стрічка

У Києво-Печерській лаврі моляться за росію

15 Листопада 2022, 10:29
Києво-Печерська Лавра 7021
Києво-Печерська Лавра

Днями священник ПЦУ Михайло Омелян опублікував відео з одного з храмів Києво-Печерської лаври, де хор виконує проросійські пісні.

«Дзвін пливе, пливе над росією, Прокидається Матінка – Русь…», – чути на відео російською мовою.

Омеляна, як і будь-якого адекватного українця, обурив той факт, що після звірств росіян у Бучі, Бородянці, Андріївці, Маріуполі та інших містах, ще є люди, які моляться за росію.   

Відео швидко поширилося мережею і викликало обурення у чималої кількості українців.

Реакція Мінкульту

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що до правоохоронних органів після публікації обурливого відео звернулася Державна служба України з етнополітики та свободи совісті. То ж молитви за Росію в Києво-Печерській лаврі тепер розслідуватимуть СБУ та поліція.

Міністр культури відзначив, що найперше потрібно встановити автентичність відео. Тобто чи справді воно зняте в лаврі, чи дійсно це відбулося цими днями і чи не накладений звук. Уже від цього залежатимуть подальші дії правоохоронців.

Та якщо все ж автентичність відео буде підтверджена, то на керівництво УПЦ МП чекатиме відповідальність. Щонайменше, на цьому наполягає Мінкульт.

СБУ вивчає деталі інциденту

В СБУ вже вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської Лаври - де співали пісень, що вихваляють «рускій мір». 

Як повідомили в Службі безпеки України, ця ситуація не залишиться без відповідної реакції. 

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», - заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Реакція намісника Києво-Печерської лаври

Намісник лаври Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь».

«Виклали в інтернет, нібито в лаврі ми молимося за росію і тому подібне. Це є факт неправдивий, тому що на літургії ми молимося до Бога за нашу державу, за наше військо», – сказав Павло.

За його словами, вказана пісня не є богослужбовим піснеспівом. Він назвав її світською. Отцю Захарію, каже Павло, тепер суворо заборонено служити літургії через вказаний інцидент.

Ще один представник упц мп заявив, що «народну» пісню виконала після молебню «групка активістів». Сам священник нібито не чув, що співають «активісти», оскільки був «зайнятий помазанням» парафіян.

Тепер Духовний собор вирішуватиме, кого покарати за цей інцидент.

СБУ відкрила кримінальне провадження

Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада 2022 року в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір».

Слідство здійснюється за частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз.

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», – заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Коментарі
13 Листопада 2022, 17:49
вони розслідують уже 30 років
15 Листопада 2022, 12:41
Розслідують -точніше кришують. Нормальна ситуація -сповідаємо орків .В ООН голосуємо проти союзників.Основні святині в руках москвитів.ШО НЕ ТАК -РЄБЯТА
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром