стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 листопада

23 Листопада 2022, 20:28
Українські воїни / Фото ілюстративне 1931
Українські воїни / Фото ілюстративне

Хроніка 273 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Силовики затримали мешканця Донеччини, який начебто коригував удари окупантів РФ по об’єктах Харківщини

Джерело: СБУ

Працівники СБУ затримали мешканця Донецької області, який ймовірно коригував обстріли росіян по військових та енергетичних об’єктах Харківської області. Його підозрюють у співпраці з російськими окупантами.

За даними слідства, мешканця Донеччини завербувало так зване «МГБ ДНР».

«Зловмисник «наводив» російські ракети на військові та стратегічно важливі об’єкти на Харківщині. Для комунікації використовували заздалегідь відпрацьований Телеграм-канал, а передачу розвідданих здійснювали у вигляді медіафайлів з текстовим описом прилеглої території об’єкта», — зазначають у пресслужбі СБУ.

Кількість загиблих після влучання у Київській області ворожої ракети зросла до п’яти осіб

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

«Хотілося б додати по прильоту ракети, який відбувся на Київщині у місті Вишгороді. Ракета прилетіла у багатоквартирний будинок. Ситуація на зараз: п'ятеро загиблих, більше 20 поранених. Зараз ще ДСНС працює там на об'єкті, але вже можемо підтвердити інформацію про п'ятьох загиблих», – сказав Тимошенко.

Ситуація щодо російського вторгнення станом на вечір 23 листопада

Протягом дня російські окупанти завдали масованого удару по об’єктах енергетичної інфраструктури нашої держави. За попередньою інформацією, було застосовано до 65 крилатих ракет Х-101, 51 з яких збито Силами оборони України. Ударів зазнали житлові будинки та ТЕЦ, ТЕС і електропідстанції у місті Києві, Київській, Вінницькій, Львівській та Запорізькій областях. Інформація уточнюється.

Окрім того, цієї ночі противник завдав 2 ракетних удари по Запорізькій області та здійснив 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з реактивних систем залпового вогню район населеного пункту Кустине Сумської області.

На Слобожанському напрямку у прикордонних районах Бєлгородської області противник продовжує утримувати підрозділи своїх військ для проведення демонстраційних дій. Періодично веде обстріли позицій наших військ, а також населених пунктів Харківської області поблизу державного кордону України.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обороняється. Здійснює обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії, зокрема, в районах населених пунктів Кислівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Макіївка і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Зеленопілля, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється. Від артилерійського вогню противника постраждали райони близько 10 населених пунктів.

На Криворізькому та Херсонському напрямках окупанти ведуть позиційну оборону. Задіяли ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Мар’ївка Дніпропетровської області та Херсон, Токарівка, Антонівка і Дніпровське на Херсонщині.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, до лікарняних закладів міста Горлівка протягом останніх днів доставлено понад 30 важкопоранених військовослужбовців з північно-західної околиці міста.

На тимчасово зайнятій території Луганської області окупанти продовжують примусове переселення проукраїнськиналаштованих жителів. Так, під приводом контрдиверсійних дій, протягом минулого тижня з населених пунктів Денежникове та Штормове Луганської області вивезено близько 20 місцевих фермерів.

Підтверджено ураження Силами оборони живої сили та військової техніки противника за попередні дні. Так, в Луганській області уражено склад боєприпасів, близько 50 окупантів знищено та до 50 – поранено. В Запорізькій області втрати ворога склали до 15 осіб вбитими та до 20 – пораненими.

Наша авіація протягом поточної доби завдала 4 удари: 3 – по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 1 – по позиції зенітного ракетного комплексу. Воїни ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили район зосередження особового складу та ОВТ ворога і позицію ЗРК окупантів.

 Від ракетних ударів росії у середу постраждали 36 українців

Джерело: нацполіція

Шестеро з них – загинули.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що росіяни випустили по Україні 70 крилатих ракет

 Джерело: повітряні сила України

51 із них збили. 

Троє людей загинули внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу столиці

Джерело: мер Києва Віталій Кличко

Серед загиблих – 17-річна дівчина.

Постраждали 11 мешканців столиці. 10 із низ госпіталізували в медзаклади міста. Одному потерпілому медики надали допомогу на місці.

 На Рівненській, Південноукраїнській і Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, всі енергоблоки відключені 

Джерело: Енергоатом

Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації у вітчизняну енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі

Україна повернула 35 військових та одного цивільного з російського полону

Джерело: керівник ОП Єрмак

Україна повернула 35 військових та одного цивільного з російського полону, повідомив керівник ОП Єрмак. Серед звільнених — захисники Маріуполя та «Азовсталі», а також нацгвардійці, яких взяли у полон на ЧАЕС у перші дні повномасштабного вторгнення.

Серед звільнених — захисники Маріуполя та «Азовсталі», а також нацгвардійці, яких взяли у полон на ЧАЕС у перші дні повномасштабного вторгнення.

 

Росіяни обстріляли Київ та Київщину

Джерело: Київська ОВА

У Києві ракета влучила в двоповерхову будівлю, одна людина загинула, ще одна — отримала поранення. 

У Вишгороді на Київщині влучили в житловий будинок, повідомив заступник керівника ОП Тимошенко. Він додав, що у кількох областях влучили в об’єкти критичної інфраструктури.

Станом на 15:00 через обстріли постачання води призупинене в усьому Києві. Фахівці «Київводоканалу» працюють над тим, щоб якнайшвидше його відновити. Працюють також і енергетики, щоб відновити енергопостачання в столиці.

Станом на 15:10 внаслідок удару по двоповерховій будівлі загинули три людини. Шість людей дістали поранення, повідомили у КМВА. 

Станом на 15:30 міський голова Кличко повідомив про чотирьох постраждалих, яких госпіталізували, ще одному потерпілому надали медичну допомогу на місці.

Станом на 15:45 кількість постраждалих зросла до дев'яти людей. 

Станом на 16:00 декілька прильотів в об’єкти критичної інфраструктури. Також є влучання в багатоповерхівки у Вишгороді та приватний сектор у Чабанах. 

Більше 20 постраждалих, яким вже надається вся необхідна допомога. На жаль, один загиблий. 

Київська область повністю знеструмлена. Також частково немає опалення та водопостачання.

На Дніпропетровщині - перебої з водою й електрикою

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Через різке зниження напруги у мережі сталися аварійні відключення електрики по всій Дніпропетровській області. Знеструмлені й водоканали. Є перебої з водою. 

Працюють усі служби. 

На Кіровоградщині влучили в енергетичній об'єкт

Джерело: Кіровоградська ОВА

Ворожі прильоти по енергетичному об’єкту. Область, як і низка інших регіонів, без світла.

Бригади енергетиків починають аварійно - відновлювальні роботи.

У Харкові та області тимчасово відсутнє електропостачання

Джерело: Харківська ОВА

На цю хвилину ударів по критичній інфраструктурі області немає. Але через пошкодження загальної системи застосовуються аварійні відключення. Це необхідний крок для захисту електромереж від додаткових технологічних аварій та підтримки роботи енергосистеми.

Частина Хмельниччини лишилася без світла

Джерело: Хмельницька ОВА

Внаслідок ракетних ударів по об'єктах інфраструктури, електромережі вимкнені та на даний час відсутня напруга в більшості громадах області (крім Білогір‘я, Теофіполя, Полонного та Волочиська).

Крім того, частина міста Хмельницького без води. 

Енергоблоки ХАЕС відключені від енергосистеми. 

На Львівщині зафіксували два ракетні удари

Джерело: Львівська ОВА

Два ракетних удари по електропідстанції у Львівській області. Яворівський, Львівський та Червоноградський райони без електроенергії. 

Через ракетний удар по енергетичному об’єкті в області застосовують екстрені відключення електроенергії. Графіки планових відключень не діють.

Укрзалізниця повідомила про знеструмлення в частині регіонів України

Джерело: Укрзалізниця

«Укрзалізниця» повідомила про знеструмлення ділянок у Києві, Дніпрі, Миколаєві, на Львівщині, Вінниччині, Сумщині та Харківщині. Відправлення поїздів можливе із затримкою. УЗ задіяла резервні тепловози. Рух кільцевої електрички у столиці тимчасово призупинено.

В Маріуполі продовжується заміщення українського населення на російське через цивільну окупацію

Джерело: Петро Андрющенко – заступник міського голови Маріуполя

Через нестачу житла окупаційна адміністрація через свої комунальні служби почала звертатись до маріупольців щодо надання в оренду жита росіянам. Замість займатись переселенням людей з руїн – займаються комфортом цивільних окупантів. 

На сьогодні в місті вже близько 30 тисяч цивільних окупантів та очікується їх збільшення до 50 тисяч до кінця року – майже половина від маріупольців в місті. 

Окупанти повідомляють мешканцям через керівників будинками/кварталами, що починають примусове відмикання «безсхозних» квартир задля розселення військових. Безхозні – ті що належать людям в евакуації. Фактично – державне мародерство росії на марші. 

Але, ситуація погіршується тим, що планують викидати з таких квартир маріупольців, які там мешкають за дозволом власників. Тому, що це «державна власність днр», а ордера немає.

Рашисти тримають в заручниках жителів окупованих територій і стріляють в спину тим, хто хоче виїхати в Україну

Джерело: Іван Федоров – міський голова Мелітополя

Вчора на «Дорозі життя» у селі Кам’янське Запорізької області окупанти відкрили вогонь по колоні цивільних автомобілів, що прямувала в Запоріжжя, але через негоду опинилися заручниками на розмитій дорозі.

Завдяки співробітникам ДСНС ніхто не постраждав.

 

Ворог обстріляв Херсонщину минулої доби: 2 людей загинуло, 10 отримали поранення

Джерело: Ярослав Янушевич – голова Херсонської ОДА (ОВА)

Під ворожий вогонь потрапили 4 населені пункти Бериславського району та 6 – Херсонського.

  • Херсонський район — ворог обстріляв Херсон, Білозерку, Степанівку, Чорнобаївку, Токарівку та Зеленівку, також зафіксували влучання ворожих снарядів поблизу Музиківки. У результаті обстрілів у населених пунктах пошкоджено цивільну інфраструктуру. 
  • Бериславський район — російські окупанти гатили по Бериславу, Козацькому, Гаврилівці, Новоолександрівці. Ворожими снарядами знищено та пошкоджено будинки місцевих жителів. 

росія майже вичерпала запас іранських дронів, проте намагатиметься отримати нові партії безпілотників, – Британська розвідка

Джерело: 24 канал, розвідка Великої Британії

Аналітики припускають, що росіяни вдалися до використання «шахедів», аби компенсувати недостатню кількість ракет. Це виявилось неуспішним, адже більшість БПЛА збили.

«росія зможе закуповувати дрони з-за кордону швидше, ніж виготовляти власні нові ракети», – підсумували в розвідці.

Втрати окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація по Харківській області станом 08:30 23 листопада

Джерело: Олег Синєгубов – голова Харківської ОДА (ОВА)

Близько 07:40 відбувся обстріл у місті Куп'янськ Харківської області. Пошкоджено 9-поверховий житловий будинок, будівлю поліклініки. На жаль, загинули 2 людей – жінка 55 років та чоловік 68 років, одна особа – госпіталізована, одній надали допомогу на місці. 

Протягом доби окупанти також обстрілювали прифронтові райони Харківщини. 

У Куп’янську внаслідок обстрілу було пошкоджено приватний будинок. Без постраждалих. 

Після 15 години у місті Вовчанськ обстрілами знищили кілька будинків, господарчі споруди, також без поранених.

Залишається високою мінна небезпека. Сапери знешкодили за добу 299 мін. 

ЗСУ тримають позиції, попри постійні обстріли росіян із мінометів та ствольної артилерії. Росіяни намагалися проникнути диверсійно-розвідувальною групою у районі Стариці. ДРГ знешкодили.

Кремль може готувати операцію під «чужим прапором» у Бєлгородській області

Джерело: ISW

Російська влада навмисне поширює інформацію про напад на Бєлгородську область. Адже це ледь не єдиний важіль впливу на росіян, які вже почали вагатися у доцільності війни проти України.

Росіяни обстріляли Куп'янськ, є загиблі

Джерело: Кирило Тимошенко

Окупанти обстріляли місто Куп'янськ Харківської області. Під ударом житловий будинок та поліклініка. 

Загинуло 2 перехожих.

Оперативна інформація по Дніпропетровській області станом на 07:00 23 листопада

Джерело: Валентин Резніченко – голова Дніпропетровської ОДА (ОВА)

Вночі вкотре обстріляли з «Градів» та важкої артилерії.

Спрямували свою зброю по двох громадах – Покровській та Марганецькій. Люди не постраждали.

По нічних громадах ударили понад 30 ворожих снарядів. Попередньо, влучили по відкритих територіях населених пунктів. Деталі обстрілів уточнюються. 

Ворог обстріляв Вільнянськ на Запоріжжі, загинуло новонароджене немовля

Джерело: Олександр Старух – голова Запорізької ОДА (ОВА)

У ніч на 23 листопада у місті Вільнянськ Запорізької області окупанти обстріляли місцеву лікарню, зруйнували 2-поверховий корпус пологового відділення. Там перебувала одна породілля із новонародженою дитиною, а також лікар.

У результаті атаки немовля, яке з'явилося на світ два дні тому, загинуло, жінку і лікаря врятовано з-під уламків будівлі.

Оперативна інформація станом на 06:00 23 листопада 2022 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася 273 доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Берестове, Бахмут, Курдюмівка, Північне, Новобахмутівка, Красногорівка, Первомайське, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних ударів по населених пунктах Харківської та Донецької областей, здійснив близько 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та містах і селах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує проведення демонстраційних і провокаційних дій. Здійснив обстріли з реактивної та ствольної артилерії в районах населених пунктів Семенівка Чернігівської області та Нововасилівка, Кустине, Дружба, Вільна Слобода і Шалигіне на Сумщині.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області, противник утримує угруповання військ для проведення демонстраційних дій. Періодично веде обстріли з мінометів та ствольної артилерії позицій наших військ. Обстріляв райони населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Красне, Ізбицьке та Огірцеве Харківської області. Здійснив спробу проникнення диверсійно-розвідувальної групи у районі населеного пункту Стариця. ДРГ знешкоджена вогнем наших підрозділів. Ворог відійшов.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупант веде оборону, здійснюють обстріли з танків та артилерії, зокрема в районах населених пунктів Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Вишневе Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Ямполівка та Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстріляв з танків та усього спектру артилерії райони населених пунктів Спірне, Виїмка, Берестове, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Зеленопілля, Курдюмівка, Яковлівка, Кліщіївка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється. Зафіксовано обстріли позицій Сил оборони та районів населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Шахтарське, Велика Новосілка, Времівка, Новопіль на Донеччині та Зелений Гай, Дорожнянка, Темирівка, Полтавка, Червоне та Оріхів Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, покращує фортифікаційне обладнання позицій, не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Залучив ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Мар’ївка Дніпропетровської області; Дудчани, Качкарівка, Новотягинка, Токарівка, Понятівка, Антонівка і Дніпровське Херсонської області та міста Херсон

Спостерігається додаткове обладнання противником оборонних рубежів вздовж ділянки автошляху Каховка – Мелітополь, у Херсонській та Запорізькій областях.

У місті Севастополь, на базі одного з навчальних закладів, триває підготовка операторів безпілотних літальних апаратів як російського, так і іранського виробництва. Термін підготовки зазначених фахівців складає до трьох тижнів. На даний час готується близько 30 військовослужбовців.

Окупаційні війська продовжують зазнавати втрат. Так, у населеному пункті Каланчак Херсонської області, в місцевій лікарні не вистачає ліжкомісць для розміщення поранених загарбників. А до населеного пункту Великі Копані протягом попередньої доби доправлено близько 40 поранених окупантів.

За уточненою інформацією, 21 листопада поточного року, у Запорізькій області підтверджено знищення ворожих зенітного ракетного комплексу С-300 та 5 одиниць військової техніки різного типу в районі населеного пункту Пологи, Окрім того, 40 військовослужбовців отримали поранення. Неподалік Веселого Запорізької області було знищено блокпост окупантів, 15 військовослужбовців отримали поранення різних ступенів тяжкості. У Мелітополі втрати противника склали до 30 осіб пораненими.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів, а воїни ракетних військ і артилерії уразили пункт управління противника.

Коментар