стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 листопада

13 Листопада 2022, 18:21
Ситуація на фронті 3686
Ситуація на фронті

Хроніка 263 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Вечірнє зведення Генштабу

Триває двісті шістдесят третя доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. З метою поповнення втрат ворог продовжує підготовку мобілізованого особового складу у військових навчальних закладах, центрах підготовки та подальше переміщення цих осіб до районів ведення бойових дій.

Протягом поточної доби російські окупанти завдали один ракетний та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. У військових комісаріатах Брестської області, у період з 7 по 11 листопада, проводились заходи з уточнення особистих даних чоловіків призовного віку. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, зокрема й із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Стрілеча, Стариця, Бугруватка, Огірцеве, Різникове, Вільхуватка, Колодязне, Бологівка та Фиголівка;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Терни та Зарічне;
  • на Бахмутському напрямку – з усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Андріївка, Зеленопілля, Курдюмівка, Озарянівка, Залізне та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах Веселого, Кам’янки, Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки;
  • на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Парасковіївка, Вугледар, Богоявленка, Павлівка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка, Темирівка, Новопіль, Ольгівське та Полтавка;
  • на Запорізькому напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка та Малі Щербаки.
  • На Таврійському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Милове, Золота Балка, Михайлівка та Шевченківка. Безпосередньо вогневого ураження зазнало село Добра Надія Дніпропетровської області.

У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи.

Відзначається нарощення угруповання окупаційних військ в районі Мелітополя Запорізької області. По периметру міста будуються укріплення та фортифікаційні споруди. Цивільним заборонено наближатись до району аеродрому. До міста прибувають колони зі сторони міста Токмак.

В тимчасово зайнятих ворогом населених пунктах Каховка, Таврійськ і Нова Каховка Херсонської області спостерігається зменшення кількості особового складу противника. У містах залишається мінімальна кількість окупантів, по вулицях пересуваються патрулі.

Українська авіація протягом доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили 10 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 6 позицій зенітно-ракетних комплексів противника.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління та 10 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки.

Віримо у Збройні Сили! Разом переможемо! Слава Україні!

 

Поточна оперативна обстановка на півдні України станом на 13:30.

Джерело: ОК Південь

Обстановка на південнобузькому та таврійському напрямках складна, але контролюється Силами оборони.

Противник продовжує оборонні дії та облаштування фортифікаційних споруд на лівому березі Дніпра.

Підрозділами ЗСУ на правому березі Дніпра з початку тижня деокуповано 179 населених пунктів на понад 4,5 тисячах квадратних кілометрів. В звільнених населених пунктах та на територіях Миколаївської та Херсонської областей підрозділами Сил оборони проводяться стабілізаційні заходи, в тому числі розмінувальні. 

Ворог не припиняє обстрілів позицій наших підрозділів та прилеглих до лінії зіткнення територіальних громад, веде повітряну розвідку. Також продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі, цивільних об’єктах і територіях тилових регіонів.

Так, в ніч з лівого берега Дніпра ворог обстріляв правий зенітно-ракетними системами С-300. Обійшлось без людських втрат.

Під ворожим вогнем з протилежного берега Каховського водосховища знов провели ніч мешканці Нікопольського району. Понад 80 ворожих снарядів з реактивних систем залпового вогню та ворожої артилерії було скеровано по Нікопольській та Марганецькій громадах. Майже половину вогню прийняв на себе районний центр. Поранено двоє місцевих жителів. У місті пошкоджені понад сорока багатоповерхових та приватних будинків, зо два десятки господарських споруд, кілька газогонів та ліній електропередач.

Обстрілами понівечено заклад освіти, адміністративні будівлі, приватне підприємство, повністю зруйновано один будинок і спричинено дві пожежі, які оперативно ліквідовано.

У Марганецькій громаді люди не постраждали. Пошкоджено кілька приватних будинків.

За допомогою авіації з території орловської області ворог спрямував дві крилаті ракети, імовірно Х-22, по Черкащині. Без людських втрат та руйнувань.

Реактивними системами залпового вогню й мінометом ворог продовжує обстрілювати і акваторію Дніпро-Бузького лиману. Жертв та руйнувань не зафіксовано.

Авіацією ЗСУ завдано удар по районах зосередження ворожої техніки в Каховському районі, ракетними та артилерійськими підрозділами виконано 40 вогневих завдань, результати влучань дорозвідуються.

 В корабельному угрупованні в Чорному морі, що наразі складається з 14 кораблів, ворог тримає 1 ракетоносій, споряджений вісьмома ракетами напоготові до використання.

 

Росіяни вдарили по Кураховому

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Ракетного удару по Кураховому завдали росіяни посеред дня. Одна людина дістала поранення. На щастя, обійшлося без загиблих.

Ракета влучила у двоповерховий будинок, ударом пошкоджено ще 2 житлових будинки по сусідству та адмінбудівлю.

 

Уся вільна територія Донеччини наскрізь прострілюється російською зброєю. 

Над Антонівським мостом замайорів український прапор

Бійці Збройних сил показали відео, як вивісили державний прапор над Антонівським мостом після деокупації правобережжя Херсонщини.

На відео видно, як на Антонівському мосту, який з'єднує Херсон з Олешками та Голою Пристанню на лівому березі, з’явився український прапор.

 

Окупанти обстріляли з РСЗВ село у Запорізькому районі

Джерело: голова Запорізької ОВА Старух.

О другій годині ночі 13 листопада російські військові з РСЗВ обстріляли одне з сіл Запорізького району. Поранених немає.

 

"Пошкоджена лінія електропередач, житлові будинки, легкові автомобілі. На щастя, люди залишились неушкодженими".

У Херсоні працюють над відновленням критичної інфраструктури

Джерело:перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Зараз здійснюється поновлення роботи Укрпошти, щоб розвозити людям пенсії. Працюємо над поновленням банківської системи, щоб люди могли розраховуватись картками платіжними, поновлення зв'язку", — говорить Соболевський.

 

Також поновлюється робота Укрпошти, щоб розвозити людям пенсії та банківська система. Відомо, що деякі торговельні мережі готові повертатись в Херсон негайно, як тільки отримають доступ до території.

На Донеччині російська армія обстріляла дев'ять населених пунктів

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Протягом 12 листопада російські війська обстріляли дев'ять населених пунктів Донеччини.

"Вночі росіяни обстріляли Дружківку, де пошкодили кав'ярню, та Святогірськ, де снаряди прилетіли поблизу адмінбудівлі", — йдеться у повідомленні.

За інформацією очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, на Волноваському напрямку пошкоджено чотири будинки та ферму у Богоявленці, під вогонь потрапили Вугледар та Павлівка. Травмованих та загиблих немає.

"Були поодинокі прильоти по старій та центральній частині Авдіївки. На Горлівському напрямку гучно було на станції Майорськ у Світлодарській громаді", — розповів Кириленко.

 

Він зазначив, що на Лисичанському напрямку знову масові обстріли Торського і Зарічного в Лиманській громаді — дані по травмованих та загиблих уточнюють.

Залишки ракети, що впали у житловий квартал Запоріжжя, знешкоджені та вивезені за місто 

Джерело: голова Запорізької ОВА Старух.

На ранок 13 листопада спеціальні служби знешкодили залишки ракети з касетним зарядом, яку збили Сили ППО близько 16:30 12 листопада над Запоріжжям.

"Спеціальні служби до сьогоднішнього ранку займалися знешкодженням частин ракети з касетним боєкомплектом, що була збита нашими воїнами й впала в одному з районів Запоріжжя. Дякуємо рятувальникам і саперам операція пройшла вдало, небезпечні рештки вивезені за межі житлових кварталів", — йдеться в повідомленні Старуха.

У Вовчанську на Харківщині сталася пожежа внаслідок обстрілів РФ: горіла квартира

Джерело: обласне управління ДСНС.

У житловому будинку деокупованого Вовчанська горіла квартира. Пожежа на площі 100 кв. м сталася внаслідок обстрілу російських військових.

"Пожежа, яку спричинив ворог своїми обстрілами, трапилась у Чугуївському районі області в м. Вовчанськ. Горіла квартира в житловому будинку. Площа пожежі склала 100 кв.м. Пожежу було оперативно ліквідовано", — йдеться у повідомленні ДСНС.

 

Травмованих внаслідок пожежі — немає, повідомили рятувальники. Займання гасили 15 вогнеборців.

Російські війська обстріляли територію Миколаївського району

Джерело: пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

За добу, 12 листопада, війська Російською Федерації завдали удару по території Очаківської громади у Миколаївському районі. Влучили у воду.

"У суботу, 12 листопада, о 20:10 російські війська завдали удари з реактивних систем залпового вогню.Влучили по акватериторії Очаківської громади. Поранених немає", — йдеться у повідомлені.

 

За інформацією районних військових адміністрацій у Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах в день та в ночі обстрілів не було

За 12 листопада росіяни вбили 2 цивільних на Донеччині — у Бахмуті 

Джерело: голова ОДА Павло Кириленко

Крім того, правоохоронці виявили тіла 2 загиблих під час окупації: у Ямполі та у Яровій. Ще 1 людина в області отримала поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Ворожий вертоліт випустив 15 некерованих ракет по громаді Сумщини

Джерело: голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький

У суботу близько 15 години російські військові завдали ракетного удару по Краснопільській громаді Сумської області.

УЗ анонсувала запуск потягів у звільнений Херсон

Джерело: Камишіна в Телеграм

Голова правління АТ «Укрзалізниця»  Олександра Камишіна повідомила, що скоро буде поїзд до Херсону.

Вона зазначила, що потрібно було добратись до Херсона, щоб оцінити пошкодження і скоординуватися для найшвидшого повернення залізничного сполучення в Херсон.

"Розмінування йде швидко, але все ж займає час. Пошкоджену колію та розбиті вагони пофіксимо швидко", – додала Камишіна.

Вночі російські війська обстріляли з «Градів» і важкої артилерії Нікопольську та Марганецьку громади Дніпропетровщини

 Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко. 

По Нікополю вдарили майже 40 снарядів. Поранення отримали дві жінки — 46 та 82 років, їх відправили до лікарні. Зараз пацієнтки перебувають у стані середньої тяжкості. У Марганецькій громаді люди не постраждали.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 13 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті шістдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Новоселівське Луганської області та Торське, Бахмут, Білогорівка, Спірне, Торецьк, Красногорівка, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка і Павлівка на Донеччині.

В звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи. Ворог продовжує фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали понад 20 населених пунктів Запорізької, Черкаської, Харківської і Донецької областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Тернова, Бологівка, Вільхуватка, Зелене, Колодязне, Огірцеве та Стариця;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Роздолівка, Сіверськ, Кислівка, Невське, Макіївка, Площанка та Табаївка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Озарянівка, Іванград, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Спірне та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах Авдіївки, Мар’їнки, Водяного, Кам’янки, Красногорівки та Новомихайлівки;
  • на Новопавлівському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Новоукраїнка, Павлівка, Полтавка, Парасковіївка та Пречистівка;
  • на Запорізькому напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйполе, Залізничне, Щербаки, Малинівка, Новоданилівка, Новопіль, Ольгівське;
  • на Таврійському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Милове, Золота Балка та Михайлівка.

У Брестській області республіки білорусь, особливо у районах, де розміщуються прибуваючі підрозділи збройних сил російської федерації, значно посилюється соціальна напруга. Зокрема, місцеві лікарні перевантажені роботою з російськими військовослужбовцями, які масово хворіють через незадовільні умови утримання в наметових містечках. Лікарі змушені відмовляти в обслуговуванні громадянам республіки білорусь, які потребують лікування.

До окупованого Мелітополя Запорізької області 12 листопада прибуло чергове поповнення з числа мобілізованих російських громадян. Зазначена категорія військовослужбовців противника, після прибуття до міста, скуповує, їжу, цивільний одяг та велику кількість алкогольних напоїв.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження Силами оборони району зосередження окупантів у Херсонській області. В районі населеного пункту Дніпряни, по будівлі, де знаходилось до 500 окупантів, завдано високоточного удару. За його результатами до Таврійська вивезли дві вантажівки загиблих загарбників. У найближчий шпиталь доправлено 56 важкопоранених, з яких, незабаром, померло ще 16 осіб. Остаточна інформація щодо втрат окупантів уточнюється.

 

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 13 ударів. Під ураження потрапили 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 5 позицій зенітних ракетних комплексів противника.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024