стрічка

Вибір арматури для створення фундаменту приватної будівлі

23 Листопада 2022, 14:57
Арматура / Фото ілюстративне РЕКЛАМА 870
Арматура / Фото ілюстративне

Будівництво приватної оселі вимагає від власника звернення особливої уваги на процес зведення фундаменту. Його міцність і надійність залежать від дотримання технологій та використання вірно підібраних матеріалів. Залитий за правилами фундамент надалі є гарантом безпечної експлуатації будинку. Він запобіжить просіданню будівлі, появу тріщин на фасаді та цоколі, деформацію стін та інші проблеми, пов’язані з архітектурними недоліками споруди.

Для отримання надійного, капітального фундаменту необхідно створити армований бетонний пояс. В першу чергу для цього потрібна правильно підібрана арматура, ціна якої залежить від діаметра та типу виробу. Продукція має величезний асортимент, тому важливо не схибити при виборі. Аби досягти успіху у наміченому будівництві слід обирати стрижні відповідної товщини.

Конструкція армованого бетонного поясу

  • Виготовлення стрічкових фундаментів передбачає їх обов’язкове армування. Процес зведення бетонного поясу поділяється на етапи, яких слід дотримуватися аби дістатися бажаної цілі. До початку заливки бетону встановлюється арматура. Спершу стрижні розміщуються виключно вертикально з обох боків поясу. Інтервал між ними має складати 40 см;
  • Далі за допомогою в’язального дроту до них прикручуються горизонтально розміщені прути;
  • Дві паралельні армовані стрічки також скріплюються між собою задля підвищення стійкості металевого кістяка майбутнього фундаменту. Для поперечного з’єднання використовують арматуру та в’язальний дріт.

Результатом дотримання технологічних нюансів має стати утворення арматурного поясу з прямокутним перетином. Його особливість полягає в надійності та захисті від зрушень, що забезпечується багаторівневою фіксацією вертикально й горизонтально розміщених стрижнів.

Для створення каркаса використовують арматуру товщиною 10 мм і більше.

Яку арматуру використовувати для зведення фундаменту

Насамперед важливо враховувати довжину фундаменту. Оскільки він бере на себе усе навантаження від конструкції будівлі, має бути стійким та витривалим. Якщо довжина фундаменту складатиме менш ніж 3 метри, допустимо використання стрижнів діаметром 8-10 міліметрів.

Для створення армованого поясу більшої довжини бажано обрати арматуру діаметром 10-12 міліметрів. Також слід приділити увагу поверхні стрижнів. Аби забезпечити надійну адгезію металопрокату з бетоном, вона не має бути гладкою. Для створення міцного армованого поясу оптимальною вважається арматура прокатного типу з рифленою фактурою поверхні.

Корисно пам’ятати

Перш ніж узятися за вертикальне встановлення стрижнів, слід урахувати ширину армованого бетонного поясу. Якщо вона не перевищує 50 сантиметрів, достатньо буде 4 прутів. У випадку коли ширина більша, рекомендовано застосувати 6 стрижнів. Інтервал між горизонтально розміщеними прутами не має перевищувати 40 сантиметрів. Відстань від краю фундаменту до металевого каркаса має бути приблизно 5-7 сантиметрів.

При закупівлі арматури до розрахованого обсягу слід додати 10% страхувального запасу. Він дасть змогу уберегтися від непередбачуваних проблем (помилки у розрахунках, втрата кількох стрижнів на будівельному майданчику тощо).

Придбати арматуру будь-якого розміру в необмеженій кількості пропонує kt-stal.com.ua. Уся необхідна інформація є в каталозі. Аби користуватися переліком продукції та робити розрахунки замовлення було зручніше, рекомендуємо завантажити прайс-лист.

Для отримання додаткової інформації, стосовно експлуатаційних якостей товару, вибору позицій згідно з будівельними потребами, проведення підсумкових розрахунків та організації доставлення, звертайтеся до онлайн-менеджерів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024