стрічка

Брехня лукашенка про те, що гасло «Жыве Беларусь!» має стосунок до нацизму

13 Листопада 2022, 12:47
Брехня лукашенка про те, що гасло «Жыве Беларусь!» має стосунок до нацизму ФАКТЧЕК 2357
Брехня лукашенка про те, що гасло «Жыве Беларусь!» має стосунок до нацизму

Після багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора режим лукашенка продовжує боротися з національними символами.

Цього разу під удар потрапило патріотичне гасло «Жыве Беларусь!» і відгук «Жыве». Його МВС білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики. Відповідну постанову опублікували на Національному правовому порталі республіки білорусь. Таким чином білорусам заборонено вигукувати вищезазначене гасло з підняттям правої руки з витягнутою долонею.

Мотивація для заборони: це нібито гасло «30-ї дивізії Ваффен СС» (російська № 2, вона ж білоруська № 1), яка складалася в основному з колишніх бійців частин «Білоруської крайової оборони» та використовувалася в антипартизанських операціях.

Однак ні гасло «Жыве Беларусь!», ні відгук на нього «Жыве» не мають стосунку до нацизму. Пояснюємо, чому.

БРЕХНЯ

Для початку варто пояснити, звідки «ростуть ноги» в ідеї про заборону гасла. Як пояснюють журналісти білоруської служби «Радіо Свобода», в листопаді 2021 року історик та депутат Палати представників Ігор Марзалюк в ефірі державного телеканалу СТВ заявив, що «Живе Білорусь» – це калька з нацистського вітання «Зіг хайль». Як аргумент Марзалюк навів статут Союзу білоруської молоді – організації, створеної в окупованій Білорусі 1942 року. Однак при цьому сам Марзалюк визнає, що лозунг виник задовго до часів війни.

По-перше, автором національного гасла є класик білоруської літератури Янка Купала. Слова «Живе Білорусь» є у його вірші, написаному в 1905-1907 роках – «Це крик, що живе Білорусь». Згодом гасло було поширене серед білоруських комуністів, патріотів і зокрема колаборантів, хоча мало не політичний, а патріотичний характер.

По-друге, гасло «Нехай живе вільна Білорусь» було в оформленні Першого Всебілоруського з’їзду (найбільш представницького органу білоруського народу), який відкрився у Мінську у грудні 1917 року. Саме виконком цього з’їзду створив уряд білорусі і оголосив про створення Білоруської народної республіки.

Самопроголошений президент лукашенко ще в 2017 році говорив, що «Всебілоруський з’їзд 1917 року продемонстрував цінності, які мають значення до сьогоднішнього дня». Цікаво, що змусило диктатора змінити свою думку? Можливо, мирні протести білоруського народу проти режиму лукашенка в 2020 році?

По-третє, за інформацією історика, директора Білоруського інституту науки та мистецтва у Нью-йорку Вітовта Кіпеля, клич «Живе Білорусь» вживався як політичний заклик уже в 1918 році (у виступі білоруського державного діяча Антона Балицького в Київському університеті), звучав на зборах студентів у 1920-х роках у Празі, пізніше – на громадських зборах у Парижі та Вільні.

Як писав той же Кіпель, під час Другої світової війни гасло «Живе Білорусь» використовували у білоруських школах під час окупації. Також гаслом користувалися білоруські партизани. Наприклад, слова «Живе Білорусь» разом із відповіддю «Живе» звучали в пісні вітебських партизанів, написаній поетом Піменом Панченком.

Фразу «Живе Білорусь!» під час війни білоруси використовували незалежно від політичних поглядів, у тому числі у радянській пресі. У повоєнний час гасло «Живе Білорусь» трансформувалося і частіше звучало як «Няхай жыве Савецкая Беларусь».

З 1980-х років гасло активно звучало у відродницькому середовищі та на мітингах на підтримку незалежності Білорусі. До 2020 року під гаслом «Живе Білорусь» виходила державна газета.

Чому ж білоруська влада вирішила віднести відоме гасло до списку нацистської символіки та атрибутики?

Лозунг постійно звучав під час протестів у білорусі в 2020 році. Лукашенко думає, якщо назвати щось чи когось нацистським, то в це повірять. Якщо лозунг використовували проти самопроголошеного президента, значить потрібно його зіпсувати, пов’язавши з нацистами. Хоча, як показують факти, такого зв’язку гасло ніколи не мало, а навпаки – носило патріотичний характер.

Отже, твердження про те, що гасло «Жыве Беларусь!» і відгук «Жыве» мають стосунок до нацизму – БРЕХНЯ.

 Читайте також: США «нападає» на білорусь поки горить російський флот: огляд білоруської пропаганди

 

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром