Штатах чимало шляхів пошуку роботи та ще більше вакансій для іммігрантів, тому працевлаштуватися тут зможе кожен. Головне вірити у свої сили та цілеспрямовано йти до мети!

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024