стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 листопада

19 Листопада 2022, 19:56
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 листопада 3218
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 листопада

Хроніка 269 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

У Чорному та Середземному морях перебувають шість російських кораблів-носіїв ракет Калібр, загальний залп яких — 80 ракет

Джерело: військово-морські сили Збройних Сил України

У Чорному морі, окрім одного носія Калібрів із залпом у чотири ракети, є ще шість ворожих кораблів.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 19 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

За поточну добу ворог завдав 2 ракетних удари та здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ракетного удару російських окупантів постраждали об’єкти цивільної інфраструктури міста Святогірськ на Донеччині.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, зокрема й із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Охрімівка, Зарубинка, Чугунівка і Амбарне Харківської області;

  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Новомлинськ, Орлянка, Котлярівка, Крохмальне і Табаївка Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Греківка, Макіївка, Площанка і Невське на Луганщині області та Торське, Андріївка і Берестове Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Времівка Донецької області та Ольгівське, Полтавка, Дорожнянка, Залізничне і Мала Токмачка – Запорізької;
  • на Криворізькому та Херсонському напрямках – з танків, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Червоний Маяк, Качкарівка, Токарівка, Чорнобаївка та міста Херсон.

За наявною інформацією завершились військові навчання підрозділів 2 мотострілецької дивізії 1 танкової армії збройних сил російської федерації, які проходили на території брестської області республіки білорусь. Військовослужбовці, призвані в ході проведення так званої часткової мобілізації мають низький рівень морально-психологічного стану, зокрема, через незадовільне забезпечення. 

Частина зазначеного особового складу отримала стару форму одягу та спорядження, яке вже використовувалось. Військова техніка, здебільшого, в поганому технічному стані – весь час потребує ремонту.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження місця скупчення живої сили окупантів 17 листопада, у населеному пункті Михайлівка на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Відомо, що втрати противника склали понад 30 осіб пораненими та загиблими.
За уточненою інформацією, в результаті вогневого ураження Силами оборони району зосередження ворога поблизу Михайлівка Скадовського району Херсонської області 17 листопада, втрати загарбників склали близько 60 осіб загиблими.

У місті Луганськ відзначається збільшення кількості окупаційних підрозділів російських військ. В населених пунктах Красне та Сімейкине на тимчасово окупованій території Луганської області, противник розміщує особовий склад у залишених помешканнях та примусово висиляє цивільне населення з домівок в інші населені пункти.

В Білозерці на Херсонщині російська армія обстріляла гуманітарну точку під час роздачі хліба

Джерело: заступник керівника ОП Тимошенко

Поранення отримали п’ятеро людей

Ракетна атака росії проти України 15 листопада завдала від 0,5 млрд до 1 млрд доларів США

Джерело: телемарафон «Єдині новини»

Ракетна атака росії проти України 15 листопада завдала від 0,5 млрд до 1 млрд доларів США прямих збитків українській економіці.

«За нашими підрахунками, атака 15-го числа (15 листопада — ред.) призвела до від половини до мільярда доларів прямих збитків економіці нашої держави», – зазначив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Гетманцев нагадав, що Мінекономіки скоригувало свій макропрогноз у бік збільшення падіння ВВП до 39 % у жовтні, підкресливши, що в листопаді ці атаки не зменшилися, тому і падіння, на думку парламентарія, продовжиться.

З ворожого полону повернули трьох морських піхотинців

Джерело: пресслужба ВМС ЗСУ

Україна повернула з російського полону трьох військовослужбовців окремого батальйону морської піхоти Військово-морських сил ЗС України.

«Звільненим військовослужбовцям була надана першочергова медична, психологічна допомога», – йдеться у повідомленні.

У ВМС наголосили, що лозунг «Своїх не полишаємо» для України не просто слова.

На Луганщині російські загарбники вщент зруйнували село Макіївку

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Вчора побував вдома. Вдалося проїхати до деокупованих Невського та Макіївки. У Невському справи трохи кращі, і хоч пошкоджено кожен будинок, але не так критично. Зовнішній вигляд Макіївки вражає… село розбите до невпізнаваності, самі руїни», – зазначив Гайдай.

За його інформацією, у Макіївці залишаються люди.

«Виїжджати не хочуть, тож будемо піклуватися про них - привеземо все необхідне для зимування», – запевнив Гайдай.

Він додав, що попри це, людей вмовлятимуть і далі про їх евакуацію.

У Запоріжжі від ракетного удару загинула людина

Джерело: секретар міськради Анатолій Куртєв.

Війська росії вночі вдарили пʼятьма ракетами по одному з обʼєктів інфраструктури Запоріжжя. За попередньою інформацією, загинула одна людина.

Вибухова хвиля пошкодила багатоповерхівки, що розташовані поряд.

Прокуратура повідомляє, що ворог вів обстріл ракетами з комплексів С-300.

Через удар понад 120 будинків міста залишилися без тепла. Фахівці вже працюють на місці, відновити опалення в усіх будинках планують до кінця дня.

Минулої доби ворог знову кілька разів обстріляв Харківщину

Джерело: глава Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог із мінометів, танків та артилерії вів обстріл населених пунктів Куп’янського, Чугуївського та Харківського районів, що розташовані поруч з лінією зіткнення та кордом з РФ.

За словами Синєгубова, в Куп'янську ворожими обстрілами пошкоджені дахи будинків та дорожнє полотно. У Вовчанську частково зруйновані житлові та господарські будівлі. Попередньо – ніхто не постраждав.

Також зазначається, що протягом доби фактів поранення цивільних від російських обстрілів не зафіксовано.

В області триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 228 одиниць ворожих мін, вибухівок та боєприпасів.

За добу окупанти вбили одного мирного мешканця на Донеччині, ще троє зазнали поранень

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Російські загарбники продовжують руйнувати цивільну інфраструктуру та вбивати мирне населення.

Протягом минулої доби армія Російської Федерації вбила одного цивільного у Торському на Донеччині. 

Крім того, правоохоронці виявили тіло одного цивільного, загиблого під час окупації, – у Кримках.

Ще три людини у Донецькій області зазнали поранень.

Кириленко вкотре наголосив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Втрати окупантів

Джерело: Генштаб

Ворог обстріляв три громади на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Вночі ворожа армія «Градів» та важкої артилерії вдарила по Нікопольському району.

«Росіяни обстріляли з «Градів» та важкої артилерії три громади - Нікопольську, Марганецьку та Мирівську. Скерували на мирні міста та села понад 60 снарядів», – написав він.

За його інформацією, люди не постраждали.

Пошкоджене житло, господарські споруди та автівки. Деталі обстрілів ще уточнюються.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 19 листопада

Джерело: Генштаб

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках водночас веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах Білогорівки, Зеленопілля, Кліщіївки, Первомайського, Водяного та Новомихайлівки Донецької області.
За минулу добу ворог завдав 10 авіаційних та 10 ракетних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню.
Противник продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, ракетного удару зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міста Запоріжжя.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України.
На інших напрямках ворог здійснював обстріли:
  • на Сіверському напрямку – з мінометів та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Атинське і Нововолодимирівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Охрімівка і Зарубинка на Харківщині;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Новомлинськ, Орлянка, Котлярівка, Крохмальне і Табаївка Харківської області; Новоселівське, М’ясожарівка, Новоєгорівка, Площанка і Невське на Луганщині та Торське, Андріївка і Берестове Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Веселе, Зеленопілля, Курдюмівка, Майорськ, Нью-Йорк, Соледар, Спірне тв Яковлівка на Донеччині;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, і Новомихайлівка Донецької області;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Благодатне, Времівка і Вугледар на Донеччині та Кам’янське Запорізької області;
  • на Криворізькому напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Милове та Червоний Маяк;
  • на Херсонському напрямку – з танків та артилерії, в районах Антонівки, Берислава, Одрадокам’янки, Чорнобаївка та міста Херсон.
За уточненою інформацією, у період з 10 по 16 листопада, в місто Горлівка з напрямку Майорська, до лікарняних закладів доставлено близько 500 поранених військовослужбовців російських окупаційних військ, значна частина яких – нещодавно мобілізовані.
Підтверджено вогневе ураження району зосередження противника у населеному пункті Михайлівка Скадовського району. Втрати особового складу склали до 40 осіб загиблими та 70 – пораненими. Їх відвезли до лікарняних закладів на тимчасово окупованій території АР Крим.
Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили пункт управління, понад 12 районів зосередження живої сили та ОВТ і засіб протиповітряної оборони окупантів.

У Запоріжжі ворожі ракети влучили в об'єкт інфраструктури, під завалами можуть бути люди

Джерело: секретар міської ради Анатолій Куртєв

Унаслідок російської ракетної атаки по Запоріжжю виникла пожежа на об’єкті інфраструктури, під завалами можуть бути люди.

«Цинічні путінські терористи знову підло атакували нічне Запоріжжя. Ворожі ракети влучили в один з об'єктів інфраструктури. Наразі там зафіксовано 5 прильотів. У результаті ворожої атаки виникла пожежа», – близько опівночі написав Куртєв у телеграм-каналі.

Під завалами можуть бути люди. 

«Звичайні мирні люди, які просто перебували на той час на роботі й не становили абсолютно ніякої загрози», – додав він. 

Куртєв зазначив, що на місці «прильоту» вже працюють рятувальники.

Також повідомляється, що через ворожу атаку половина одного з районів Запоріжжя залишилася без теплопостачання. Крім того, в результаті обстрілів знову постраждали мирні будинки. Масштаб ушкоджень з’ясовується.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром