стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 листопада

24 Листопада 2022, 21:43
Київ після ракетних обстрілів 23 листопада 3125
Київ після ракетних обстрілів 23 листопада

Хроніка 274 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Кількість жертв від атаки рашистів по Вишгороду зросла

Джерело: начальник ГУ Нацполіції в Київській області

Внаслідок вчорашнього обстрілу Вишгорода станом на зараз у реанімації померла сьома людина.

Кількість жертв від атаки рашистів по Вишгороду зросла до 6, ще 30 постраждало, повідомив начальник ГУ Нацполіції в Київській області.

Оперативна інформація станом на 18.00 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

За поточну добу російські окупанти завдали 2 авіаційних удари, здійснили 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільних обʼєктах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує виконувати завдання з прикриття ділянки російсько-українського кордону, проведення демонстраційних і провокаційних дій. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Гай, Хрінівка і Ясна Поляна Чернігівської області та Басівка і Середина-Буда на Сумщині.

На Слобожанському напрямку, з прикордонних районів Бєлгородської області, противник обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Гур’їв, Стрілеча, Липці, Зелене, Стариця, Огірцеве, Фиголівка та Дворічна Харківської області. В районі населеного пункту Зелене діяв ворожий ударний БпЛА.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти обстріляли, зокрема, райони населених пунктів Берестове, Андріївка, Курилівка, Куп’янськ і Кислівка Харківської області; Площанка і Макіївка на Луганщині та Ямполівка і Торецьк Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках загарбники зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Зафіксовано ворожі обстріли по обʼєктах в районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Нью-Йорк, Бердичі, Авдіївка, Опитне, Марїнка і Красногорівка Донецької області. Також ворог завдав авіаударів поблизу Спірного, Невельського і Кам’янки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обороняють захоплені раніше рубежі. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Олександропіль, Новобахмутівка, Велика Новосілка, Вугледар, Времівка і Золота Нива Донецької області та Зелений Гай, Дорожнянка, Оріхів, Щербаки і Камʼянське на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів. Задіяв різнокаліберну артилерію для обстрілів Придніпрянського Дніпропетровської області; Михайлівки, Качкарівки, Милового, Зміївки, Іванівки, Антонівки і Чорнобаївки на Херсонщині та самого міста Херсон.

За наявною інформацією, противник посилив контрдиверсійні та поліцейські заходи на тимчасово зайнятих територіях Скадовського району Херсонської області у зв’язку з ефективним вогневим ураженням об’єктів російських окупаційних військ. Зокрема, в населених пунктах Новомиколаївка та Красне, впродовж 22 листопада цього року, окупанти перевіряли будинки, телефони та документи місцевих жителів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника і 2 удари по позиціях ворожих зенітних ракетних комплексів.

Заживлення ЗАЕС і відновлення роботи електростанцій та електромереж ДТЕК. Що відомо

Джерело: очільник Енергоатому 

Живлення на Запорізьку АЕС подається від енергосистеми України, повідомив очільник Енергоатому.

На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводять пускові операції. За готовності енергосистеми, блоки цих станцій підключать до електромережі й постачання електроенергії поновиться.

Перший блок ХАЕС уже під'єднали до єдиної електромережі України.

У ДТЕК звітують про відновлення електропостачання усіх обʼєктів критичної інфраструктури.

Наразі фахівці проводять поступове підключення побутових споживачів. У Києві діють екстрені відключення.

Ще 50 українців вдалося звільнити з полону

Сьогодні це 50 українців, які вже скоро обіймуть своїх рідних та близьких. З них — 20 нацгвардійців, 12 хлопців з ВМС, 10 бійців ЗСУ, 6 — ДПСУ, 2 — з ТРо  Серед них двоє офіцерів і 48 рядових та сержантів Важливо, що нам вдалося повернути 19 оборонців Маріуполя, 12 з яких були евакуйовані з "Азовсталі", а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 — з острова Зміїний Зустрічає наших громадян у складі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і команда Офісу Уповноваженого з прав людини 

Нагадують, що кожен звільнений отримає необхідну медичну допомогу, матиме змогу відновити всі документи та банківські картки а також пройде реабілітацію.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсона загинула одна людина

Джерело: начальниця Херсонської МВА Лугова у Telegram.

24 листопада військові РФ обстріляли Херсон 17 разів. Станом на 15 годину відомо про одну загиблу людину та одну поранену

За її словами, внаслідок обстрілу загинула жінка, яка проживала на Східному. Поранена людина проживала разом із загиблою.

Відомо, що зранку російські військові влучили в один з "Пунктів Незламності", який був розташований у дитячому садку. Також були влучання у будинки в приватному секторі. Постраждалих немає.

Загалом з 20 по 24 листопада, зафіксовано 62 "прильоти" по місту, 8 людей загинуло, 64 поранені.

Українські АЕС запускають енергоблоки

Після знеструмлення внаслідок російської ракетної атаки 23 листопада ЗАЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції.

Про це заявили в «Енергоатомі».

Наголошується, що 23 листопада внаслідок зниження частоти в енергосистемі через пошкодження енергоінфраструктури відбулось спрацювання аварійного захисту на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС. Усі енергоблоки цих станцій були автоматично відключені від електромережі.

«Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів. Таким чином, уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені», – пояснили в української держкомпанії.

«Подібна ситуація передбачена регламентами експлуатації атомних станцій, які обладнані надійними системами безпеки, а персонал має необхідний рівень кваліфікації та знань для оперативного реагування.

Однак це не повинно заспокоювати. Адже існує реальна небезпека ядерної та радіаційної катастрофи, що несуть обстріли всієї території України російськими крилатими та балістичними ракетами, та величезний ризик ураження атомних станцій», – йдеться у заяві.

Станом на 12:17 Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування.

Водночас на енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції.

«Протягом дня за готовності енергосистеми блоки цих станцій будуть підключені до електромережі, постачання електроенергії для потреб наших громадян та економіки країни буде поновлено», – резюмували в компанії.

Влада показала наслідки ракетного удару по Вишгороду, де загинули 5 людей

Джерело: КОВА у Telegram

Київська обласна військова адміністрація опублікувала фото житлових будинків у Вишгороді, які постраждали у результаті ракетного удару Росії 23 листопада, – там загинули 5 людей.  

Ворожа ракета вщент зруйнувала багатоповерхівку у центрі міста.

Крім цього, пошкоджень зазнали ще чотири будинки, дитячий майданчик, школа та садок.

За інформацією начальника поліції Київщини, через ракетний терор Росії у Вишгороді загинули п'ятеро людей, ще 35 – постраждали.

20 людей залишаються в лікарнях.

Влада зазначає, що тим, хто цього потребує, надають тимчасове житло та всю необхідну допомогу.

Станом на 15:00 електрику подали до всіх областей України 

Джерело: заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко

Перше що було заживлено – об’єкти критичної інфраструктури. Станом на зараз поступово триває підключення до мережі побутових споживачів.

 

Крім цього в регіонах вдалося розгорнути 4 000 «Пунктів незламності». Це спеціально облаштовані місця, де можна підзарядити телефони, зігрітися, випити теплих напоїв.

російська ракета знищила дитсадок «Мир» у Торецьку, що на Донеччині 

Джерело: глава ОВА Кириленко. 

За словами очільника області, із 24 лютого окупанти зруйнували та пошкодили 682 навчальних заклади на Донеччині. Мешканців області вкотре закликали виїхати: 

Збережіть своє життя і життя своїх дітей – це зараз найважливіше!

Через обстріли Херсонського та Бериславського районів загинули дві людини 

Джерело: Ярослав Янушевич

За добу, 23 листопада, обстріляли 13 населених пунктів Херсонського та 10 – Бериславського районів. Загинуло дві людини та дві — травмовані, повідомляє голова ОВА Янушевич.

 

 

У дописі сказано, що під обстрілами опинились Херсон, Антонівка, Молодіжне, Інженерне, Білозерка, Велетенське, Ромашкове, Станіслав, Олександрівка, Янтарне, Музиківка, Придніпровське та Чорнобаївка. Там пошкоджені будинки та цивільна інфраструктура.

"Відомо, що у Бериславі російські снаряди влучили поблизу місця, де проводилась евакуація місцевих жителів. А також по районах населених пунктів Зміївка, Михайлівка, Качкарівка, Високе, Токарівка, Іванівка, Милове, Монастирське та Червоний Маяк", — повідомляє Янушевич.

На Київщині поліція ексгумувала 1368 тіл загиблих під час російської окупації

Джерело: начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

На території Київської області ексгумували 1368 тіл цивільних, які загинули під час тимчасової російської окупації. 

За його словами, ексгумація триває.

"Останнє — під час розбору завалів на Вишгородщині було знайдено частину тіла. Ми думаємо, що це була бабуся, яка жила сама. Вона значиться зниклою безвісти. Але будемо визначати за результатами аналізу ДНК", — розповів Нєбитов.

Російські окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини з С-300: поранених немає

Джерело: пресслужба поліції Харківщини.

В ніч на 24 листопада військові РФ випустили ракети по Куп'янському району. Пошкоджень зазнали житлові будинки та школа, в якій вибило вікна.

Попередньо, окупанти вдарили по Куп'янському району ракетами типу «С-300». На місці влучання ракети утворилася вирва.

Ракета впала на спортивний майданчик. Поліцейські вилучили з місця залишки ракет.

На підготовку нової масштабної атаки росії знадобиться близько тижня 

Джерело: представник пресслужби ГУР МО Андрій Юсов. 

Він уточнив, що Україна зі свого боку теж готується до подальшої ефективної роботи, зокрема систем протиповітряної оборони. Речник ГУР МО також розповів, що запаси високоточної зброї у росії значною мірою виснажені, але в агресора є багато не високоточних ракет. 

"Ми й бачимо, що за точністю вони особливо і не женуться. У багатьох випадках розліт в кілометр - це умовна "норма" і влучання навіть не в об'єкти інфраструктури, а в цивільні будинки, лікарні - це і є ознака косорукості російських ракетників і в цілому режиму рф", – пояснив він.

СБУ затримала головну фінансистку окупантів у звільненому районі Миколаївщини

Джерело: СБУ

Служба безпеки затримала ще двох ворожих поплічниць під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Миколаївської області

 Ними виявились жительки Снігурівки, які під час захоплення міста добровільно приєднались до лав окупаційної адміністрації. Там їх призначили керівницями «отдела бухгалтерского учета» і «отдела социального обеспечения». Перебуваючи на «посадах», вони змушували місцевих жителів надавати свої установчі дані ворожій адміністрації, прикриваючись нібито подальшим нарахуванням «соцвиплат» у російських рублях. 

При цьому, отримані персональні відомості громадян ворог використовував для підготовки і проведення псевдореферендумів під час окупації регіону. Крім того, колаборантки сприяли поширенню кремлівського режиму у захопленому районі і агітували людей підтримати загарбників. За це «гарантували» російські зарплати і пенсії. Втім, після звільнення міста вони намагалась втекти до рф, де планували уникнути правосуддя. Але не встигли. 

Співробітники СБУ своєчасно встановили їх місцезнаходження і затримали. Наразі обом фігуранткам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинної діяльності. 

Заходи з викриття пособниць ворога проводили співробітники СБУ Миколаївської області за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури.

Усі українські АЕС запрацюють до кінця дня

Джерело: міністр енергетики Галущенко

До кінця дня всі українські АЕС знову запрацюють в українській енергосистемі, що суттєво зменшить дефіцит в ній.

«Вчора насправді відбувся блекаут нашої енергосистеми. Ситуація дуже складна, але о 4 ранку ми змогли об'єднати енергосистему, і вона зараз працює як єдина», – заявив міністр

На Луганщині вибухнув будинок відомого колаборанта

Джерело: Сергій Гайдай, Луганська ОВА

На Луганщині вибухнув будинок відомого колаборанта, де той збирав російських офіцерів.

Також, надважкі фронтові умови в Луганській області. Несприятлива погода ускладнює наступ наших захисників. Проте ми поступово рухаємося вперед на напрямку Сватове-Кремінна.

У Білогорівці - оборонні дії. Не дивлячись на численні атаки, ворог пробитися не може. Загалом рашисти продовжують підвозити свіжомобілізованих, перекидають особовий склад з Херсонського напрямку, «удосконалюють» оборонні споруди.

 

Через ракетні обстріли у Запорізькій області розпочинають позапланові відключення електроенергії

Джерело: «Запоріжжяобленерго»

Cтан єдиної енергосистеми вимагає невідкладного зменшення обсягів споживання електроенергії.

У зв’язку з цим у терміновому порядку розпочинається відключення, окрім об‘єктів першої черги, також і об’єктів другої черги.

«Ми переживемо складні часи та залишимося незламними»

Джерело: етер інформаційного телемарафону/ Старух Олександр 

У зоні бойових дій в схожому вигляді вже кілька місяців працюють пункти обігріву, але зараз їх дообладнують до рівня Пунктів незламності. Наразі в регіоні розгорнуто більше 50 таких осередків: люди вже користуються ними та отримують необхідну допомогу. 

Кожен простір і установа соціального призначення стане таким пунктом. Окрім стаціонарних, оперативно розгортаються мобільні, які будуть розміщені на територіях, де населення цього потребує.

Завдяки цілодобовій роботі енергетиків і попри всі ризики енергетична ситуація стабілізувалася. Для економії в рамках справедливого підходу застосовуються погодинні відключення секторів споживачів. Задля забезпечення побутових користувачів по всій країні довелося суттєво обмежити промисловий сектор, але це необхідне рішення у складні часи.

Держава-терорист понесе покарання за кожен вчинений злочин!

Смерть дитини через удар росіян на Херсонщині, потужні обстріли на Запоріжжі. Головне за ніч по регіонах

Джерело: міські голови

Запоріжжя:
За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Значкове, Чарівне, Малинівка, Щербаки, Шевченко, Залізничне, Степове, Малі Щербаки, Дорожнянка, Щербаки, Новоданилівка, Новоандріївка, Мала Токмачка, Шевченково, Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам'янське.

Надійшло 14 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф. Детальна ініормація щодо наслідків уточнюється.

 Дніпропетровщинa
Окупанти знову обстрілювали Нікопольщину. Ударили з важкої артилерії по Марганецькій громаді.

Люди цілі. Триває обстеження територій. Деталі обстрілів з’ясовуються.

На Харківщинa:
Протягом доби окупанти обстрілювали населені пункти фронтових районів області: Куп‘янський, Ізюмський, Чугуївський, Харківський.

2 загиблих та 5 поранених внаслідок вчорашніх ранкових обстрілів у Куп’янську.

Луганщина:

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни обороняються та цинічно обстрілюють з танків, мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Макіївка, Новоселівське, Стельмахівка, Білогорівка та Площанка. Усі атаки ворога відбиті.

Лікарні окупованої частини Луганщини знов переповнені пораненими росіянами.

Донеччина
Вночі — щільний обстріл Мар'їнки та населених пунктів громади. Активні бойові дії поблизу Бахмуту, Вугледару, Авдіївки, Красногорівки.

Електропостачання на території області відновлено. За минулу добу на Донеччині: 2 загиблих, 3 поранених.

Херсонщина
Через ворожі обстріли, вночі 23 листопада, в обласній лікарні від поранень помер 13-річний хлопчик. Також поранень зазнали ще дві дитини: один хлопчик залишився без руки, інший дістав поранення живота. У Херсоні загинув чоловік віком 73 роки.

Триває відновлення звільненої Херсонщини. Нині в області відновлено 57 базових та 3 пересувні станції мобільного зв’язку.

Ситуація щодо російського вторгнення станом на ранок 24 листопада

За минулу добу противник завдав 78 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснив більше 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

В ході масованого удару по жилих будівлях та енергетичній інфраструктурі в Києві, Київській, Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях російські окупаційні війська випустили 67 крилатих ракет та до 10 ударних БпЛА «Ланцет». 51 ракету та 5 зазначених безпілотників Сили оборони України збили.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з реактивної та ствольної артилерії райони населених пунктів Гай і Хрінівка Чернігівської області та Басівка, Середина Буда і Ясна Поляна на Сумщині.

На Слобожанському напрямку у прикордонних районах Бєлгородської області противник утримує підрозділи своїх військ для проведення демонстраційних дій. Періодично веде обстріли з мінометів та ствольної артилерії по позиціях Сил оборони, а також районах населених пунктів Бологівка, Ветеринарне, Глибоке, Дворічне, Ізбицьке, Красне, Кудіївка, Огірцеве та Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Цинічно обстрілює з танків, мінометів та ствольної артилерії, зокрема, райони населених пунктів Берестове, Вільшана, Вишневе, Кислівка, Крохмальне, Табаївка Харківської області; Макіївка, Новоселівське, Стельмахівка та Площанка Луганської області та Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Авдіївка, Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Берхівка, Верхньокам’янське, Виїмка, Водяне, Григорівка, Кліщіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Первомайське, Роздолівка та Яковлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде оборону. Зафіксовано обстріли районів населених пунктів Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Новопіль, Пречистівка і Шахтарське Донецької області та Гуляйполе, Зелений Гай, Дорожнянка, Оріхів, Полтавка, Степногірськ, Темирівка і Червоне на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Антонівка, Берислав, Велетенські, Білозерка, Дніпровське, Дудчани, Качкарівка, Новоолександрівка, Понятівка, Станіслав, Токарівка, Широка Балка Херсонської області та міста Херсон, веде позиційну оборону. Ворог удосконалює логістичне забезпечення передових підрозділів та покращує фортифікаційне обладнання позицій на зазначених напрямках.

На тимчасово окупованій території АР Крим активно ведуться роботи з виготовлення залізобетонних конструкцій. Готову продукцію вивозять в напрямку міста Армянськ.

Медичному персоналу лікарень тимчасово окупованої Горлівки Донецької області окупаційна влада надала вказівку вилучати документи загиблих найманців приватної військової компанії «вагнер», не проводити судмедекспертизу тіл та пакувати їх у санітарні мішки для транспортування. Пункт призначення наразі невідомий.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника і по 2 позиціях зенітних ракетних комплексів.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024